Aiheeseen liittyvää: Lisää valokuvia
Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Málaga on Euroopan eteläisin miljoonakaupunki ja Costa del Solin tunnetuin keskus. Se on oivallinen lomakohde, jos haluat nauttia rannoista, kulttuurista, ostoksista ja herkullisesta ruoasta. Lue lisää Málagasta
Hotelleja – Tallinna
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lampi, Kadriorg
Tallinnan ehdottomasti kaunein alue on Kadriorgin puistoalue, jossa valtaosa siellä vierailevista viettää aikaa suuren lammen tuntumassa.

Tallinnan keskustan ulkopuolella olevia kaupunginosia

Vaikka moni Tallinnassa lomaileva keskittyy yksinomaan sataman vieressä oleviin alueisiin ja etenkin vanhaankaupunkiin, on siellä paljon muitakin monipuolisia alueita. Ennen vanhaan Tallinnassa ei ollut kovin helppo liikkua julkisilla, mutta nykyään niillä liikkuminen on helppoa ja edulliset päiväliput ovat kaikkien ulottuvilla. Keskustan ulkopuolella on mukava kesäaikaan kävellä pitkiäkin matkoja, ja erityisen hyvä reitti on kävellä merenrantaa pitkin Kadriorgin ja Piritan välimaastossa, ja tämä kuuluu myös kaupungin parhaisiin pyöräilypaikkoihin.

Keskustan ulkopuolisista osista Pirita on turistille olennainen kesäajan kohde, sillä siellä on useita hyviä vierailupaikkoja, ja myös sen ja ytimen välimaastossa olevat Maarjamäe ja Kadriorg ovat alueita, joihin moni ytimen jo tunteva tutustuu.

Kadriorg, Maarjamäe ja Pirita

Lähellä merenrantaa olevat alueet vetävät turisteja puoleensa lähinnä kesäkauden aikana, mutta vain harva viihtyy niissä talvisin. Kadriorgiin pääsee helposti kahdella eri raitiovaunulinjalla, joiden päätepysäkki on siellä, mutta Maarjamäkeen ja Piritaan pitää mennä busseilla, joihin voi nousta Viru Keskuksen alakerrassa olevalla bussiasemalle tai Narvan maantiellä olevalla bussipysäkillä, jolla monet bussit pysähtyvät.

Kadriorg

Tallinnan ehdottomasti kaunein alue, joka tosin on hyvä vierailupaikka vain kesäisin, on Kadriorgin puistoalue. Se on laaja alue, johon tutustumiseen kuluu tuntitolkulla, ja suurin syy lähteä sinne muina vuodenaikoina kuin kesäisin ovat museot, joita siellä on lukuisia.

Kadriorgin palatsinKadriorgin palatsi ja puistoalueen rakennutti Pietari Suuri, ja talo, jota hän asutti samalla kun palatsia rakennettiin, on nykyään museo. Siellä voi nykyään vierailla yhteislipulla, jolla pääsee myös Kadriorgin palatsiin, ja tämän tyyliset palatsit ovatkin näin pohjoisessa harvinaisia. Kesäisin sen puutarhaPuutarha Kadriorgissa on upea vierailupaikka, ja itse palatsi on nykyään taidemuseo. Alueen muihin museoihin kuuluu lapsille suunnattu Miiamilla, jonka vieressä ovat laajat leikkipuistot ja Luna Luna, kesäajan tivoli. Kadriorgin tunnetuin museo on nykytaiteeseen pureutuva Kumu, joka on Pietari Suuren talon vieressä.

Kadriorgin puistoalue on laaja ja ainutlaatuinen, ja myös siihen kannattaa ajan kanssa tutustua. Valtaosa siellä vierailevista viettää aikaa suuren lammen tuntumassa [kartalla], mutta harva lähtee samoilemaan alueille, jotka ovat palatsin toisella puolella. Siellä on nykyään kanavia, jotka alun perin rakennettiin jo 1700-luvulla ja jotka 2010-luvulla ilmestyivät sinne takaisin, paljon tilaa ja sellaisia helmiä kuin ruusutarha ja japanilainen puutarha (Jaapani Aed) [kartalla], joka on melkoisen matkan päässä kartanolta. Tänne asti vaeltava voi kuitenkin nauttia puiston kaikista parhaista paloista, ja jos ylittää Narvan maantien, voi vielä nähdä RusalkanRussalka (Russalka) [kartalla], veistoksen joka muistaa hukkuneita merimiehiä ja joka on myös oopperanystäville tuttu nimi. Rusalkan tuntumassa on jo merenrantaa, ja rannalla on mukava vähän käyskennellä ja ne, jotka mielivät kohti Maarjamäkeä ja Piritaa, voivat myös pyöräillä merenrantaa pitkin.

Maarjamäen palatsi
Uusi vierailupaikka Maarjamäessä on vuonna 2018 avattu puistoalue, jossa on Maarjamäen palatsi ja aivan uusia vierailupaikkoja.

Maarjamäe

Maarjamäe on valtaosalle tullut tutuksi silloin kun Piritan maantietä on kuljettu kohti Piritaa, ja sen näkyvin osa on jo vuosikymmenten ajan ollut Maarjamäe MemoriaalMaarjamäe Memoriaal [kartalla], joka neuvostoaikoina rakennettiin muistamaan toisen maailmansodan uhreja. Maantieltä muistomerkki vaikuttaa ihmeelliseltä rakennelmalta, mutta siinä ei sinänsä ole sen enempää näkemistä, vaan muistomerkin tuntumassa voi paikallisen nuorison kanssa jonkin aikaa viettää aikaa ja kenties ottaa muutaman kuvan.

Uusi vierailupaikka Maarjamäessä on vuonna 2018 avattu puistoalue, jossa on Maarjamäen palatsiMaarjamäen palatsi ja aivan uusia vierailupaikkoja. Alueelle on vapaa pääsy mutta palatsin tiloissa olevaan museoon on pääsymaksu, aivan kuten ruosteenvärisissä rakennuksissa olevaan elokuvamuseoonkin. Sen vieressä on lapsiperheille rakennettu alue, jolla on leikkipuisto ja kaikenlaista epätavallista, ja elokuvamuseon toisessa päässä on mielenkiintoinen näyttely, jossa on sosialistiaikojen johtajien monumentteja patsaita aina virolaisesta kommunistista eli Kingissepistä Leniniin ja StaliniinPatsaita Kingissepistä Leniniin ja Staliniin. Alue tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden nähdä näitä ennen kovin tavallisia veistoksia, sillä valtaosassa maita vallankumousten tultua ne ensi töiksi kärrättiin piiloon ja moni niistä tuhottiin.

Maarjamäe ei ole mikään vavisuttava vierailupaikka, mutta se on hyvä vierailupaikka niille, jotka haluavat yhteen sen museoista, ja niille, jotka ovat jo kolunneet Tallinnan muut osat. Sen eteen pääsee useilla eri bussilinjoilla, ja siltä on myös helppo jatkaa sekä kohti keskustaa että kohti Piritaa.

Pirita
Piritassa on purjehtijoiden suosiossa oleva satama, ja sen toisella puolella on kuuluisa Piritan ranta.

Pirita

Pirita (lausutaan ”piritta”) on yksi Tallinnan tunnetuimpia alueita, siitä huolimatta että melko harva Tallinnassa käynyt on lähtenyt sinne asti. Se on tullut monelle tutuksi olympialaisten takia, sillä vuoden 1980 Moskovan olympialaisissa Piritassa oli purjehduskilpailuita, joissa Pertti Karppinen voitti yhden kolmesta olympialaisten kultamitaleistaan. Olympialaisten ansiosta satama-alue [kartalla], joka nykyään on purjehtijoiden suosiossa, ja alueella on maailmanluokan hotelli, Olympic. Satama-alueella voi yöpyä myös matka-auton tai teltan kanssa, sillä siellä on Top City -leirintäalue.

Satama-altaan toisella puolella on kuuluisa Piritan rantaPiritan ranta, joka on kesän lämpiminä päivinä tupaten täynnä ja joka on koko kesän ajan mukava vierailupaikka. Rannalla käydessä voi myös tutustua sen vieressä olevaan metsikköön, jossa on perheille suunnattu seikkailupuisto, ja rannan tuntumassa on myös muutama hotelli, jotka ovat kesällä hyviä yöpaikkoja.

Piritan alueella ja tuntumassa on paljon erilaisia vierailupaikkoja, mutta alue on laaja eikä kävellen siellä nopeasti voi mitään nähdä. Yksi paikka, jossa voi kävellenkin käväistä, on Piritan entinen luostari [kartalla], joka nykyään on raunioina. Se on lähinnä tunnettu elokuisista musiikkifestivaaleista, mutta siellä voi ympäri vuoden vierailla raunioihin tutustumassa ja siellä on ympäri vuoden jumalanpalveluksia.

Luostarin ohi kulkeva tie vie läpi metsäalueen ja ohi metsähautausmaan kohti aluetta, jolla ovat sekä kasvitieteellinen puutarha [kartalla] että Tallinnan tv-torni [kartalla]. Se on 314 metriä korkea torni, jonka ravintola on arvostettu ja jonka ympäristössä on kesäisin melko mukavaa ja menevää tunnelmaa. Alueelle ei oikeastaan kannata luostarilta kävellä, vaan kaikkein järkevintä on sijoittaa vuorokauden tai useamman voimassa olevaan lippuun ja hypätä välillä yhteen bussilinjoista (34A, 38 ja 49), jotka kulkevat tv-tornin ja Viru Keskuksen väliä, kulkien sekä luostarin että Piritan sataman kautta.

Rocca al Mare
Rocca al Maren suosikki on Rocca al Maren ulkomuseo.

Lyhyt katsaus muihin kaupunginosiin

Tallinnassa on melkoinen määrä erilaisia osia, joista kaikki eivät edes kuulu virallisen Tallinnan alueelle, ja niihin kuuluu päiväretkikohde Viimsi. Kaupungissa kuljeskelevan on kuitenkin hyvä tuntea ainakin joitain muitakin kuin keskustan ja Piritan suunnassa olevia osia, ja niihin kuuluvat Rocca al Mare, Nõmme, Mustamäe ja Lasnamäe.

Rocca al Mare

Ydinkeskusta ulkopuolisista vierailupaikoista Haaberstissa sijaitseva Rocca al Mare on yksi monipuolisimpia. Siellä on esimerkiksi suuri kauppakeskus, Saku Suurhall ja perheille useita vierailupaikkoja. Alueelle voi siirtyä monella eri bussilinjalla, ja niihin kuuluvat 21, 22, 37, 42, 43 ja 46. Kauppakeskuksen edustalla oleva pysäkki on “Haabersti”, eläintarhan edustalla oleva pysäkki on “Zoo” ja ulkomuseon edustalla oleva pysäkki on nimeltään “Rocca al Mare”.

Sivu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Get Your Guide -sivustolta voit hankkia liput paikkoihin ja ajanvietteisiin Tallinnassa

Eniten kaikenlaista on suuren liikenneympyrän [kartalla] vieressä. Saku Suurhall on paikka, jossa on talvikauden aikana lähes joka viikonloppu tapahtumia. Siellä on mitä erilaisimpia tapahtumia, joihin kuuluu gaalailtoja, laulukilpailuja, konsertteja ja myyjäisiä. Urheilutapahtumia siellä ei ole, mutta viereisessä jäähallissa, nimeltään Škoda Jäähall on otteluita ja kilpailuja.

Risteyksen tienoilla on useita kauppoja, ja tämä on sinänsä automarkettien tyylistä tienoota, jonne on ikävä lähteä ostoksille julkisilla. Omalla autolla Tallinnassa liikkuvat katselevat täällä mielellään ostoksia, ja alueen suurimpiin ostospaikkoihin kuuluvat Haabersti–keskus, jossa on suuri Hyper Rimi, ja toisella puolella jäähallia oleva Rocca al Maren ostoskeskus.

Ostoskeskusta vastapäätä on Tallinnan eläintarha, jossa perheet mielellään käyvät. Jotkut mielellään käyvät myös eläintarhan vieressä olevassa Vaskimetsän ratsastuskeskuksessa.

Alueen toinen perheiden suosikki on Rocca al Maren ulkomuseo [kartalla], joka tosin on erinomainen vierailupaikka varttuneeseenkin makuun. Kesäsunnuntait ovat siellä aamupäivisin hyviä vierailuaikoja, sillä siellä on kansantanssia ja muuta perinteistä, ja muina vuodenaikoina erilaiset erikoistapahtumat, jotka liittyvät vuodenaikoihin, ovat aikoja, jolloin museossa on erikoistapahtumia ja myyjäisiä.

Laajalla Rocca al Maren alueella ei sinänsä ole mihinkään vuodenaikaan järkeä summittaisesti patikoida, sillä välimatkat ovat pitkiä ja nähtävää on vähän. Pyörällä alueeseen on helpompi tutustua, ja yksi perinteinen kohde täällä on jo pitkään ollut Stroomin ranta [kartalla]. Sinne on kesäaikaan mukavin kävellä tai pyöräillä pitkin rantapromenadia, jolle voi siirtyä kauppakeskuksen takana, suurin piirtein kohdalla, jolla eläintarha on.

