- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Split ei ole mikään varsinainen ostoskaupunki, mutta siellä on hyvät mahdollisuudet tehdä ainakin elintarvike- ja tuliaisostoksia. Ostoksilla on miellyttävintä olla torilla, jonkalainen on vanhankaupungin vieressä, ja sen valikoima on hyvä katsastaa ennen kuin hakee muualta ruokia, herkkuja tai juomiakaan. Torin ympäristössä on myös paljon kioskeja, pari valintamyymälää ja leipomoita.
Muodikkaita liikkeitä löytyy jonkin verran ydinkeskustasta, jossa vanhakaupunki on miellyttävä ja yllättävä paikka tehdä hankintoja. Tavarataloja ja ostoskeskuksia on keskustan ulkopuolella mutta Splitissä suuret liikkeet ovat käteviä lähinnä sunnuntaisin ja pyhäpäivinä, jolloin muut liikkeet ovat kiinni. Ostoksia tekevää suomalaista miellyttää Splitissä etenkin se, että kaiken hinta on monissa tapauksissa vain puolet siitä mihin kotimaassa on totuttu, mutta siellä on myös kalliita liikkeitä ja tuotteita.
Splitissä ostosten teko on yksinkertaista, sillä suuri osa ostospaikoista on aivan ydinkeskustassa eli vanhassakaupungissa tai aivan sen liepeillä. Vanhankaupungin pääaukioiden tuntumassa on paljon liikkeitä, joista saa kaikenlaista, ja kannattavaa on myös koluta kujat, jotka ovat vanhankaupungin takaosissa. Yksi piirre vanhankaupungin liikkeille on se, että useimmat ovat korkeatasoisia ja ne myös myyvät korkeatasoisia tuotteita. Edullisia tuotteita myyviä liikkeitä on entistä vähemmän, ja jos mielii tehdä edullisia ostoksia, niitä on parempi katsella muualla kuin vanhassakaupungissa.
Varteenotettava paikka hankkia matkamuistoja on Diocletianuksen palatsin alla sijaitseva kellaritila [kartalla]. Siellä on valtava valikoima Splitille ja Dalmatialle tyypillisiä tuliaisia, kuten käsitöitä, musiikkia ja taidetta.
Grad eli vanhakaupunki on muutenkin pienine kujineen hyvä paikka tehdä löytöjä, ja kauppoja on kaikkialla vanhojen korttelien alueella. Vanhankaupungin pääaukio Narodni trg [kartalla] on kätevä paikka tehdä ostoksia. Sen tuntumassa on paljon erilaisia liikkeitä, ja esimerkiksi levyliikkeessä on äärimmäisen korkeatasoinen valikoima huippuluokan kroatialaista musiikkia laidasta laitaan. Aukion vieressä on myös oliiviöljyihin ja muihin oliivista valmistettuihin tuotteihin erikoistunut Uje [kartalla].
Paljon liikkeitä on Narodni trgin ja Peristilen välimaastossa, ja tällä alueellahan suurin osa turisteista liikkuu. Ostoksia on kannattavinta katsella joko klo 9–10 tai iltapäivisin ja iltaisin, sillä aamukymmenestä myöhäiseen iltapäivään suuret turistiryhmät tukkivat monia vanhankaupungin pääpaikkoja.
Keskustan uudet osat ovat melko laajoja, ja valtaosa Splitissä lomailevista liikkuu vain vanhankaupungin lähellä olevilla alueilla. Yksi katu, jonka varrelta saa kaikenlaista käytännöllistä, on satamaan johtava rantakatu (Obala kneza Domagoja). Sen varrella oleva kemikaaliliike DM on monipuolinen liike hankkia yhtä ja toista, ja kaikenlaista muutakin kadun varrella on kaupan.
Ydinkeskustan vilkkain ostoskatu on Marmontova [kartalla], jonka varrella on lähinnä vain muotia ja korkeatasoisia tuotteita myyviä kansainvälisiä ketjuja. Sen päässä sijaitseva Gaje Bulata -aukio [kartalla] on sekin hyvä paikka tehdä ostoksia, ja sen laidalla sijaitsee ostoskeskuksia ja muita moderneja ostospaikkoja. Aukion laidalla ja Marmontovan varrella on kaksi pientä ostoskeskusta, joissa on kansainvälisiä ketjuliikkeitä, ja muodikkaita vaatteita nuorison makuun myyvät esimerkiksi Zara ja Bershka.
Split on erinomainen paikka tehdä elintarvikehankintoja, ja jonkin verran hintavat ravintolat ajavat pienellä budjetilla matkassa olevia toreille ja ruokakauppoihin. Kroatian rannikolla monissa majapaikoissa on automaattisesti keittomahdollisuus ja vaikka ei olisikaan, niin elintarvikkeita kannattaa silti ostaa naposteltaviksi. Kroatian omiin elintarvikkeisiin kuuluu esimerkiksi taateleita, kiivejä ja pähkinöitä, ja sellaiset tuotteet kuin hunaja, marmeladi, kuivatut hedelmät, viinit, oliiviöljyt ja juustot ovat hyviä hankintoja. Tavallisesta ruokakaupasta saa erinomaisia leipiä, joita on kaupan myös lukuisissa leipomoissa, mutta leipä on luomua eikä säily kovin pitkään. Niinpä ruokakaupassa on kannattavaa vierailla päivittäin, eikä tarvetta ole lähteä suureen kauppaan tekemään kerralla viikon ostoksia.
Paras paikka tehdä ruokaostoksia Kroatiassa on aina tori, jonkalainen on jokaisessa kaupunginosassa, ja Splitissä oiva ruokatori on aivan Diocletianuksen palatsin vieressä oleva Stari Pazar [kartalla]. Sieltä saa silmiä hivelevän valikoiman ruokia ja juomia, ja sen tarjontaan kuuluvat myös huokeahintaiset vaatteet ja muut tuotteet. Torin yhteydessä on myös kolme valintamyymälää, ja torilla on myös kaupan muuta kuin elintarvikkeita, kuten vaatteita ja matkamuistoja.
Toripaikka on eläväisimmillään aamupäivisin ma–la, jolloin sinne lähdetään kahville ja drinkillekin jo aamutuimaan. Torilla on muun lisäksi useita leipomoita ja ruokakojuja, joista saa kaikenlaista naposteltavaa. Torilta saa myös Dalmatian parhaita paloja, kuten kinkkua (pršut) ja paški sir eli Pag-saarelta peräisin olevaa vuohenjuustoa. Juustot ja leivät ovat Dalmatiassa erinomaisia, ja myös paikallisesti kasvaneet taatelit, mantelit ja muut herkut ovat erinomaisia ostoksia.
Splitissä on monta eri kauppaketjua, joista Tommy, Billa, Studenac ja Konzum ovat yleisimpiä. Ketjuilla ei ole paljon eroja, mutta eri kauppojen valikoima vaihtelee melkoisesti, etenkin alkoholijuomien suhteen. Leipiä on aina hyvä valikoima, mutta niitä on paras ostella aamupäivällä, sillä myöhemmin parhaat leivät ovat loppuneet. Juustoja on kaupoissa aina hyvä valikoima, ja juustoista kannattaa suosia rannikon ja saariston omia vuohenjuustoja. Myös makkarat ja kinkut ovat hyviä ostoksia, ja kaikki hedelmät ja vihannekset ovat täällä puhtaita ja erinomaisia, kasvatettu ilman lannoitteita ja myrkkyjä. Valintamyymälöissä voi hyvin maksaa maksukortilla, mutta kauppoja kannattaa vältellä etenkin alkuillasta klo 16–18, jolloin monissa kaupoissa on pitkiä jonoja. Valintamyymälöitä Splitissä on melkoinen määrä, ja mitä todennäköisimmin ainakin yksi mutta todennäköisesti useampia löytyy majapaikan läheltä. Vanhassakaupungissa on hyvin vähän normaaleja ruokakauppoja, ja sieltä saattaa joutua lähtemään valintamyymälään vähän kauemmas kuin muista kaupunginosista, mutta tori kauppoineen on kuitenkin hyvin lähellä useimpia vanhankaupungin osia.
Splitin ainakin näkemisen arvoinen kalahalli eli ribarnica [kartalla] on toisella puolella vanhaakaupunkia, Marmontova-kävelykadun vieressä. Se on avoinna aamuvarhaisesta varhaiseen iltapäivään, ja myös sen ympäristössä on paikallisten suosimia kahviloita ja ravintoloita.
Split ei ole keskustan osalta otollinen paikka suurille kauppakeskuksille ja tavarataloille, mutta siellä on muutama niille, jotka haluavat katsella ostoksia moderneilla ostospaikoilla.
Prima-tavaratalo [kartalla], joka on Kansallisteatteria vastapäätä, ei ole enää kovin hyvä paikka tehdä ostoksia, mutta siellä voi käydä katsomassa tarjontaa ma–pe klo 9–21 ja la klo 9–20.
Splitin keskustan ympäristössä on myös pari hyvää ostoskeskusta, joissa on elokuvateatteri ja suuri valintamyymälä.
Perinteinen ostoskeskus, jonka edustalla on aikoinaan Splitin tienoilla asuneen Orson Wellesin patsas, on Joker [kartalla]. Siellä on kaikenlaista ruokapaikoista elokuvateatteriin ja valintamyymälään, ja se on avoinna myös sunnuntaisin (ma–su klo 9–21). Sinne on parinkymmenen minuutin kävelymatka vanhastakaupungista, ja sen edestä kulkee linja-autoja (linjat 1, 2, 3, 9, 10 ja 16).
Toinen varteenotettava ostoskeskus on City Center One [kartalla]. Se on avoinna samalla tavalla, mutta kesäkuun alusta elokuun loppuun se on avoinna klo 22 asti.
Turistit hankkivat Splitistä eniten käsitöitä, taidetta kuten Split- ja Kroatian rannikko -aiheisia tauluja ja piirroksia, kenkiä, vaatteita, asusteita, elintarvikkeita ja alkoholijuomia. Asusteista huomionarvoisia ovat kravatit, jotka alun perin ovatkin kroatialainen keksintö, ja nahkakengät ja muut nahkatuotteet, jotka ovat paitsi korkealaatuisia myös edullisia. Korut, kulta- ja jalokivituotteet sekä kellot ovat nekin etelämaan tyyliin hyvin tarjolla ja kohtuullisen hintaisia. Kaikkea tämän tyylistä voi kaikkein parhaiten katsella Marmontova-kävelykadun varrella ja vanhankaupungin kujilla.
Elintarvikkeet ja alkoholijuomat ovat korkealla Splitissä vierailevien ostoslistalla, ja etenkin oliiviöljyt, kroatialaiset viinit, hunajatuotteet, juustot ja monet muut markkinoilla vastaan tulevat elintarvikkeet ja juomat ovat hyviä hankintoja. Oliiviöljytuotteet, kuten oliiviöljysaippuat ja muut oliiviöljystä valmistetut kosmetiikkatuotteet, ovat nekin hyviä ostoksia Kroatiassa, ja kauneudenhoitotuotteet, kuten ihovoiteet ja sampoot, ovat Kroatiassa aina luomua ja erittäin korkeatasoisia. Tällöin on kuitenkin tärkeää varmistaa, että tuote on paikallinen, sillä etenkin valintamyymälöissä on tarjolla paljon kansainvälisiä merkkejä, jotka ovat niitä samoja kuin muuallakin.
Kroatia on Suomen tavoin musiikkimaa, ja maan musiikki on popista klassiseen korkeatasoista. Paikallista musiikkia kuulee kaikkialla, ja sitä kannattaa viedä kotiin asti. Musiikin lisäksi entisen Jugoslavian alueelta tulevat elokuvat ovat hyviä hankintoja, jos niitä löytyy englanniksi tekstitettyinä. Elokuvia on entistä vaikeampi löytää DVD-levyinä, ja musiikkiakin on kaupan entistä vähemmän levyinä, mutta vanhastakaupungista löytyy muutama musiikkiliike ja kirjakaupoissa on usein jonkin verran elokuvia. Paras liike musiikkia ja elokuvia ajatellen on Dancing Bear (Dioklecijanova 6), joka löytyy vanhastakaupungista, läheltä Kultaista porttia ja Grgur Ninski -patsasta.
Vertailujen mukaan Splitin hintataso on 30–40 % Helsingin hintatasoa alhaisempi. Toreilla ja ruokakaupoissa paikalliset tuotteet ja muista entisen Jugoslavian maista tulevat tuotteet ovat yleensä edullisia, mutta tuontituotteet kuten italialaiset elintarvikkeet ja luksustuotteet maksavat lähes saman kuin Suomessakin. Splitissä kannattaakin ostella paikallisia tuotteita, etenkin elintarvikkeita, eikä siellä kannata katsella kansainvälisiä merkkituotteita tai ulkomaisia tuotteita, joita on tarjolla kaikkialla muuallakin. Tupakkatuotteet ja alkoholit ovat kotimaata edullisemmissa hinnoissa, etenkin jos ne ovat paikallista perää.
Edullisimpia ovat paikallista alkuperää olevat vaatteet, kengät ja muut tuotteet, ja aina kannattaakin kysellä ja etsiä paikallisia vaatteita ja asusteita myyviä kauppoja. Yleisesti ottaen ruokatorien yhteydessä on paljon kojuja ja liikkeitä, jotka ovat erikoistuneet paikallisiin tuotteisiin ja joissa paikalliset itsekin käyvät ostoksilla. Alkoholijuomat tuntuvat suomalaisesta edullisilta mutta paikallisista kalliilta, ja perusviini maksaa litralta halvimmillaan pari euroa. Edullisten tuotteiden maineessa Splitissä ovat nahkatuotteiden ja paikallisten vaatteiden ja elintarvikkeiden lisäksi korut, matkamuistot ja käsityöt.
Liikkeet ovat avoinna Splitissä ma–pe noin klo 9–20.00 ja la klo 9–15.00, ja sunnuntaisin on vain vähän liikkeitä avoinna. Ostoskeskukset ja tavaratalot ovat avoinna pidempiä aikoja, ja esimerkiksi Prima-tavaratalo on avoinna ma–pe klo 9–21.00 ja la klo 9–20.00. Jotkin ostoskeskukset kuten keskustan ulkopuolella oleva Joker ovat avoinna ma–su klo 9–21.00. Ruokakaupat ovat avoinna usein ma–la noin klo 7–20.00 ja su klo 7–13.00, mutta osa ruokakaupoista voi olla avoinna klo 22 asti ja sulkea sunnuntaisin jo klo 12–14. Ylipäätään kannattavaa on varmistaa, ettei sunnuntaina tarvitse käydä kaupassa, sillä niitä on silloin vähän avoinna ja osa vain muutaman tunnin ajan.
Normaalia pidempään avoinna olevia kioskeja ja pikkukauppoja on siellä täällä, ja esimerkiksi rantapromenadilla on useita liikkeitä, joista saa alkoholia ja jotka ovat avoinna myös sunnuntaisin pikkutunneille asti. Myös Marmontova-kadun varrella ja liepeillä on pikkukauppoja, jotka ovat avoinna myöhempään, ja muutama liike on sillä avoinna myös sunnuntaisin. Tori on avoinna aamuvarhaisesta varhaiseen iltapäivään ma–la, mutta siellä on aina muutama myöhempään avoinna oleva koju ja muutama koju avoinna myös sunnuntaisin.
Kroatiassa on käytössä kuna, ja tavallisesti yksi euro on 7–7,5 kunaa. Myös euroja otetaan ajoittain esimerkiksi majapaikoissa vastaan, ja niitä on hyvä ottaa mukaan ja sitten vaihtaa kaupungin rehellisissä rahanvaihtopisteissä paikalliseksi valuutaksi. Näin kuluja tulee vähemmän kuin jos nostaa automaatista kunia, sillä useimmat suomalaiset pankit ovat nostaneet nostomaksuja niin, että luvassa on 3 % nostosummasta ja vielä muutama euro päälle.
Pankkiautomaatteja löytyy kaikkialta, myös vanhastakaupungista, eikä niiden löytäminen tuota ongelmaa.
Maksukortit käyvät varsin hyvin moderneissa ja suurissa liikkeissä ja myös elintarvikeliikkeissä, mutta käteistä on aina hyvä pitää mukana. Käteistä tarvitaan toreilla, linja-autoissa ja monissa muissa paikoissa, ja käteisellä maksaminen on yleensä nopein, vaivattomin ja turvallisin maksutapa.
Croatia Expert kertoo Splitin ostoksista.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/09
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.