- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Tallinnassa vieraili vuonna 2015 enemmän suomalaisia kuin koskaan aikaisemmin, ja myös tänä vuonna kaupunkiin odotellaan ennätysmäärää suomalaismatkailijoita. Suosituin vierailukuukausi on heinäkuu, jolloin noin puoli miljoonaa suomalaista kulkee lahden yli, mutta myös muina kuukausina siellä on hyvä käydä.
Talvikausi alkaa tältä vuodelta olla ohi, kevät koittaa kaupunkiin huhtikuussa ja jo toukokuussa terassit ovat vallanneet vanhankaupungin kadut ja aukiot. Tänä vuonna Tallinnaan kannattaa lähteä syömään hyvin uusissa ravintoloissa tai vanhoissa suosikeissa, ja niihin on viime vuotta parempi kulkea myös raitiovaunulla tai taksilla. Ja tietenkin myös vuonna 2016 Tallinnassa on paljon tapahtumia, taidenäyttelyistä musiikkitapahtumiin, jotka tarjoavat hyvän syyn lähteä muutamaksi päiväksi Suomenlahden eteläpuolelle.
Tallinnassa on vuonna 2016 jonkin verran muutoksia. Joukkoliikenne on palannut vuoden 2015 suurten korjaustöiden jälkeen normaaliksi, mutta tänä vuonna johdinautot eli trollikat poistuvat liikenteestä. Taksien hinnoittelu on muuttunut niin, että niillä on nykyään maksimitaksat. Balti jaam -asema ja sen vieressä oleva tori ovat nekin muutosten kourissa vuonna 2016. Ravintoloissa on niissäkin tapahtunut muutoksia, uusia on ilmestynyt ja nyt on myös aika tutustua siihen, mitkä ravintolat arvostettiin kaupungissa kaikkein parhaimmiksi vuonna 2015.
Tallinnan raitiovaunuliikenne on palannut entiselleen, mutta toivottua yhteyttä lentoasemalle ei vielä tänä vuonna ole. Vuoden 2017 alkupuolelle asti linja-autot 2 ja 65 ovat parhaita julkisia kyytejä keskustasta lentoasemalle. Numero 2 on kaikkein paras bussi kaupungissa vierailevalle, sillä se kulkee sataman ja lentoaseman väliä tiuhaan tahtiin, ja keskustassa A. Laikmaa -pysäkki Viru Keskuksen vieressä on hyvä kumpaan suuntaan tahansa mentäessä.
Trollikkabussit eli johdinautot ovat poistumassa Tallinnan liikenteestä. Niitä korvaavat hybridibussit, ja entiset trollikkalinjat 6 ja 7 ovat jo korvautuneet hybridibussilinjoilla 42 ja 43.
Taksilla ajelu on Tallinnassa ollut aina värikästä puuhaa, ja edelleenkin eri yhtiöiden hinnoittelu on melko erilaista. Uutta tänä vuonna ovat kuitenkin hintarajat, jotka ovat selkeyttäneet takseilla matkustamista. Korkein alkumaksu on nykyään 5,50 euroa, korkein kilometrimaksu on 1,10 euroa ja korkein odotusaikamaksu on 24,20 euroa tunnilta.
Vanhankaupungin ja Kalamajan välissä sijaitseva Balti jaam -asema ja sen vieressä oleva samanniminen tori ovat olleet muutostilassa jo jonkin aikaa. Asema on jo osin uudistunut, ja sen tiloista on vuoden 2015 loppupuolella esimerkiksi poistunut hyvä, eksoottinen kahvila-ravintola, josta sai itämaisia ruokia ja edullisia juomia. Se on korvautunut huoltoaseman liikkeellä, eli taas on ainutlaatuinen korvattu sellaisella, mitä on missä tahansa. Toinen muutos asemalla on aasialainen ravintola, mutta sen hintataso on melko korkea eikä edes ruokalistaa ole sen ulkopuolella. Asema on osin heikossa kunnossa, mutta siltä on hyvä lähteä paikallisjunalla kaupungin ympäristöön tai kaukojunalla ainakin Narvaan, Tarttoon tai Pärnuun.
Balti jaama turg eli Baltianaseman tori on sekin lopettanut toimintansa entisissä tiloissa vuoteen 2017 asti. Uusi Depot-tori on avattu Telliskiven laitamille [kartalla], mutta tämä tori ei vielä helmi-maaliskuussa ollut ottanut tuulta purjeisiinsa. Kojuja on ulkona, ja myös halleissa on kaikenlaista, mutta tänne ei kannata ennen kesäkelejä lähteä käymään.
Tallinnassa on tänä vuonna useita mielenkiintoisia ravintoloita, jotka tuovat uutta ravintolamaailmaan. Gourmet-tason ruokiin mieltyneiden tai normaalia paremman ravintolakokemuksen perässä olevien on hyvä myös kiinnittää huomio vuoden 2015 parhaiksi valittuihin ruokapaikkoihin.
Aivan ytimessä sijaitseva Vana-Viru-katu [kartalla] on kunnostautunut viime vuosina, ja nykyään se on hyvä paikka lähteä syömään aasialaisia ruokia. Edullinen, nopea ja puitteiltaan yksinkertainen mutta mukava Wok to Walk on hyvä paikka kasvissyöjillekin. Tämä muualtakin Euroopasta tuttu ketju tekee nopeasti ruokia, joihin voi valita omia aineksia, ja täältä saa myös muualla Tallinnassa harvinaista tofua. Aterian saa alle 6 eurolla, ja Wok to Walk on myöhään avoinna, pe–la klo 04 asti, muulloin klo 23 asti.
Sitä vastapäätä sijaitsee vuoden 2015 lopulla avattu Tai Boh. Tämä melko hintava ravintola tarjoaa aasialaisia fuusioruokia, joita vuonna 2016 loihtii thaimaalainen kokki. Pääruoat maksavat 14–23 euroa, ja annokset ovat paitsi tasokkaita myös näyttävän näköisiä. Tämä on puitteiltaan ravintola, joka sopii juhlaviinkin tilaisuuksiin ja joka on perusvireeltään nuorekas.
Lähellä näitä, kulman takana olevaa Rimiä vastapäätä sijaitsee uusi kreikkalaistyylinen kebabpaikka, Pitas (Aia 10) [kartalla]. Täältä saa kreikkalaisia gyrospitaleipiä ja -annoksia aamusta yömyöhään, viikonloppuisin klo 06 asti. Normaalia edullisemmin täällä voi syödä ma–pe klo 12–14.
Virolaisten, vuodenajan mukaan vaihtuvien ruokien ystäville Uus Kuus on hyvä vaihtoehto, joka nimensä mukaisesti sijaitsee osoitteessa Uus 6. Täällä ruokailu on puhdas, ekologinen vaihtoehto, sillä raaka-aineet tulevat läheltä ja annokset ovat perinteisiä virolaisruokia.
Viron vuoden 2015 parhaat ravintolat on taas valittu. Vanhassakaupungissa ja sen lähellä sijaitsee monta hyvää ravintolaa, jotka tietenkin ovat myös hyviä puitteiltaan ja normaalia kalliimpia hinnoiltaan. Parhaissa ravintoloissa ruokaileva käyttää rahaa samaan tyyliin kuin Suomessa, eli alle 30 euron ei selviä kuin lounasaikaan. Parhaimpiin ravintoloihin kuuluvat vanhankaupungin Cru (Viru 8), Farm (Viru 11), Ribe (Vene 7), Dominic (Vene 10), Tai Bohin omistajien Manna La Roosa (Vana-Viru 15) ja Hermitage (Rataskaevu 7). Aivan vanhankaupungin ympäristössä sijaitsevat sataman Nero (Sadama 11a), Rotermannin vieressä oleva Platz (Roseni 7) ja Viru Keskuksessa sijaitseva pihvipaikka Lyon (Viru väljak 4), jossa on viikonloppuiltaisin musiikkiesityksiä. Myös tv-tornin huipulla sijaitseva Teletorn, joka sijaitsee 175 metrin korkeudessa, kuuluu nykyään Viron parhaisiin ravintoloihin.
Tallinnassa on tarjolla monipuolinen valikoima erilaisia tapahtumia, musiikista liikuntaan ja yleisiin festivaaleihin. Vuonna 2016 Tallinnassa on lukuisia taidenäyttelyitä ja urheilutapahtumia, ja Tallinnaan on hyvä lähteä keväällä ja kesällä kaikenlaisia tapahtumia seuraamaan.
Tallinnan kevään ja kesän parhaimpiin musiikkitapahtumiin kuuluvat jazz- ja klassisen musiikin festivaalit ja konsertit.
Jazzkaar on monta kertaa vuodessa pidettävä festivaali, joka on parhaimmillaan keväällä ja syksyllä. Keväällä Jazzkaar on 20.3. asti, mutta konsertteja on harvakseltaan, lähinnä Kumu-museon auditoriossa [kartalla]. Päätapahtuma on keväällä 22.4.–1.5., jolloin konsertteja on useita joka päivä. Jatsia voi kuulla esimerkiksi Telliskiven Punane maja- ja Vabalava-saleissa. Lisää jatsia on luvassa syksyllä 20.8.–1.11. ja ennen joulua 28.11.–12.12.
Kaikenlaista musiikkia on luvassa Tallinnan musiikkiviikolla, jolla 28.3.–3.4. on muitakin tapahtumia. Näihin kuuluvat Kultuurikatelin [kartalla] Designmarket 2. –3.4., ruokamaistelua tietyissä ravintoloissa jokaisena festivaalin päivänä, ja 1.–2.4. on myös mikropanimofestivaali, jolloin on hyvä maistella erilaisia huurteisia.
Tallinna Filharmoonia esiintyy suhteellisen harvoin, lähinnä Mustpeade maja -talossa (Pikk 26) vanhassakaupungissa. Tässä konserttitalossa on paljon kaikenlaisia muitakin tapahtumia, kuten pitkänperjantain konsertti 25.3., jolloin siellä esiintyy Tallinna Kammerorkester eli kamarimusiikkiorkesteri. Filharmoniaorkesterilla on hyviä konsertteja pitkin kevättä, ja erityisen huomion ansaitsee Mozartfest 5.–7.5.
Orkesterit esiintyvät muiden huomattavien orkesterien kanssa Virolaisen musiikin päivillä, jotka tänä vuonna pidetään 7.–16.4. Nämä pidetään kahden vuoden välein, ja tietoa niistä saa Helilooja-sivulta.
Keskikesällä pidetään Tallinnan kamarimusiikkifestivaali perinteiseen tapaan heinäkuun alussa eikä kesäkuun alussa kuten joissain yhteyksissä on ilmoitettu. Konsertteja on kirkoissa, kuten Vapaudenaukion laidalla olevassa Johanneksen kirkossa ja vanhassakaupungissa sijaitsevassa Paavalinkirkossa (Vene 18).
Hyviä taidenäyttelyitä ja muita taidetapahtumia Tallinnassa on paljon joka vuosi ympäri vuoden, mutta vuoden 2016 merkittävimpiä tapahtumia ovat KUMU-taidemuseon [kartalla] 10-vuotispäivät. Tämä Kadriorgissa sijaitseva museo on upea taidemuseo, jossa on sekä erinomaiset kokoelmat että vaihtuvia näyttelyitä.
Erikoinen näyttely on Viron varhainen tietokonetaide, joka pidetään 16.2.–4.9. Kumun hittejä -näyttely esittelee 8.4.–28.8. suosituinta taidetta Kumun kokoelmista. Keväällä ja kesällä museossa voi myös tutustua fotorealismiin ja hyperrealismiin, ja tästä vuodesta lähtien sen pysyviin näyttelyihin on tullut kaksi lisäystä. Aarreaitta esittelee virolaista taidetta 1700-luvun alusta vuoteen 1945, ja Konflikteja ja mukautumista esittelee virolaista neuvostoajan taidetta vuosilta 1945–1991.
Kumu on avoinna maaliskuun alusta lokakuun loppuun klo 11–18 muina päivinä kuin keskiviikkoisin (klo 11–20) ja maanantaisin (kiinni). Kaikkiin Kumun näyttelyihin pääsee 6 euron lipulla ja nykytaiteen näyttelyihin 3 eurolla.
Kesäkuun alussa visuaalisen teatteritaiteen ystävät kokoontuvat Tallinnaan Treff-festivaaleille. Nämä tänä vuonna 2.–5.6. pidettävät festivaalit keskittyvät nukketeatteriin, keskeisellä paikalla olevassa Nuku-nukketeatterissa (Lai 1) [kartalla].
Muista tapahtumista vuonna 2016 huomionarvoisin on Merikulttuuripäivät, joka on vuoden aikana pidettävä usean tapahtuman kokonaisuus. Virollahan on yli 3 800 kilometriä rantaviivaa, ja tämä on tilaisuus, johon kannattaa tulla omalla veneellä, sillä Viron rannikolla on 110 piensatamaa. Kesän aikana tehdään rantaretkiä lauantaisin, ja niiden yhteydessä pääsee tutustumaan saarten ja kalastajakylien historiaan ja nykyiseen elämänmenoon. Vierailujen yhteydessä pääsee maistamaan rannikon savustettuja kalaruokia, ostelemaan käsitöitä toreilta ja seuraamaan kansanmusiikkia ja -tanssia. Maaliskuun 18.–20. päivä järjestetään myös merimessut Eesti Näituste -keskuksessa [kartalla], Laululavan ja Maarjamäen linnan välimaastossa. Tapahtumia on myös Nargenfestivaalin aikana niin Tallinnassa kuin muuallakin Virossa. Nargenfestivaalin tärkeitä tapahtumia on Naissaaressa, ja myös Haapsalu on festivaalin pääpaikkoja. Nargenfestivaalin tapahtumia on koko kesän ajan, kesäkuun alusta syyskuulle. Veneilijöitä kiinnostavat myös Saarenmaan Kuressaaressa pidettävät meripäivät, 11.–13.8.
Merikulttuurivuoden tapahtumia on ympäri Viron, eniten kesäaikaan, 14.5.–28.8. Tallinnassa suurin tapahtuma on vuotuinen Tallinnan meripäivät, jotka pidetään 15.–17.7. Kaikenlaista tapahtuu Kalamajan rannoilla, etenkin Kalaranna-kadun ja Lennusadaman eli Lentosataman [kartalla] ympäristössä, kävelymatkan päässä matkustajasatamasta. Meripäivien teemana on viikinkiaika, ja kaikki huipentuu 17.7. Lentosatamassa pidettävään konserttiin.
Tallinnassa on keväällä ja kesällä muitakin hyviä tapahtumia. Huhtikuussa juoksijoita kiinnostaa 3.4. Televisiotornin porrasjuoksukilpailu, jossa Televisiotornin 1 050 askelmaa voi juosta 175 metrin korkeuteen niin nopeasti kuin haluaa. Televisiotorni on erinomaisine ravintoloineen hyvä tutustumiskohde milloin tahansa muulloinkin.
Liikunnallinen mutta ehdottoman nuorekas Simple Session -tapahtuma pidetään huhti- ja toukokuun vaihteessa Saku Suurhallissa [kartalla], Rocca al Maressa. Siellä on 30.4. –1.5. luvassa skeittauksen ja BMX-pyöräilyn suurtapahtuma, johon osallistuu pari sataa nuorta ympäri maailman.
Kesäkuussa urheilutapahtumat jatkuvat, ja tällöin on luvassa Tallinnan pyöräilyviikko. Kaupunki on entistä parempi pyöräilypaikka, ja tämän viikonlopun aikana pyöräily nousee entistäkin enemmän esiin ympäri kaupunkia.
Kesäkuussa on muitakin kuin liikunnallisia tapahtumia, ja yksi kuukauden ja alkukesän kohokohta ovat tietenkin Vanhankaupungin päivät, jotka pidetään tänä vuonna 1.–5.6. Ympäri vanhankaupungin on ilmaiskonsertteja ja muitakin tapahtumia, ja perinteisesti tämä on mieleenpainuva ajankohta aloittaa Tallinnan varsinainen kesäkausi.
Visit Tallinn esittelee kaupungin tapahtumia
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/03
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.