- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Itävaltalaiset ruoat ovat kautta aikojen saaneet vaikutteita monelta eri suunnalta ja niillä on ollut vaikutusta myös lähimaiden ruokiin, joten monet Wienissä lomailevat haluavat syödä paikallisia ruokia.
Wien on myös kansainvälinen kaupunki, jossa voi syödä eri puolilta maailmaa peräisin olevia ruokia. Niistä monasti parhaita ovat turkkilaiset ruoat, joita ei kuitenkaan Wienissä ole yhtä hyvin tarjolla kuin esimerkiksi Saksan suurissa kaupungeissa. Muualtakin Lähi-idästä peräisin olevia ruokia tulee paljon vastaan, ja ne ovat lähes poikkeuksetta maukkaita ja edullisempia kuin monet muut ruoat. Aasialaiset ruoat ovat usein eräitä edullisimpia ja maukkaimpia ruokia, ja niiden joukossa on paljon myös kasvissyöjille soveltuvia. Kasviravintoloita Wienissä on paljon, ja kasvisruokailijoille ei ole kaupungissa luvassa ongelmia.
Wienin kahvilat ovat maailmankuuluja, ja vierailu niissä kuuluu olennaisena osana lomaan. Kahvilat ovat nykyään lähes ympäri vuoden vilkkaita, ja osa niistä on turistien suuressa suosiossa. Jos haluaa saada kaikkein autenttisimman kahvilakokemuksen, kannattaa sellaiseen mennä muulloin kuin viikonloppuisin.
Wienin tyypillisiä ruokia on hyvin tarjolla keskustan turistien suosimissa ravintoloissa, joissa etenkin Wiener Schnitzel eli wieninleike on monien haluama ateria. Sellaisia tarjoavia ravintoloita on pilvin pimein mutta jos haluaa kunnollisen wieninleikkeen, joutuu siitä nykyään maksamaan huomattavasti enemmän kuin vielä vuosikymmen sitten. Edullisimpia wieninleikkeitä ovat muut kuin autenttiset, jotka on tehty vasikanlihasta, ja halvimmat leikkeet ovat kanan- tai sianlihasta, mutta nykyään Itävallassa sianlihasta tehtyä leikkelettä ei saa mainostaa nimellä “Wiener Schnitzel”. Vasikanlihasta tehty leikkele, joka voi olla lautasen kokoinen, maksaa nykyään vähintään 15 euroa eikä 20–25 euroa maksava wieninleike ole harvinainen. Wieninleikkeeseen kuuluvat aina lisukkeet, ja tyypillisiä lisukkeita ovat perunasalaatti tai jonkinlaiset perunat, mutta suomalaistyyliin ranskalaisten kanssa tarjottua leikettä ei Wienissä juurikaan tule vastaan.
Wieninleikkeen lisäksi tyypillinen paikallinen ruoka on naudanlihasta valmistettu gulassi (Gulasch), joita on erilaisia ja joista naudanlihasta valmistettu Rindgulasch on arvostetuinta.
Tafelspitz eli keitetty naudanliha maistuu saksankielisissä maissa mutta on muualla harvinaista, ja se tarjotaan monesti keitettyjen kasvisten kera, yhdessä vahvan piparjuuritahnan kanssa.
Monia muitakin pääruokia tulee Wienissä vastaan, ja mikäli haluaa maistaa näitä edullisemmin ja usein myös korkeatasoisemmin kuin turistipaikoissa, ovat paikallistenkin suosiossa olevat ravintolat. Ruokalistat ovat miltei poikkeuksetta myös englanniksi, ja ruokien joukosta löytyy niin tuttuja kuin vähän tuntemattomampiakin ruokia. Lähes poikkeuksetta ruokia löytyy myös kasvissyöjille, ja monin tavoin progressiivisessa Wienissä myös vegaanit on otettu entistä paremmin huomioon.
