- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Talvikausi on mielenkiintoinen aika vierailla Tukholmassa, sillä se tarjoaa monipuolisen valikoiman tekemistä ja näkemistä. Talvi lähtee liikkeelle marraskuussa joulumarkkinoin, jotka Gamla Stanissa ja muuallakin vievät hetkessä vanhanajan joulutunnelmaan. Kungsträdgårdenilla luistellaan, ja joulukoristeissa ja lumipeitteessä kaupunki on kauneimmillaan.
Joka vuosi niin keskustassa kuin sen ulkopuolellakin on kaikenlaista uutta. Etenkin Gamla Stan on viime vuosina nostanut profiiliaan, ja sinne on hyvä suunnata syömään ja shoppailemaan keväälläkin. Södermalmissa on joka vuosi kaikenlaista uutta, ja nyt SoFon kanssa ovat ryhtyneet kilpailmaan muutkin Söderin osat.
Talvella ei kannata unohtaa Djurgårdeniakaan, sillä Skansen on talvisin hyvä vierailupaikka, ei vähiten sen joulumarkkinoiden mutta myös upouuden Abba-museon takia. Myös jääkiekkoa Tukholmassa pelataan koko talven, mutta kausi huipentuu vasta toukokuussa, jolloin Tukholmassa kenties nähdään vuoden 1995 finaali uuden kerran.
Talvikausi pyörähtää liikkeelle Tukholmassa joulumarkkinoin ja luisteluratojen avaamisin, jotka tapahtuvat marraskuun loppupuolella. Turistien suurta suosiota nauttivat tietenkin Gamla Stanin eli vanhankaupungin perinteiset joulumarkkinat, "Stortorgets Julmarknad", jotka pidetään Stortorget-aukiolla, Nobel-museon vieressä. Tunnelmaa riittää lyhyinä talvipäivinä. Vanhanajan tunnelmaa on erityisen paljon, ja lapset viihtyvät täällä paremmin kuin monilla muilla joulumarkkinoilla. Alkoholin nauttiminen on täysin sivuosassa, eikä sitä edes tietenkään tiukkojen alkoholilakien takia noin vain saa myydäkään. Niinpä Gamla Stanin joulumarkkinat, kuten muutkin kaupungin joulumarkkinat, ovat mitä parhaimpia koko perheen joulutunnelman luojia. Markkinoilla paitsi viihdytään ja maistellaan herkkuja myös ostellaan joulukoristeita, makeisia ja muuta mukavaa, ja näitä tuotteita on tietenkin lisää tarjolla Gamla Stanin hienoissa putiikeissa. Vuodesta 1915 pidetyt joulumarkkinat pidetään vuonna 2012 ajanjaksolla 24.11.-23.12., joka päivä klo 11-18.00.
Suositut ovat tietenkin myös Kungsträdgårdenin joulumarkkinat, jotka sijaitsevat ehkäpä vieläkin kätevämmällä seudulla kuin vanhankaupungin markkinat. Kungsträdgården on nimittäin myös jokatalvisen luisteluradan koti, ja tänne niin paikalliset kuin kaupungissa vierailevatkin tulevat ainakin joksikin aikaa seuraamaan talvista ilonpitoa. Luistimia vuokrataan edullisesti ja niitä teroitetaan pyydettäessä. Luistelua on luvassa joka päivä lounasajasta noin puoli yhdeksään illalla aina maaliskuuhun asti.
Kungsträdgårdenin joulumarkkinat on pidetty pian 20 vuoden ajan. Vuonna 2012 ne alkavat 30.11., päättyvät 22.12., ja kojuja on avoinna joka päivä klo 11-18.00. Joulumarkkinoiden meininki on täälläkin siistiä. Tarjolla on kaikenlaista koristeista makeisiin ja paikan päällä syötäviin ruokiin, ja shoppailua voi jatkaa hyvin lähistöllä. Kungsträdgårdenin edessä sijaitsee tietenkin NK-tavaratalo, jonka jouluikkuna on Tukholmassa samanlainen instituutio kuin Helsingissä on Stockmannin jouluikkuna. Lisää NK:n tyylisiä suuria kauppoja on samalla kadulla eli Hamngatanin varrella, ja lisää tyyliä ja pienempiä putiikkeja on Östermalmin puolella, missä Biblioteksgatan on muodikkaimpia katuja koko kaupungissa. Birger Jarlsgatan on sekin hyvä shoppailukatu joulun alla, ja mikäli mielii nähdä lisää joulutunnelmaa ja jouluruokia, kannattaa tästä jatkaa kohti Östermalmin kauppahallia.
