- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Wien on ylittämätön kulttuurikaupunki, jossa etenkin ooppera ja klassisen musiikin konsertit ovat monen vierailijan asialistalla. Korkeatasoista balettia ja tanssia Wienissä esitetään myös, ja se on kulttuurikaupunkina monin tavoin parhaimmillaan talvikauden aikana. Wienissä on paljon myös pop- ja rock-konsertteja, ja tiskijukat soittelevat siellä ilta toisensa jälkeen. Wien ei kenties ole suuri urheilukaupunki, mutta siellä on jalkapallo- ja jääkiekkojoukkueet, ja Hofburgin palatsiin voi mennä seuraamaan Espanjalaista ratsastuskoulua.
Wien on klassisen musiikin ja oopperan keskus, jossa on enemmän konserttisaleja kuin monessa keskisuuressa maassa. Konserttisaleja on paljon, musiikkia esitetään myös kirkoissa ja muissa paikoissa ja myös Hofburgissa ja muissa palatseissa on musiikkiesityksiä. Ooppera on yksi Wienin tavaramerkkejä, ja sen oopperatalossa voi nähdä korkeatasoisia esityksiä.
Oopperaa, balettia ja konsertteja on eniten talvikauden aikana, syyskuulta kesäkuulle, mutta Hofburgissa on kesän aikana klassisen musiikin konsertteja ja jonkin verran myös muita esityksiä on keskikesänkin aikana luvassa. Liput on kaikkein paras hankkia hyvissä ajoin etukäteen verkkosivuilta, ja ulkopuolisia välikäsiä kannattaa lippuja hankittaessa vältellä.
Wiener Staatsoper [kartalla] on kaupungin kuuluisa oopperatalo, joka on parhailla mahdollisilla paikoilla. Sen tuntumassa on sen mukaan nimetty metroasema, ja sen ohi kulkee sen mukaan nimetty kehätie (Opernring). Oopperan lisäksi talossa on usein balettia ja klassisen musiikin konsertteja, ja se on siitä harvinainen oopperatalo, että siellä on joka ilta ja myös joinain päivinä esityksiä. Liput, joita saa verkkosivujen kautta, kannattaa hankkia hyvissä ajoin ennen matkaa, sillä monet esitykset ovat loppuunmyytyjä. Lippujen hinnat vaihtelevat melkoisesti, ja joihinkin esityksiin voi päästä piippuhyllylle 12–15 eurolla, mutta kunnolliset paikat maksavat usein sadan euron hujakoilla.
Wienissä on muitakin oopperataloja, joihin on vähemmän tunkua ja joihin liput maksavat yleensä vähemmän.
Volksoper [kartalla] on monipuolinen oopperatalo, jossa on paitsi oopperaa myös musikaaleja, operettia ja balettia, normaaliin aikaan syyskuun alusta kesäkuun loppuun.
Wienin "uudeksi oopperataloksi" kutsutaan Kammeroperia [kartalla], ooppera- ja konserttisalia, jolla kuitenkin on pitkät perinteet. Talossa esitetään oopperaa, tanssia ja konsertteja ja pidetään myös luentoja ja muita tapahtumia.
Lähellä oopperaa sijaitsevalla Karlsplatzilla on Wienin suurimpiin kuuluva konserttitalo, Musikverein [kartalla]. Se on Wienin filharmoniaorkesterin kotitalo, mutta siellä käy vierailevia orkestereita ja siellä on festivaaleja, jotka tuovat sinne kaikenlaista normaalista poikkeavaa. Talossa on eri saleja, ja konsertteja on viikonloppuisin usein pitkin päivää ja myöhään illallakin. Konsertteihin ei ole suuria pääsymaksuja, vaan edullisimmat liput maksavat alle kymmenenkin euroa, ja konserttiin voi hyvin päästä 20–30 eurolla.
Aivan lähellä sijaitseva Wiener Konzerthaus [kartalla] on monipuolinen konserttitalo. Siellä on klassisen musiikin lisäksi jatsia, poppia, maailmanmusiikkia ja lastenkonsertteja, mutta eniten siellä on klassisen musiikin konsertteja. Siellä on eri saleja, ja konsertteja on usein kaksi päivässä. Lippuja voi ajatella saavansa alkaen noin 20 eurolla, ja ne kannattaa varata verkkosivujen kautta hyvissä ajoin etukäteen.
