Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Málaga on Euroopan eteläisin miljoonakaupunki ja Costa del Solin tunnetuin keskus. Se on oivallinen lomakohde, jos haluat nauttia rannoista, kulttuurista, ostoksista ja herkullisesta ruoasta. Lue lisää Málagasta
Hotelleja – Tallinna
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lentosatama
"Pohjois-Euroopan jännittävämmäksi merimuseoksi" kutsuttu Lentosatama on uusimpia lisäyksiä Tallinnan nähtävyyskokoelmaan.

Loppukesä 2012 Tallinnassa

Suomalaisten suosituimpiin koko vuoden matkakohteisiin kuuluva Tallinna uudistuu vuosi toisensa jälkeen. Joka kesä sinne avataan joko täysin uusia tai uudistettuja nähtävyyksiä, eivätkä ne tänäkään vuonna puutu kaupunkikuvasta.

Lentosataman avaaminen on ollut viime vuosina tallinnalaisten perheiden keskuudessa odotetuimpia tapahtumia, ja Lentosatamasta onkin heti tullut suosittu vierailukohde. Kaupungin näkyvin uudistettu nähtävyys on tv-torni, joka oli ollut pitkään puolikunnossa ja joka tarjoaa tilaisuuden nähdä kaupunki pilvien korkeudelta. 40 vuotta täyttävä Viru-hotelli on sekin korkea rakennus, jonne sinnekin on ilmaantunut juhlavuoden kunniaksi uutta.

Uusia ravintoloita ja kahviloita on keskustaan ilmestynyt tänäkin vuonna, ja ne ovat tuoneet ajankohtaista lisäystä kaupungin ravintolamaailmaan. Muutama uusi putiikki avaa ovensa joka vuosi, ja myös näitä Pieni Matkaopas on hiljattain käynyt katselemassa Tallinnassa.

Viime vuosi oli Tallinnassa suuri tapahtumavuosi, mutta viime vuoden kulttuuripääkaupunkivuodesta ei ole jäänyt täksi vuodeksi minkäänlaista kohmeloa päälle. Kaikenlaisia kulttuuri- ja muitakin tapahtumia on luvassa paljon loppukesän aikana. Paikalla on etenkin Laululavalla varsin tasokas tähtikaarti, Susan Boylesta Red Hot Chili Peppersiin.

Uutta nähtävää

Lentosatama

"Pohjois-Euroopan jännittävämmäksi merimuseoksi" kutsuttu Lentosatama on uusimpia lisäyksiä Tallinnan nähtävyyskokoelmaan, ja ensisijaisesti siitä ovat kiinnostuneet lapsiperheet. Rempallaan jo pitkään ollut itäinen satama-alue Kalamaja-kaupunginosan edustalla on nyt saamassa uutta ilmettä. Lentosataman lisäksi uudistettua ilmettä edustaa Paterei-vankila, johon on myös hyvä tutustua. Ehdoton ykköskohde tekniikasta kiinnostuneille ja lapsiperheille on kuitenkin Lennusadam eli Lentosatama, johon on melko korkea pääsymaksu mutta joka siellä muutaman tunnin viettäville on hintansa väärti. Viikonloput ovat varsin kiireisiä aikoja vierailla Lentosatamassa. Siispä ne, jotka mielivät tutustua vaikkapa Lembit-sukellusveneen uumeniin, mielellään tulevat paikalle viikolla hiljaisempina vierailuaikoina.

Valtavassa lentokonehallissa on nähtävillä värikäs valikoima kaikenlaista purjeveneistä torpedoihin. Hallissa on myös kaikenlaista interaktiivista, kuten mahdollisuus ampua ruudulla olevia koneita alas ja ohjata veneitä, jotka kulkevat satama-aluetta jäljittelevässä tekolammessa. Lentokonehallin läpi voi kulkea omaa tahtiaan kahdessa eri tasossa. Silloin tällöin valot vilkkuvat ja kuuluu melkoista meteliä, mikä luo aitoa tunnelmaa. Kaikki on hyvin merkitty, ja selostukset ovat aina viroksi ja englanniksi. Joihinkin paikkoihin, kuten sukellusveneeseen ja interaktiivisiin osuuksiin, joutuu miltei aina vähän aikaa odottelemaan. Lisäksi hallien ulkopuolella sataman laiturissa on ankkurissa Suur Töll -jäänmurtaja, johon ei useinkaan ole suurta tungosta. Laivaan pitää laskeutua kapeita portaita pitkin, ja siellä on erilaisia tiloja konehuoneesta kapteenin toimistoon, jotka kaikki on jätetty täysin autenttiseen kuntoon ensimmäisen maailmansodan ajoilta.

