- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Salzburgin pääasiassa barokkityyliin rakennettu vanhakaupunki on nähtävyyksineen ja museoineen kaupungin ykköspaikka turistille. Siellä riittää nähtävää useaksi päiväksi tai viikoksikin, ja vanhankaupungin lisäksi kannattaa rohkeasti tutustua sen lähikortteleihin. Lisää nähtävää on joen toisella puolella eli keskustan uudella puolella, missä on aina huomattavasti vähemmän vierailijoita kuin vanhassakaupungissa. Kesäkausi on suosituin ajankohta vierailla nähtävyyksillä, ja viikonloput ja iltapäivät ovat ympäri vuoden kiireisempiä kuin muut ajat.
Niille, jotka suunnittelevat vierailevansa useissa eri nähtävyyksissä ja museoissa, edullinen ja kätevä hankinta voi olla Salzburg Card tai Salzburgerland Card. Kortit ovat kalleimmillaan kesäkaudella eli toukokuun alusta lokakuun loppuun, eikä 24 tunnin kortti ole yleensä kannattava hankinta.
Jos aikoo käydä vähintään 5–6 maksullisessa nähtävyydessä ja ajella julkisilla, on 48 tai 72 tunnin kortti taloudellisesti kannattava hankinta. Salzburg Card käy nimenomaan Salzburgin kaupungissa, Salzburgerland Card käy myös ympäröivissä maakunnissa.
Salzburgin vuoren päällä sijaitseva Festung Hohensalzburg [kartalla] on alun perin peräisin 1000-luvulta, ja se on nykyään Salzburgin suosituin nähtävyys. Linnakkeella on pitkä historia takanaan, ja siihen voi tutustua niin sisä- kuin ulkotiloissakin. Aikaa linnakkeelle kannattaa varata useita tunteja, eikä sinne ole kannattavaa mennä kaikkein vilkkaimpina vierailuaikoina, kuten viikonloppuisin ja kesäiltapäivisin. Linnakkeen suojissa on hulppeita sisätiloja ja museoita, joita ovat nukketeatterimuseo, Rainer Regiment -museo ja linnakkeen historiaan pureutuva museo. Upein tila linnakkeessa on ns. Kultainen sali, jossa ympäri vuoden pidetään konsertteja (Festungskonzerte), ja niiden anti on yleensä Mozartia ja usein myös Straussia. Muitakin erikoistilaisuuksia linnakkeella on, kuten illalliskonsertteja, joulukonsertteja ja joulunalusajan joulumarkkinat. Ympäri vuoden linnakkeessa tehdään erilaisia opastettuja kierroksia, joihin kuuluu klo 19 alkava iltakierros.
Linnakkeeseen voi kavuta noin vartissa jyrkkiä mäkiä pitkin, tai sitten voi ostaa lipun, johon sisältyy nopea kyyti ylös. Liput ovat edullisimmillaan verkkosivujen kautta varattuna, ja paikan päällä myynnissä on myös lippuja, jotka eivät oikeuta vierailemaan kaikissa linnakkeen osissa. Normaaleihin lippuihin, joita saa sekä netistä että paikan päältä, sisältyy nykyään lähes aina köysijunan edestakainen matka. Alle 14-vuotiaat pääsevät edullisemmin sisään ja alle 6-vuotiaat ilmaiseksi. Linnake on parhaiten avoinna kesällä (klo 9–19), ja talvella se suljetaan jo klo 17 paitsi marras-joulukuun adventtiviikkoina, jolloin se pysyttelee avoinna klo 18 asti. Jos haluaa kulkea vain köysijunalla ylös näkymiä ihailemaan tai syömään, onnistuu se linnakkeen aukioloajan jälkeen.
Lähellä linnaketta, Mozartplatz-, Residenzplatz- ja Domplatz-aukioiden hallitsemalla alueella, on Salzburgin todellinen nähtävyys- ja museorypäs, johon kuuluu useita upeita kirkkoja, palatseja ja museoita. DomQuartier Salzburg [kartalla] pitää sisällään Tuomiokirkon (Dom) ja Residenz-palatsin, ja sen ympäristössä on aina turisteja, hevoskyytejä ja kaikenlaista muuta mielenkiintoista. Alue on 15 000 neliömetrin laajuinen, ja siihen on hyvä lähteä ajan kanssa tutustumaan muulloin kuin vilkkaina matkustusaikoina, viikonloppuisin ja kesäiltapäivisin.
Alue nähtiin nykyisenlaisena vasta toukokuussa 2014, jolloin ensi kertaa yli 200 vuoteen tämä laaja alue avattiin kokonaan yleisölle. Sisätiloissa eli tuomiokirkossa, Stift Sankt Peter -kirkossa ja Residenz-palatsissa on erilaisia näyttelytiloja, joita itsekseen tai oppaan kanssa tutkimalla pääsee selville rakennusten historiasta ja kaikenlaisesta muusta. Residenz on palatsina hulppeuden huippu, ja sen sisätiloissa voi ihmetellä pitkänkin aikaa kristallikruunuja, kattomaalauksia ja kultakoristeita. Viiden eri rakennuksen 1,3 kilometriä pitkän lenkin voi tehdä oppaan tai äänitteen kanssa, ryhmät ovat tervetulleita ja aikaa vierailulle kannattaa varata useita tunteja ellei puoli päivää.
DomQuartier on avoinna heinä-elokuussa päivittäin klo 10–17, muina vuodenaikoina se ei ole tiistaisin avoinna ja myös adventtiaikaan marraskuun lopulta loppiaiseen se on päivittäin avoinna. 12 eurolla aikuinen pääsee kaikkialle, 10 euron lipulla rajoitetusti, alle 7-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään ja perhelippujakin on tarjolla.
DomQuartierin ympäristössä on paljon kirkkoja, museoita ja muuta mielenkiintoista, ja tämä on yksi Salzburgin parhaista alueista. Tänne on hyvä lähteä jo aamupäivällä, ja myös alkuillasta täälläpäin usein on vähemmän ihmisiä kuin iltapäivisin. Täällä on ennen joulua kuukauden kestävä joulutori, ja muutenkin tämä on hyvä vierailupaikka myös talvisin.
Mirabellin palatsialue [kartalla] on tullut joillekuille tutuksi Sound of Music -elokuvasta, varsinkin ”Do-Re-Mi”-laulun ansiosta. Vuoden ympäri miellyttävänä ja vierailunarvoisena pysyttelevässä puutarhassa voi käydä ilman pääsymaksua, ja sen ympäristössä on kaikenlaista konserttisaleihin, Sound of Music -kierroksiin ja toriin. Tänne on hyvä lähteä aamupäivisin, jolloin suuret ryhmät eivät vielä saavu tänne bussilasteittain, ja täällä on talvisin päivisin ihmisiä istuskelemassa ja tällöin se on lähinnä paikallisten virkistäytymispaikka. Viereinen, arkkitehtuuriltaan moderni Mozarteum-musiikkikorkeakoulu antaa alueelle nuorekasta leimaa, ja tämä on hyvää maastoa myös ravintoloiltaan ja illanviettopaikoiltaan.
Tämä 1600-luvun alussa valmistunut palatsialue on kaikin tavoin merkittävä paikka, ja tänne tullaan etenkin tutustumaan puutarhaan mutta myös sisätiloihin, joista marmorisalissa (Marmorsaal) on konsertteja. Puutarhassa on paljon hienoja yksityiskohtia, kuten kesäajan ruusutarha ja muut istutukset, ja talvisin siellä tutustutaan lukuisiin patsaisiin ja tietenkin Pegasus-hevosen koristamaan suihkulähteeseen, joka on monelle tuttu Sound of Musicista. Elokuvaan liittyvät puutarhassa myös Zwerglgartenin kääpiöpatsaat, ja siellä on paljon muitakin mielenkiintoisia patsaita. Kääpiöpuisto on talvisin suljettu, mutta tällöin kuten kesälläkin voi tutustua kasvihuoneeseen, jossa on nähtävänä palmuja ja muuta trooppista kasvillisuutta klo 9–16.
Sisätiloissa on myös jonkin verran nähtävää, ja sinne voi mennä katsomaan marmorisalia ja myös kuuluisaa portaikkoa. Myös marmorisalin konsertit tarjoavat tilaisuuden vierailla sisätiloissa. Lisäksi marmorisali on hyvin suosittu paikka häille, niin paikallisten kuin ulkomaalaistenkin keskuudessa.
Sisätiloihin voi puutarhan tavoin tutustua ilman pääsymaksua silloin kun siellä ei ole erikoistilaisuuksia, ja marmorisalia voi mennä katsomaan ma, ke ja to klo 8–16 ja ti klo 13–16. Sen lisäksi ns. Enkelten portaita pääsee päivittäin katsomaan päivittäin klo 8–18. Koko puutarha avataan ympäri vuoden noin klo 6, ja se on avoinna auringonlaskuun asti.
Wolfgang Amadeus Mozart syntyi Salzburgissa vuonna 1756, ja hän eli siellä nuoruutensa ja vieraili siellä ahkerasti koko aikuisikänsä. Mozart itse on haudattu Wieniin, mutta hänen isällänsä Leopoldilla ja joillain muilla sukulaisilla on hauta Salzburgissa, ja sen voi käydä katsomassa Sebastianfriedhof-hautausmaalla [kartalla].
Mozartin syntymätalo (Geburtshaus) [kartalla] sijaitsee osoitteessa Getreidegasse 9 mutta se on käytännössä Universitätsplatz-aukiolla. Tämä on museoitu syntymätalo, joka on koko Itävallan suosituimpia vierailupaikkoja. Se on avoinna 9–17.30, joskin turhan vilkkaan heinä-elokuun aikana se on avoinna klo 19 asti. Pääsylippu on 10 euroa, nuorille on alennuksia ja alle 6-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään.
Toinen merkittävä Mozartiin liittyvä talo sijaitsee toisella puolella jokea, lähellä hautausmaata, jossa on Mozartin asuintalo (Wohnhaus) [kartalla]. Talossa oppii paitsi Mozartin perhe-elämästä myös 1700-luvun loppupuolen tyylistä ja elämänmenosta. Aukioloajat ja pääsylippujen hinnat ovat samat kuin Mozartin syntymätaloonkin.
Mozarteum eli Salzburgin musiikkikorkeakoulu sijaitsee lähellä Mozartin asuntoa ja Mirabell-palatsia, ja siellä on konsertteja, joissa tosin soitetaan paljon muutakin kuin Mozartia. Yksi hyvä ilmainen mahdollisuus kuulla puoli tuntia urkumusiikkia on tiistaisin klo 12.30, jolloin pääsee noin vain vierailemaan Mozarteumin konserttisalissa ja myös Taikahuilu-talossa, jonne ei muuten juuri koskaan pääse.
Mozartia juhlistetaan eniten hänen syntymäpäivänsä aikoihin tammikuussa, jolloin pidetään Mozartwoche. Mozart-viikon aikana pääsee tutustumaan kaikkiin Mozarteumin konserttisaleihin, ja konserttisaleja on myös muualla kaupungissa, kuten Mozartin asuintalossa.
Mozartin muistomerkki löytyy Mozartplatz-aukiolta, joka on kaupunginmuseon ja tuomiokirkon vieressä, ja siitä käyvät turistit ahkerasti räpsimässä kuvia. Mozartiin voikin kaupungissa tutustua monin eri tavoin: ryhmässä oppaan kanssa, itsekseen tai sitten opastetun kierroksen yhteydessä. Itsekseen voi paitsi Salzburgissa myös muualla Euroopassa tutustua Mozartin vaiheisiin ja 1700-luvun loppupuoleen tutkimalla esimerkiksi Mozartin vaiheita eri paikoissa tutustuttavaa sivustoa.
Sound of Music on 1960-luvun alussa ilmestynyt amerikkalainen, Salzburgin ympäristöön sijoittuva elokuva, joka kertoo Maria (von) Trappin vaiheista. Hän asui Salzburgissa, meni naimisiin siellä ja muutti sodan takia muille maille. Elokuva ei ole kovin suosittu Itävallassa, siitä eivät läheskään kaikki pidä ja eniten suosiota se on niittänyt englanninkielisten teinityttöjen keskuudessa.
Salzburgissa voi käydä itsekseen läpi paikkoja, joissa elokuvaa on kuvattu, ja siellä on lukuisia opastettuja kierroksia, jotka vievät myös elokuvan pääpaikoille kauas Salzburgin keskustasta. Salzburgissa on lukuisia konsertteja, joissa voi esimerkiksi illallisen yhteydessä kuulla elokuvan musiikkia, ja siellä on myös useita eri paikkoja kuten nuorten suosimia hosteleja, joissa joka ilta klo 20 näytetään alkuperäinen Sound of Music. Jos haluaa oikein heittäytyä elokuvan maailmaan, paras yöpaikka on ehdottomasti Hotel Schloss Leopoldskron.
Mirabellplatz-aukiolla [kartalla] on hyvä mahdollisuus tutustua erilaisiin opastettuihin kierroksiin, joita tehdään busseilla. Sieltä voi myös ottaa osaa opastetuille pyöräilykierroksille, jotka tekevät elokuvan maailmaa ja kuvauspaikkoja tutuiksi. Kierroksia voi varata myös verkkosivujen kautta, ja niiden joukossa on mitä erilaisimpia mahdollisuuksia, laulavista oppaista pyörätaksikierroksiin, joista Salzburg.info antaa kattavan kuvan. Alkuperäinen ja hyvää palautetta saanut kierros on Panoramatoursin kierrokset, jotka lähtevät Mirabellplatzilta klo 9.15 ja kestävät 4 tuntia.
Salzburg Museum Vanhankaupungin pääpaikoilla, Mozartplatzin edustalla sijaitseva kaupunginmuseo, jolla on useita muitakin toimipisteitä ympäri kaupungin. Kuten monet muutkin museot, tämä on maanantaisin suljettu ja avoinna ti–su klo 9–17.
Museum der Moderne – Modernin taiteen museo Salzburgin modernin taiteen museolla on kaksi pistettä, joiden pääpiste sijaitsee Mönchsbergin kukkulan päällä, toinen eli Rupertinum vanhankaupungin pääpaikoilla [kartalla]. Täällä on hyvä käydä ti–su klo 10–18 paitsi ke, jolloin se on avoinna klo 20 asti.
Haus der Natur – Luonnontieteellinen museo [kartalla] Tämä korkeatasoinen luonnontieteellinen museo, joka on perheiden suosikki, sijaitsee muutaman muunkin museon ja vierailupaikan vieressä lähellä modernin museon pääpistettä. Avoinna vuoden jokaisena päivänä klo 9–17.
Spielzeug Museum – Lelumuseo [kartalla] Ulkopäin houkuttelevan ja mukavan näköinen lelumuseo, jossa lapset saavat tehdä kaikenlaista ja joka on ensiluokkainen vierailupaikka perheille. Museossa on lasten elokuvateatteri, antiikkileluja, mahdollisuus kosketella ja kokeilla kaikenlaista ja täällä on myös isot kokoelmat nukkeja ja nallekarhuja. Avoinna klo 9–17.
Salzburg.info esittelee lisää nähtävyyksiä ja museoita
Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Patrick /Flickr
2016/09
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.