Tukholmassa on lisää joulumarkkinoita, ja monet mielellään vierailevat Skansenin joulumarkkinoilla. Djurgårdenilla sijaitseva, Seurasaaren tyylinen ulkomuseo on hyvä vierailupaikka ympäri vuoden etenkin lapsiperheille, mutta ennen joulua muutamana viikonloppuna se on myös hyvä paikka käydä syömässä herkkuja ja ostelemassa koristeita ja lahjoja. Skansenilla on pidetty joulumarkkinoita jo vuodesta 1905. Vuonna 2012 markkinat pidetään 1.-2.12., 8.-9.12. ja 14.-15.12. klo 10-16.00. Skansenille on mukava siirtyä Kungsträdgårdenin edustalta kulkevalla uusitulla raitiovaunulinjalla, ja sinne käveleekin kyllä keskustasta melko nopeasti Strandvägeniä pitkin.
Joulumarkkinoiden ja ulkoluistelun lisäksi Tukholmassa on talvisin paljon tapahtumia, eikä talvi 2013 ole mikään poikkeus. Jouluhumun jälkeen alkavat alennusmyynnit, jotka ovat yhtä hyvä syy vierailla kaupungissa kuin joulumarkkinatkin, ja tällöin voi tehdä huippuluokan ostoksia pilkkahinnalla. Ostoksia voi tehdä kuten ennenkin erityisen hyvin Drottninggatanin varrella, missä on uusia ja vanhoja liikkeitä, niin pieniä kuin suuriakin. Niitä on hyvin myös lähikaduilla, kuten Sergelgatanin hallitsemalla kävelykatujen alueella Hötorgetin takana. Gamla Stan on sekin hyvä paikka lähteä shoppailemaan. Viikonloppuisin tukossa olevan Västerlånggatanin lisäksi kannattaa täällä tutustua Stora Nygataniin, jolle on avautunut uusia liikkeitä viime aikoina ja josta on tullut yksi kaupunginosan mielenkiintoisimmista kaduista.
Tukholman keskusta eli Norrmalm on Gamla Stanin lisäksi paikka, jossa monet Tukholman-matkallaan viihtyvät. Talvikautena etenkin on hyvä käydä Kulturhusetin sisätiloissa. Sergelin torilla sijaitseva rakennus saa kaikenlaista uutta joka vuosi. Sen teatterit ovat erinomaisia, ja siellä viihtyvät erityisen hyvin lapsiperheet. Siellä voi käydä myös ilmaisessa näyttelyssä ja istuskella ja lueskella ilmaiseksi lehtiä panoraamakahvilassa, josta on hienot näkymät. Kulttuuritalon suojissa on myös erilaisia ruokailuvaihtoehtoja, jotka ovat melko tasokkaita. Pohjakerroksessa on eksoottisiakin ruokia tarjolla, yläkerrassa taas on tasokas itsepalveluravintola, jossa voi ruoan kanssa ottaa viiniäkin.
Lapsille Kulttuuritalossa on oma huone, ja lastenrattaiden kanssa liikkeellä olevia ilahduttaa pohjakerroksen uusi säilytystila lastenvaunuille ja -rattaille. Lapsiperheet suuntaavat usein 4. kerroksen "Rum för Barn" -lastenhuoneeseen, jossa on suomenkielisiäkin kirjoja ja mahdollisuus kaikenlaiseen tekemiseen. Hyvä lapsiperheille ja miksei muillekin on 2. kerroksen Serieteket eli sarjakuviin ja kuvakirjoihin erikoistunut kirjasto. Tämän lisäksi LAVA-osasto pohjakerroksessa on teini-ikäisille suunnattu tila, jossa on kaikenlaista tekemistä ja tapahtumaa. Tietoa Kulttuuritalon tarjonnasta, uutuuksista, tapahtumista ja teatteri- ja muista esityksistä saa parhaiten menemällä ensimmäiseksi pohjakerroksessa olevaan infopisteeseen.
Varsinaisia tapahtumia Tukholmassa on markkinoiden ja myös joulukonserttien myötä eniten joulukuussa. Ennen joulua on paljon kulttuuritapahtumia, joista kirkoissa pidettävät konsertit ovat varsin tunnelmallisia. Gamla Stanin suomalaisessa kirkossa (Slotssbacken 2) pidetään koko syksyn lyhyitä urkumusiikkikonsertteja, ja vielä ennen joulua pidetään 5.12. ja 12.12 klo 12.30 puolen tunnin mittainen urkumusiikkihetki.