Nomme
Nõmmen puistoalueella voi harrastaa kaikenlaista.

Nõmme

Yksi keskustan ulkopuolella olevista kaupunginosista, jonne on ainakin kesäisin kannattavaa lähteä käymään, on Nõmme. Sinne voi kulkea paikallisjunalla Baltian asemalta, jolloin lippu ostetaan junaa kiertävältä konduktööriltä, ja sinne voi myös mennä useilla bussilinjoilla, joihin kuuluvat 10, 23, 27, 33 ja 36. Kaikkein mukavinta sinne on siirtyä junalla, sillä näin saa samalla kosketusta Tallinnan tienoo huomattavasti parantuneeseen paikallisjunaliikenteeseen.

Valtaosa vierailupaikoista on lähellä rautatieasemaa [kartalla], ja jos haluaa bussilla suoraan kauppahallin [kartalla] eteen, kannattaa jäädä pois kaupunginosan mukaan nimetyllä pysäkillä.

Nommen kauppahalli
Kauppahalli ja sen ulkopuolella oleva tori ja muut kauppapaikat ovat yksi suurimpia syitä lähteä Nõmmeen.

Nõmme kauppahalliNõmme kauppahalli ja sen ulkopuolella oleva tori ja muut kauppapaikatKauppapaikka ulkona ovat yksi suurimpia syitä lähteä alueelle. Kauppahalli on eläväinen paikka, joka on monin tavoin ainutlaatuinen Tallinnan alueella, ja sen ympäristössä on myös mukava syödä tai ainakin ottaa kahvit. Kauppahalli on avoinna päivittäin klo 9–18, paitsi sunnuntaisin klo 17 asti.

Kauppahallin ympäristössä on useita eri ravintoloita, joissa voi syödä, joten tänne voi saapua myös nälkäisenä. Yksi alueen pidetyimmistä ravintoloista on aivan kauppahallin lähellä oleva Kius, ja tämän alueen pääaukion (Turu plats) tuntumassa on paljon kaikenlaista mielenkiintoista.

Rautatieaseman ja sen lähellä olevan pääaukion lisäksi kauppahallin läheltä alkava metsäalue on paikka, jossa monet viihtyvät. Sen toisella puolella on erinomainen georgialainen ravintola Pirosmani [kartalla] joka on bussilinjan 23 reitin varrella.

Puistoalueen suurimpia vetonauloja ovat kuitenkin urheilupaikat, ja siellä voi harrastaa kaikenlaista. Talvisin Lumepark [kartalla] vetää puoleensa lumilautailijoita, laskettelijoita ja hiihtäjiä. Viereisessä puistossa, joka on kasvanut kiinni tähän puistoalueeseen, on enemmän urheilupaikkoja, joihin voi suunnata ympäri vuoden. Seikkailupuisto [kartalla] on kesäajan perheiden suosikki, jonne voi viikonloppuisin mennä myös keväällä ja syksyllä. Aivan sen vieressä oleva urheilukeskus on ympärivuotinen vierailupaikka, jossa voi uida, saunoa ja harrastaa eri lajeja.

Urheilupaikat ovat puistossa, jonka pani alulle Nikolai von Glehn, joka oli baltiansaksalainen maanomistaja ja ylimys. 1870-luvulla hän osti maita junaradan ympäriltä, ja hän oli yksi ensimmäisiä, jotka oivalsivat uuden liikennevälineen hyödyt. Puistoalueella ovat Glehnin linna [kartalla], jonka lähellä ovat kasvihuone, veistoksia, obeliski ja näköalatorni. Jonkin matkan päässä on hautausmaa, jonne von Glehn hautasi vaimonsa, mutta hänen oma hautansa ei ole siellä vaan Brasiliassa. Jos haluaa vierailla von Glehnin laajalla ja monipuolisella puistoalueella, voi sinne tulla suoraan ja lähemmäs kulkemalla junalla pysäkille ”Hiiu” tai sitten bussilinjalla 10, josta jäädään pois pysäkillä “Vääna”.

Akadeemia tee, Mustamäe
Mustamäe on perinteistäkin perinteisempi lähiö, ja noin 65 000 asukkaan koti.

