Aiheeseen liittyvää: Lisää valokuvia
Ruotsi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Tukholma
Tukholma
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Málaga on Euroopan eteläisin miljoonakaupunki ja Costa del Solin tunnetuin keskus. Se on oivallinen lomakohde, jos haluat nauttia rannoista, kulttuurista, ostoksista ja herkullisesta ruoasta. Lue lisää Málagasta
Hotelleja – Tukholma
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kaupunkipyöriä Strandvägenillä
Tukholma on kesäkaudella erinomainen pyöräilykaupunki, jossa on vähän liikennettä, paljon pyöräteitä ja toimiva kaupunkipyöräjärjestelmä.

Liikkuminen Tukholmassa

Tukholma on pinta-alaltaan suuri kaupunki, jossa ydinkeskusta on kuitenkin melko pieni ja jossa voi hyvin lähes kaikki matkat kävellä paikasta toiseen. Jos valitsee majapaikan ytimestä, etenkin läheltä Cityterminalenia, jonne metro, junat ja bussit lentoasemilta ja satamistakin saapuvat, voi hyvin kävellä päivän pari ja nähdä alueen oleellisen tarjonnan. Myös vanhaankaupunkiin on helppo päästä kävellen, mutta esimerkiksi Djurgårdeniin on sen verran pidempi matka, että läheskään kaikki eivät viitsi sinne asti kävellä.

Tukholman joukkoliikenneverkosto on erinomainen, ja etenkin metrolla mutta myös raitiovaunuilla, lautoilla, paikallisjunilla ja busseilla voi siirtyä paikasta toiseen. Joukkoliikenteen hinnat ovat korkeita mutta vuorokauden tai sitä pidempään voimassaolevat liput ovat kohtuuhintaisia, jos niitä käyttää paljon. Metrolla voi siirtyä niin lyhyitä kuin pitkiäkin matkoja säällä kuin säällä, ja metroasemien yhteydessä on kauppakeskuksia ja kaikenlaista muuta mielenkiintoista.

Tukholmassa on paljon takseja, joilla voi siirtyä minne tahansa, ja pyöräily on siellä kesäkauden aikana suosittua ja pyöräteitä on paljon. Vaikka auto on helppo Tukholmasta saada vuokralle, sellaisella ajelu ei ytimessä ole helppoa ja muutenkin Tukholman alue on hankala autoilijalle, joka ei tunne aluetta.

Kävely

Tukholman ydinkeskusta on erinomainen paikka siirtyä apostolinkyydillä paikasta toiseen, sillä turistien suosima keskusta-alue ei ole kovin laaja, ydinkeskusta on laakea ja vilkkaudesta huolimatta siellä ei ole turhan paljon liikennettä. Urbaanit paikalliset osaavat myös liikkua ja huomioida muut kiireisillä kaduilla.

Kävely on erityisen mukavaa DrottninggataninDrottninggatanin ja muiden keskustan kävelykatujen varsilla. Drottninggatan johtaa Ruotsin eduskuntatalon ohi Gamla staniin eli Tukholman vanhankaupunkiin, jossa ei juuri muuten voi liikkuakaan kuin kävellen. Tukholman pitkät rantakadut, joilla on laitureita ja kaikenlaisia veneitä, ovat StrandvägeninStrandvägenin johdolla näkymiltään kiinnostavia.

Kesäaikaan rantamaisemia kannattaa bongailla aivan ydinkeskustan ulkopuolellakin ja kävellä vaikkapa ohi Grand Hôtelin edessä olevien laiturien Skeppsholmenin saarelle tai Strandvägeniä pitkin Djurgårdenin saarelle , jossa on huvipuisto, ulkomuseo, useita muita museoita ja roppakaupalla muita vierailupaikkoja. Myös Södermalmissa on mukava kävellä, ja kävely on niin siellä kuin muissakin kaupunginosissa paras tapa tutustua mielenkiintoisiin katuihin. Södermalmissa paras alue tutustua on SoFo (South of Folkungagatan), jonka pääkatuihin kuuluu Folkungagatanin lisäksi etenkin SkånegatanFolkungagatanin lisäksi etenkin Skånegatan ja kaikkein omimmillaan tunnelma on siellä NytorgetinNytorgetin vaiheilla.

Sivu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Get Your Guide -sivustolta voit hankkia liput paikkoihin ja ajanvietteisiin Tukholmassa

Julkisilla liikkuminen

Tukholman julkinen liikenneverkosto muodostuu metrosta, linja-autoista, raitiovaunuista, lautoista ja paikallisjunista. Näistä metro on hyödyllisin, ja raitiovaunun reitti on pidentynyt niin, että se kulkee nykyään kätevästi Åhlensin tavaratalon edustalta ohi Sergelintorin ja Nybroplanin Djurgårdenin perukoille. Bussi on kätevä etenkin Södermalmissa ja joihinkin paikkoihin kuten Vaxholmiin mennessä. Myös lautalla pääsee hyvin ympäri vuoden vaikka Djurgårdenin ja Nybroplanin välin, ja paikallisjunat ovat hyviä vaikka Nackan saarelle mennessä. Lähitulevaisuudessa metro laajenee Nackaan asti, joten myös laaja metroverkosto on Tukholmassa muiden liikennelaitteiden tavoin edelleen kehittymässä.

Liput joukkoliikennevälineisiin

Yksittäisten lippujen hinnat ovat Tukholmassa viime vuosina laskeneet, mutta yksi lippu on esimerkiksi kokonaisen vuorokauden voimassa olevaan lippuun verrattuna hintava. Toisaalta yksi bussilippu esimerkiksi normaalilla bussilinjalla 53 Viking Linen terminaalilta rautatieaseman edustalle on edullisempi kuin Viking Linen bussilla tehty matka. Sama pätee Tallink-Siljan terminaalilta Gärdet-metroasemalta muualle matkustamiseen, mikä on edullisempaa kuin laivayhtiön järjestämä bussikyyti keskusasemalle.

Lippuautomaatti
Liput voi niin automaateissa, lipputiskeillä kuin kioskeillakin kuten myös niissä liikennevälineissä, joissa vielä myydään lippuja.

Kaikki normaalit yksittäiset liput käyvät kaikkiin SL:n liikennelaitteisiin (paitsi Djurgårdenille suuntaaviin raitiovaunuihin), ja niitä voi hankkia yksittäisinä lippuina, kortille tai sovellukselle, jolla tosin on huono maine ja joka toimii kunnolla vain jos internet on koko ajan käytössä. Pitkään käytössä olleet Access-kortit korvattiin maaliskuuhun 2023 mennessä uusilla korteilla, jonkalaisen saa parin euron lisämaksusta kun ostaa vuorokauden tai sitä voimassa olevan lipun. Liput voi niin automaateissa, lipputiskeillä kuin kioskeillakin kuten myös niissä liikennevälineissä, joissa vielä myydään lippuja, maksaa helpoiten maksukortilla, jossa on lähilukuominaisuus, ja myös puhelinta voi maksaessa käyttää. Lähes poikkeuksetta lippu kuitenkin ostetaan etukäteen, ja tämä on erityisen tärkeää raitiovaunulinja 7 kyydissä ja lautoilla, joissa lippu pitää aina näyttää mutta sellaista ei voi enää liikennevälineen ilmestyessä ostaa. Mikäli mielii liikkua Tukholmassa rennosti ja ilman rajoituksia, kannattaa hankkia kullekin päivällä vuorokauden voimassa oleva lippu, ja kaikkein paras on kun maksaa kortista 20 kruunua ja lippu laitetaan sille. Korttia vain vilautetaan metron porteilla lukulaitteelle, ja muissakin liikennevälineissä kortin käyttäminen on kaikkein helpoin ratkaisu.

