- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Tallinnassa sattuu ja tapahtuu joka vuosi, ja tämän vuoden kesäkausi on taas tapahtumiltaan monipuolinen aika vierailla kaupungissa. Etenkin lapsiperheet viihtyvät perinteisesti Tallinnan tapahtumissa hyvin. Heti 15.5. pidettävien Tallinna-päivien aikaan on erittäin hyvä vierailla kaupungissa koko perheen voimalla.
Jos Tallinna-päiville ei vielä pääse, on niin kesä- kuin heinäkuussakin luvassa hyviä tapahtumia, jotka ovat etenkin lapsiperheiden mieleen mutta joiden joukossa on tapahtumia aikuiseenkin makuun. Tämän vuoden kohokohtia ovat etenkin Kadriorgin puiston 295-vuotissynttärit ja suomalaisvoimin suunnitellun Estonian konserttitalon 100-vuotisjuhlat kesän päätteeksi.
Tallinnan kesäkausi pyörähtää mukavasti käyntiin Tallinna-päivänä 15.5. Tämä päivä perinteisesti juhlistaa sitä, että Tallinnasta tuli vuonna 1248 Euroopan kaupunkien liiton jäsen. Varsinaista Tallinna-päivää on vietetty vuodesta 2002 lähtien. Tänä vuonna Kadriorgin puistoalueen 295-vuotista taipaletta juhlistetaan ottamalla kanavaverkosto uudelleen käyttöön juuri Tallinna-päivänä klo 18.00. Tallinna-päivänä vuonna 2013 kannattaa tätä ennen suunnata Kiek in de Kök -torniin klo 16 tai sitten vaihtoehtoisesti Tallinnan kaupunginmuseoon (Vene 17) klo 16-18.00. Lapsiperheille on Miia-Milla-Manda-museossa (L. Koidula 21C) ohjelmaa klo 12-18.00.
18.5. vietetään Museoiden yö, jolloin Tallinnan museoissa voi vierailla klo 18-23.00 ilman pääsymaksua ja jolloin museoissa on kaikenlaisia erikoistapahtumia. Tarkkaa tietoa illan tapahtumista saa viroksi Muuseumi-sivuilta.
18.5. pyörähtävät käyntiin myös Viru-keskuksen katolla pidettävät, koko kesän kestävät elokuvaesitykset. Elokuvia esitetään joka ilta klo 22.00. Ohjelmistoon kuuluu kaikenlaisia elokuvia, jotka ovat tasokkaita ja sopivat etenkin taide-elokuvien ja muiden korkeatasoisten elokuvien ystäville. Vuonna 2013 toukokuun kahden viimeisen viikon aikana nähdään ulkosalla elokuvia, joiden ohjaajiin kuuluvat muun muassa Abbas Kiarostami, Ken Loach ja Pedro Almodovar. Elokuvia katsellessa voi myös syödä jäätelöä, pastaa ja salaatteja. Juomalista on sekin varsin hyvä ja hinnat kohtuullisia (puolen litran olut reilut 3 euroa). Elokuvaesitykset jatkuvat aina syyskuun alkuun, ja ohjelmisto on nähtävissä aina kaksi viikkoa eteenpäin verkkosivuilla.
Toukokuun suosikkitapahtumiin kuuluu myös 24.5. tapahtuva Kukkafestivaalien avaus Tornide väljäk- eli Tornien aukio -puistossa, joka sijaitsee Balti Jaam -rautatieaseman ja Suur-Kloostri-kadun vieressä. Joka vuosi on esillä erilaisia kukkaistutuksia, joilla on eri teemoja, ja niitä voi käydä siellä ihailemassa koko kesän ajan, aina 24.8. asti. Kukkafestivaaleilla on tapahtumia 24.5. klo 10.00 alkaen.
Kesäkuun alkua piristävät tänäkin vuonna Tallinnan vanhankaupungin päivät, jotka tänä vuonna pidetään 1.-8.6. Teemana ovat tällä kertaa Tallinnan tornit, joita vanhankaupungin ympärillä on vielä reilut kaksikymmentä. Tornien lisäksi vanhankaupungin sisäpihat, aukiot, kadut, kahvilat ja konserttisalit ovat tänä aikana täynnä musiikkia, taidetta, teatteria ja muita tapahtumia.
Kesäkuun ohjelmistoon kuuluu myös musiikkia, sillä Tallinnan kitarafestivaalit ovat tänä vuonna 9.-15.6. Klassista kitaransoittoa esille tuova festivaali on taas korkeatasoinen: siellä soittavat muun muassa Renato Serrano, Duo Dryades ja Rémi Boucher.
Heinäkuu on perinteisesti eläväisimpiä kuukausia Tallinnassa, ja näin on tänäkin vuonna. Olutfestivaalit eli Öllesummer valtaavat kaupungin 3.-6.7. Nyt 20. kerran pidettävillä festivaaleilla esiintyvät muun muassa Pet Shop Boys Laulukentän lavalla, missä on muitakin konsertteja festivaalien aikana.
Keskiaikapäivät ovat vuorossa 4.-7.7., ja tällöin vanhaankaupunkiin tulee ritariturnajaisia, opastettuja kierroksia ja markkinat, joilla on rutkasti keskiaikaista tunnelmaa. Keskiaikapäivät ovat erityisen hyvä tapahtuma lapsiperheille.
12.-14.7. pidetään jälleen kaupungin suurimmaksi meri- ja perhetapahtumaksi muodostuneet Tallinnan meripäivät. Tallinnan lentosatamassa, joka perheiden iloksi avattiin reilu vuosi sitten Kalamajan rantaan, esitellään Viron merenkulun historiaa ja kaikenlaista muuta aiheeseen liittyvää. Lentosataman pihalla on meripäivien päälava ja musiikkialue, jossa soi jazz. Peetrin satamassa on pienimuotoisempia tapahtumia. Sekä Peetrin satamaan että Lentosatamaan on mahdollista tulla omalla veneellä. Suurin sinne saapuva merialus lienee maailmankuulu Kruzenstern-purjelaiva, jonka vierailu meripäivillä on odotettu tapahtuma vuonna 2013.
Elokuun tapahtumat ovat Tallinnan pidetyimpiä, sillä kesän loppua kruunaavat etenkin Birgitta-festivaalit 9.-18.8. Birgitan luostarissa Piritassa, missä musiikkipitoista teatteria esitetään joka ilta klo 19.00. Elokuussa pidetään myös tanssifestivaalit, jotka tänä vuonna ovat 21.-31.8. Tanssiesityksiä on joka ilta klo 20.00, mutta myös puoliltaöin on esityksiä yökyöpeleille. Musiikkitapahtumiakin elokuulle riittää, sillä kansainväliset urkumusiikin festivaalit pidetään keskustan kirkoissa 2.-11.8.
Syyskuussa monet tapahtumat alkavat siirtyä sisätiloihin. Niistä merkittävimmät ovat Kansallisooppera Estonian talon 100-vuotisjuhlat 6.-20.9. Ulkonakin kuitenkin vielä tapahtuu: SEB Tallinnan maraton juostaan 7-8.9., ja Kadriorgin puiston valojuhla "Valo kulkee Kadriorgissa" on 19.9. Syyskuussa korkeatasoinen Designyö 26.-29.9. tuo kaikenlaista uutta ja muodikasta kaupunkiin.
Loppusyksyn tapahtumista merkittävimpiä ovat International Horse Show 4.-6.10., samoin kuin marraskuussa pidettävä Tallinnan ravintolaviikko kuun ensimmäisen viikon aikana. Marraskuuta piristävät myös Martin markkinat eli Mardilaat 7.-10.11. ja Pimeiden öiden elokuvafestivaali PÖFF 11.-27.11. Marras- ja joulukuun taitteeseen osuva Joulujazz (28.11.-12.12.) on sopivan railakas tapahtuma tähän vuoden pimeimpään aikaan. Joulukuussa onkin taas Raatihuoneentorin perinteisten joulumarkkinoiden aika, ja niistä saadaan tuttuun tapaan nauttia vielä tammikuun alussakin.
Lisätietoa vuoden 2013 päätapahtumista
Lähellä Toompeaa ja Vapaudenaukiota avataan Kiek in de Kökin naapuriin toukokuussa Neitsyttorni (Lühike jalg 9A), joka kuuluu kaupunginmuseoihin ja jossa on myös hyvä museokahvila.
Tänä vuonna valokeilassa on ehdottomasti Kadriorgin kaupunginosa, missä Pietari Suuren rakennuttama puisto täyttää 295 vuotta (22.7.). Tämän kunniaksi puistoon avataan kanavaverkosto ja japanilainen puutarha. Kadriorgin puistossa oli kanavia jo 1700-luvulla, ja ne otetaan uuteen käyttöön tänä vuonna Tallinna-päivänä eli 15.5.
Kadriorgin museoissa on juhlavuoden kunniaksi paljon kaikenlaista uutta nähtävää ja koettavaa. Kadriorgissa sijaitsevat muun muassa Viron taidemuseo, Eduard Vilden museo, Kadriorgin taidemuseo, Pietari Suuren talomuseo ja Mikkelin museo. Uudistetussa Kadriorgin taidemuseossa, joka avasi ovensa yleisölle jo 9. helmikuuta, on tänä vuonna venäläisen mestarirealistin Ilja Repinin taidenäyttely, joka toteutetaan yhteistyössä Helsingin Ateneumin taidemuseon kanssa.
100 vuotta täyttää tänä vuonna Estonian teatterin ja Kansallisooppera Estonian jugendtyylinen konserttitalo, jonka suunnittelivat suomalaisarkkitehdit Wivi Lönn ja Armas Lindgren. Varsinaiset juhlat ovat syyskuussa, 6.-20.9., ja tällöin on hyvä tutustua paitsi teatterin erikoisohjelmistoon myös rakennuksen vaiheikkaaseen historiaan. Rakennus avattiin juuri ennen ensimmäistä maailmansotaa, jonka aikana se oli sotilassairaalana ja osin myös ortodoksisena kirkkona mutta samanaikaisesti sen lavalla myös esitettiin teatteria. 23.4.1919 Viron ensimmäinen eduskunta kokoontui siellä, ja seuraavina vuosina rakennusta korjailtiin ja siihen tehtiin lisäyksiä. Toisen maailmansodan aikaan se vaurioitui jälleen. Siihen tehtiin kaikenlaisia korjauksia ja uudistuksia 1940-luvulla, ja neuvostoaikana sitä muunneltiin melkoisesti. Kaikenlaista uutta siihen on ilmaantunut myös Viron toisen itsenäisyyden aikana, ja tänä vuonna sen vaiheisiin on hyvä Tallinnan matkalla tutustua, samoin kuin nauttia juhlavuoden tarjonnasta.
Suomalaiset käyvät edelleen sankoin joukoin Tallinnassa, ja nimenomaan syöminen ja shoppailu kuuluvat suomalaisten ykköspuuhiin kaupungissa. Ravintoloita siellä on joka lähtöön, joka vuosi entistä enemmän, ja hintataso on kotimaahan ja ruokien tasoon verrattuna kohtuullinen. Kauppoja siellä on tänä vuonna entistäkin enemmän. Niihin suomalaiset veivät rahaa vuonna 2012 yli 500 miljoonaa euroa. Lääkkeet eivät enää kuulu monenkaan ostoksiin, mutta juotavien ja poltettavien kestosuosikkien lisäksi nyt myös makeiset ovat veron Suomessa kiristyttyä ilmestyneet monen ostoslistalle.
Uusista ravintoloista kaupungin uudella puolella, Paldinskin maantien kulmauksessa sijaitseva Kolm Sibulat (Telliskivi 2, avoinna ti-la klo 12-23, su klo 13-21) on Moon-ravintolan omistajien uusin yritys. Sen ruokalista on suppea ja tasokas. Listalta löytyy nuudeliannoksia, virolaisiin aineksiin pohjautuvia fuusioruokia ja erinomaisia salaatteja ja jälkiruokia.
Profiiliaan viime vuosina nostanut Kalamaja on hyvä vierailupaikka niille, jotka ovat kolunneet vanhankaupungin läpikotaisin. Siellä F-hoonen kokkien uusi ravintola Kohvik Sesoon (Niine 11) on edullinen, lähinnä virolaisia ruokia tarjoava ravintola, jolla on joka päivä uusia ateriakokonaisuuksia. Tänä vuonna tärkeässä Kadriorgin kaupunginosassa, joka sijaitsee myös keskustan ulkopuolella toisella puolella kaupunkia, on monipuolinen ravintola Salt (Vase 14). Sieltä saa niin virolaistyylisesti laitettuja kalaruokia kuin aasialaisvaikutteisiakin ruokia. Hinnat ovat Saltissa keskitasoa kalliimmat, mutta ruoat ovat tarkkaan mietittyjä ja tasokkaita.
Uusien ravintoloiden lisäksi kesällä 2013 kannattaa Tallinnaan mennä erilaisten ruokien ympärillä pyörivien festivaalien takia. Dinner in the Sky pidetään Vapaudenaukion yläpuolella 11.-15.6. Toinen ruokiin liittyvä tapahtuma osin samanaikaisesti on Tallinnan ravintolapäivät -festivaali 14.-16.6. Rotermannin korttelissa, paikassa, jossa on alusta asti ollut sataman vieressä hyviä gourmet-putiikkeja ja josta on muodostunut todellinen Tallinnan keskustan ruokakeidas.
Muualla kaupungissa, Toompean mäellä, vinoteekki Luscher & Matiesen (Kohtu 12) on hyvä viineihin erikoistunut putiikki, jolla on myös verkkokauppa.
Lähellä Toompeaa mutta kaupungin uudella puolella sijaitseva Telliskivi-katu on nykyään paitsi hyvä ravintolakatu myös hyvä paikka lähteä katselemaan pohjoismaalaista ja virolaista designia, ja sillä on myös uusia kahviloita ja pubeja.
Uusista muista kuin ruokaan tai viiniin liittyvistä kaupoista H&M-muotiliike on avaamassa pisteen Tallinnaan, Viru-hotellia vastapäätä sijaitsevaan Tallinnan Postitaloon, samoin kuin Kristiine-keskukseen (Endla 45) ja Rocca al Maren kauppakeskukseen.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/05
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.