Suurlähetystöjen naapurissa, Berwaldhallen-konserttisalissa (Dag Hammarskjölds väg 3), pidetään perinteiset Ruotsin sinfoniaorkesterin joulukonsertit 19.12 ja 20.12 klo 18.00 ja 21.12 klo 19.30.
Mielenkiintoisia ja tasokkaita ovat tietenkin myös Kaupungintalossa (Hantverkargatan 1) pidettävät adventtikonsertit, joita tänä vuonna on 1.-3.12., iltapäivällä ja illalla.
Joulun ja uudenvuoden jälkeen Tukholmassakin hiljenee. Tammikuussa on arkistakin arkisempaa, mutta koko talven ja kevään on luvassa kaikenlaista tapahtumaa. Vaikka Helsingin "designvuosi" ei vastannut odotuksia, on mahdollista, että sen puutteita paikkaa Tukholman design-viikko, joka pidetään 4.-10.2.2013. Uutta ja klassista ruotsalaista ja muutakin pohjoismaalaista suunnittelua on luvassa, etenkin huonekalu- ja kodinsisustusdesignia. Samoihin aikoihin (5.-9.2.2013) pidetään myös huonekaluihin enemmän pureutuva Stockholm Furniture Fair.
Syksyn ja kevään tapahtumien joukkoon mahtuu shoppailuun liittyvääkin. Hornstulls Strand -alueella Södermalmissa on joka sunnuntai 28.4.2013 asti kirpputori klo 11.00 alkaen, ja tänne kannattaa tietenkin tulla pian tämän jälkeen.
Kuten monet tietävät, Ruotsi ei ole niinkään kesämökkimaa kuin karavaanarien eli asuntovaunumatkailijoiden paratiisi, ainakin lyhyen kesän ajan. Asuntovaunuja, matkailuautoja ja muita matkailuun liittyviä menopelejä kannattaa lähteä katsomaan noin 15 euron sisäänpääsymaksua vastaan Caravan Stockholm -tapahtumaan 14.-17.2.2013 klo 10.00 alkaen. Tapahtuma järjestetään Helenelund-rautatieaseman vieressä Kistemässanissa, ydinkeskustan ulkopuolella.
Koko talvikauden Ruotsin Elietserien-jääkiekkoliigan runkosarja pyörii tiiviiseen tahtiin aina maaliskuun alkupäiviin saakka. Liigassa pelaa 12 joukkuetta, joista AIK Stockholm on hyvä joukkue käydä Tukholman matkalla katsastamassa. Joukkue pelaa perinteisellä Hovet-areenalla (Globentorg 2), joka sijaitsee Globen-metroaseman lähistöllä. Otteluita on usein torstaisin iltaseitsemältä ja sunnuntaisin iltapäivällä tai alkuillasta, ja lippujen hinnat ovat kotimaata vastaavia.
Talvikauden päättää jo lähes kesällä pelattava jääkiekon MM-turnaus, joka vuonna 2013 jaetaan taas Suomen ja Ruotsin kesken. Vuonna 2012 finaali pelattiin Helsingissä, mutta toukokuussa 2013 on taas mahdollista, että Suomi kohtaa vaikkapa naapurimaansa 19.5.2013 klo 20.30 alkavassa finaalissa Globen-areenalla. Tukholmaan voi tätä aiemmin lähteä seuraamaan paitsi Ruotsin myös Tšekin ja Kanadan otteita, ja Globenissa pelataan myös kaksi puolivälierää ja kumpikin välierä.
Tukholmassa on uutta ilmaantunut etenkin Gamla Staniin ja Södermalmiin, jotka Norrmalm-keskustan kanssa ovatkin vierailijoiden suosikkipaikkoja kaupungissa. Keskustassa Drottninggatanin varrella on aina jotakin uutta. Kulttuuritalo sekin muuttaa jatkuvasti muotoaan ja parantaa tarjontaansa, ja talvisin Kungsträdgården on yksi pääilottelupaikoista koko talven ajan. Jos haluaa löytää ydinkeskustasta jotakin melko uutta, on Mood Galleria (Regeringsgatan 48) ravintoloiltaan suosittu ja muutenkin monipuolinen ostoskeskus, joka on joka päivä hyvin auki.
Gamla Stan eli Tukholman viehättävä vanhakaupunki on jo pari vuosikymmentä ollut turistien temmellyskenttä, jota paikalliset ovat mieluummin pääasiallisesti vältelleet. Tilanne on kuitenkin aivan parin viime vuoden aikana muuttunut, ja Gamla Stanista on tulossa yksi kaupungin mielenkiintoisimmista osista. Västerlånggatania vaeltavat toki edelleen valtavat ihmismassat etenkin viikonloppuiltapäiväisin, mutta sen vieressä kulkevalla Stora Nygatanilla viihtyvät lähinnä paikalliset, ja se on yksi parhaista shoppailu- ja ravintolakaduista koko kaupungissa. Yksi uusi hyvä liike on Tintin Butik (Stora Nygatan 27), joka myy Tintti-aiheista tavaraa ainoana koko kaupungissa.
Hyvä uusi muotoiluun erikoistunut liike on Happysthlm (Stora Nygatan 36). Itse Happysthlm perustettiin vuonna 2007, mutta Gamla Staniin liike rantautui vasta jokin aika sitten. Värikästä meininkiä puolestaan on luvassa Happycolor-liikkeessä (Stora Nygatan 44), jossa on kaikkea värikästä antiikista huonekaluihin ja koruihin. Liikkeessä myydään uudelleen käyttöön otettuja materiaaleja, jotka on työstetty motto "väri tekee onnelliseksi" mielessä.
Kauppojen kiertäminen talviaikaan Gamla Stanissa on tunnelmallista, ja levähtämään lämpimään siellä pääsee koska tahansa. Kaupunginosa on tunnettu hyvistä kahviloista ja ravintoloista, joita sinne onkin ilmaantunut viime vuosina lisää. Kahviloiden sijaan jotkut mielellään menevät rauhoittumaan teehuoneeseen, joista Chaikhana (Svartmangatan 23) on uusi mukava tuttavuus.
Södermalm on nuorten ja trenditietoisten suosikkipaikka Tukholmassa. Jo vuosia sinne on lähdetty käymään etenkin SoFossa, jossa on paljon hyviä kahviloita, ravintoloita ja putiikkeja. Niitä on muuallakin kaupunginosassa, ja etenkin Hornstull- ja Mariantorget-aukion tienoot ovat kumpikin varteenotettavia tutustumispaikkoja Folkunggatanin eteläpuolella sijaitsevien kortteleiden lisäksi.
Yksi hyvä uudehko lisäys Söderiin on entiseen paloasemarakennukseen perustettu Herr Judit (Krukmakargatan 22), joka sijaitsee lähellä Zinkensdamm-metroasemaa. Täällä on tarjolla kelloja, huonekaluja ja kaikenlaisia sisustukseen liittyvää. Samalla liikkeellä on pisteitä muualla kaupungissa ja toinen Söderissäkin. Toinen hyvä paikallisten suosikki on Dusty Deco (Kocksgatan 23), joka sijaitsee varsinaisen SoFon alueella, lähellä Medborgarplatsenia. Liike on hyvin monipuolinen sisustus- ja huonekaluliike, ja nimensä mukaisesti vanhat tavarat ovat täällä hyvin tarjolla.
Södermalm on hyvä paikka paitsi shoppailla myös herkutella. Talvella on hyvä laittaa shoppaillessa suu makeaksi, ja mikäs olisi parempi paikka kuin 1930-luvun herkkukauppaa onnistuneesti jäljittelevä Parlans Konfektyr (Nytorgsgatan 38), aivan Folkunggatanin kulmassa. Täältä kannattaa hankkia perinteisiä "kola"-makeisia, joita myyvät 30-luvun asuihin sonnustautuneet myyjät.
Lähelle Hornstull-metroasemaa on viime aikoina perustettu uusi monipuolinen Tjoget-kompleksi (Hornbruksgatan 24). Sen suojissa on välimerellisiä ruokia tarjoava ravintola, kampaamo ja leipomo. Lisäksi kannattaa talvellakin suunnata kesäiselle auringonottopaikalle Hornstull Strand -rantakadulle.
Muualla kaupungissa upouusi nähtävyys on Abba-museo eli Abba the Museum (Djurgårdsvägen 68), joka on sijoitettu Ruotsin musiikin "Hall of Fame" -rakennukseen Djurgårdeniin. Jos museon mainoksiin on uskominen, sinne "mennään sisään kävellen mutta tullaan ulos tanssien". Museolle pääsee hyvin raitiovaunulla numero 7 Kungsträdgårdenin edustalta.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/11
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.