Keskeinen Wiener Walzer Concerts [kartalla] on Palais Palffyssa, jossa Mozart esitteli ensi kertaa oopperan Figaron häät. Talossa kuullaankin kaikkein tunnetuimpia wieniläisiä kappaleita, etenkin valssia, ja erityisen paljon Mozartin ja Straussien sävellyksiä. Konsertit pidetään kaikkina muina päivinä paitsi keskiviikkoisin klo 20, ja normaalisti liput, jotka kannattaa hankkia verkkosivuilta, maksavat 42–64 euroa.
Hofburgin [kartalla] palatsin yhteydessä on konserttisaleja joissa Hofburgin oma orkesteri (Wiener Hofburger-Orchester) soittaa erityisen paljon Mozartia ja Schubertia, mutta myös muuta Wieniin oleellisesti liittyvää musiikkia. Konsertteja siellä on oikeastaan vain jouluna, uutenavuotena ja toukokuun alusta lokakuun loppuun, jolloin monet muut konserttisalit pysyttelevät hiljaisina.
Wienin konsertit eivät rajoitu keskustan saleihin, vaan musiikkia on myös muualla. Schönbrunnin linnan musiikkisalissa [kartalla], jossa Mozart vuonna 1786 esiintyi, on konsertteja päivittäin, ja puitteet ovat häkellyttävän hienot. Konsertit on periaatteessa suunnattu turisteille, ja ne ovat jonkin verran hintavampia kuin keskustan salien konsertit. Verkkosivuilta on kuitenkin helppo ostaa lippu, ja hyvissä ajoin liikkeellä oleva voi saada lipun alle 50 eurolla. Linnassa esiintyvät lähinnä sen omat orkesterit, ja konsertteja on siellä ympäri vuoden. Konsertit alkavat lähes aina klo 20.30.
Kirkot ovat erinomaisia paikkoja kuulla klassista musiikkia, ja sellaiset konsertit ovat usein edullisempia kuin salien konsertit. Kaikkein keskeisimmät kirkot kunnostautuvat konserteilla, eikä tarvetta ole lähteä keskustan ulkopuolelle konserttiin. Kirkoissa on konsertteja erityisen paljon kesällä, jolloin niitä on muualla vähän, ja tietenkin ennen joulua on lukuisia adventtikonsertteja. Myös pääsiäisen aikaan on kirkoissa normaalia enemmän konsertteja.
Esimerkiksi kesällä, jolloin konsertteja on normaalia vähemmän, Stephansdom [kartalla] eli tuomiokirkko, joka on keskellä vanhaakaupunkia, kunnostautuu kesäkuulta lokakuulle, ja siellä voi kuulla Vivaldin Neljä vuodenaikaa. Samassa paikassa on ennen joulua adventtikonsertteja, ja Mozartin kuolinhetkellä, puolenyön aikaan joulukuun neljäntenä, esitetään siellä Requiem d-mollissa. Lippuja voi hankkia verkkosivuilta, ja ne ovat normaalia edullisempia, niin että konserttiin pääsee 20–40 eurolla.
Karlsplatzilla oleva Karlskirche [kartalla] on toinen keskeinen kirkko, jossa on paljon konsertteja. Niitä on ympäri vuoden, lukuun ottamatta keväällä pidettävää taukoa, ja kirkon pääasiallisia konsertteja ovat Mozartin Requiem ja Vivaldin Neljä vuodenaikaa. Lippuja voi varata verkkosivuilta, ja moneen konserttiin aikuinen pääsee 28–40 eurolla.
Sunnuntaisin Wienin kuuluisa poikakuoro esiintyy salissa, joka tunnetaan nimellä Hofmusikkapelle [kartalla] jumalanpalveluksen yhteydessä sunnuntaisin klo 9.15 syyskuun loppupuolelta kesäkuun loppuun. Konsertissa esiintyy myös Wienin mieskuoron edustajia ja filharmoniaorkesterin jäseniä, ja verkkosivut kertovat, miten lippuja hankitaan. Liput maksavat 12–38 euroa, ja vaikka tilaa riittää, ne on kannattavaa hankkia hyvissä ajoin etukäteen. Kirkko on Hofburgin palatsialueen yhteydessä, ja kappeli tunnetaan usein myös nimellä Burgkapelle.
Wienin monissa kirkoissa on musiikkiesityksiä, ja niistä voi lukea lisää Wien.infosta.
Kirkkojen lisäksi sunnuntaiaamuisin ja joskus muulloinkin Wienin klassiset kahvilat tarjoavat ilmaisia musiikkiesityksiä, joita on mukava seurata kahvikupposen ja leivonnaisen kanssa.
Café Prückel (Stubenring 23, U3 Stubentor) [kartalla] on paikka, jossa on pianomusiikin konsertteja ma, ke ja pe klo 19 –22.
Mikäli mielii nauttia musiikkihetkistä kahviloissa, kannattaa Albertinaplatzin turisti-infosta [kartalla] käydä hakemassa Wiener Konzert Cafés -esite.
Tietoa konserteista saa myös Wien.info-sivuilta.
MuseumsQuartierisssa, joka on samannimisen metroaseman yläpuolella, oleva Tanzquartier [kartalla] on Wienin paras paikka mennä seuraamaan nykytanssia ja muita tanssilajeja.
MuseumsQuartier on muutenkin hyvä paikka tanssi- ja kulttuuritapahtumille, ja eniten ohjelmaa voi nähdä Halle E+G -salissa.
Wienin konsertteja voi katsella niille omistetuilta sivuilta.
Wien on aivan Euroopan keskellä, ja siellä on erityisen hyvä mennä jonkin suuren nimen konserttiin tai seurata kansainvälistä livemusiikkia klubissa tai baarissa.
Suurten nimien keikkoja voi mennä katsomaan [kartalla] Stadthalleen, missä vuoden 2015 Euroviisut pidettiin tai Szene Wien -saliin.
Monet bändit soittavat Wienin suurimmissa klubeissa ja baareissa, ja usein esiintyjät tulevat kaukaakin ja ovat alansa huippunimiä. Etenkin Flex [kartalla], Rhiz (U-Bahnbogen 37) [kartalla] ja sadan metrin päässä siitä sijaitseva Chelsea (Lerchenfelder Gürtel 29–31) [kartalla] ovat tunnettuja säännöllisestä keikkatarjonnastaan.
Lisää keikkoja voi nähdä Vienna Concerts -sivuilta.
Musiikin saralla erityisen suosittua Wienissä on elektronimusiikki, jota voi seurata monessa paikassa. Erityisen suosittu ja viihteellinen paikka seurata elektronimusiikkia ja valoesityksiä on entiseen saunaan rakennettu Pratersauna (Waldsteingartenstrasse 131, U1/U2 Praterstern) [kartalla].
Lisätietoa elektronisen musiikin skenestä Wienissä saa Wien.info -sivuilta.
Wienissä on muutama jazz- ja bluesklubeja. Selvä asia on se, että klubeissa vierailu on melko hintavaa, ja konsertit ovat yleensä melko myöhään illalla.
Blue Tomato [kartalla] on Johnstrassen metroaseman lähellä sijaitseva klubi, jossa on keikkoja ja jossa on myös konsertteja jazzfestivaalien aikaan.
ZWE [kartalla] on Leopoldstadtissa sijaitseva klubi, joka ei ole aivan metroaseman vieressä, mutta sinne ei ole pitkä matka Schwedenplatzin tai Taborstrassen metroasemilta.
Aivan Schwedenplatzin lähellä sijaitseva Jazzland [kartalla] perustettiin vuonna 1972 ja on näin Wienin vanhin jazzklubi. Kellarissa soitetaan jatsia kuusi kertaa viikossa, ja paikka avautuu klo 19 ja konsertit alkavat klo 21. Liput maksavat esiintyjästä riippuen 11–20 euroa.
Bluesiin erikoistunut Reigen [kartalla] on keskustan ulkopuolella, mutta sen vieressä on metroasema (Hietzing). Se avataan klo 18, keittiö on avoinna klo 23 asti ja viikolla se on avoinna kahteen, viikonloppuisin neljään. Siellä on vuodessa yli 150 konserttia, ja bluesin lisäksi siellä on muutakin musiikkia, kuten jatsia, maailmanmusiikkia ja latinorytmejä.
IG Jazz -sivusto listaa lisää klubeja ja konsertteja Wienissä.
Kenties kaikkein vaikuttavin paikka nähdä jotakin urheiluun liittyvää on Espanjalainen ratsastuskoulu (Spanische Hofreitschule) [kartalla], joka on Hofburgin yhteydessä. Siellä lipizzanhevoset ovat keskiajalta lähtien viihdyttäneet ihmisiä tarkkaan suunnitelluin ja pikkutarkasti toteutetuin hevosten tanssikuvioin. Lippuja esityksiin on hankala, usein mahdotonkin saada, mutta verkkosivuilta kannattaa katsoa hevosten aamuisia harjoituksia, joita pääsee seuraamaan edullisesti ja usein ilman hässäkkää. Klo 10 alkaviin harjoituksiin lippuja saa vain lipputiskiltä, ei verkosta, mutta tunneittain klo 14–16 järjestettäville opastetuille kierroksille voi ostaa lipun verkkosivujen kautta. Nykyään erilaisia esityksiä ja muita tilaisuuksia on pilvin pimein, ja jos älyää tutkia asioista hyvissä ajoin etukäteen, voi saada myös lipun varsinaisiin esityksiin.
Wien ei kenties ole kuuluisa urheilusta, mutta se on suuri, kansainvälinen kaupunki, jossa on hyvä jalkapallojoukkue ja jossa on muutakin urheilua.
Rapid Wien on kaupungin korkeatasoisin jalkapallojoukkue, ja se on viime vuosina esittänyt hyviä otteita ja on ollut monella kaudella Euroopan liigoissa.
Joukkue pelaa kotiottelunsa Allianz-areenalla [kartalla]. Otteluita voi olla minä viikonpäivänä tahansa, mutta sivusto on sekava eikä sen kautta ole kovin helppo lippua ensi kertaa hankkia. Kuten muuallakin lippuja voi hyvin ostaa vasta ennen ottelua stadionin lipputiskiltä.
Kovimmat ottelut kaupungissa pelataan yleensä sen kahden joukkueen välillä, ja toinen kaupungin jalkapallojoukkue on FK Austria Wien, joka on Rapidin tavoin Itävallan Bundesligan kärkijoukkueita.
Wienin paras joukkue on Vienna Capitals, joka pelaa jäähallissa nimeltään Albert Schultz Eishalle [kartalla], ja se tunnetaan myös sen sponsorin mukaan (Erste Bank Arena). Se on vähän hankalassa paikassa, mutta Prandaugassen ratikkapysäkki on lähellä.
Joukkue pelaa kansainvälisessä Ebel-liigassa, joka tätä nykyä tunnetaan sen sponsorin takia Erste Bank Ligana. Sarjassa on joukkueita myös muista maista, kuten Tšekistä, Unkarista ja Sloveniasta.
Lenkkeily ja kilpajuoksu ovat Wienissä suosittuja. Siellä juostaan maraton, joka on huhtikuun puolivälissä olevana viikonloppuna. Rullaluistelu, seinäkiipeily ja jotkin muut harrastukset ovat siellä mahdollisia, ja niistä Wienin kaupungin sivut kertovat enemmän.
Uimahallit ja maauimalat vetävät puoleensa kaikenikäisiä kesät talvet. Suosittua kesäisin kuumassa Wienissä on mennä toukokuusta syyskuulle maauimaloihin, joita on erityisesti suurten puistoalueiden yhteydessä. Wien.info-sivusto listaa kaikki Wienin uimalat ja näyttää myös, missä voi uida sisällä, missä ulkona.
Kuuluisimpia Wieniin sijoittuvia elokuvia on Graham Greenen romaaniin perustuva Kolmas mies (Third man), jonka on ohjannut Carol Reed. Elokuvaa esitetään monta kertaa viikossa Burg Kino -elokuvateatterissa (Opernring 19) [kartalla], ja lippu esitykseen maksaa 9 euroa. Samassa elokuvateatterissa esitetään muitakin, usein hivenen normaalia mainstreamia laadukkaampia elokuvia, ja lippujen hinnat ovat maanantaisin edullisempia kuin muina viikonpäivinä. Valtaosa elokuvista esitetään alkukielellä ja tekstitetään saksaksi.
Burg Kinon lisäksi Wienissä näytetään muitakin englanninkielisiä elokuvia ja englanniksi tekstitettyjä elokuvia, ja esimerkiksi Haydn-elokuvateatteri [kartalla] on erikoistunut englanninkielisten elokuvien esittämiseen.
Wien.info-sivusto antaa lisätietoa englanninkielisistä elokuvista.
Saksan kieltä taitaville kaupungissa on alkukielisiä ja saksaksi dubattuja elokuvia tarjolla mielin määrin, ja niitä listaa vienna.at-sivusto.
Wienissä on lukuisia korkeatasoisia teattereita, joista Burgtheater-kansallisteatteri [kartalla] on kuuluisin.
Saksankielisten esitysten lisäksi kaupungissa on englanninkielisiä teatteriesityksiä (Josefsgasse 12) [kartalla] ulkomaalaisväestön suosimassa Neubaussa.
Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, troebinger /Flickr, Andrew Moore /Flickr, Ungry Young Man /Flickr, Luke McKernan /Flickr
2019/11
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.