- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Viipuri (ven. Vyborg) sijaitsee Luoteis-Venäjällä, Suomenlahden pohjoisrannikolla Karjalan kannaksen länsipäässä. Se on Leningradin alueen Viipurin piirin hallinnollinen pääkaupunki, joka on 30 kilometrin päässä Suomen rajasta ja 174 kilometrin päässä Pietarista. Viipuri on vuosisatojen saatossa kuulunut Ruotsille, Suomelle, Neuvostoliitolle ja Venäjälle. Nykyisin siellä on vielä noin 200 rakennusta Suomen ajalta, joka varsinaisesti oli vuosina 1917–1939. Viipurissa oli vuoden 2014 alussa noin 80 000 asukasta, ja se on hivenen enemmän kuin vuonna 1939.
Viipurin keskusta on suurin piirtein rautatieaseman ja linnan välimaastossa. Siihen kuuluu erilaisia korttelistoja, ja keskustaan voi tutustua melko hyvin päivässä mutta pari kolme päivää menee helposti kaiken pintapuoliseenkin koluamiseen.
Viipurissa ensimmäinen paikka, jonka monet näkevät, on sen kaunis rautatieasema [ kuva ] [kartalla], jolle pääsee junalla Helsingistä reilussa parissa tunnissa ja joka sijaitsee kaupungin keskustan laitaosissa. Asemalla on rahanvaihtopisteitä, pankkiautomaatteja ja lokerot, joihin voi jättää matkatavarat. Rautatieasemalta pääsee taksilla etenemään nopeasti minne tahansa, mutta sieltä on myös lyhyt kävelymatka kaikkialle keskustan alueelle. Rautatieaseman vieressä sijaitsee linja-autoasema, jolta voi bussilla siirtyä Suomeen ja Pietariin. Asemien lähellä sijaitsevat turisti-info [kartalla], Nesteen huoltoasema [kartalla] ja Salakkalahti, jonka rannalla ja lähistöllä on kaikenlaista mielenkiintoista.
Salakkalahden rannoilla on hotelli Druzhba [kartalla], joka on kaupungin näkyvimpiä rakennuksia ja jonka eteen on viime vuosina ilmestynyt viikinkilaivoja. Tämä on paitsi varteenotettava yöpymispaikka myös kompleksi, jossa on kahvila, baari, ravintola ja yökerho, samoin kuin muita palveluita. Sitä vastapäätä, lahden toisella puolella, sijaitsee soutu- ja polkuveneiden vuokrauspiste [kartalla], ja täällä olevalta laiturilta lähtee myös risteilyalus, joka suuntaa kohti Monrepos’n puistoa ja muitakin lähistön paikkoja. Lahden rannat ovat puistomaista aluetta, jolla on paljon kaikenlaista mielenkiintoisia, kuten erikoisia patsaita ja muita taideteoksia, ja se sijaitsee myös aivan kauppatorin vieressä.
Kauppatori [ kuva ] [kartalla] on laaja aukio, jonka alueella ja laitamilla on kaikenlaista mielenkiintoista kauppahallista ravintoloihin, kahviloihin ja hotelleihin. Kauppahalli [ kuva ] on ehdoton paikka tutustua, ja sinne kannattaa mennä katsomaan tarjontaa ennen kuin ostaa mistään muualta mitään. Sen vieressä voi haukata kebabia ja muita pikaruokia, ja sellaiset ravintolat kuin Pyöreä Torni varmistavat, että täälläpäin voi syödä myös unohtumattoman aterian ja suurella porukallakin. Kauppatorilla on kesällä jonkin verran kojuja, jotka myyvät tyypillisiä paikallisia tuotteita ja käsitöitä, ja kauppatori onkin Viipurin paras paikka hakea sekä elintarvikkeita että matkamuistoja.
