- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Tallinnan vanhassakaupungissa on mielenkiintoinen ja jatkuvasti kasvava ja muuttuva kokoelma museoita, jotka esittelevät mitä erilaisimpia asioita. Pelkästään vanhassakaupungissa voi nopeasti oppia kaikenlaista paikallisesta historiasta, muotoilusta, taiteesta ja merenkulusta, ja niin siellä kuin muuallakin kaupungissa tulee vastaan myös taidetta, Viron historiaa ja monia muita kiinnostavia asioita.
Muuallakin kaupungissa on lukuisia museoita, ja museoita on etenkin Kadriorgin ja Maarjamäen suunnalla huomattava määrä. Myös Kalamajassa, joka on keskustan vieressä, on museoita, joissa on helppo vierailla.
Tallinnan museot ovat pääosin kiinni maanantaisin, osa myös tiistaisin, ja normaali aukioloaika on klo 10–18. Monet museot ovat kiinni kansallisina juhlapyhinä, joihin kuuluvat 24.2., pääsiäinen, vappu, juhannus, 20.8., joulu ja uusivuosi.
Museoihin on yllättävän korkeat pääsymaksut, yleensä 3–8 euroa, ja useihin museoihin menevä ja kenties muitakin etuja haluava säästää paljon hankkimalla Tallinn Cardin. Sillä pääsee ilmaiseksi joihinkin paikkoihin sisään, sillä voi ajella julkisilla ilmaiseksi ja sillä on myös kaikenlaisia etuja, kuten alennuksia ravintoloissa.
Vanhankaupungin lukuisista museoista hyvällä paikalla sijaitseva kaupunginmuseo (Vene 17) [kartalla] on se, jossa oppii eniten kaupungin historiasta ja muuhun kaupunkiin liittyvästä. Tallinna, joka aluksi tunnettiin monella kielellä Reval-nimellä (suomeksi Rääveli), perustettiin vuonna 1284, mutta samalla paikalla oli ollut asutusta jo useita tuhansia vuosia. Museossa on 150 000 esinettä, jotka kertovat kaupungin tarinaa, ja nähtävillä on esimerkiksi kaikkien aikojen ensimmäisiä Tallinnaa kuvaavia piirroksia, jotka ovat peräisin 1500-luvulta. Esillä on melkoinen määrä tauluja, joiden joukossa on merkittävien henkilöiden muotokuvia, ja sen kellarissa on mittavat posliinikokoelmat.
Museoon on aikuisilta kuuden euron pääsymaksu, ja se on ympäri vuoden maanantaisin kiinni. Se on avoinna toukokuun alusta syyskuun loppuun ti–su klo 10–18, ja talvisin ti klo 10–20, ke–la klo 10–17 ja su klo 10–16. On olemassa myös yhteislippu, joka maksaa 20 euroa ja jolla voi vierailla muissa kaupunginmuseoissa.
Kaupunginmuseoita on useita muitakin, ja niihin kuuluvat Kiek in de Kök -torni, valokuvamuseo, Miiamilla–lastenmuseo ja myös Kadriorgissa sijaitseva Pietari suuren talo. Kalamajan museo, joka pitkään oli lastenmuseo, sai vuonna 2020 uuden roolin kaupunginmuseon osana, jossa oppii Kalamajan historiasta ja nykypäivästä.
Aivan kaupunginmuseon ja Viron historiamuseon lähellä sijaitseva Tallinnan venäläinen museo (Pikk 29a) [kartalla] avattiin vuonna 2010 rakennukseen, joka on 500 vuotta vanha. Siellä yksinkertaisesti tutkitaan ja laitetaan esille venäläisen kulttuurin jättämiä jälkiä nykyisen Viron alueella, ja siellä on kaikenlaista materiaalia teksteistä musiikkiin, huonekaluihin, koristeisiin ja kaikenlaisiin arkiesineisiin. Esillä olevien kokoelmien lisäksi museossa on näyttelyitä, jotka tutustuttavat myös nykyaikaan, ja siellä järjestetään myös kalligrafian eli kaunokirjoitustaiteen kursseja.
Museo on nykyään osa kaupunginmuseoita, ja sinne on samat aukioloajat kuin muihinkin museon osiin. Sinne on kuuden euron pääsymaksu, ja niille, jotka haluavat vierailla myös Kadriorgissa sijaitsevassa Pietari Suuren talossa, on tarjolla seitsemän euroa maksava yhteislippu.
Viron historiallisella museolla on neljä eri pistettä: vanhassakaupungissa oleva näyttely Viron 11 000 vuotta vanhasta taipaleesta, Viron teatteri- ja musiikkimuseo ja kaksi Maarjamäessä sijaitsevaa museota, joita ovat Maarjamäen kartanossa sijaitseva historiallisen museon toinen näyttelypaikka ja sen vieressä oleva elokuvamuseo.
Kaikki museot ovat toukokuun alusta syyskuun loppuun avoinna ma–su klo 10–18, ja muulloin ne ovat maanantaisin kiinni.
Normaali museoiden pääsymaksu on 8 euroa, mutta teatteri- ja musiikkimuseoon ja Maarjamäen talleihin on 6 euron pääsymaksu. Kaikkiin museoiden osiin pääsee eurolla sisään joka kuukauden viimeinen sunnuntai, mutta vain maaliskuussa, kesäkuussa, syyskuussa ja joulukuussa. Alle 9-vuotiaat pääsevät aina ilmaiseksi kaikkiin museoihin sisään.
Raatihuoneentorin takana sijaitseva Viron historiallinen museo (Pikk 17) [kartalla] on kauniissa, 1400-luvulta peräisin olevassa Suurkillan talossa. Museossa oppii interaktiivisesti kaikenlaista Viron ja Tallinnan menneisyydestä, josta varsin valaiseva esimerkki on rakennuksen oma historia. Siellä oli jäseninä naimisissa olevia saksalaisia kauppiaita, jotka valvoivat kaupunginvaltuustoa. 1400–1500-lukujen elämästä oppii kellarissa olevassa, eliitin valtaa valottavassa näyttelyssä.
Museossa on Maarjamäen kartanon avauduttua vain yksi näyttely, joka kertoo Viron alueen 11 000 vuotta kestäneestä historiasta, sillä paikallisen näkemyksen mukaan ensimmäiset maahanmuuttajat saapuivat tänne heti jääkauden päätyttyä.
Helmikuussa 2018 uudelleen avattu Maarjamäen palatsin historiallinen museo (Pirita tee 56) [kartalla] on paikka, jossa on kaksi pysyvää näyttelyä ja yksi yleensä noin puoli vuotta kestävä näyttely, joka voi esitellä mitä tahansa Viron historiaan liittyvää. Pysyvistä näyttelyistä huhtikuussa 2018 avattu on ulkotiloissa, ja se esittelee neuvostaikojen veistoksia ja muistomerkkejä.
Museon osa ovat myös puistoalueen olevat tallit, jotka ovat avoinna samaan aikaan kuin alueen muutkin vierailupaikat ja johon on erillinen pääsymaksu.
Maarjamäelle pääsee monella eri bussilinjalla, kuten 1A, 5, 8, 34A ja 38 ja kyydistä jäädään pois palatsin vieressä olevalla pysäkillä nimeltään ”Maarjamägi”.
Viron historiallisiin museoihin kuuluu myös Maarjamäessä sijaitseva elokuvamuseo, jossa on yksi pysyvä ja yksi muutaman kuukauden välein vaihtuva näyttely. Museossa oppii siitä miten elokuvia ympäri maailman tehdään: minkälaisilta elokuvakäsikirjoitukset näyttävät, minkälaisia apuvälineitä kuvaamisessa käytetään ja miten rekvisiitat on rakennettu. Museossa voi myös itse kokeilla taitojaan filmintekijänä, ja päänäyttelyn rakentamiseen ovat osallistuneet Viron kuuluisimmat elokuvantekijät.
Kalamajan merenrannalla sijaitseva Lennusadama eli Lentosatama [kartalla] kaupungin paras paikka saada tuntumaa Tallinnan merelliseen puoleen. Se sijaitsee kävelymatkan päässä satamasta, mutta vanhastakaupungista ja keskustan uusista osista sinne on melkoinen kävelymatka. Museolle voi siirtyä bussilinjalla 73, josta jäädään pois Lennusadama-pysäkillä.
Lentosatama on 2010-luvulla avattu, perheille suunnattu vierailupaikka, jossa on sekä opettavaista että hauskaa. Siellä on mitä erilaisimpia aktiviteetteja ja siellä voi kokeilla kaikenlaista sellaista mistä perheen pienimmät ovat automaattisesti kiinnostuneita. Joka kuukauden toinen sunnuntai on klo 12–16 erityisen hyvä vierailupäivä perheille, sillä silloin siellä on normaalin lipun hinnalla kaikenlaista ekstraa. Lentosatamassa on myös muuta ohjelmaa perheille, josta on tietoa verkkosivuilla, ja siellä järjestetään myös tutustumiskäyntejä hallin suureen sukellusveneeseen. Lembit-sukellusveneeseen voi myös tutustua normaalin vierailun yhteydessä, ja lipun hintaan kuuluu myös rannalla oleva Jäänmurtaja Suur Töll.
Museoon on erilaisia pääsylippuja, joista osalla voi katsastaa kaikki laivat ja museon osat sukellusvenettä myöten, ja on myös yhteislippu Paksun Margareetan merimuseon kanssa, ja sehän avattiin uudelleen pitkän remontin jälkeen loppuvuodesta 2019. Alle 9-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään, ja normaali aikuistenlippu, jolla pääsee kaikkialle museoon, maksaa 15 euroa. 9–18-vuotiaat pääsevät sisään puolella hinnalla. Lentosatama on avoinna ma–su klo 10–19 mutta lokakuun alusta huhtikuun loppuun se on maanantaisin kiinni ja suljetaan jo klo 18.
Paksun Margareetan tornissa sijaitseva merenkulkuun pureutuva museo (Pikk 70) [kartalla] on Viron suosituimpia museoita. Se on kätevästi lähellä satamaa, ja 1500-luvulta peräisin olevassa tornissa on näyttelyitä ja kokoelmia esillä neljässä eri kerroksessa. Näyttelyt vaihtuvat vuodenaikojen mukaan, ja museossa oppii eniten laivanrakennuksesta, satamista, merenkulusta ja navigoinnista yleensäkin ja myös majakoista. Sisäpihalla on esillä vanhoja suuria ankkureita, ja torniin huipulta on hyvät näkymät kohti satamaa ja vanhankaupungin muita osia. Museon näyttelyissä oppii myös jonkin verran viikingeistä, joista kesäisin on yleensä esillä näyttely, ja muutenkin tämä on Itämeren historian ja Suomenkin menneisyyden kannalta tärkeä museo. Museo oli pitkään suljettuna, ja siellä on aivan erilaista kuin ennen. Museo avattiin uudelleen marraskuun lopussa 2019.
Museoon on kymmenen euron pääsymaksu (lapsilta 5 €), ja mahdollista on ostaa 20 euroa maksava yhteislippu, jolla pääsee myös Lentosatamaan. Museo on avoinna ma–su klo 10–19, talvisin ti–su klo 18 asti.
Keskustan ulkopuolella sijaitsevista museoista taidemuseo Kumu (Weizenbergi 34) [kartalla] on yksi arvostetuimpia, ja sitä onkin sen avaamisesta eli vuodesta 2006 lähtien pidetty yhtenä maan johtavista museoista. Museon anti on eri aikakausien erilaista taidetta, ja siellä on hyvin esillä niin perinteistä esittävää kuin modernimpaakin taidetta. Siellä on näytillä tauluja, jotka kertovat omaa tarinaansa Viron menneisyydestä, ja tällainen on erimerkiksi vuosien 1940–1991 neuvostoajan taidetta esittelevä näyttely. Siellä on myös eri aikakausien virolaisten taiteilijoiden näyttelyitä, joissa voi olla muutakin kuin tauluja, kuten veistoksia, ja kaikkea on monilta eri aikakausilta, myös kaikkein uusimmalta.
Kumu sijaitsee Kadriorgin puistoalueen takaosissa, varsin lähellä Pietari Suuren taloa, ja Kadriorgin pysäkille pääsee raitiovaunuilla 1 ja 3, jotka kulkevat esimerkiksi Viru Keskuksen ohi. Sinne on Narvan maantietä pitkin melko lyhyt ja mielenkiintoinen kävelymatka, jolla Kadriorgin puistoalueelle käännytään erikoisen metodistikirkon vierestä. Museon kaikkiin osiin käyvä pääsylippu maksaa 8 euroa. Museoon pääsee eurolla sisään muutaman kerran vuodessa keskiviikkona.
Museo on avoinna ti–ke klo 10–18, to klo 10–20 ja pe–su klo 10–18. Museo on suljettu yleisinä lomapäivinä, ja jos Tallinnaan matkustaa loma-aikoihin, on hyvä etukäteen varmistaa, ettei museo ole suljettu.
Keskustan ulkopuolella olevista museoista yksi suosituimpia vierailupaikkoja etenkin lapsiperheiden keskuudessa on Rocca al Maren ulkomuseo [kartalla]. Se on Seurasaaren ja Skansenin tyylinen vierailupaikka, jossa on vanhoja taloja ja jossa oppii siitä miten satoja vuosia sitten maaseudulla ja merenrannalla elettiin.
Museon pääanti on arkkitehtuuri, ja 74 talon ihastelun lisäksi niissä käydään sisällä, ja nähdään minkälaisia huonekaluja, kotitarvikkeita ja vaatteita käytettiin 1700-luvulta aina 1930-luvulle. Asuinrakennusten lisäksi kylän keskustan muodostavat julkiset rakennukset, kuten kapakka, koulu ja kappeli, ja siellä on myös riihi ja tuulimyllyjä, jotka antavat alueelle autenttista tunnelmaa. Kaikki rakennukset ovat peräisin eri puolilta Viroa, ja niitä on tänne tuotu 1950-luvun lopulta lähtien.
Hyvä vierailupäivä on sunnuntai, jolloin puolen päivän aikaan on kansantanssiesityksiä. Museolla on myös kursseja ja kaikenlaisia tapahtumia. Museossa on lukuisia tapahtumia, joihin kuuluu merkkipäivien juhlimista, ja erilaisia kulttuuripitoisia tapahtumia on esimerkiksi laskiaisena, pääsiäisenä, juhannuksena ja jouluna. Ennen joulua siellä on markkinoita, joista kerrotaan verkkosivuilla, ja paikan kesäkausi huhtikuun lopulta syyskuun loppuun on paras aika tutustua itse kylään. Verkkosivuilta saa paljon tietoa suomeksi, ja siellä on kuvat monista taloista ja tietoa niistä. Lisäksi kapakkarakennuksessa on kestikievari, josta saa muiden lisäksi virolaisia perinneruokia, päivittäin kesällä klo 11–20 ja talvella klo 11–17.
Ulkomuseo on avoinna ympäri vuoden, mutta sillä on paremmat aukioloajat kesäkauden aikana. Valtaosa rakennuksista avautuu klo 10 ja menee kiinni klo 18 tai klo 20, mutta talvella kaikki muu paitsi kapakka on avoinna klo 10–17. Kesällä aikuisten lippu maksaa 10 euroa, talvella 8, ja museon kattavilta sivuilta näkee myös sijainnin ja kulkuohjeet. Paikalle pääsee hyvin Balti jaam -asemalta busseilla 21 ja 21b, joilla jäädään pois pysäkillä nimeltään ”Rocca al Mare”.
Visit Estonia esittelee suomeksi koko Viron museoita.
TripAdvisor esittelee museoita omassa paremmuusjärjestyksessään.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/10
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.