- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Wienissä on yli 100 museota, ja niissä voi perehtyä mitä erilaisimpiin asioihin. Paljon museoissa on esillä taidetta, historiaa, vanhojen aikojen loistoa ja merkkihenkilöitä, joita Wienissä on vuosisatojen saatossa asunut enemmän kuin useimmissa muissa kaupungeissa. Museoista käy ilmi Wienin luova, taiteellinen puoli, ja huippuluokan taidemuseot ovatkin kenties kaikkein parhaita vierailupaikkoja. Paljon asiaa museoissa on myös arkkitehtuurista, kuninkaallisista ja musiikista.
Museoita on melkoinen määrä vanhassakaupungissa, ja myös aivan sen lähellä on useita erinomaisia museoita. Niihin kuuluvat MuseumsQuartierin vierailupaikat, joissa on esillä paljon taidetta, ja myös sen vieressä olevat merkittävät museot. Kauempana keskustasta on erilaisia museoita, joita on esimerkiksi palatsialueiden yhteydessä, ja niissä voi hyvin vierailla samalla kun muutenkin tutustuu laitaosien tarjontaan.
Wienin museoihin on melko korkeita pääsymaksuja, ja normaalilla lomalla oleva tuskin kovin helposti pääsee nauttimaan ilmaisista vierailupäivistä tai alennuksista. Yksi tapa pienentää museoissa ja muissa nähtävyyksissä käymisen kustannuksia on hankkia kaupunkikortti eli Vienna Card, jonkalaisia on tarjolla 48 tai 72 tunniksi. On hyvä pitää mielessä, että aikuisen kanssa kortilla voi nauttia etuisuuksista ja matkustaa julkisilla myös yksi alle 16-vuotias.
Vienna Card on valittu yhdeksi Euroopan kaupunkikorttien parhaista, mutta sillä ei pääse kuuluisiin museoihin ilmaiseksi sisään vaan saa yleensä 10–20 %:n alennuksen. Listaa alennuksista kannattaa tutkia, jos ei ole varma, käykö kovinkaan monessa museossa tai muussa nähtävyydessä, ja katsoa, minkä verran alennuksia olisi luvassa kortin kanssa.
Wienin museot ovat tyypillisesti avoinna ti–su klo 10–18, mutta osa museoista on avoinna myös maanantaisin, osa on kiinni tiistaisin ja keskiviikkoisin osa museoista ja taidegallerioista on avoinna klo 21 asti. Museoihin on yleensä noin 10 euron pääsymaksu, mutta vähemmän tunnettuihin museoihin voi olla tätä pienempiä pääsymaksuja.
Kaikkein helpoin on vierailla vanhassakaupungissa olevissa museoissa, ja siellä on museoita moneen eri lähtöön.
Wienin ytimen monista hienoista museoista ja gallerioista Albertina [kartalla] on ensiluokkainen taidemuseo, sillä tämä Habsburgin suvun entinen vierasmaja sisältää nykyään maailman suurimmat graafisen taiteen kokoelmat. Grafiikkaa siellä on puolitoista miljoonaa kappaletta ja piirroksia reilut 50 000, joiden joukossa Rafaelin, Rembrandtin ja Eugene Schielen töitä. Museossa on myös vaihtuvia näyttelyitä, joissa perehdytään taiteilijaan tai taidesuuntaukseen, ja Albertina on museo, jonka harva taiteenystävä jättää täysin huomiotta.
Museo sijaitsee Burggarten-puiston vieressä, ja sen edessä olevalla aukiolla on myös mielenkiintoista nähtävää. Aukion tuntumassa ovat Wienin oopperatalo, teatterimuseo, turisti-info, taideteos joka muistaa fasismin ja sodan uhreja ja tietenkin Burggarten. Näille paikoilla on hyvät näkymät katolta, jolla on Albrechtin ratsastajapatsas, ja sitä kautta pääsee myös etenemään Burggarteniin. Museo sijaitsee kehätien varrella, ja tällä osin sen nimi on Opernring, joten sijainti on sellainen, että tänne kannattaa loman aikana tulla käymään.
