- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Tartto on erinomainen vierailupaikka perheille, joilla on lähes minkä ikäisiä lapsia tahansa matkassa mukana. Kaikkein parhaimmillaan Tartto on vähän varttuneempien eli kouluikään ehtineiden kanssa, ja myös murrosikäiset voivat viihtyä siellä hyvin. Viihtyminen ei kuitenkaan siellä etenkään muulloin kuin kesällä ole automaattista, vaan sieltä on löydettävä jotakin normaalia parempaa tekemistä.
Paljon mielenkiintoista nähtävää ja ajanvietteitä, jotka soveltuvat perheille mutta joita ei ole suoranaisesti suunnattu perheille, Tartossa myös on.
Tigutorn-tornin eli Etanatornin ja linja-autoaseman välissä sijaitseva Ahhaa Teaduskeskus (Sadama 1) [kartalla] on Tarton kaikkein parhaiten perheille soveltuva korkeatasoinen nähtävyys, jonka ovat suunnitelleet samat henkilöt kuin Etanatorninkin. Tiedekeskus on hyvä vierailupaikka perheille, joilla on lähes minkä ikäisiä lapsia tai nuoria mukana tahansa, mutta se on vähän hintava kokemus.
Jos aika tai resurssit eivät anna myöten vierailulle, kannattaa tämän keskuksen edustalla käydä. Se uudistetaan aika ajoin, ja sen edustalla on aina jotakin hyvin mielenkiintoista, joka jo sinänsä antaa lomalle lisäpotkua. Tiedekeskus sijaitsee kävelymatkan päässä kaikkialta keskustasta, lähellä lukuisia ostoskeskuksia, toria ja linja-autoasemaa.
Tiedekeskuksen tarjontaan kuuluu teknologiaan keskittyvä tila, luontoon keskittyvä tila ja näyttelytila, jossa on jotakin uutta puolen vuoden välein. Keskuksessa voi myös vierailla erilaisissa laboratorioissa tai viettää syntymäpäiviä, mistä saa tietoa verkkosivuilta. Muun lisäksi keskuksessa ovat erillisissä tiloissa planetaario, joka on lähinnä yli 12-vuotiaille, ja tiedeteatteri, jossa on usein esityksiä klo 16. Molempien ohjelmasta voi lukea tiedekeskuksen sivuilta suomeksi.
Keskuksessa on melkoinen määrä erilaisia näyttelyitä, ja tutustumalla niihin saa hyvän kuvan siitä mitä keskuksessa voi odottaa näkevänsä ja kokevansa. Mukana on myös materiaalia muualta, kuten Tarton yliopiston lääketieteellisen laitoksen anatomiselta laitokselta, joten tämä on hyvä vierailupaikka myös aikuisille, joille ei ollenkaan jälkipolvea matkassa mukana.
Aikuisten lippu maksaa 15 euroa, kouluikäisten ja opiskelijoiden 11 euroa, alle kouluikäiset lasketaan sisään ilmaiseksi ja perhelippu maksaa 35 euroa (yhdessä planetaarion kanssa 49 euroa). Erillinen lippu planetaarioon maksaa 5 euroa. Keskus on avoinna su–to klo 10–19 ja pe–la klo 10–20.
Tarton leikkikalumuseo [ kuva ] (Lutsu 8) [kartalla] sijaitsee vanhankaupungin viehättävissä kortteleissa, joissa on paljon kaikenlaista mielenkiintoista. Niin lapset kuin aikuisetkin viihtyvät hyvin museossa, jonka mielenkiintoisiin yksityiskohtiin kuuluvat 130 vuotta vanha nukke ja pikkurahaa vastaan liikkuva sähköjuna. Museolla on myös teatteri, joka sijaitsee osoitteessa Lutsu 2, ja siellä on leikki- ja askarteluhuone. Tämä on museo, joka on parhaimmillaan alle teini-ikäisten kanssa.
Museo on avoinna ke–su 11–18, ja pääsymaksu on 5 euroa lapsilta, 6 aikuisilta.
Paavalin kirkon vieressä sijaitseva ja yliopiston ylläpitämä luonnontieteellinen museo (Vanamuise 46) [kartalla] on paikka, jossa oppii kaikenlaista maapallon elämästä. Sen suojissa on nykyään vain yksi näyttely, joka on ollut esillä vuodesta 2016 lähtien. Museoon on aikuisilta 8 euron liput, ja alle 8-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään. Museo on avoinna ti–su klo 10–18.
Kvartal-ostoskeskuksen yhteydessä on kaikenlaista muutakin kuin kauppoja, ja yksi sen perheiden suurimmista vetonauloista on Marakratt Playland [kartalla]. Siellä on monen ikäisille lapsille ja nuorille kiipeilypaikkoja, trampoliineja ja muuta vastaavaa, eksoottiseksi tehdyssä ympäristössä.
Leikkijät joutuvat ilostaan maksamaan kolme euroa per tunti, ja leikkimaailma on avoinna samoihin aikoihin kuin ostoskeskuskin, eli klo 10–21.
Tartu Seikluspark [kartalla] sijaitsee Raadin alueella, aivan sen suuren puiston vieressä ja myös lähellä Viron kansallismuseota ja ylösalaisin olevaa taloa [kartalla].
Tähän seikkailupuistoon voi mennä päivittäin huhtikuulta elokuun loppuun ja syyskuussa viikonloppuisin, klo 11–19. Pääosa aktiviteeteista tapahtuu yläilmoissa, joten korkeanpaikan kammoa potevat eivät välttämättä pidä tästä puistosta. Yli 140 senttiä pitkät pääsevät oikeille radoille mutta tätä lyhyemmille on myös lasten varsin tasokas rata. Paikan päällä on puhvetti, jossa voi syödä ja juoda.
Talvisin Lõunakeskus on paikka, jossa on sisätiloissa seikkailupuisto [kartalla]. Tämä on maan suurin sisätiloissa oleva seikkailupuisto, ja siellä on yli 30 erilaista viihdykettä. Paikka on avoinna klo 13–20 (viikonloppuisin avautuu jo klo 12), ja alle 18-vuotiaat maksavat lipusta 10 euroa, vanhemmat vähän enemmän.
Keilaaminen on mukavaa puuhaa, jota voi harrastaa minkä ikäisenä tahansa, ja Tartossa keilaaminen on edullisempaa kuin Suomessa.
Funbowling [kartalla] sijaitsee Tammen stadionin lähellä, keskuksessa jossa on kauppoja ja palveluita. Se on avoinna klo 14 alkaen (viikonloppuisin klo 12), ja sinne voi mennä teini-ikäisten lasten kanssa pelailemaan mutta ei tietenkään turhan myöhään. Hintaa tulee 16–24 euroa tunti, ja edullisinta on pelata viikolla päivisin.
Visit Tartu esittelee vierailupaikkoja perheille
Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Tartu Seikluspark
2020/11
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.