Jälkiruoat ja makeiset ovat hyviä Wienissä, ja jäätelön ja suklaan lisäksi omenapiirakka eli Apfelstrudel on tyypillinen paikallinen kahvin kanssa nautittava herkku. Hyviä Wienissä ovat myös pannukakut, joista suosittuja ovat rusinoiden kanssa tarjottavat Kaiserschmarrn-letut.
Beisln-ravintoloissa on paitsi autenttiset wieninleikkeet myös muita tyypillisiä itävaltalaisia ruokia. Ne ovat yleensä suhteellisen yksinkertaisia ruokaloita, joissa hinnat eivät kuitenkaan ole mitenkään ruokalan tasolla ja joissa käydään useammin nopeasti syömässä kuin pitkällä lounaalla. Palvelu on yleensä hyvää ja toimii englanniksikin, ruoat ovat poikkeuksetta korkeatasoisia, ja myös kasvissyöjille löytyy näistä ravintoloista hyvä määrä ruokia. Vierailua tällaisessa ravintolassa voi vain suositella, ja Wienissä onkin kannattavaa suosia nimenomaan paikallisia ruokia, sillä vaikka ne ovat maailmalla tunnettuja, ei niitä juuri ainakaan autenttisina muualta kuin Itävallasta saa.
Wikipediassa on tietoa itävaltalaisista ruoista.
Wien on Euroopan kosmopoliittisimpia kaupunkeja, ja sen suuri ulkomaalaisväestö takaa sen, että Itävallan pääkaupungissa voi syödä muitakin kuin oman maan ruokia.
Turkkilaiset ja muut Lähi-idänalueelta tulevat ruoat ovat yleisiä, ja niitä tulee vastaan kaikkialla kaupungissa. Kebab ei ole yhtä suosittua kuin Saksassa ja kebabia myydään keskustassa lähinnä kioskeissa ja pikaruokapisteissä. Esimerkiksi Mariahilfer Strassen varrella on sekä kojuja että varsinaisia kebab-ravintoloita, joista saa myös muita Lähi-idästä peräisin olevia ruokia. Varsinainen pääkallopaikka kebabeille, Lähi-idän ruoille ja monille muille vähän eksoottisemmille ruoille on Mariahilfer Strassen jatke, Äussere Mariahilfer Strasse [kartalla], jolla ja jonka sivukaduilla on Westbahnhofin tienoilla edullisia ja autenttisia Lähi-idän ravintoloita.
Paljon Wienissä on tarjolla Välimeren alueen ruokia, joista italialaiset ruoat ovat tietenkin yleisimpiä. Kaupungista löytyy hyvin myös kreikkalaisia, balkanilaisia ja ranskalaisia ruokia tarjoavia ravintoloita. Kalaruokia on sisämaan kaupungiksi yllättävän hyvin tarjolla, mutta niiden taso on yleensä kehno muissa kuin hyvin hintavissa ravintoloissa.
Aasialaiset ravintolat ovat paras valinta kasvissyöjille, ja valtaosa niistä sopii vegaaneillekin. Aasialaisten ravintoloiden joukossa on erityisen paljon intialaisia ja vietnamilaisia ravintoloita, mutta myös korealaiset, kiinalaiset ja japanilaiset ravintolat ovat yleisiä. Aasialaisia ravintoloita on ainakin torien kuten Naschmarktin ja Brunnenmarktin yhteydessä, ja aasialaiset ruoat ovat yleensä kohtuullisen hintaisia, niin että perusaterian saa alkaen 6–8 eurolla. Monilla aasialaisilla ravintoloilla on lounastarjouksia, ja osalla on myös seisovia pöytiä.
Wien on kasvissyöjille hyvä kaupunki syödä kaikenlaisia ruokia, ja siellä on tarjolla myös hyvin korkeatasoisia lihattomia ruokia.
Aasialaiset ravintolat ovat melko yleisiä, ja niiden ruokalistoissa on aina erinomaisia lihattomia annoksia, yleensä kohtuuhintaan (5–8 euroa). Aasialaisiin ruokiin voidaan katsoa kuuluviksi Lähi-idän ruoat, ja myös ne ovat kebabin johdolla kaikkein edullisimpia ruokia.
Maschu Maschu on kaupungin parasta falafelia tarjoava ketju, jolla on pisteet Neubaussa (Neubaugasse 20) ja Schwedenplatz-aukion vieressä olevalla Bermudan kolmion alueella (Rabensteig 8).
Neubau ja Schwedenplatz ovat molemmat hyvää tienoota kasvissyöjille muunkin tarjontansa takia, sillä niiden kummankin alueella on melkoisesti aasialaisia ravintoloita, jotka Schwedenplatzilla ovat lähinnä kojuja, samoin kuin muita kasvisruokia tarjoavia ravintoloita.
Wienissä on nykyisin myös Loving Hut -ketjun piste, jonka ruoat sopivat vegaaneillekin. Loving Hutin erinomaisia, terveellisiä ruokia voi syödä muulloin kuin pe ja la vain iltaisin klo 16.30 alkaen Neubaussa (Neubaugürtel 38). Ketjulla on kaupungissa pari muutakin pistettä, joista verkkosivut kertovat lisää.
HappyCow-sivusto kertoo Wienin kasvisravintoloista.
Wieniläisessä kahvilassa istuskelu kruunaa kaupunkiin suuntautuneen matkan. Kahvihan saapui Wieniin 1600-luvulla turkkilaisten piirittäjien mukana, ja se on siitä lähtien ollut kaupungin suosikkijuomia. Nykyään noin klo 10–11 wieniläiset siirtyvät kahvitauolle, jonka nimi on “Jausa”, ja se onkin iltapäivää autenttisempi ajankohta vierailla kahvilassa.
Kahvia juodaan Itävallassa nykyisin henkilöä kohti enemmän kuin Italiassa, ja Wienissä on ollut kahviloita yhtä pitkään kuin Venetsiassa ja Varsovassa, missä niitä on myös ollut pitkään. Kahvit ovat Wienissä erilaisia kuin kotimaassa, ja on hyvä tutustua ainakin jonkin verran valikoimiin ennen tilaamista. Lähinnä "tavallista kahvia" on Brauner-kahvi, jossa on maitoa ja josta on suuri tai pieni versio. Suosittu on Melange, joka on kahviloiden tyypillisin kahvi.
Kahvi on Wienissä kallista, ja tätä ajatellen on hyvä sijoittaa jonkin verran enemmän klassiseen kahvilakokemukseen kuin maksaa lähes saman verran muualla. Wienin kahviloista saa myös ruokia, mutta ne eivät ole kaikkein parhaita. Kahvin kanssa niissä mieluiten otetaankin Café Sacherista kotoisin olevaa sacherleivosta tai muita leivoksia, joita kahviloissa on melkoinen valikoima.
Kaikkein parhaita kahviloita on lukuisia, ja monet niistä ovat olleet paikoillaan satoja vuosia ja monissa niistä ovat myös käyneet monet kuuluisuudet Freudista Klimtiin. Wienin kahvilat olivat pitkään hinnoiltaan kohtuullisia, mutta 2010-luvun turistibuumi, joka on näkynyt kahviloiden lisääntyneenä suosiona, on nostanut hintoja. Kahviloissa vierailu on nykyään hintavaa puuhaa, ja pienellä matkakassalla liikkeellä olevat jättävät kahvilavierailut vähälle tai väliin. Nykyään kuppi kahvia, joista erityisen suosittua on maitokahvi nimeltään “Melange”, maksaa 4–5 euroa.
Café Hawelka (Dorotheergasse 6) [kartalla] on kaikkein keskeisimmillä paikoilla oleva klassinen kahvila. Leopold Hawelka avasi kahvilan vuonna 1939, ja se tuli erityisen suosituksi 1950-luvulla. Kahvilassa istuskelivat monet kaupungin tärkeät taiteilijat ja muut kuuluisuudet, jotka tosin eivät ole suurelle maailmalle tuttuja. Kahvilan suursuosio jatkui aina 1980-luvun alkuun asti, mutta senkin jälkeen kahvila säilytti paikkansa yhtenä kaupungin merkkipaikoista. Sen tavaramerkkejä ovat edelleen Buchteln-tyyliset jälkiruoat ja kahvileivät.
Café Central (Herrengasse 14) [kartalla] on lähes yhtä keskeinen kahvila, jonka hulppea sisustus tekee kaikkiin vaikutuksen. Kahvila on osa upeaa Palais Fersteliä, ja se on ollut rakennuksessa vuodesta 1876 lähtien. Siellä ovat istuskelleet monet merkkihenkilöt. Wieniläinen arkkitehti Adolt Loos, Itävallan suurin kirjailija Robert Musil ja myöhemmin maanpakoon lähtenyt kirjailija Stefan Zweig olivat kahvilan kanta-asiakkaita. Paljon siellä viihtyivät myös politiikkaan yhdistetyt henkilöt, kuten Jugoslavian pitkäaikainen johtaja Tito, Wienissä maanpaossa ollut Leon Troski ja Wieniä inhonnut Adolf Hitler. Jossakin vaiheessa kahvilaa nimitettiin “šakkikahvilaksi”, koska niin monet šakkimestarit viihtyivät siellä. Kahvila oli suljettuna palatsin remontin aikaan (1975–1986), ja sen jälkeen se siirtyi saman palatsin eri osaan. Siitä lähtien kahvila on ollut lähinnä turistien suosiossa, joskin myös wieniläiset ovat aina yrittäneet käydä siellä kahvilla. Nykyään kahvila on turistirysä, jossa saa odottaa kauan tilaustaan, ja hinnat ovat pilvissä.
Café Landtmann (Universitätsring 4) [kartalla] on ydinkeskustan laitamilla oleva kahvila, joka tunnetaan Sigmund Freudin entisenä kantapaikkana. Kahvila on yliopiston, teatterin, kaupungintalon ja monen hallintorakennuksen naapurissa, ja näin se on aina ollut suosittu kahvila älymystön keskuudessa. Kahvila avattiin vuonna 1873, ja sen kanta-asiakkaisiin ovat kuuluneet myös säveltäjä Mahler ja monia aikansa suuria teollisuuspamppuja ja poliitikkoja.
Café Sacher (Philharmoniker Strasse 4) [kartalla] on oopperan vieressä, viiden tähden hotellin yhteydessä oleva kahvila. Sieltä on tietenkin kotoisin Sacher-kakku, mutta paikka on yhtä kuuluisa hotellistaan ja ravintolastaan kuin kahvilastaan. Sekä hotellin että kahvilan asiakkaina ovat viihtyneet erityisesti kuninkaalliset ja kuuluisat poliitikot, aina Itävalta-Unkarin keisarista (Franz Joseph) John F. Kennedyyn. Kahvila ja hotelli ovat kuuluisia myös siitä, että monet oopperassa esiintyneet ovat asuneet siellä ja istuskelleet kahvilassa, ja heihin kuuluvat Carreras, Domingo ja von Karajan. John Lennon ja Yoko Ono pitivät hotellissa lehdistötilaisuuden maaliskuussa 1969, ja he vierailivat myös kahvilassa. Kahvila on kuuluisa kautta saksankielisen maailman myös elokuvasta Hotel Sacher (1939) ja vuosikymmeniä myöhemmin tehdystä, samannimisestä tv-sarjasta. Nykyään turistit vierailevat ahkerasti kahvilassa maistamassa alkuperäistä kakkua, ja se on kallis ja usein hyvin vilkas kahvila.
Tour My Country -sivustolla on tietoa Wienin kahvilaaduista, ja samalla sivustolla on myös asiaa kahviloista.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/10
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.