Kauppatorilta on lyhyt matka sekä keskustan puistoalueille että vanhaankaupunkiin, ja moni kaupunkiin saapuva näkeekin mielellään heti Alvar Aallon suunnitteleman kirjastorakennuksen [ kuva ] [kartalla]. Se valmistui vuonna 1935 ja joutui huonoon kuntoon seuraavien vuosikymmenten aikana. Täydellinen remontti saatiin päätökseen marraskuussa 2013, ja kirjasto on kuulemma vähintäänkin yhtä hyvässä kunnossa kuin 1930-luvulla. Kirjastotalo sijaitsee Lenininpuistossa, joka Suomen aikoina oli Torkkelinpuisto, ja monissa suomalaisissa yhteyksissä siitä puhutaan Torkkelinpuistona.
Lenininpuistossa on kaikenlaista näkemisen arvoista, kuten Hirvi-patsas kirjaston takana, muitakin patsaita, kesäinen pienille lapsille tarkoitettu huvipuisto, vuonna 2016 avattu ravintola Espilä ja teatterirakennus. Tämä on kaksiosainen puistoalue, jonka toinen puoli on Esplanadin puisto (kauppatorin ja Leningradski prospekt -kadun välissä), ja Lenininpuisto sijaitsee Leningradski-kadusta itään. Puistoissa on kesäisin hyvää tunnelmaa, ja siellä voi vaikka juoda kahvit tai ottaa jäätelön. Alueella Leningradski-kadusta itään on paljon neuvostoaikaisia rakennuksia ja melko ankeaa tunnelmaa. Täällä on kuitenkin kauppoja, joista voi ostaa kaikenlaista, ja etenkin Punaisen torin [kartalla] ympäristössä on paljon liikkeitä.
Punainen tori on kätevä paikka mennä ainakin ruoka- ja viinakauppaan, syödä tai istua iltaa. Punainen tori on myös keskeinen alue majapaikalle, ja aukion ohi kulkee merkittäviä katuja, kuten Viipurin pääkatu (Prospekt Lenina). Alue on hyvä ostoksille, sillä on jonkin verran ravintoloita, useita erityylisiä majapaikkoja ja varsin arkista mutta autenttista venäläisen pikkukaupungin tunnelmaa.
Lähellä kauppatoria ja vanhaakaupunkia Esplanadin puistoalueella sijaitsee myös Pietarin ja Paavalin luterilainen kirkko [ kuva ] [kartalla], jossa tammikuussa on kauniita joulukonsertteja ja jonka vierestä alkaa vanhakaupunki. Kirkkoa ympäröivällä aukiolla on Mikael Agricolan muistomerkki, ja kirkon ympäristössä on mukavaa tunnelmaa, aivan kuten Linnankadun toisella puolellakin. Siellä on tyypillinen ortodoksikirkko eli Kristuksen kirkastumisen tuomiokirkko [ kuva ] [kartalla], teatterirakennus jonka tiloissa toimii Palas-elokuvateatteri ja kadun numerossa 26 Karjalan Kangaksen sotamuseo. Rakennukset ovat kauniin aukion ympäristössä, jolla on erästä parasta viipurilaista tunnelmaa, mutta alue on kuitenkin nopeasti katsastettu.
Varsinainen vanhakaupunki on Linnankadun eli Krepostnajan [kartalla] varrella ja lähikortteleissa. Katu ei ehkä ole sitä mitä se oli 1930-luvulla kun raitiovaunut kulkivat sillä, mutta nykyään kahvilaksi muutettu raitiovaunu on ilmestynyt Pionerskaja-kadun kulmaukseen ja tällä puistikkomaisella aukiolla on vanhanajan tunnelmaa. Katu on saanut nimensä siitä, että se kulkee kohti linnaa, ja se on kaikin tavoin kannattava katu tutustua. Sen varrella on ruokakauppoja, antiikkiliikkeitä, kahviloita ja muutama ravintola, ja se johtaa aukioille, joka on linnaan vievän sillan edustalla.
Vanhassakaupungin muilla kaduilla on paljon kaikenlaista nähtävää etenkin Ruotsin ajoilta, joilta on jäljellä pari tornia ja paljon raunioita. Niitä on etenkin Vyborgskaja-kadun varrella ja sivukaduilla, ja oleellisin kohta tässä mielessä on numero 8–10 [kartalla], jolla on parikin hienoa entisöityä taloa ja museo.
Kauppiaantalosta ja kiltatalosta vähän matkan päässä sijaitsee Viipurin satama [kartalla] vanhankaupungin laitamilla ja Viipurin Eremitaaši [kartalla]. Se on merkittävä taidemuseo, joka avattiin 2010-luvulla ja joka on yksi Pietarin Eremitaašin haarakonttoreista.
Muualla vanhassakaupungissa Vyborgskajan ja Krepostnajan lisäksi ehdoton vierailupaikka on aukio, joka on Krepostnajan päässä. Täällä aivan linnansillan kupeessa sijaitsee vanha raatihuone [kartalla], jonka edustalla seisoo linnan rakennuttaneen Torkkeli Knuutinpojan patsas. Aukiolla on muitakin kauniita rakennuksia, tuliaismyymälöitä, kahvila ja ravintola, ja lisäksi täällä sijaitsee yksityissatama ja sen vieressä Viipurin matkustajasatama, johon risteilyalukset saapuvat.
Silta johtaa Viipurin linnalle [kartalla], joka sijaitsee linnasaarella ja joka on kaupungin merkittävin nähtävyys. Linnaan on vain nimellinen pääsymaksu ja siellä on mukava käydä, mutta mitään muita kuin venäjänkielisiä esitteitä siellä ei ole tapana olla, eikä henkilökuntakaan juuri muita kieliä hallitse. Yksi suosittu ajanviete on vierailu linnan Olavintornissa, josta saa hyvät näkymät kohti vanhaakaupunkia ja muuta keskustaa.
Sillan takana sijaitsee Tverdyš-saari, jolla Monrepos’n puisto sijaitsee, ja siellä on jonkin verran muutakin nähtävää. Luonnonpuistolle on pitkä matka, mutta kävellä kannattaa ainakin sillan päähän, katsastaa amiraali Apraksinin patsas, jolta kesäiltapäivisin saa hyvän valokuvan linnasta. Apraksin oli yksi monista alun perin merkityksettömistä henkilöistä, joita Pietari Suuri 1700-luvulla huvikseen nosti tärkeään asemaan. Tarinan mukaan Apraksinin suureksi saavutukseksi, josta puhuttiin vuosikymmeniä, jäi se, että hän onnistui kolmen vuorokauden aikana kumoamaan 180 lasillista viiniä. Asiaan kuuluvasti aivan Apraksin-muistomerkin lähellä, kukkulan päällä on Pietari Suuren patsas [kartalla]. Patsaan alapuolella oleva Russky Dvor (Russkij Dvor) on tasokas, kielitaitoinen ravintola, jossa voi syödä samalla kun nauttii kohti linnaa ja jahtisatamaa antavista näkymistä.
Jos tästä jatkaa länteen, tulee vastaan Annenskijen linnoitusten rauniot [kartalla], jotka aikoinaan olivat venäläisten linnake ruotsalaisten alituisia hyökkäyksiä vastaan ja jotka rakennettiin vuosina 1730–1750. Niissä on kuitenkin hyvin vähän näkemistä, ja mikäli täällä on liikkeellä pyörällä tai kävellen, tästä voi jatkaa kohti Monrepos’n puistoa [kartalla], jonne on linnansillalta reilun puolen tunnin kävelymatka. Puistossa on kaunista luontoa mutta ei mitenkään sen kauniimpaa kuin muuallakaan samalla seudulla. Puiston koristeellinen puuportti on kuitenkin hieno, ja puistossa on muutama rakennus, joita on viime vuosina entisöity. Matkalla raunioilta linnalle ei ole mitään sen kummempaa näkemistä, ja jos tänne kävelee, ainoa vaihtoehto on kävellä takaisin, sillä puiston edustalla olevat taksit eivät ota uusia asiakkaita kyytiin. Tänne onkin hyvä tulla taksilla ja pyytää taksia odottamaan, jos ei aio viihtyä puistossa koko päivää, tai sitten vain kävellä takaisin. Tänne tulee myös busseja (numerot 1 ja 6), jotka tulevat rautatieasemalta tänne vartissa, mutta ne liikkuvat etenkin kesällä harvakseltaan.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/11
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.