- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Tallinnassa on hyvä kävellä niillä alueilla, joilla vierailijat eniten viettävät aikaa, ja kävellen on helppo myös käydä Kalamajassa ja joissain muissa keskustan vieressä olevissa kaupunginosissa.
Pidemmälle menevälle parhaita kyytejä ovat raitiovaunut, ja niillä on kaupungissa neljä hiljattain täysin uudistettua linjaa. Linja-autolla voi mennä parhaiten keskustan ulkopuolelle, ja myös sataman ja muun kaupungin välillä kulkee linja-autoja. Niille, jotka haluavat päästä Paldiskiin tai muualle paikallisjunalla, Tallinnan ympäristössä on toimiva ja kohtuuhintainen junaverkosto. Taksi on tietenkin perinteisin tapa suomalaisille siirtyä Tallinnassa, mutta taksien kanssa on oltava tarkkana. Pyöräily on Tallinnassa entistä suositumpaa, ja jos haluaa tutustua Viroon Tallinnaa enemmän, voi sieltä vuokrata auton.
Satamasta Rotermanni-korttelin läpi Viru Keskukselle ja siitä jossakin vaiheessa Viru-kadun kautta vanhaankaupunkiin on suomalaisille tuttu reitti. Sataman D-terminaalista on kohtalaisen lyhyt matka kävellä Viru Keskuksen tienoille Hobujaama-katua pitkin, mutta A-terminaalin puolelta on huomattavasti pidempi matka. Jos A-terminaalilta haluaa suoraan vanhaankaupunkiin, kannattaa muistaa myös reitti Paksun Margareetan tykkitornin [kartalla] kautta Pikk-katua pitkin kohti vanhankaupungin ydintä, joka on Raekoja platsin eli Raatihuoneentorin ympäristössä.
Vanhassakaupungissa on mukava kävellä koska siellä ei ole autoja, ja kesät talvet sen kaduilla on erinomaista tunnelmaa, mutta siellä kannattaa kävellä hyvät kengät jalassa ja katsoa minne astuu. Etenkin talvella siellä voi olla liukasta ja hankalia paikkoja, ja esimerkiksi lumisateiden aikaan on parempi pysytellä vanhankaupungin pääkaduilla ja -aukioilla, eikä lähteä seikkailemaan sivukaduille. Niihin kuten Tallinnaan laajemminkin on paras tutustua kesäkauden aikana, eli huhti-toukokuulta lokakuulle.
Vanhastakaupungista on helppo kävellä kohti Kalamajaa, missä ovat esimerkiksi Balti jaam -rautatieasema, aseman mukaan nimetty tori ja kauppahalli ja Telliskiven alue. Nopein reitti Raatihuoneentorilta on Nunne-kadun [kartalla] kautta, ja aseman edustalla kannattaa käyttää hyväkseen alikulkukäytäviä, jotka ovat muulloin kuin öisin auki. Kalamajassa moni tärkeä asia on alikulkukäytävien takana olevan aseman tienoilla ja Kopli- ja Telliskivi-katujen tuntumassa. Jos haluaa kävellä läpi Kalamajan kohti merenrantaa, on Vana-Kalamaja siihen paras joskin nykyään liikenteeltään entistä vilkkaampi katu.
Kalamajasta voi Telliskivi-katua pitkin kävellä kohti keskustan uusia osia, mutta niille pääsee parhaiten toiselta puolelta, Viru Keskuksen kautta. Sieltä voi nopeasti sisätilojakin pitkin siirtyä Kaubamajalle, josta on lyhyt matka Solaris-keskukselle ja sen ympäristössä oleville konserttisaleille. Solaris on jo lähellä Vabaduse väljak -aukiota, joka on yksi portti vanhaankaupunkiin ja jonka tuntumassa on sekä vanhankaupungin että uuden keskustan puolella kaikenlaista mielenkiintoista. Vapaudenaukiolta on lyhyt kävelymatka myös Viron erikoiselle Kansalliskirjastolle, Stockmann-tavaratalolle ja joillekin muille turistien suosimille paikoille.
Jos Tallinnassa mielii lähteä näitä alueita kauemmas ja jos ei ole tottunut kävelemään paljon vieraissa paikoissa, on paras turvautua joukkoliikenneverkostoon.
Jos käyttää julkista liikennevälinettä vain kerran, voi kuskilta ostaa lipun kahdella eurolla (oltava tasaraha). Lippu on voimassa tunnin, ja sillä voi matkustaa raitiovaunulla tai linja-autolla.
Jos loman aikana aikoo nousta useinkin julkisiin liikennevälineisiin, kannattaa mennä vaikka R-kioskille ja sijoittaa korttiin nimeltä Ühiskaart, joka maksaa kaksi euroa. Kortille voi ladata arvoa, jolloin yksi tunnin matka maksaa 1,10 euroa. Jos aikoo käyttää liikennevälineitä säännöllisesti, voi ladata aikaa, eli yhden vuorokauden (3 euroa), kolme vuorokautta (5 euroa) tai viisi vuorokautta (6 euroa). Vuorokauden voimassa oleva lippu on voimassa ensimmäisestä käyttökerrasta 24 tuntia, kolmen vuorokauden 72 tuntia ja niin edelleen. Kuukausikortti Tallinnan joukkoliikennevälineisiin maksaa 23 euroa, ja kaikki nämä liput käyvät sekä raitiovaunu- että linja-automatkoihin mutta eivät paikallisjunamatkoihin.
Älykortti tulee näyttää laitteelle aina kun nousee sisään liikennevälineeseen, vaikka se olisi vuorokauden tai sitä pidemmän aikaa voimassa oleva lippu.
Lippuja saa useimmilta R-kioskeilta, kuten satamasta, lentoasemalta, rautatieasemalta ja linja-autoasemalta. Lippuja saa myös joistain muista paikoista, kuten postitoimistoista ja Tallinnan kaupunkitoimistosta (Väbaduse väljak 7).
Julkisilla voi liikkua ilmaiseksi siinä tapauksessa, että on hankkinut käyttöönsä Tallinn Cardin.
Perinteisesti raitiovaunut, joilla on neljä eri linjaa, ovat olleet parhaita liikennevälineitä Tallinnan keskustassa, mutta osan 2010-luvusta niiden reitit ja kiskot olivat täydellisessä remontissa. Syyskuun alusta 2017 linjat 1, 2, 3 ja 4 kulkevat taas normaalisti, ja syyskuun alusta lähtien linja 4 kulkee lentoasemalle asti.
Raitiovaunulinjalla 1 on hyvä kulkea sataman A-terminaalin puolelta olevalta Linnahall-pysäkiltä joko kohti Balti jaam -asemaa ja Telliskiven luovaa aluetta tai sitten toiseen suuntaan kohti Viru Keskusta ja Kadriorgin puistoaluetta.
Raitiovaunulinja 2 kulkee Telliskiven, Balti jaamin, Linnahallin eli sataman läheisimmän pysäkin ja Viru Keskuksen kautta keskustorille, linja-autoasemalle ja Sikupilliin.
Linja 3 on kätevä niille, jotka haluavat Vapaudenaukiolta (Vabaduse väljak) joko kohti Kosmos-elokuvateatteria ja Tondia tai sitten toiseen suuntaan, ohi Viru Keskuksen Kadriorgin puistoalueelle.
Linja 4 kulkee linja kolmen kanssa samaa reittiä Tondista Kosmoksen kautta Vapaudenaukiolle, mutta siitä se kaartaa ohi Viru Keskuksen, keskustorin (Keskturg) ja linja-autoaseman (Bussijaam) lentoasemalle. Tämä raitiovaunulinja kulkee myös ohi Stockmannin, Sikupillin ja Ülemisten ostoskeskuksen.
Raitiovaunut aloittavat liikenteen klo 5–6 ja päättävät sen klo 23–24. Kaikkien linjojen pysäkit ja aikataulut voi katsoa Tallinnan virallisilta joukkoliikennesivuilta.
Tallinnan joukkoliikenteessä on perinteisesti ollut sekä linja-autoja että johdinautoja (trolley tai trollikka), mutta johdinautot ovat jo jonkin aikaa olleet poistumassa katukuvasta.
Johdinautoilla on edelleen neljä linjaa, ja niillä pääsee erityisen hyvin rautatieaseman (Balti jaam) ja Mustamäen väliä. Osa kiertää myös Vapaudenaukion ja Kaubamajan kautta.
Linja-autolinjoja on melkoinen määrä, ja osalle niistä voi tulla käyttöä. Linja-autosta on hyötyä esimerkiksi Piritaan, Viimsiin tai Nõmmeen kulkevilla, ja valtaosalla linja-autoista on keskustassa päätepysäkki Hobujaama-pysäkillä, joka on Narvan maantiellä, Viru Keskuksen alakerrassa olevalla linja-autoasemalla tai Balti jaam -rautatieasemalla.
Jos mielii Viimsiin, kannattaa sinne mennä Viru Keskuksen bussiasemalta linjalla 1A. Linja kulkee Laululavan (Lauluväljak), Maarjamäen ja Piritan sataman kautta Viimsin keskukseen. Piritaan ja sitä ennen oleville pysäkeille pääsee myös linjoilla 6, 8, 34A ja 38. Linjat 34A ja 38 jatkavat Piritasta TV-tornille (Teletorn), jonka vieressä on kasvitieteellinen puutarha.
Toinen eli täysin päinvastainen suunta on myös paikka, jonne voi Haaberstiin ja Rocca al Mareen siirtyä helposti linja-autolla. Rocca al Maressa on ulkomuseo, suuri kauppakeskus, Tallinnan suurin jäähalli (Saku Arena), jossa on paljon erilaisia tapahtumia, ja Tallinnan eläintarha (Zoo). Sinne voi kulkea kätevimmin pysäkille ”Haabersti” kauppakeskuksen eteen tai ”Zoo” eläintarhan eteen esimerkiksi linjoilla 22, 37, 42, 43 ja 46. Niistä hyvä on esimerkiksi 42, joka kulkee Kaubamajan ja Vapaudenaukion kautta eläintarhan eteen ja Haaberstiin.
Jos mielii Nõmmeen, voi sinne mennä linjoilla 10, 27 ja 33.
Jos mielii suoraan linja-autoaseman laiturien viereen eikä raitiovaunulla parin sadan metrin päähän hankalien teiden toiselle puolelle, kannattaa sinne mennä linjoilla 17 tai 23, joista ensimmäinen kulkee pysäkin ”Kaubamaja” kautta (Energia-kahvilan edustalla) ja jälkimmäinen Vapaudenaukion kautta.
Kaikkien linja-autojen pysäkit ja aikataulut voi katsoa liikennelaitoksen verkkosivuilta
Balti jaam -rautatieasema [kartalla] on ollut jo jonkin aikaa remontissa, mutta junat lähtevät sieltä normaalisti. Junalla pääsee parhaiten Nõmmeen ja Paldiskiin, mutta paikallisjunassa pitää ostaa erillinen lippu lipunmyyjältä. Lippu Nõmmeen maksaa vain euron verran, ja Paldiskiin, jonne on reilun tunnin matka, noin kolme euroa. Junat eivät liiku jatkuvasti vaan yleensä kerran tunnissa, ja ne liikkuvat huomattavasti varmemmin aamupäivisin ja viikolla kuin keskipäivällä, iltaisin ja viikonloppuisin. Iltaisin vuoroja on vähän ja viimeiset jo pian yhdeksän jälkeen, eikä vuoroja ole paljonkaan klo 11–13 välisenä aikana.
Osa vuoroista liikkuu todella harvoin, joten aikataulut on hyvä katsoa liikennelaitoksen verkkosivuilta. Balti jaam ei kuitenkaan ole mitenkään syrjäseuduilla, vaan se on aivan vanhankaupungin vieressä, sitä ympäröivien puistoalueiden ja Telliskiven välimaastossa, Kopli-kadun varrella. Alueella on runsaasti kaikenlaista tekemistä, ja siellä on mukava odotella seuraavaa junaa. Lippuja ei kannata ostaa etukäteen vaan ne ostetaan aina yhteen suuntaan kerrallaan junaa kiertävältä lipunmyyjältä.
Tallinnassa on satamia, joilta lähtee lauttoja lähisaarille.
Helpoin on päästä Naissaarelle, jonne mennään varsinaisen sataman vieressä olevasta Kalasadamasta [kartalla]. Matkoja sieltä kuten myös joistain muista paikoista, kuten Viimsin niemimaan satamasta ja Piritasta, tehdään vain kesäkauden aikana. Sekä Kalasatamasta että muualta kulkee Kihnu veeteed Aegnaan ja Prangliin, ja Kalasatamasta kesäisin laivamatkoja Naissaarelle tekee Monica.
Neuvostoliiton hajoamisesta lähtien Tallinna on taistellut taksiensa kanssa, sillä niiden joukossa on ollut paljon epärehellisiä, ja taksit ovat aiheuttaneet paljon huolta ja murhetta, niin tallinnalaisille kuin lomailijoillekin. Yleisesti ottaen sataman, Balti jaam -aseman ja lentoaseman tienoilla pyörii paljon epärehellisiä takseja, ja turistien suosimilla alueilla kuten Viru Keskuksen vieressä on eniten kaikkein kalleimman taksiyhtiön (keltainen Tallink Takso) autoja. Linja-autoasemalla on aivan normaaleja takseja, joiden joukossa on aina kaikkein edullisimpia.
Jos keskustasta mielii ottaa kadulta taksin, on Solaris-keskuksen edessä kulkeva G. Otsa -katu [kartalla] paikka, jossa kaikkein edullisimmat yhtiöt odottelevat paikallisia asiakkaita.
Taksin voi aina soittaa paikalle, tilata tekstiviestillä tai sovelluksella tai tilauttaa hotellin tai ravintolan kautta paikalle. Taksilla on kannattavaa liikkua joissain tapauksissa, ja nykytaksojen mukaan kuudella eurolla pääsee keskustan toiselta puolelta toiselle. Kuudella eurolla tulee päästä satamasta millä tahansa keskustan alueella olevaan paikkaan, ja kuljettajan on aina vaadittaessa tulostettava kuitti. Jos kuittia ei saa, matkaa ei tarvitse maksaa.
1.11.2015 alkaen korkein aloitusmaksu taksille on 5,50 euroa ja kilometrihinta 1,10 €, mutta käytännössä taksikyydin saa tästä noin puolella hintaa.
Uusi Elekritakso on ekoihmisen lempitaksi, sillä kaikki sen taksit ovat sähköautoja. Hinnat ovat kohtuullisia: aloitusmaksu 2,65 € ja kilometri 0,65 €. Verkkosivuilta voi ladata sovelluksen, jonka avulla taksin tilaaminen on paikan päällä helppoa.
Yksi edullisimpia takseja on Reval Takso, jonka aloitusmaksu on vain 2,30 € ja kilometritaksa 0,49 €.
Ryhmille hyvä on Peretakso, jolla on käytössään vain isoja autoja ja hinnat ovat sen mukaiset. Autoihin mahtuu pieni porukka, ja lähtöhinta on silti alle viisi euroa ja kilometri maksaa alle euron.
Jos haluaa ladata puhelimeen tai tablettiin sovelluksen, jolla on helppo tilata taksi Tallinnassa, on Taxofon niistä paras.
Visit Tallinn kertoo takseista
Polkupyöräilyn suosiota on Tallinnassa yritetty lisätä mutta karu totuus on se, että pyöräteitä ei juuri ole eikä monikaan tallinnalainen liiku rutiinimatkoja pyörällä. Normaalia enemmän pyöräilijöitä näkee keskustan ja Piritan välillä, jolla kulkee pyörätie. Tällä reitillä on kaikenlaista mielenkiintoista, kuten Kadriorgin puistoalue, ja jos Tallinnassa pyöräilee, on se hyvä suunta. Toinen suunta eli kohti Rocco al Marea on sekin hyvä vaihtoehto, ja monta muutakin hyvää kohdetta löytyy, kunhan tutkii karttaa.
Polkupyörän voi tuoda lahden yli autolauttojen kyydissä, eikä se maksa kuin muutaman euron. Jos pyörää ei halua tuoda mukanaan, voi sellaisen hakea vanhassakaupungissa toimivasta City Bikesta (Vene 6), joka on vanhankaupungin pääkaduilla. Se vuokraa pyöriä ja järjestää opastettuja pyöräilykierroksia ja muita retkiä, joihin kuuluu 16 kilometrin pituinen opastettu kierros.
Jos Tallinnaan saapuu autolla, on siellä hyvä tietää miten satamasta pääsee pois ja mihinkin suuntaan. Moni autoilija jää satamaan yöksi, ja meni yöksi sitten minne tahansa, kannattaa varmistaa, että majapaikassa on pysäköintimahdollisuus. Yleisesti ottaen majapaikat, joilla on turvalliset pysäköintipaikat, ovat mieluummin keskustan ulkopuolella kuin keskustassa, joskin poikkeuksiakin on.
Jos auto pitää pysäköidä julkiselle paikalle, seuraa siitä lähes poikkeuksetta maksu. Paras tapa hoitaa pysäköintimaksu on paikantaa laite, josta voi ostaa parkkilipun, ja niitä voi etsiä esimerkiksi Parkimine-sivuston avulla. Pysäköintimaksu on keskustan uusissa osissa 2,5 senttiä minuutilta, vanhassakaupungissa 10 senttiä minuutilta ja ensimmäinen vartti on parkkikiekolla pysäköintiajan osoittaville ilmainen. Parkimine-sivustolta löytyy tietoa myös muissa Viron kaupungeissa pysäköimisestä.
Omalla autolla ja myös vuokra-autolla Virossa liikkuvien on mahdollista tutkia Tarktee-sivustoa, jolla kerrotaan tietöistä ja erilaisista häiriötekijöistä.
Omalla autolla liikkeellä olevat rikkovat usein erilaisia säännöksiä, joita autoiluun Virossa liittyy. Vuonna 2014 Helsingin Sanomat kävi läpi tyypillisiä virheitä.
Jos Tallinnassa haluaa vuokrata auton, voi sellaisen helposti ottaa käyttöönsä etenkin lentoasemalla, jossa toimii useita eri yhtiöitä, kuten Avis ja Payless Car.
Muualla kaupungissa on autovuokraamoita, ja esimerkiksi Sir Autorent (Tatari 56) ja Hertz (Tartu mnt. 25) ovat muualla toimivia autovuokraamoita.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/08
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.