Mustamäe

Yksi tunnetuimmista Tallinnan keskustan ulkopuolella olevista osista on Mustamäe, jota suomalaiset yleensä kutsuvat nimellä Mustamäki. Se on Nõmmen ja Haaberstin naapurissa, mutta se on kooltaan laaja alue, sillä pinta-alaa on yli 8 neliökilometriä. Mustamäe on jakaantunut neljään eri osaan, ja tämä perinteistäkin perinteisempi lähiö on jo pitkään ollut noin 65 000 asukkaan koti.

Mustamäelle on helppo siirtyä keskustasta eri bussilinjoilla, joihin voi siirtyä esimerkiksi Kaubamajan ja Solaris-keskuksen ulkopuolella. Esimerkiksi Mustamäen entisen torin [kartalla] viereen, missä on edelleenkin paljon ostospaikkoja, voi siirtyä bussilinjoilla 10, 13, 20, 20A, 24, 24A ja 25. Samoilla bussilinjoilla voi siirtyä Szolnok-torille [kartalla], joka on saanut nimensä unkarilaisen kaupungin mukaan. Kolmas ostospaikka, jossa monet vierailevat, on Mustamäen ostoskeskus [kartalla], jonka edessä olevaa Tammsaaren-tietä pitkin kulkevat bussilinjat 12 ja 37. Kävelymatkan etäisyydellä siitä on vielä Mustika Keskus eli Mustikas [kartalla].

Mustamäe on tunnettu yliopistoistaan ja korkeakouluistaan, ja erityisen hyvin se on kunnostautunut Espoon Otaniemen tyylisenä teekkarikylänä, jossa ovat “teknopolis” ja Tallinnan tekninen korkeakoulu. Ne ovat Akadeemia teen [kartalla] varrella, ja tälle alueelle pääsee parhaiten kulkemalla Kaubamajan vierestä ja bussiaseman kautta kiertävällä bussilinjalla 23.

Jos alueen sykkeeseen haluaa todellakin päästä käsiksi, on siellä myös yösijoja, ja niistä yksi suosituimpia on yksinkertainen ja vilkkainakin aikoina kohtuuhintainen Academic Hostel, joka tosin ei ole hostel vaan siellä on yksityishuoneita. Se kuten koko Mustamäekin on paikka, jonne on hyvä suunnata omalla autolla, ja parkkipaikkoja alueella on vaikka muille jakaa. Huomionarvoinen seikka on kuitenkin se, että majapaikalta on noin puolen tunnin bussimatka Tallinnan ytimeen.

Lasnamäe
Tallinnan suuriin lähiöihin kuuluu Lasnamäe, joka suomalaisten suussa on usein “Lasnamäki”.

Lasnamäe

Tallinnan suuriin lähiöihin, jonka nimen useimmat suomalaiset ovat tunteneet jo 1990-luvulta asti, kuuluu Lasnamäe, joka suomalaisten suussa on usein “Lasnamäki”. Se on laaja alue, jonka eri osilla on eri nimiä, mutta se on melko lähellä Maarjamäkeä ja lentoasemaa, ja sinne on erinomaiset yhteydet kaikkialta keskustan alueelta.

Lasnamäkee ei ehkä kannata erikseen lähteä vierailemaan, mutta yksi syy vierailla siellä on kenties mennä jääkiekko-otteluun. SM-liigalla on ollut otteluita Virossa, ja ne ovat olleet Tondiraban jäähallissa [kartalla]. Siellä pelataan myös muita otteluita, ja sinne on haluttu myös KHL-liigan otteluita. Halli kuuluu suureen urheilukompleksiin, ja siellä on muitakin urheilutapahtumia, mutta siellä on myös konsertteja ja muita kuin urheilutapahtumia. Sinne voi muualta kaupungista siirtyä linja-autolinjoilla 19, 44, 51 ja 65 (pysäkki: Virbi).

Varsinaisen Lasnamäen alueella oleva tori [kartalla] on eräänlainen pääkallopaikka, jonka tuntumassa on kauppakeskuksia, kauppoja ja ruokapaikkoja. Sen edustalle, Lasnamäe Turg -pysäkille pääsee useilla eri bussilinjoilla, kuten 31, 35, 44, 50 ja 54.

Lasnamäe on laaja alue, johon kuuluu myös Ülemisten alue, ja siellähän ovat uusi T1 ostoskeskus ja lentoasema, joille molemmille pääsee nykyään raitiovaunulla. Raitiovaunulinjojen varrella olevat paikat ovatkin parhaita tutustumiskohteita Lasnamäessä, eikä siellä jäähallia lukuun ottamatta ole juuri mitään sellaista mitä kannattaisi erikseen lähteä katsomaan.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti