- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Tallinnassa on hyviä yleisiä saunoja, uimahalleja, kylpylöitä ja uimarantoja. Niitä on aivan keskustassa kuin myös muuallakin kaupungissa, ja yleisesti ottaen hintataso on korkeimmillaan ydinkeskustassa. Saunoja ei keskustassa ole montaa, mutta Tallinnassa on hyvä pitää mielessä, että myös monessa hotellissa ja muutamassa hostelissa on sauna.
Uimahallit eivät ole yhtä tarpeellisia Tallinnassa kuin Viron muissa kaupungeissa, sillä uimapaikkoja riittää muutenkin kesät talvet ja Kalev Spa on paikka, joka ajaa keskustassa uimahallin asiaa. Uimarannoista tunnetuin on Pirita, mutta kaupungissa on muitakin hiekkarantoja, joille kaikille pääsee helposti linja-autolla.
Tallinnassa on useita yleisiä saunoja, joista valtaosalla on erilliset miesten ja naisten osastot. Saunaan pääsee alkaen vähän alle kymmenellä eurolla, ja saunoissa käyvät niin viroa kuin venäjääkin puhuvat. Saunoissa vietetään pitkän aikaa, välillä lepäillään ja vilvoitellaan taukotiloissa, haukataan eväitä tai juodaan jotakin. Olutta voi ostaa monista saunoista, sitä voi ottaa mukaan mutta tärkeää on huomata, että löylyhuoneeseen ei ole sopivaa ottaa mukaan pulloa tai mitään muutakaan mikä ei liity itse saunomiseen.
Tallinnan paras sauna on Kalma Saun (Vana-Kalamaja 14), joka sijaitsee Kalamajan pääkadulla, muutaman sadan metrin päässä Balti jaamin rautatieasemalta. Erilliset miesten ja naisten osastot, suuret tilat, iso puukiuas miesten saunassa, kylmäallas saunan vieressä, höyrysauna ja puhvetti, josta saa olutta ja välipalaa, kuuluvat asiaan. Sauna maksaa viikolla (klo 11–22) 10 € ja viikonloppuisin (klo 10–23) 11 €, ja naisilta, joilla on käytössä vain sähkökiuas, vähän vähemmän. Saunaan ei ole hyvä tulla yleiselle puolelle isolla porukalla, ja parhaiten saunomisesta pystyy nauttimaan 1–4 hengen ryhmä. Kalma Saunilla on myös yksityissaunoja, joita voi vuokrata hintaan 20 euroa tunti ja joihin voi mennä maksimissaan 6 ihmistä. Saunan puhvetissa on myynnissä vihtoja, joita on erilaisia, kuten aivan normaali tai vaikka eukalyptukselta tuoksuva.
Kävelymatkan etäisyydellä Viru Keskuksesta sijaitseva Raua Saun (Raua 23) [kartalla] on kohtuuhintainen yleinen sauna, jossa voi käydä viikolla viidellä, viikonloppuisin seitsemällä eurolla kahden tunnin saunareissulla. Paikka on avoinna päivittäin klo 11–21, ja myös täältä voi ostaa vihdan.
Linja-autoaseman ja Autobussijaam-ratikkapysäkin vieressä sijaitseva Leili Saun (Tartu maantee 73) on tilava ja siisti sauna, kuten muutkin keskustan yleiset saunat. Saunassa on erilliset miesten ja naisten osastot. Miehiltä sauna maksaa 11 euroa ja naisilta 10 euroa. Paikka on avoinna miehille muulloin kuin keskiviikkoisin klo 10–21, mutta naisille vain ma, pe ja su.
Satamassa, A-terminaalin lähellä sijaitseva Aqua Spa (Sadama 11 A) on raju, suomalaisten suurta suosiota nauttiva kylpylä, jossa on helppo juoda olutta samalla kun tervehtyy altaissa ja joka on Tallink-hotellin yhteydessä. Ranneke kädessä altaissa voi juoda olutta, ja koko lasku maksetaan sitten vasta kaiken päätteeksi.
Mukaan kannattaa ottaa pesuvehkeet, uimahousut ja pyyhe, sillä vuokraaminen nostaa hintoja edelleen. Hinnasto paljastaa, että paikka on kohtuuhintainen viikolla päivisin mutta melko kallis viikonloppuisin. Suomalaisia siellä on aina, ja etenkin viikonloppuisin he muodostavat pääosan asiakaskunnasta.
Tallink-hotellissa voi myös yöpyä, jolloin sen kylpyläpalveluista voi nauttia koko loman ajan.
Tallinnan suosituin kylpylä lienee vanhankaupungin laitaosissa, lähellä satamaa oleva Kalev Spa (Aia 18), joka on myös hotelli, uimahalli ja wellness-keskus. Uimatilat, jotka ovat vesipuistossa, uusittiin kesällä 2017, ja hallissa on paljon erilaisia altaita, 50 metrin uima-altaasta porealtaisiin. Hallin muita osia uusittiin kesästä 2017 kesään 2018, joten kesäkuun alusta 2018 se on kuin uusi. Hallissa on myös kaksi suomalaista saunaa, ja keskuksessa on edullisinta vierailla viikolla aamupäivisin, kalleinta viikonloppuiltapäivisin ja yleensäkin iltaisin. Hinnasto kannattaa katsoa etukäteen, sillä Kalev Span hinnat eivät ole mitään aivan pilkkahintaisia ainakaan viikonloppuisin.
Kalevissa voi myös yöpyä, ja se onkin hyvällä paikalla oleva majapaikka.
Pirita Spa (Purje 9) [kartalla] on huoneiltaan varsin huokeahintainen hotelli, ja myös uiminen ja saunominen on siellä ydinkeskustan kylpylöitä edullisempaa. Hotelli valmistui vuoden 1980 olympialaisia varten, sillä purjehduskilpailut olivat Tallinnassa, ja Pirita Span ja keskustan väli on helppo kulkea bussilla. Siellä voi uida edullisemmin kuin keskustassa, eikä viikonlopuista oteta läheskään yhtä paljon kuin keskustan kylpylöissä. Hotellissa on myös kauneushoitoloita ja muita hoitoja, ja siellä on saunoja ja kaikenlaista muuta. Hotellissa voi tietenkin myös yöpyä, mikä on edullisempaa kuin valtaosassa kylpylähotelleja.
Piritan pysäkille pääsee keskustasta samoilla busseilla kuin Viimsiin ja televisiotornillekin, eli esimerkiksi linjat 1A, 6, 8, 34A ja 38 tuovat tänne Viru Keskuksen kulmilta, esimerkiksi Narvan maantiellä olevalta Hobujaama-pysäkiltä.
Viimsi on Piritaa pidemmällä, siltä pohjoiseen olevalla niemimaalla, ja siellä on kesät talvet rauhallista tunnelmaa, kuin olisi satojen kilometrin päässä maan pääkaupungista. Siellä sijaitseva vesipuisto on yksi Viron monipuolisimpia paikkoja paitsi uida myös saunoa. Siellä on seitsemän erilaista saunaa, mahdollisuus varata yksityissauna, kuntosali, urheilukeskus ja erilaisia uima-altaita, joista osa on tehty perheen pienimpiä ajatellen. Se on erinomainen paikka lähteä ma–su klo 9.30–22 (jotkin osat avataan jo klo 7) vaikka koko päiväksi saunaan, uimaan ja myös mahdollisesti hoitoihin, hierojalle tai kampaamoon. Siellä voi syödä, ottaa vähän virvokkeita ja nautiskella kaikin tavoin Viron kylpyläperinteistä. Hotellissa voi tietenkin myös yöpyä.
Paikalle pääsee linja-autolla 1A, joka lähtee Viru Keskuksen alla olevalta bussiasemalta 20 minuutin välein ja kulkee Hobujaama-pysäkin kautta kohti Kadriorgia, Piritaa ja Viimsiä. Viimsissä voi jäädä pois eri pysäkeillä, mutta kaikkein lähin pysäkki on ”Viimsi Keskus”.