Lentosatama on hyvin avoinna ympäri vuoden, mutta sinne on ainakin toistaiseksi hivenen hankala päästä. Lähin raitiovaunupysäkki on Kalamaja, mutta sieltä on melko pitkä matka lentosatamaan. Monet kävelevät Kalaranna-rantatietä pitkin paikalle noin vartissa Linnahall-raitiovaunupysäkiltä sataman vierestä. Kauniina päivinä kannattaa Lentosataman lisäksi tutustua muuhunkin alueen tarjontaan, etenkin kauniiseen Kalamajan puutalokaupunginosaan, sen puistoon ja Linnahall-pysäkin vieressä oleviin museoihin eli EKKM- nykytaiteen museoon ja Kultuurikatel-kulttuurikompleksiin sataman vieressä.

Sivu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Get Your Guide -sivustolta voit hankkia liput paikkoihin ja ajanvietteisiin Tallinnassa

Televisiotorni

Toinen odotettu lisäys Tallinnan nähtävyyksiin vuonna 2012 on ollut Televisiotornin uudelleen avaaminen kesäkaudeksi. Tornihan rakennettiin vuonna 1975-80 ennen Moskovan olympialaisia. Siitä tuli 314 metriä korkea, ja jo sen rakentamisvaiheissa oli kaikenlaisia hankaluuksia. Tornin rooli oli myös Neuvostoliiton hajoamisen aikoihin suuri, mutta pian sen jälkeen helikopterista putosi antenni, joka tuhosi tornin ravintolan ja osan näköalatasannetta. Näköalatasanne pidettiin kuitenkin urhoollisesti avoimena aina vuoteen 2007, jolloin se lopulta ei enää täyttänyt turvallisuusvaatimuksia. Nyt torni on kuitenkin avattu entistä ehompana, ja se on erityisen suuri vetonaula lapsiperheiden keskuudessa.

Upeiden, 170 metrin korkeudelta avautuvien näkymien lisäksi tornissa on futuristinen näyttelytila, joka esittelee multimedianäyttelyssä virolaisia saavutuksia monelta eri alalta. Näköalatornissa on sielläkin uutta tekniikkaa, ja interaktiiviset näytöt opettavat Tallinnan menneisyydestä. 22. kerroksessa sijaitseva ravintola on hyvä paikka niin aterialle kuin kahvillekin, ja iltaisin siellä on mukava katsella kaupungin pimenemistä orkesterin tahdissa. Tämän lisäksi tornissa on matkamuistomyymälä, jonka kohokohtiin kuuluvat Dolores Hoffmanin lasitaide ja televisiotorniin liittyvät matkamuistot.

Torni on hyvin avoinna ympäri vuoden, ja sen ravintola palvelee asiakkaita joka päivä klo 23.00 asti. Tornille pääsee parhaiten keskustasta busseilla 34A, 38 ja 49 pysäkille nimeltään Teletorn. Myös CityTour-kiertoajelubussit pysähtyvät täällä. Torni sijaitsee 10 kilometrin päässä keskustasta, melko lähellä Piritan venesatamaa. Alueella ollessa kannattaakin tutustua alueen muuhun antiin. Siihen kuuluvat esimerkiksi kasvitieteellinen puutarha, Piritan luostari ja venesataman vieressä oleva hienohiekkainen pitkä ranta.

Viron Pankin museo

Kolmas uusi tuttavuus Tallinnan nähtävyyksien joukossa on Viron Pankin museo (Estonia pst 11), joka avattiin vuoden 2012 alussa. Tämä museo pureutuu rahan historiaan Viron maaperällä, rahan rooliin yhteiskunnassa ja keskuspankkien toimintaan. Museossa on myös tilaisuus vierailla kassaholvissa, jossa saa tietoa siitä, miten rahaa painetaan. Museon tiloissa on kauppa sekä rahanvaihtopiste, jossa kruunuja voi edelleen vaihtaa euroiksi. Museoon ei ole pääsymaksua, ja se on avoinna ti-pe klo 12-17 ja la klo 11-16.

Paljon nähtävyyksiä kiertelevän on hyvä hankkia Tallinna-kortti, jolla pääsee ilmaiseksi sisään vanhoihin ja uusiin nähtävyyksiin ja jolla saa alennuksia tai ilmaisia asioita ja lahjoja putiikeista ja kahviloista. Tallinna-kortti on helppo hankkia vaikkapa Tallinnan turistitoimiston pisteistä, joita on osoitteessa Kullaseppa 4 Nigulisten kirkon vieressä ja Viru-kauppakeskuksessa (Viru väljäk 4).

Uutta Tallinnan shoppailumaailmassa

Tallinnassa 1990-luvulla käyneet muistavat vielä hyvin ankean satama-alueen, jolta äkkiä lähdettiin kohti vanhaakaupunkia. Moni saakin hieraista silmiään, jos nykyisin muistelee noita aikoja. Satama-alueelle on tullut hotelleja, kylpylöitä ja kaikenlaista toimintaa, niin että monet viettävät nykyisin valtaosan matkastaan satama-alueella. Kätevä onkin Sadama Turg eli Sataman tori (Sadama 25-4), uusi elintarvikkeiden ja käsitöiden myyntipaikka satamassa. Huomionarvoinen on SuperAlko, jonka tuotevalikoima on omaa luokkaansa. Se on avoinna joka päivä klo 10-19. Muut osat kauppakeskusta aukeavat jo klo 8.00, ja kesäkautena (1.6.-31.8.) kauppakeskus on avoinna klo 22.00 asti, muina vuodenaikoina klo 19.00 asti.

Viru-keskus
Viru-keskus ja Kaubamaja ovat monien ostosturistien suosiossa.

1990-luvulla Tallinnassa käyneillä on vielä hyvin muistissa Kaubamaja sellaisena kuin se ympäristöineen silloin oli. Täälläkään käydessä ei ole helppo uskoa olevansa samassa kaupungissa. Kaubamaja ei ole jäänyt viereisen Viru-keskuksen jalkoihin, vaan se on oma toimiva kokonaisuutensa. Se on yhdistetty sillalla Viru-keskukseen niin, että kauppakeskuksesta voi kätevästi siirtyä toiseen käymättä välillä ulkona. Kaubamajan yhteyteen tulee aika ajoin uutta, ja uusin lisäys tälle vuodelle on uudistettu naistenosasto ja aivan uusi lapsille suunnattu osasto, jotka entisestään monipuolistavat keskuksen tarjontaa.

Uusia liikkeitä Tallinnassa on totuttu näkemään joka vuosi. Tänäkin vuonna sinne on ilmaantunut aivan uusia pikkuputiikkeja. Juustokuningas (Rotermanni-keskus, Roseni 10) on aivan sataman vieressä olevan kauppakeskuksen uusin lisäys, ja sieltä saa valtavan valikoiman hollantilaisia juustoja.

Aivan sataman vieressä on toinenkin mielenkiintoinen lisäys Tallinnan shoppailumaailmaan: Viking Line Quality Outlet (Lootsi 8). Se myy huippubrändejä ja kaikenlaista korkealaatuista viineistä elintarvikkeisiin. Sen tarjontaan kuuluu huippuluokan trendikästä muotia, joka tulee viimeisimpänä huutona Milanosta ja Pariisista. Liikkeessä on mahdollisuus nauttia hyvistä merkkituotteiden alennuksista, ja ostoksilla voi käydä ympäri vuoden ma-su klo 10-20.00.

Uusia ruokapaikkoja ja baareja

Viime vuosina Tallinna on kohonnut ravintoloidensa puolesta Euroopan kaupunkien kärkikastiin. Vain harva kaupunki voi ylpeillä yhtä monilla tasokkailla ruokapaikoilla, jotka tarjoavat ruokia kaikkialta maailmasta. Halusi sitten mitä tahansa kaukasialaisista ruoista australialaisiin pihveihin, virolaisiin perinneruokiin tai afrikkalaisiin paistoksiin, on niitä tarjolla vanhassakaupungissa ja sen liepeillä aamusta iltaan ympäri vuoden. Uusia ravintoloita ilmaantuu kaupunkiin tämän tästä, ja viime vuoden aikana muutama erinomainen lisäys on rantautunut Tallinnaan.

Kalaruokia Tallinnasta on aina saanut vaihtelevalla menestyksellä eikä yleensä yhtä hyvin kuin Suomesta, mutta uusi Kaljaasi (Viru 23) tuo entistä parempia kalaruokia vanhaankaupunkiin. Valikoimat ovat erittäin monipuoliset. Esimerkiksi kalakeitossa on forellia, kuhaa ja sinisimpukoita, eikä keitto eivätkä muutkaan kalaruoat tule ikinä pöytään turhan suolaisina. Maistuvuuden lisäksi Kaljaasissa on tärkeää se, että annokset näyttävät hyviltä, ja näin se soveltuu tärkeidenkin tapausten juhlistamiseen.

Viru-katu on viimeisten vuosien aikana muuttanut melkoisesti olemustaan, ja sen tarjonta on muuttunut kalliimmaksi ja korkeatasoisemmaksi. Toinen tämänhenkinen lisäys kadun ravintoloihin on Cru (Viru 8). Se on nimenomaan tyylikäs ravintola, jonka hintataso on kohtuullinen (pääateriat 10-20 euroa). Ruokien joukkoon kuuluu jonkin verran kalaruokia, ja gourmetihmisiä kiinnostaa keskiviikkoinen keittiömestarin erikoismenu, joka kesällä 2012 maksaa 28 euroa.

Viime vuosien trendi on ollut kohti korkealaatuisia ja hintavia ravintoloita. Tänä vuonna niiden joukkoon on liittynyt Leib (Uus 32). Gourmethenkisille asiakkaille soveltuva Leib tarjoaa yksinkertaisesti toteutettuja annoksia, joiden valmistamisessa käytetään kaikkein korkeatasoisimpia aineksia. Sieltä saa varsin monipuolisen valikoiman ruokia virolaisista perinneruoista trendikkäisiin fuusioaterioihin. Huomionarvoinen seikka on myös se, että ravintola on perustettu entisen skottilaisen klubin tiloihin, ja näin siellä on edelleenkin loistava valikoima viskejä ja ainutlaatuista brittiläistä klubitunnelmaa.

Kesäajalle kuin nakutettu sopii uusi satama-alueelle perustettu City Marina (Osoite: Kuunari), jonka terassilta on hyvät satamanäkymät mutta myös näkymät vanhaankaupunkiin. Ruokalista on varsin kansainvälinen: runsaasti salaatteja, pastoja ja grillilihoja. Listan pääpaino on Välimeren ruoissa, jotka kesällä ovatkin monen mieleen. City Marina on avoinna joka päivä klo 11-23.00, ja sen hintataso on kohtuullinen (pääruoat 10-20 euroa).

Baareja Tallinnassa on jo vuosia ollut kenties liikaakin, mutta uusia yrittäjiä ilmaantuu vuosittain etenkin vanhaankaupunkiin ja satama-alueelle. Sataman ja vanhankaupungin välimaastossa onkin tänä vuonna uusi Kochi Ait (Lootsi 10), joka on uudentyyppinen panimoravintola kaupungissa. Siellä tarjotaan omaa Kochi-olutta, mutta huomionarvoinen seikka on myös se, että baarin tuontiolutvalikoimat ovat kaupungin parhaat. Keittiö tarjoaa virolaisia herkkuja, ja tilava ravintola sopii perusaterialle tai juhlalle niin yksityisille henkilöille kuin suurille ryhmillekin.

Vuonna 2012 Viru-hotelli täyttää 40 vuotta, ja senkin yhteyteen on tullut kaikenlaista uutta. Hotelliinhan perustettiin viime vuonna museo, jossa on vieraillut peräti 35 000 ihmistä. Nykyisin siellä voi kierrellä opastetuilla kierroksilla ja oppia lisää KGB:n salakuuntelutekniikoista ja muusta mielenkiintoisesta. Tänä vuonna hotelliin on suosion innoittamana avattu Valuuttabaari, joka neuvostoaikoina toisessa kerroksessa tunnettiinkin samalla nimellä. Toisin kuin silloin aikoinaan, on ravintola suuri ja sieltä on hyvät näkymät, ja juomavalikoimiin kuuluu kaikenlaisia juomia neuvostoajoilta. Museon kierroksia on viime vuodesta pidennetty niin, että niiden aikana vietetään tunti yläkerran museossa ja sitten lisäaikaa Valuuttabaarissa, jossa voi tehdä oppaalle kysymyksiä. Valuuttabaarissa voi kuka tahansa vierailla sen aukioloaikoina joka päivä klo 11.00 lähtien. Mikäli haluaa ottaa osaa opastetulle Viru-hotellin kierrokselle, voi ilmoittautumisen tehdä puhelimitse tai sähköpostilla (+3726809300 tai [email protected]).

Elokuvia, kulttuuria ja musiikkia kesän kunniaksi

Kesällä Tallinnassa on perinteisesti paljon klassisen musiikin festivaaleja, mutta siellä on muunkinlaista musiikkia tarjolla ja muita kiinnostavia tapahtumia, kuten elokuvafestivaalit. Tanssiakin on kesällä luvassa, ja Tallinnan elämänmenon kaksi kulmakiveä eli keskiaika ja merellinen sijainti tulevat hyvin esille juuri kesälomien aikana.

Heinäkuussa on paljon kaikenlaisia hyviä tapahtumia, joiden takia Tallinnassa kannattaa käydä niin perheiden kuin pariskuntienkin. Heinäkuun alussa (5.-8.7.) Tallinnan keskiaikaiset päivät tuovat pitkän viikonlopun ajan vanhaankaupunkiin musiikkia, kisailua ja erilaisia tapahtumia sekä tietenkin entistäkin enemmän keskiaikaista tunnelmaa. Heti seuraavana viikonloppuna (13.-15.7.) pidetään Tallinnan meripäivät, joiden yhteydessä pääsee nauttimaan täysin siemauksin Tallinnan merellisestä sijainnista. Tapahtumia on kautta merellisen Tallinnan, niin keskustan satama-alueilla kuin Naissaaren edustallakin, sekä uudessa Lentosatamassa, missä tapahtuma 13.7. avataankin. Lapset on otettu erityisen hyvin meripäivillä huomioon. Erinomaisia ruokia on tarjolla, ja vanhemmatkin viihtyvät täällä aamusta iltaan.

Meripäivien kanssa suurin piirtein samanaikaisesti (11.-15.7.) pidetään Tango Port Tallinn -tangofestivaalit, jotka tuovat argentiinalaista tanssia ja musiikkia satamaan. Luvassa on paitsi konsertteja ja tanssia myös mahdollisuus oppia lisää tanssia, kuunnella luentoja ja nähdä kuuluisia tangoihmisiä kautta maailman.

Tanssia on luvassa lisää elokuussa, sillä kuun loppupuolella pidetään 13. kerran Kanuti Gild Saal -yhdistyksensuositut elokuun tanssifestivaalit. Esityksiä on ympäri vanhankaupungin. Lippujen hinnat ovat edullisempia, jos ne hankkii ennen elokuun ensimmäisen viikon loppua. Koska festivaaleista on tullut hyvin suosittuja, lippuja kannattaakin katsella hyvissä ajoin etukäteen vaikkapa Lippumaailman sivuilta.

Elokuun loppupuoli on kaupungissa kiivasta tapahtumien aikaa. Tällöin on mahdollista tutustua myös harvoin maailmalla vastaan tulevien Indie-elokuvien maailmaan. Perinteisesti Festival of Asian Independent Cinema näyttää aasialaisia elokuvia, ja painopiste on yleensä ollut japanilaisissa pikkuproduktioissa. Elokuvaesitysten ohella luvassa on luentoja, konsertteja ja työpajoja, joilla voi oppia vaikkapa animaation tekemisestä.

Vilkkaan elokuun loppupuolen kruunaa tänäkin vuonna kahdeksatta kertaa pidettävä Kultuuritehas-tapahtuma, joka pyörii 23.-26.8. Polymer-kulttuuritehtaalla (Madara 22), jonkin verran vanhankaupungin ulkopuolella, lähellä Lilleküla-asemaa ja A le Coq ?areenaa. Entisessä lelutehtaassa, joka oli toiminnassa vuoteen 1994, nähdään ja kuullaan kaikenlaista luovaa festivaalin aikana, sillä siellä ympäri vuoden toimivat taiteilijat esittelevät töitään ja paikalla on myös vierailevia tähtiä muualta maailmasta. Luvassa on taiteen lisäksi konsertteja, työpajoja ja yömarkkinat.

Kesän päätteeksi Tallinnassa on jo muutaman vuoden pidetty Uusi Maailma -katufestivaalit, jotka tuovat Tallinnan vanhankaupungin ulkopuolelle eri puolille keskustaa kaikenlaisia tapahtumia 1.-2. syyskuuta. Nämä nuorekkaat festivaalit tuovat kaikenlaista kaupungin kaduille, ja ohjelmasta vastaavat suureksi osaksi kaupungin energiset nuoret.

Kaiken muun tapahtuman lisäksi Tallinna on kesällä hyvä paikka käydä bongaamassa suuria kansainvälisen luokan esiintyjiä. Hyviä konsertteja on kesäisin Lauluväljäk-laululavalla, joka on tullut tunnetuksi maailmalla kerran viidessä vuodessa pidettävistä suurista laulujuhlista. Tänä vuonna luvassa on Red Hot Chili Peppers 30.7., Apocalyptica 3.8. ja Lady Gaga 25.8. Toinen suuren luokan konserttipaikka kaupungissa on A le Coq -areena (Asula 4 c), jossa tänä vuonna nähdään 28.7. Susan Boyle.

Klassista musiikkia heinä- ja elokuussa

Tallinna on hyvä tapahtumapaikka kesäisin etenkin lapsiperheille ja nuorille, mutta siellä on kesäisin myös vakavampihenkistä ohjelmaa, joka kiinnostaa etenkin klassisen musiikin ystäviä. Heinä-elokuun vaihteessa pidetään perinteisesti Urkumusiikkifestivaalit 27.7.-5.8. Eesti konserdisaal -salissa (Eesti pst 4). Niitä seuraavat eräät kesän odotetuimmista festivaaleista, Birgitta-festivaalit 11.-20.8. Nämä Piritan rannan lähistöllä pidettävät festivaalit tuovat teatteria ja musiikkia Birgitan luostariraunioille. Pimenevien kesäiltojen aikana voi tänä vuonna kuulla Mozartin Don Giovannin, Carl Orloffin trilogian, johon kuuluu Carmina Burana, ja paljon muutakin mielenkiintoista ja korkeatasoista.

Birgitta-festivaalit ehtivät hädin tuskin loppua, kun 24.8.-31.8. pidetään järjestyksessään kahdeksannet Tallinnan kamarimusiikkifestivaalit. Paikalla on korkeatasoinen, kansainvälinen esiintyjäkaarti, ja konsertteja on luvassa muun muassa raatihuoneella ja vanhankaupungin kirkoissa.

Kamarimusiikkifestivaalien kanssa osittain samanaikaisesti pidetään viikonloppuna 23.-25.8. Tallinnan tornit -festivaalit, jotka tänä vuonna saavat uuden tornin uudistetusta tv- tornista. Kaupunki torneineen täyttyy viikonlopuksi kaikenlaisesta musiikista, barokkiaikojen tunnelmista jazziin ja uuteen kokeilevaan musiikkiin.

Lisätietoa: Tallinnan turistitoimiston viralliset suomenkieliset sivut

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti