- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Splitissä on nähtävyyksiä eli lähinnä palatseja, museoita ja kirkkoja sen verran, että siellä voi hyvin viettää päivän tai parikin niitä kierrellen. Valtaosa nähtävyyksistä on vanhankaupungin alueella tai aivan sen lähellä, mutta osa on myös ydinkeskustan ulkopuolella on jonkin verran nähtävää.
Vanhakaupunki on hyvin vilkas paikka aamukymmenestä aina myöhäiseen iltapäivään asti, joten jos haluaa tutustua tuomiokirkkoon ja sen ympäristössä olevaan Rooman valtakunnan aikaisiin nähtävyyksiin, kannattaa liikkeelle lähteä varhain aamulla. Myös se, että tutustuu nähtävyyksiin alku- tai loppukaudesta ja arkipäivänä antaa otollisimmat olosuhteet nähtävyyksiin kunnolla tutustumiselle.
Niille, jotka haluavat vierailla useissa eri pääsymaksullisissa nähtävyyksissä, hyvä hankinta voi olla Split Card. Kortin saa ilmaiseksi, jos yöpyy Splitissä kesäkauden aikana (huhtikuun alusta syyskuun loppuun) viisi yötä tai enemmän, tai jos talvikaudella yöpyy yhdessä kaupungin hotelleista kaksi yötä perjantain ja sunnuntain välillä. Kortin voi noutaa tai käydä ostamassa turistin-infoista, joista yksi on Diocletianuksen palatsin vieressä, Peristil-aukiolla.
Gradin eli vanhankaupungin vanhin osa on Diocletianuksen palatsi [kartalla], jonka eläkkeelle jäänyt Rooman valtakunnan keisari Diocletianus rakennutti itselleen vuoden 300 tienoilla. Nykyään palatsialue on turistimagneetti, mutta mikään varsinainen antiikin ajan arkeologinen nähtävyys se ei ole. Palatsin yhteydessä on egyptiläisiä veistoksia 3500 vuoden takaa, ja rakennuksiin on tehty lisäyksiä vuosisatojen aikana, ja näin ollen se on paremminkin näyttelytila, jossa on piirteitä monilta eri aikakausilta.
Diocletianuksen kuoleman jälkeen palatsialue rappeutui, ja sinne muutti asumaan sekalaista väestöä pakoon muurien takana väijyvää kavalaa Dalmatiaa. Vasta skottilaisen arkkitehdin Robert Adamin löydökset vuodesta 1757 eteenpäin toivat tämän palatsin suuren maailman tietoisuuteen. Palatsialue on saanut hohdokkaan maineensa kuitenkin vasta viime vuosina, sillä vielä sotien välisenä aikana sitä nimitettiin getoksi, jossa asui lähinnä valkovenäläisiä pakolaisia. Muutama vuosikymmen sitten palatsialueen osat olivat pikkurikollisten valtaamia, mutta nykyisin koko alue on turvallinen yöt päivät, siellä käy jatkuvasti turisteja, siellä voi juoda kahvit ja siellä on kaikenlaista nähtävää, josta osa on maksullista ja osa maksutonta. Ainoa arveluttava alue on palatsin ja merenrannan välissä oleva aukio [kartalla], jolla etnografinen museo sijaitsee ja jolla edelleen asuu sekalaista porukkaa, mutta mitään vaarallista sielläkään ei tule vastaan.
Diocletianuksen palatsiin voi siirtyä toripaikan luota hopeaportin (Srebrena Vrata) kautta, ja toinen hieno portti on Rivan eli rantabulevardin puolella oleva Pronssiportti. Siltä kohti niin sanottua Peristil-aukiota johtava kellari on nykyisin matkamuistomyyjien valtaama tila, joka turistivoittoisuudestaan huolimatta on yksi parhaita paikkoja katsella tuliaisia ja matkamuistoja.
Varsinainen pääkallopaikka on kuitenkin palatsialueen keskusaukio, jonka laidalla sijaitsee kaupungin roomalaiskatolinen tuomiokirkko, Katedrala Svetog Duje. Alkuillasta ympäri vuoden sen suojista kuuluu kirkonmenojen aikaan kaunista laulua, ja itse kirkkoon voi 25 kunan pääsymaksua vastaan käydä tutustumassa lähemminkin. Kirkon yhteydessä oleva kellotorni antaa hienot näkymät ympäri vanhankaupungin, sataman ja Marjan-kukkulan, kuten myös muualle kaupunkiin. Torniin on noin viiden minuutin kapuaminen, ja parhaimmillaan valo on aamupäivisin, jolloin siellä on myös vähiten vierailijoita. Torniin voi kiivetä yksistään edullisella lipulla, ja jos haluaa mennä myös roomalaiskatoliseen tuomiokirkkoon, voi hankkia yhteislipun 45 kunalla. Sekä tuomiokirkko että torni ovat avoinna ma–su klo 7–21.
Peristil-aukion laidalla sijaitsee turisti-info, josta saa lähempää tietoa palatsialueesta ja sen tarjonnasta, kuten myös mistä tahansa Splitiin ja sen ympäristöön liittyvästä. Alueella ollessa tulee käveltyä pieniä tunnelmallisia kujia pitkin kohti niin sanottua Kultaista porttia (Zlatna vrata, engl. Golden Gate). Se vie mahtavan kokoiselle Grgur Ninski -patsaalle [kartalla], joka on kaupungin ja koko silloisen Jugoslavian suuren kuvanveistäjän ja arkkitehdin, Ivan Meštrovićin työ vuodelta 1929.
Palatsialueella voi myös tutustua Vidović-galleriaan (Galerija Vidović) [kartalla], jossa on nähtävillä Emanuel Vidovicin erikoisia yömaisemamaalauksia. Hänen studionsa on jätetty sellaiseksi kuin se 1900-luvun alkupuolella oli, ja siellä on myös muiden paikallisten taiteilijoiden töitä. Vastapäätä sijaitsevassa Papalić-palatsissa on Muzej Grada eli kaupunginmuseo, joka esittelee lähinnä keskiaikaisia aseita ja veistoksia. Sinne on 20 kunan pääsymaksu, ja museo on avoinna ma–su klo 8.30–21.
Palatsialueella on myös tuomiokirkon ja rantapromenadin välimaastossa etnografinen museo [kartalla], jonka parhaaseen antiin kuuluvat keskiaikaisesti sisustetut huoneet ja perinteiset dalmatialaiset kansanpuvut. Museoon on 20 kunan pääsymaksu, ja se on avoinna sekalaisiin aikoihin, jotka voi kroatiankielisiltä sivuilta selvittää, etenkin jos kääntää ne selaimessa suomeksi.
Obala hrvatskog narodnog preporoda eli lyhyesti Riva on Splitin mieleenpainuvin katu, ja kylmiin säihin tottunut suomalainen lämpenee heti nähdessään tämän palmujen ja katukahviloiden reunustaman kävelykadun. Sen osat lähellä Diocletianuksen palatsia ja satamaa ovat kaikkein vilkkaimmat ja turistivoittoisimmat, ja ensimmäisille terasseille ei välttämättä kannata istahtaa kahville muiden turistien kanssa, etenkään jos kysymyksessä ovat kaikkein vilkkaimmat matkustusajat.
Kun Rivaa jatkaa kohti Marjanin niemimaata, alkaa paikallisia näkyä entistä enemmän, ja maisemat tuntuvat vain paranevan kohti Trg republike -aukiota kulkiessa. Aukion edustalla onkin Rivan paras tunnelma, ja täällä käyvät lähiseuduilta maaliskuusta marraskuuhun kaikki iltaisin kävelemässä ja istahtamassa drinkille jollekin tienoon kymmenistä terasseista. Rivan tämä puoli on kätevää seutua, jolta pääsee nopeasti bussilla kohti Marjanin niemimaan Bene-rantaa, ja siitä on hyvä kävellä ylös Marjanin kukkuloille muutamassa minuutissa. Splitin keskustan tunnelmallisimmat kadut ovatkin Rivan ja Marjanin välimaastossa sijaitsevan Veli Varoš -kaupunginosan alueella [kartalla].
Rivan edessä sijaitsevat laiturit ovat hienoja veneitä täynnä ympäri vuoden, ja tunnelma on täällä parhaimmillaan juuri kesäaikaan, kun aurinko valaisee kauniisti edessä olevaa lahtea. Rivan varrella on mukava käyskennellä ja viettää aikaa, mutta auringon alkaessa laskea kannattaa suunnata ylös kukkuloille saadakseen parhaat mahdolliset näkymät paitsi rantabulevardille myös muualle Splitiin.
Viime vuosina Riva on laajentunut, ja se jatkuu nyt aina ACI-huvipursisatamalle asti, joskin eri nimisenä. Trg republike -aukion jälkeen kannattaa jatkaa kohti uudennäköisiä rakennuksia, ja Obala Kneza Branimira -rantakatua kannattaa kävellä aina satamalle asti. Tästä on lyhyt matka parillekin eri rannalle, joiden yläpuolella on kaksi hyvää taidemuseota, ja huvipursisataman yläpuolella olevalla Sustipan-puistoalueella [kartalla] kannattaa ainakin käväistä.
Paikallisten lempipaikka Splitissä on Marjan, suuri niemimaa joka on ulkoilu- ja rentoutumisalue aivan kaupungin keskustan vieressä. Sinne on helppo kävellä Trg republike -aukion tuntumasta Senjska-katua pitkin ylös kukkuloille, joiden ensimmäinen etappi on Vidilica-kahvila [kartalla]. Sen terassilta on hienot näkymät ympäri Splitiä, ja vaikka puistoalueeseen ei haluaisi sen kummemmin tutustua, kannattaa ehdottomasti aurinkoisena alkuiltana kävellä ainakin kahvilalle asti.
Kahvilan takaa alkavat Marjanin metsämaisemat, joiden läpi vie polkuja eri suuntiin. Tällä suurella metsäalueella voi vapaasti patikoida tai löntystellä, siellä ei ole kovin helppo eksyä, mutta esimeriksi Benen rannalle suorinta tietä haluavien kannattaa kiinnittää erityistä huomiota karttaan ja menosuuntaan, sillä muuten kukkulalla kulkeminen voi sitä tuntemattomalle muodostua harmilliseksi harhailuksi.
Marjanin kohokohtiin kuuluvat muutamat kirkot, pieni eläintarha [kartalla], kummasti kotimaata muistuttavat metsät ja rannat, joista Bene [kartalla] on paikallisten suurin suosikki. Benen rannat ovat hyviä lapsillekin, ja niiden vieressä on kahviloita ja ravintoloita. Rannan tuntumassa on myös tenniskenttiä ja muita harrastusmahdollisuuksia, ja tänne voi kauniina kesäpäivänä tulla vaikka koko iltapäiväksi. Benelle pääsee suoraan tai sieltä voi kulkea pois bussilla numero 12, jonka päätepysäkki on Narodni trg -aukio. Rantoja on myös kukkulan alapuolella olevalla Kašjuni-lahdella [kartalla], jonne päästäkseen ei tarvitse kiivetä itse kukkuloille.
Marjanin puistoalueen alapuolella olevat asuinkorttelit ovat kiinnostavia, ja siellä on muun muassa kaupungin suuren taiteilijan Ivan Meštrovićin museoitu kotitalo. Samalla tienoolla on myös Kaštelet Meštrović [kartalla], ja kummastakin saa tietoa verkkosivuilta. Niiden lisäksi kotitalon vieressä on Kroatian arkeologisten muistomerkkien museo [kartalla]
Marjan on parhaimmillaan kesäaikaan, mutta marraskuulta huhtikuun alkuun siellä ei ainakaan joka päivä ole mukava vaellella. Huhtikuusta lähtien siellä aletaan olla kesätunnelmissa, ja lämpimät ilmat jatkuvat monina vuosina aina marraskuuhun asti. Vaikka Split sijaitsee varsin etelässä, pitävät Adrianmeren virtaukset uimavedet pitkään viileinä, eikä Marjanin alapuolella olevilla rannoilla ole kesän ulkopuolella monikaan uimassa. Paikalliset uskaltautuvat veteen vasta toukokuun loppupuolella, ja uimakausi jatkuu syyskuun loppuun asti, joskaan veden lämpötila ei mihinkään vuodenaikaan laske paljon alle 15 asteen. (Veden lämpötila Kroatian rannikolla)
Gradin eli vanhankaupungin pääkatu Marmontova alkaa merenrannalta Trg republike -aukion vierestä ja jatkuu Kroatian kansallisteatterille asti. Tämä kävelykatu on keskustan pääostoskatu, mutta se ei silti ole mikään äärimmäisen vilkas katu, lukuun ottamatta keskikesän tungoksia ja mahdollisia festivaaleja ja erikoistapahtumia. Kadun varrella on paljon etenkin muotia myyviä ketjuliikkeitä, ja paikalliset käyttävät Marmontovaa kävelläkseen keskustan bussiasemalta tai parkkipaikoilta Riva-rantapromenadille.
Rannan puoleisessa päässä oleva Trg republike -aukio on kaupungin pääaukioita, ja sen laidalla sijaitsee Salon Galić (Marmontova 3), jota pidetään kaupungin parhaana nykytaiteen esittelypaikkana. Sen vieressä sijaitseva Fitoklub Split (Marmontova 5) on avoinna hivenen erikoisin aukioloajoin aamuisin ja iltaisin, ja sen tarjontaan kuuluu erilaisia valokuvanäyttelyitä. Itse Trg republike -aukio on mielenkiintoinen ns. prokuraattorirakennuksineen, ja tällä venetsialaistyylisellä aukiolla on mukava käveleskellä, nauttia ehkä kahvit tai ateria ja kesäisin kuunnella musiikkia, jota sen lavalla usein soitetaan. Varsin hyvä paikka ottaa kahvit niin sisällä kuin ulkonakin on aukion merenpuoleisessa päässä oleva Hotel Bellevue. Klassinen valinta kahville tai ateriallekin on aivan aukion päässä oleva Bajamonti, joka muulloin kuin keskikesällä on lähinnä paikallisten suosikki aamukahville.
Jos Marmontovaa lähtee kulkemaan rannalta poispäin, on vasemmalla puolella Splitin keskustan mielenkiintoisimpia paikkoja, kauppahalli, jonka suojissa myydään paikallisista vesistä saatuja mereneläviä. Se on aamuisin eläväinen paikka tarkkailla perinteistä paikallista kaupankäyntiä.
Marmontovan pohjoispäässä on Trg Gaje Bulata -aukio [kartalla], jolta lähtevät Splitin kaupunkijuna-ajelut ja joka on vanhan ydinkeskustan monipuolisin aukio. Sen laidalla sijaitseva HNK-kaupunginteatteri on erinomainen paikka kuunnella paitsi teatteria myös oopperaa, klassista musiikkia, balettia ja muita esityksiä. Aukion laidalla on myös Franjevacki Samostan -luostari, jonka alttaritaulu on kuuluisa ekspressionistinen maalaus. Myös keskustan suurin tavaratalo on aukion laidalla, joskin se on kaukana mistään ostosparatiisista. Aukiolta lähtee busseja kohti Salonaa, ja sillä on mukava päivän päätteeksi tarkastella paikallisten toimia.
Matkalla Trg republike -aukiolta tietä pitkin kohti Marjanin Bene-rantaa tulee vastaan mielenkiintoisia ja eksoottisia asuinalueita (nimeltään Zvončac ja Meje), joilla miellyttävien talojen ja puutarhojen lisäksi on muutama nähtävyys ja Kastelet, joka tarjoaa veistoksia ja rantoja.
Ensimmäisenä vastaan tulee reilun 15 minuutin kävelymatkan päässä Rivalta oleva Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika eli Kroatian arkeologisten muistomerkkien museo [kartalla]. Museo esittelee Splitissä nähtäviä vaikutteita keskiajalta, ja tienoon yhteys Kroatian kansallisperintöön yritetään tehdä mahdollisimman selväksi. Museo on avoinna ma–pe klo 9–13 ja 17–20 ja la klo 9–13, eikä pääsymaksua ole. Museo ei kenties kuitenkaan kiinnosta turisteja kuin kuriositeettina, ja sen vieressä sijaitseva Meštrović-galleria onkin parempi vierailupaikka tänne saakka lähteville.
Galerija Ivana Meštrovića (Šetalište Ivana Meštrovića 39) on talossa, jonka kuvanveistäjä suunnitteli itselleen asuintaloksi ja ateljeeksi, mutta hän asui siellä vain kaksi vuotta, 1939–1941, minkä jälkeen sota karkotti hänet muille maille. Meštrović ei kenties ole tuttu monellekaan ulkomaalaiselle, mutta hänen merkityksensä Kroatiassa on suuri, ja hänen teoksensa ovat saaneet tunnustusta ympäri maailman. Talossa on vaikuttava kokoelma taidetta, ja lisää on luvassa Kastelet-rannalla, parinsadan metrin päässä taidemuseosta. Täällä on lähinnä Raamattu-aiheista taidetta, ja sisään pääsee samalla lipulla kuin Meštrović-galleriaankin.
Visit Split esittelee kaupungin nähtävyyksiä
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/09
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.