Normaali yksi lippu maksaa 39 kruunua ja on voimassa 75 minuuttia. Ainoita poikkeuksia ovat raitiovaunulinjat 7 ja 7N, joihin yksittäinen lippu maksaa 54 kruunua, mutta niihin käyvät aivan normaalit vuorokauden tai sitä pidempään voimassa olevat liput.

Kaikkein kannattavinta on sijoittaa 20 kruunua korttiin ja ostaa sille aikaa. Pidempään voimassa olevista lipuista 24 tuntia maksaa 165 kruunua, 72 tuntia 330 kruunua ja viikon voimassa oleva 430 kruunua. Eli viikon kortti on kannattava hankinta, jos Tukholmassa viettää ja liikkuu joukkoliikennevälineillä 4–7 vuorokautta. Tukholmassa voi kuka tahansa hankkia myös normaalihintaisen kuukausikortin, ja se maksaa nykyään 970 kruunua. Näitä lippuja voivat käyttää useat henkilöt, mutta vain yksi henkilö voi käyttää samaa lippua kerrallaan, eli kullekin on paras olla oma lippu.

Metrossa ja muissa liikennevälineissä voi viedä lastenrattaita ilmaiseksi, oli niissä sitten lapsi tai ei. Matkalaukuista tai muista kantamisista ei tarvitse maksaa lisämaksua, mutta huonekaluja tai yli kahden metrin mittaisia esineitä ei saa julkisilla kuljettaa.

Reittihaku ja reittikartta

Jos haluaa löytää nopeimman reitin, jolla kenties täytyy käyttää useita eri liikennevälineitä, kannattaa käyttää reittihakua.

Metrokartta
Metroverkosto on laaja ja laajenee edelleen, ja sillä on noin 100 asemaa.

Metro

Yksi Tukholman ylpeyksistä on 1950-luvulla toimintansa aloittanut metro. Kaupunkiin tutustumisen kannalta ja tukholmalaista elämäntyyliä kokeilemaan haluaville yksi kaikkein parhaista tuttavuuksista on metroverkosto, joka tunnetaan nimellä Tunnelbana. Sen reittikarttaan kannattaa jo vähän ennen matkaa tutustua, jos haluaa esimerkiksi mennä majapaikalle metrolla, ja verkoston laajuuden takia reittikarttoihin asemilla jatkuvasti tutustuminen kuuluu asiaan.

Metroverkosto on laaja ja laajenee edelleen, ja sillä on noin 100 asemaa. Metromatkailun keskus on sekä Cityterminalenilta että Sergelintorilta (Sergels torg) lähestettyvä T-Centralen, jonka kautta kulkevat kaikki metrolinjat kahdessa eri kerroksessa. Se on aina vilkas paikka, jossa kannattaa olla tarkkana ja johon on pääsy myös rautatieaseman kautta ilman että käy välillä ulkona. T-Centralenilta on mahdollista parissa minuuttissa siirtyä Gamla staniin ja noin viidessä Slussenin kautta Södermalmin keskusaukiolle, Medborgarplatsenille. Metrolla voi myös parissa minuutissa siirtyä T-Centralenilta pohjoiseen Rådmansgatan- tai Odenplan-metroasemille, jotka ovat Vasastanissa, ja jatkaa siitä ohi kaupungintalon Kungsholmenille, jossa voi jäädä pois kauppakeskusten valtaamalla Fridhemsplanilla.

Kaikkein eniten Tukholmassa voi nähdä, jos suunnittelee matkansa metroverkostoa silmällä pitäen, sillä sen avulla voi paitsi koko keskustaan myös keskustan ulkopuolella oleviin parhaisiin paloihin tutustua parissa kolmessa päivässä.

Raitiovaunut ja kapearaiteiset rautatiet

Metron lisäksi Tukholmassa on raitiovaunuja, joilla voi liikkua keskustassa mutta myös sen ulkopuolella.