Museo on avoinna ma–su klo 10–18 paitsi keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 10–21. Jos paikalle on menossa koululaisryhmän kanssa, on heille varattu aamulla aika klo 8–10, jolloin museon normaali elämänmeno ei häiriinny. Pääsymaksu aikuisilta on 17,90 euroa, mutta alle 26-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat saavat lippunsa edullisemmin ja alle 19-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään.
Säveltäjänero Mozart ei ollut kotoisin Wienistä vaan Salzburgista, mutta lähes yhtä paljon kuin Salzburgiin hänet on yhdistetty Wieniin. Tietenkin ainakin jonkinlainen tutustuminen Mozartiin kuuluu jokaisen Wienin-matkan yhteyteen, ja joka tapauksessa asiaan kuuluu Mozartinkuulien maistelu.
Monet Wieniin saapuvat ovat kuitenkin halukkaita oppimaan paljonkin Mozartista ja hänen ajoistaan, jotka olivat 1700-luvun loppupuolella.
Mozarthaus Vienna [kartalla] on kaikille Mozartista vähänkään kiinnostuneille mitä sopivin vierailupaikka. Mozartin kotitalossa oppii paljon säveltäjästä, hänen aikakaudestaan ja etenkin hänen paheistaan. Tässä talossa Mozart sävelsi eräitä kuuluisimpia töitään, kuten Figaron häät. Museo sijaitsee keskeisellä paikalla vanhassakaupungissa, lähellä Stephansplatzia, joka on yksi kaikkein suosituimpia vanhankaupungin aukioita ja jolle pääsee metrolla.
Mozart-talossa on paitsi hänen museoitu asuntonsa myös konsertteja ja ohjelmaa lapsille.
Mozarthaus on avoinna ma–su klo 10–19. Pääsyliput maksavat 11 euroa aikuisilta, mutta tänne myydään myös 24 euron perhelippuja kahdelle aikuiselle ja korkeintaan kolmelle lapselle.
Vanhankaupungin keskeisimmillä paikoilla sijaitsevien museoiden joukossa Römer Museum (Hoher Markt 13) [kartalla] on erikoisuus, sillä se esittelee Rooman valtakunnan aikaisia raunioita ja muuta Rooman valtakuntaan liittyvää.
Roomalaiset asustelivat nykyään suositun turistiravintola Figlmüllerin vieressä olevalla Vindobona-nimisellä paikkakunnalla, ja tässä Hoher Markt -aukion laidalla sijaitsevassa museossa on raunioita ajanlaskun alkuajoista 400-luvulle asti. Raunioiden joukossa on esineistöä, ja tämä on hyvä ja opettavainen vierailukohde perheille.
Museo on avoinna ti–su ja yleisinä juhlapyhinä klo 9–18, ja pääsylippu aikuisilta maksaa 7 euroa. Museoon on alle 19-vuotiaille ilmainen sisäänpääsy, ja kaikki pääsevät tänne ilmaiseksi sisään kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina, joskin silloin siellä yleensä on hyvin vilkasta.
Römermuseum kuuluu Wienin kaupungimuseoihin, ja niiden joukossa on monia mielenkiintoisia. Ne ovat avoinna ti–su klo 10–18 ja moneen on 7 euron pääsymaksu aikuisilta, mutta alle 19-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään.
Kaupunginmuseoihin kuuluvat MUSA eli nykytaiteen museo, Pratermuseum, jossa esitellään huvipuiston historiaa, Wienissä Mozartin johdolla opiskelleesta ja Wienissä pitkään asuneesta Beethovenista kertova museo ja Karlsplatzilla ja vain kesäkaudella avoinna oleva Otto Wagnerin arkkitehtuuria esittelevä paviljonki.
MuseumsQuartier [kartalla] eli MQ on sisäpiha, jolla on kesäkauden aikana mukavaa tunnelmaa ja jossa kannattaa käydä niidenkin, jotka eivät halua mennä mihinkään sisään.