Piritan uimaranta [kartalla] on kaupungin kuuluisin ja parhaiden palveluiden hiekkaranta. Siellä on eniten ihmisiä kauniilla kesäilmoilla, joita ei kuitenkaan kesän aikana kovin montaa ole. Jos lämpötila on yli 20 eikä pilviä juuri näy, käy rannalla melkoinen kuhina. Siellä voi harrastaa kaikenlaista kuten surfausta, ja siellä on jonkin verran palveluita kuten kioskeja ja ravintoloita. Paikalle pääsee keskustassa hyvin samoilla busseilla kuin Piritaan, Viimsiin ja televisiotornillekin, eli esimerkiksi linjat 1A, 6, 8, 34A ja 38 tuovat tänne Viru Keskuksen kulmilta, esimerkiksi Narvan maantiellä olevalta Hobujaama-pysäkiltä.
Tallinnan kenties paras ranta on Pelgurannassa eli melko lähellä Rocca al Maren niemimaata sijaitseva Stroomi [kartalla]. Sinne voi suunnata kuka tahansa, sillä siellä saa olla vilkkainakin aikoina melko rauhassa ja siellä on lapsille suuret leikkikentät, joilla on trampoliinejakin. Siellä on myös kioskeja, leikkipuistoja, lentopallo- ja jalkapallokenttiä, kuten myös sen ja Kakumäen rannan välillä kulkeva, 2,5 kilometrin pituinen Rocca al Maren rantakatu. Stroomi näyttää kartalla sijaitsevan melko kaukana keskustasta, mutta käytännössä se on lähellä Rocca al Marea ja myös Koplia, joissa kummassakin voi niin halutessaan samalla reissulla käydä. Suoraan Stroomin rannalle pääsee bussilinjalla 40 Vapaudenaukiolta (Vabaduse väljak) rannan edustalla olevalle pysäkille nimeltään ”Supelranna”.
Rocca al Maresta eteenpäin, Haaberstissa sijaitseva Kakumäe rand [kartalla] on sekin hiekkaranta, josta pitävät erityisesti lapsiperheet. Tämä on rauhallinen ja turvallinen ranta, jonka yhteydessä on leikkipuistoja ja muuta sellaista mikä pitää lapsia vireinä. Paikalle pääsee tulemalla Balti jaamin rautatieasemalta bussilla 21B tai 41B pysäkille nimeltään ”Sooranna tee” ja kävelemällä sieltä noin kilometrin matkan rannalle. Kakumäen rannalle voi myös kävellä 2,5 kilometrin matkan Stroomin rannalta Rocca al Maren rantakatua pitkin.
Myös lähellä Rocca al Maren aluetta sijaitseva Harku [kartalla] on järvenrannalla sijaitseva hiekkaranta, joka on Haabertin kaupunginosan Väike-Õismäen lähiön alueella. Rannalla ja sen lähellä on paljon kaikenlaisia palveluita, kuten mini-golfia ja useita ruokapaikkoja. Ranta on parin sadan metrin pituinen, ja järven vesi on merivettä lämpimämpää. Järvessä voi kesäisin myös surfata tai soudella veneellä. Paikalle pääsee kaikilla busseilla, jotka tulevat pysäkille nimeltään ”Väike-Õismäe parkla”, kuten bussilinja 43 Balti jaamilta tai 16, 22 tai 36 Vapaudenaukiolta.
Uusin Tallinnan hiekkarannoista on Pikakari [kartalla], joka on entisellä suljetulla sotilasalueella. Sen vieressä oleva Katariinan laituri on kuriositeetti sinänsä, ja erityistä tunnelmaa täällä on silloin kun autolauttojen ja risteilijöiden tekemät aallot iskevät rannalle ja laituriin. Täälläpäin ei ole juuri mitään palveluita, ja paikalle pääsee Balti jaamilta tulevalla bussilinjalla 59, joka tuo Pikakarin pysäkille.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/03
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.