Raitiovaunulinja 7, jolla voi kulkea Klarabergsgatanin ja Djurgårdenin väliä, on kätevä, usein kulkeva apuväline niille, jotka ovat menossa Djurgårdenille tai haluavat jäädä Strandvägenillä pois. Liput tarkistetaan jokaisella matkalla, ja sellainen on välttämätöntä olla matkassa mukana. Tämä raitiovaunulinja on laajentanut reittiään niin että se lähtee nykyään melko läheltä CityterminaleniaCityterminalenia, ja sillä on mahdollista sinne tai rautatieasemalle saapuessa siirtyä Åhlensin tavaratalon edustalta ohi Sergelintorin, pitkin Hamngatania, ohi Nybroplanin, pitkin Strandvägenia ja sitten Djurgårdenissa ohi usean museon, Gröna Lundin ja Skansenin aina Waldermarsuddeen asti.

Raitiovaunun pysäkki
Metron lisäksi Tukholmassa on raitiovaunuja, joilla voi liikkua keskustassa mutta myös sen ulkopuolella.

Kesäaikaan on kaksi Djurgårdenille kulkevaa raitiovaunulinjaa: Hamngatania pitkin kohti Djurgårdenia kulkeva 7 (Spårvag City) ja Norrmalmstorg-aukiolta Djurgårdenille kulkeva, vanhanaikainen 7N (eli Djurgårdslinjen). Tämä linja ei ollut toiminnassa reiluun kahteen vuoteen, mutta se palasi heinäkuussa 2022 ja sen voi olettaa olevan liikenteessä kesäkauden aikana ja vain viikonloppuisin. Aikataulun tähän lapsiperheiden suosikkiraitiovaunuun voi nähdä sen omilta sivuilta.

Tukholmassa on nykyään muitakin raitiovaunuja, joista Lidingöbanan on oikeastaan kapearaiteinen juna eli linja 21 Ropstenista tämän saaren perukoille. Kenties paras matka, jonka sillä voi tehdä, on väli Ropsten–Millesgården , joka on kuvanveistäjä Carl Millesin entinen ateljee ja kotitalo. Muita eräänlaisia raitiovaunulinjoja ovat 12 eli Nockebybanan Nockebystä Alvikiin ja Tvärbanan eli linjat 30/31 Solnasta Sicklaan.

Linja-autot

Bussit ovat varsin käteviä Tukholmassa, ja niiden liikkeet kannattaa ottaa selville, mikäli niiden käyttämiselle on öisin tai majapaikan syrjäisen sijainnin takia tarvetta. Kannattaa pitää mielessä, että busseista ei nykyisin enää saa lippua, vaan liput ostetaan kioskista tai automaatista, jonkalainen on useimmilla bussipysäkeillä. Bussikuskit puhuvat poikkeuksetta englantia, ja heiltä kannattaa tarkistaa, että bussi on suuntamassa oikeaan kohteeseen.

Hyviä bussilinjoja ovat esimerkiksi Tekniska Högskolan -metroasemalta Vaxholmiin eli saariston pääkaupunkiin kulkeva linja 670, Södermalmia kiertävä linja 66, Södermalmin läpi päärautatieaseman edustalta Viking Linen terminaalin eteen kulkeva linja 53, Skeppsholmenille kulkeva bussi linja 65, Djurgårdenille kulkeva bussi linja 67 ja Ladugårdsgärdet-puistoalueen museoiden vierestä Kaknästornille kulkeva bussi linja 69.

Stockholm Mapissa on nähtävänä ladattava bussikartta.

Lautta
Lautalla voi miellyttävästi kesäaikaan siirtyä matkoja, jotka muuten ovat hankalia tai jotka on mukava tehdä meriteitse.