MuseumsQuartierin alueella on aina jotakin uutta, ja siellä on ilmaisia vierailupaikkoja, kahviloita ja ulkonäyttelyitä, ja siellä on myös tuoleja, joissa voi rentoutua. MuseumsQuartier on erinomaisella paikalla, aivan kaikkein tärkeimpien tienoiden vieressä, ja sen vierestä kulkee kaupungin suurin ostoskatu ja sen vierestä kulkevat joukkoliikennevälineet kaikkialle kaupunkiin.
Monet museot ovat avoinna ma–su klo 10–19, mutta sisäpihoilla on kesäkauden aikana ja joskus muulloin tilaisuuksia, jotka kestävät yömyöhään.
MuseumsQuartierin monista museoista arkkitehtuurimuseo on hyvä vierailukohde rakennustaiteesta ja sen viimeisistä suuntauksista kiinnostuneille. Tämä on myös erittäin hyvä paikka tutustua 1900- ja 2000-lukujen rakennustaiteeseen ja saada uusiin tyyleihin uutta näkökulmaa ja myös kritiikkiä. Sen pysyviin näyttelyihin kuuluu Itävallan 1900- ja 2000-lukuja esittelevä näyttely, ja sen vaihtuvat näyttelyt kertovat kaikesta mahdollisesta arkkitehtuuriin liittyvästä.
Kolmessa eri tilassa on usein vaihtuvia näyttelyitä, kahvila ja kirjasto, ja museon edessä olevalla terassilla on mukava kesäaikaan syödä tai juoda kahvit. Museon ravintola on ainutlaatuinen, ja todella näyttävässä tilassa voi syödä keskieurooppalaisia ja itämaisia ruokia yhdisteleviä aterioita.
Museo on avoinna kuten muutkin sisäpihan museot, ja sinne on aikuisilta 9 euron pääsymaksu, mutta jos tulee paikalle keskiviikkona klo 17–19 on silloin ilmainen sisäänpääsy.
Yksi MuseumsQuartierin parhaista vierailukohteista on Leopold Museum, ja se erottuu erikoisen rakennuksensa puolesta muista heti, kun museokorttelin sisäpihalle astelee Mariahilfer Strassen puoleisesta päästä. Tässä suuressa kalkkikivirakennuksessa on 21 metriä korkea pääsali ja runsaasti tilaa.
Museon anti koostuu Rudolf Leopoldin keräämistä maalauksista ja muista taideteoksista, joiden joukossa on paljon itävaltalaista taidetta ja erityisesti Eugene Schielen maalauksia - kyseessä on maailman suurin Schielen töiden kokoelma. Maalausten lisäksi galleriassa on Schielen maalauksia ja grafiikkaa, mutta ne ovat haurautensa takia harvoin esillä.
Museo on kiinni tiistaisin ja on muulloin avoinna klo 10–18, paitsi torstaisin, jolloin se on avoinna klo 21 asti. Museoon on aikuisilta 14 euron pääsymaksu, ja alle 19-vuotiaat maksavat 10 euroa.
Wienissä on museoita kaikkialla, ja monet niistä ovat jonkin matkan päässä vanhastakaupungista. Liikenneyhteydet ovat kaikkialle hyvät, joten sen takia, että museo sijaitsee muualla kuin ytimessä, ei siellä kannata jättää käymättä.
Vuonna 1897 parikymmentä wieniläistä taiteilijaa perusti uuden taidesuuntauksen, nimeltään Sezession (engl. Secession), ja heidän tarkoituksensa oli päästä eroon historiallisista taakoista ja luoda uutta. Liikkeen kenties kuuluisin taiteilija oli Gustav Klimt, ja toinen jäsen Joseph M. Olbrich loi nykyisin Secession-rakennuksena [kartalla] tunnetun tilan Karlsplatz-aukion viereen. Tämä museo esittelee Sezessionia, joka on monin tavoin samanlaista kuin muualla nimillä Art Nouveau ja Jugendstil tunnetut suuntaukset, ja se oli suosituimmillaan 1900-luvun ensimmäisen vuosikymmenen aikana. Jo rakennus sinänsä on ulkoapäin tarkasteluna hienoa nähtävää, ja sen lukuisat yksityiskohdat ovat kiinnostavia vaikka vain yhdistettynä vierailuun viereisille Naschtmarkt-markkinoille.
Museoon on wieniläiseen tapaan melko kova 9,50 euron pääsymaksu, mutta osa näyttelyistä on edullisempia ja sinne on kohtuuhintainen, 19 euroa maksava vuosilippu. Vaikka ei haluaisikaan ostaa lippua, kannattaa ainakin nopeasti kurkistaa rakennuksen aulaan, jossa on asiaan liittyvää tietoa ja esineistöä, samoin kuin kauppa, jossa on taidesuuntaukseen liittyvää tavaraa ja kirjoja. Museossa on myös opastettuja kierroksia, jotka pääsymaksun lisäksi maksavat 3 euroa. Kierroksia on lauantaisin englanniksi klo 11 ja saksaksi klo 14. Lisäksi täällä on lauantaisin asiantuntija, joka antaa lisätietoa rakennuksen taiteesta klo 13–14. Museo on avoinna ti–su klo 10–18.
Hundertwasserhaus [kartalla] on Friedensreich Hundertwasserin (1928–2000) ainutlaatuinen asuinrakennus, jonka olemus on yllättävä ja jonkalaisia harvoin tulee vastaan. Vaikka rakennus ei enää, tai ainakaan tällä hetkellä, ole museo, on se silti yhdessä vieressä olevien vierailupaikkojen kanssa paikka, jossa kauniilla säällä voi vierailla.
Rakennus on monin tavoin huomattava, se valmistui vuonna 1985 ja sen tärkein piirre on se, että se on yhteydessä sitä ympäröivään luontoon. Sen pihalla on yli 200 puuta ja kasvia, ja niitä on myös rakennuksen seinillä. Nykyään taloon voi tutustua vain ulkoapäin, ja parhaiten tämä soveltuu kohteeksi niille, joilla on rutkasti aikaa tai jotka ovat Wienissä monta kertaa jo olleet. Ihmisten kokemuksista, jotka eivät ole kaikki positiivisia ja joista joka toinen mainitsee Gaudin, voi lukea TripAdvisorista.
Täällä vieraillessa kannattaa vierailla viereisessä korttelissa Kegelgassen toisella puolella sijaitsevassa Hundertwasser-kylässä, joka on avoinna joka päivä sekin ja jonne ei ole pääsymaksua. Siellä näkee lisää taiteilija-arkkitehdin rakennuksia ja muita töitä, niin sisällä kuin ulkonakin. Alue luotiin vuonna 1991, ja siellä on kaikenlaista viihdyttävää, kuten kahviloita ja kauppoja.
Syksyllä 2014 avattu Remise [kartalla] sijaitsee vuonna 1900 avatussa ja vuoteen 1990 käytetyssä raitiovaunukeskuksessa. Museon anti liittyykin pitkälti raitiovaunujen ja bussien esittelyyn. Täällä oppii myös siitä, miten Wien on siirtynyt hevosten vetämistä raitiovaunuista maanalaiseen U-Bahniin, ja täällä saa hyvän kuvan nykyisestä Wienin joukkoliikenneverkostosta, joka kattaa yli 1000 kilometriä reittejä, 5 maanalaisen linjaa sekä 29 raitiovaunu- ja 145 bussilinjaa.
Liput maksavat yli 16-vuotiailta 8 euroa, ja alle 16-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi. Museo on avoinna ympäri vuoden keskiviikkoisin klo 9–18 sekä la–su klo 10–18.
Wien.info esittelee parhaat museot.
Wienin hallinnon sivut listaavat kaikki Wienin museot.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/10
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.