Lautat ja laivat

Lautalla voi miellyttävästi kesäaikaan siirtyä matkoja, jotka muuten ovat hankalia tai jotka on mukava tehdä meriteitse. Esimerkiksi Nybroplanin ja Djurgårdenin (linja 80) väliset matkat ja matka Slussenilta Skepsholmenin kautta Djurgårdeniin (linja 82) sujuvat nopeasti ja vaivattomasti. Lauttoihin käyvät normaalit liput, ja ruotsalaiseen tyyliin ne tarkastetaan matkan aluksi. Kaikki neljä lauttalinjaa voi nähdä SL:n sivuilla.

Paljon lauttoja ja laivoja menee VaxholmiinVaxholmiin , jonne kesäisin kulkee Waxholmsbolaget. Vaxholmiin kulkeviin lauttoihin pitää ostaa erilliset liput. ja matkaan lähdetään Grand Hotellin edustalla olevilta laitureiltaStrömkajen (Strömkajen) , joilta pääsee laivalla tai lautalla myös muihin paikkoihin. Sieltä voi myös ennen matkaa ostaa lipun, joskin sen voi ostaa monesta muustakin paikasta, kuten verkkosivuilta, joilta voi myös nähdä aikatauluja.

Paikallisjunat

Tukholmasta voi siirtyä päiväretkelle paikallisjunilla, jotka kulkevat eri puolille Suur-Tukholman aluetta ja aina Uppsalaan ja Södertäljeen asti. Junia on useita, ja niistä esimerkiksi linja 45 kulkee päärautatieasemalta Nynäshamniin, missä on satama, linjat 41 ja 42 kulkevat Märstaan, mistä voi bussilla siirtyä SL:n päivä- tai muilla lipuilla Sigtunaan ja samoilla linjoilla voi toiseen suuntaan Södertäljeen. Linjat 40 ja 45 kulkevat Arlandan lentoasemalle ja jatkavat siitä Uppsalan päärautatieasemalle. On hyvä pitää mielessä, että Märstaan ja Sigtunaan pääsee normaaleilla lipuilla, mutta Uppsalaan asti aikovien on hankittava jatkolippu.

Kätevä on myös Saltsjöbanan, joka lähtee Slussenilta ja kulkee kohti Saltsjöbadenia , läpi Nackan, missä on hyviä päiväretkikohteita. Myös tähän junaan käyvät normaalit SL:n liput.

Paikallisjunien reittikarttaan voi tutustua liikennelaitoksen sivuilla.

Taksin hinnasto
Virallisissa takseissa on keltainen numerokilpi ja hinnasto on takaoven ikkunassa. Hinnastossa näkyy isolla 10 kilometrin matkan hinta, joiden erot ovat nykyään pienempiä kuin aikoinaan.

Taksi

Taksi on Tukholmassa hintava matkustusmuoto, ja siellä on ruuhkia sen verran, että taksilla ei ole aina kannattavaa ajella. 10 kilometrin matka maksaa nykyisin noin 200 kruunua, mutta perjantai-iltapäivästä klo 15 aina maanantaiaamuun kello 6 asti sama matka maksaa 357 kruunua. Lähtöhinta on 59 kruunua, ja kilometri maksaa noin 15 kruunua, mutta Tukholmassa on yhtiöitä, joilla on vähän erilaisia hintoja. Lisäksi tilataksit, joihin mahtuu 5–7 henkeä ovat yli kolmanneksen kalliimpia kuin 1–4 henkeä vetävät normaalit taksit. Lentoasemilla, keskusasemalla ja laivaterminaaleilla on myös lisämaksut, jotka joutuu maksamaan sekä niistä lähtiessä että niihin ajaessa. Jos taksin tilaa lentoasemalle tiettyyn aikaan, kuuluu asiaan aina tietty maksuton odotusaika. Tietoa hinnoittelusta ja tarkkoja hintoja voi nähdä Taxi Stockholmista.

Taksia ottaessa kannattaa varmistaa, että taksi on virallinen, sillä taksilakien muututtua kaupunkiin on ilmestynyt monenmoista suharia, joista kaikki eivät ole rehellisiä tai tunne Tukholmaa kovin hyvin. Virallisissa takseissa on keltainen numerokilpi ja hinnasto on takaoven ikkunassa. Hinnastossa näkyy isolla 10 kilometrin matkan hinta, joiden erot ovat nykyään pienempiä kuin aikoinaan. Kuljettajan kuljettajakortti on kojelaudan päällä, ja taksamittari on aina käytössä.

Jos haluaa tilata taksin verkkosivuilta tai ladata sovelluksen, hyvä sivusto on Taxi Stockholm.

Pyöräily

Tukholma on kesäkaudella erinomainen pyöräilykaupunki, jossa on vähän liikennettä, vähän mäkiä ja paljon pyöräteitä. Ilmasto on samanlainen kuin Etelä-Suomessakin eli maalis-huhtikuun vaihteessa on yleensä sulaa, huhtikuussa päivisin lämpötilat alkavat nousta ja paras pyöräilyaika on toukokuulta syyskuun loppupuolelle mutta pyöräillä voi hyvin vielä loka- ja joskus marraskuussakin.

Tukholman kaupunkipyöräverkosto on nykyään Stockholm Bikes eli Stockholm eBikes. Ne ovat siis sähköavusteisia pyöriä, jonkalaisen voi edullisimmillaan saada käyttöönsä 11 kruunulla 24 tunniksi. Sivuilta saa tiedot ja voi ladata sovelluksen, jonka kanssa pyörän voi kesäkaudella ottaa käyttöönsä.

Kaupunkipyörät ovat mitä ovat, ja Tukholmassa on myös pyörävuokraamoita, joista monet järjestävät opastettuja pyöräilykierroksia. Yksi hyvä on Stockholm Adventures, jossa on pyöriä myös erilaisille perheille. Toinen paikka, joka vuokraa pyöriä, on muitakin menopelejä kuten veneitä ja vesiskoottereita vuokraava Sjöcaféet, joka sijaitsee Djurgårdeniin johtavan sillan vieressä. Nybroplanin ja Djurgårdenin sillan välissä kulkeva Strandvägen on myös paikka, jossa kesäisin vuokrataan pyöriä, ja siellä on Rent-a-Bike (Kajplats 18).

Jos Tukholmassa haluaa pyöräillä, voi jotakin lisätietoa löytyä Visit Stockholmista, jossa on tietoa pyörävuokraamoista ja opastetuista pyöräilykierroksista.

Tukholmassa on paljon hyviä pyöräilyalueita, joten muuallakin kuin Djurgårdenissa kannattaa pyöräillä. Pyöräillen voi nopeasti vierailla etenkin suurilla puistoalueilla, joille muuten voi olla hankala päästä. Jos haluaa pyöräillä paljon, kannattaa tutustua Tukholman pyöräilykarttaan.

Autoilu ja autonvuokraus

Autolla ajamista Tukholman keskustaan ei suositella, eikä siellä ole hyvä ajella tai pysäköidä minään viikonpäivänä tai vuodenaikaan. Parkkipaikat ovat kiven takana ja kalliita, ja kaupungin joukkoliikenneverkosto tekee autoilusta kaupungissa kannattamatonta puuhaa.

Autoilusta Ruotsista voi lukea lisää Autoliiton sivuilta.

Nykyään huomionarvoinen asia on ruuhkamaksu, jonka joutuu maksamaan muulloin kuin viikonloppuisin, pyhisin, pyhien aattoina ja heinäkuussa. Siitä on tietoa ja sen voi maksaa Epass24-sivuilla.

Auton voi vuokrata jo Arlandan lentoasemalta, ja Stockholm.com-sivusto esittelee autonvuokrauspisteitä kaupungissa.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Pieni Matkaopas
2022/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti