Suomalaisten suosikkikohteisiin kuuluva Riika on hyvä vierailupaikka ympäri vuoden, ja sinne on mukava lähteä kesän päätyttyäkin. Syyskuu on yksi parhaita kuukausia tutustua Latvian pääkaupunkiin, ja silloin niin urheilu- kuin kulttuurielämäkin pyörähtävät muutaman kuukauden tauon jälkeen käyntiin.
Säät Riiassa voivat syyskuun alkupuolella olla kesäisiä, ja koko syksyn siellä on jonkin verran ainakin Keski- ja Pohjois-Suomea leudompaa. Riiassa on syksyn aikana paljon erilaisia tapahtumia, joista monet ovat sisätiloissa, mutta myös ulkona on syyskaudella tapahtumia, jotka huipentuvat marraskuun lopussa alkaviin joulumarkkinoihin.
Kaikkein nopeimpia ja yleensä lennoista edullisimpia ovat Air Balticin lennot, joita tehdään päivittäin Helsingistä, Tampereelta ja Turusta. Hinnat voivat olla edullisia, ja matka-aikaa tulee vain reilun tunnin verran.
Jos haluaa vähän seikkailla, voi mennä autolautalla Tallinnaan ja siirtyä sieltä noin neljässä ja puolessa tunnissa Latvian pääkaupunkiin. Matka taittuu hyvin paitsi omalla autolla myös linja-autoilla, mutta rautatieyhteys ei ole ainakaan vielä kovin hyvä tai nopea. Linja-autokyytejä, jotka yleensä maksavat 15–20 euroa suuntaansa, voi katsella käyttämällä nimiä “Tallinn” ja “Riga” T-piletissä.
Lue lisää matkustamisesta Suomen ja Riian välillä.
Julkisilla matka lentoasemalta keskustaan on helppo. Bussilinja 22 kulkee lentoasemalta, lippu etukäteen ostettuna maksaa 1,15 euroa ja bussista 2 euroa, ja bussin pääteasema on vanhankaupungin ja linja-autoaseman välissä olevalla valtakadulla (11. Novembra krastmala). Bussimatka kestää noin puoli tuntia, mutta ruuhka-aikoina matkaan voi kulua enemmän aikaa.
Toinen mahdollisuus on ottaa taksi, jonkalaisen saa lentoaseman edustalta. Airbaltic-yhtiön takseilla on kiinteä neljäntoista euron taksa. Sen saadakseen pitää kuitenkin ensin ostaa lentoasemalla olevasta pisteestä lipuke (voucher), jonka kanssa voi matkustaa minne tahansa ytimen alueelle. Taksi kulkee ytimeen noin kahdessakymmenessä minuutissa.
Toinen yksityiskyyti on minibussi, jonka kyydissä pääsee keskustaan viidellä eurolla. Tähänkin kyytiin pitää ostaa etukäteen lipuke, ja bussilla on ytimessä useita pysäkkejä, joilla voi jäädä pois.
Liikkuminen Riiassa on syksyllä kohtalaisen helppoa, ja keskustan ulkopuolelle voi siirtyä bussilla tai raitiovaunulla. Jos säät ovat huonot, voi kohtalaisen lyhyitäkin matkoja tehdä julkisilla, mutta Riiassa ei onneksi yleensä ole suurta tarvetta lähteä muualle. Jos haluaa jääkiekko-otteluun tai jos on mennyt ja varannut majapaikan ytimen ulkopuolelta, pitää turvautua julkisiin tai taksiin, joita kaupungissa on melkoisesti. Lippuja julkisiin saa esimerkiksi turisti-infosta ja Narvesen-nimisistä kioskeista, joita on kaikkialla. Vuorokausilippu maksaa 5 euroa, 2 matkaa 2,50 euroa ja yksi matka 1,15 euroa. Viiden euron vuorokausilipulla voi matkustaa myös lentoasemalle tai sieltä pois, ja muut liput käyvät nekin lentokenttämatkoihin.
Lue lisää siirtymisestä asemilta muualle kaupunkiin.
Lue lisää siitä miten Riiassa liikutaan.
Riiassa säät ovat syyskuussa ja koko syksyn ajan leudompia kuin Etelä-Suomessa ja paljon leudompia kuin Pohjois-Suomessa. Syyskuun alkupuolella päivälämpötilat kohoavat usein yli kahdenkymmenen asteen, kuun loppupuolella on usein 15 ja lokakuussakin päivälämpötilat ovat yleensä 10–15 astetta.
Syyskuu on vuoden sateisin kuukausi, joten sateenvarjo ja vettä pitävät kengät kannattaa ottaa mukaan. Syyskuussa voi olla lämmintä, mutta lokakuusta seuraavaan huhtikuuhun ei ole koskaan lämmintä. Lokakuusta eteenpäin mukaan kannattaa ottaa sellaiset vaatteet kuin Suomessakin syksyllä on käytössä, ja marraskuun loppupuolelta tai viimeistään joulukuun alkupuolelta lähtien talvivaatteet ja -kengät ovat välttämättömät.
Katso Riian sääennuste, lisää säistä ja parhaat matkustusajat.
Riika on nykyisin osa euroaluetta, ja näin sinne on mukava lähteä ilman rahanvaihtohässäkkää tai hintojen jatkuvaa muuntelua omalle valuutalle. Riika on turvallinen kaupunki, jonne kannattaa ottaa käteistä mukaan, mutta maksukortit käyvät siellä lähes yhtä hyvin kuin kotimaassa. Riika on etenkin ytimen osalta turvallinen kaupunki, mutta rahoillaan ei kannata leveillä ja etenkin Riian yössä miesten kannattaa olla yökerhoissa ja myöhään avoinna olevissa baareissa tarkkana.
Latvian hintataso on roimasti kotimaan hintatasoa edullisempi, ja parhaiten tämä näkyy elintarvikkeiden, alkoholin ja tupakkatuotteiden hinnoissa. Elintarvikkeita, joita löytyy laidasta laitaan ja joiden joukossa on paljon venäläisiä ja muualta entisen Neuvostoliiton alueelta tulevia ruokia juomia, kannattaa Riiassa katsella etenkin keskustorilla (Centraltirgus), Stockmannin ruokakaupassa ja suurissa valintamyymälöissä, joita on ytimessäkin.
Alkoholin hinta on Latviassa kohdallaan, ja sieltä saa litran halpaa vodkaa alle 10 eurolla per litra. Finlandiaa tai Russian Standardia saa litran tarjouksesta alkaen noin 13 eurolla, ja nimenomaan suurten valintamyymäläketjujen kuten Rimin tarjouksia kannattaa katsella. Stockmannin herkkuosastolla on jonkin verran hintavampaa kuin muissa liikkeissä, mutta sielläkin on hyviä tarjouksia. Askin tupakkaa saa nykyään reilulla kolmella eurolla, ja useimmat askit maksavat 3–4 euroa.
Riian ja Helsingin hintatason eroa voi tarkastella Numbeossa.
Lisää ostosten tekemisestä Pienessä matkaoppaassa.
Yksi Riian vetonauloista on KHL-liigassa pelaava Dinamo Riga, jonka otteita käydään paljon seuraamassa muulloinkin kuin silloin kun Helsingin Jokerit pelaa Riiassa. Ottelut ovat korkeatasoisia, liput ovat edullisia ja tunnelmaa riittää. Dinamo on ollut liigassa mukana sen perustamisesta lähtien, mutta sen menestys on viime vuosina ollut sen verran vaisua, että lipun saa vaikka viime tingassa.
Vuonna 2018 KHL pyörähtää käyntiin syyskuun 2. päivä, ja Riian ensimmäinen ottelu on vierasottelu Jekaterinburgissa. Ensimmäinen kotiotteluputki on kuitenkin ennen kuun puoliväliä, ja 8., 9. ja 11. syyskuuta nähdään ensimmäiset kotiottelut. Koko ottelukalenterin näkee KHL:n sivuilta, ja lippuja voi ostaa Dinamo Rigan sivuilta.
Riika on erinomainen kaupunki lähteä oopperaan, balettiin tai klassisen musiikin konserttiin. Musiikkitapahtumat ovat korkeatasoisia, ja lippujen hinnat ovat kotimaata edullisempia. Pääkonserttitalo on vanhassakaupungissa, ja oopperatalo on aivan vanhankaupungin vieressä.
Riian kaunis oopperatalo [kartalla] on paikka, jossa on paitsi oopperaa ja balettia myös klassisen musiikin konsertteja ja tapahtumia lapsille. Ohjelmistoa voi katsella oopperatalon sivuilta, ja ensimmäiset varsinaiset tapahtumat ovat syyskuun alussa. Lippuja voi ostaa etukäteen verkkosivuilta, ja niitä voi myös hankkia paikan päällä. Kausi 2018–19 on erityinen, sillä se on Latvian kansallisoopperan sadas kausi.
Oopperaesitykset alkavat syyskuun toisena viikonloppuna, ja oopperaa esitetään melko harvakseltaan, korkeintaan kolme kertaa viikossa ja viikonloppupainotteisesti. Liput maksavat alimmillaan viisi euroa, ja kalleimmat liput maksavat 60–70 euroa.
Balettiesitykset alkavat heti kuun alussa, ja niihin pääsee oopperaa edullisemmin hinnoin. Kuten yleensäkin, balettiesityksiä voi joinain viikkoina olla kolme mutta sitten voi olla parin viikon tauko. Balettiesityksien joukossa on ajoittain myös sellaisia, jotka on suunnattu lapsiperheille.
Klassisen musiikin konsertteja on talossa harvakseltaan, mutta ne ovat yleensä korkeatasoisia. Lippujen hinnat vaihtelevat esitysten mukaan, mutta moniin konsertteihin pääsee 10–20 eurolla.
Varsinainen klassisen musiikin esityspaikka on kahden salin talo [kartalla], joka on vanhankaupungin pääpaikoilla. Siellä on sekä pieni sali että suuri sali, mutta niistä vain suuri sali on se, jossa on säännöllisesti konsertteja. Suuressa salissa soittaa Latvian sinfoniaorkesteri, ja siellä on myös kamarimusiikin konsertteja, konsertteja lapsille ja muitakin konsertteja. Lisäksi molemmissa saleissa on konsertteja erilaisten tapahtumien aikaan, ja tällaisia tapahtumia on syksyllä muutama.
Latvian sinfoniaorkesterin (LSO) kausi alkaa vasta lokakuun alussa, mutta sitä ennen on jotain konsertteja. Muiden orkesterien konsertteja talossa on, ja suurimmat klassisen musiikin konsertit ovat suuressa salissa. Lippuja, joita voi hankkia verkkosivuilta vain latviankieliseltä sivulta, saa yleensä kymmenellä eurolla.
Katso lisää kulttuurielämästä Pienestä matkaoppaasta.
Kalnciema on alue, joka on joen toisella puolella, erikoisen kansalliskirjaston toisella puolella, ja sinne voi keskustasta siirtyä raitiovaunulinjalla 1 (pysäkki: Kalnciema iela). Pysäkki on jonkin matkan päässä varsinaisesta Kalncieman alueesta, mutta alueelle, jolla on monenmoisia tapahtumia ympäri vuoden, pääsee kävelemällä Kalnciema ielaa pitkin muutama sata metriä. Kaikkiin siellä oleviin tapahtumiin on ilmainen sisäänpääsy.
Kalncieman alueen keskuksessa pidetään lauantaisin mukavat markkinat [kartalla]. Vaikka ne pidetään ympäri vuoden lauantaisin klo 10 – 16, ovat ne parhaimmillaan kesäkaudella. Syyskuun alkupuolella on vielä yleensä melko kesäistä, mutta tänne voi kauniilla säällä lähteä muulloinkin ja ennen joulua markkinoilla on tietenkin lisähumua. Joulukuussa markkinat pidetäänkin klo 10 – 16 myös sunnuntaisin.
Kojujen joukossa on monia erilaisia, ja täällä viihtyvät etenkin ne, jotka pitävät yksilöllisesti suunnitelluista vaatteista, koruista, käsilaukuista, koristeista ja käsitöistä. Jonkin verran esillä on myös elintarvikkeita, juomia ja herkkuja, ja tänne kannattaa myös lähteä syömään, sillä markkina-aluetta reunustavilla ravintoloilla on hyviä ruokia ja suuret kesäterassit. Ykkösruoka täällä on kaukasialainen plov, joka on riisipohjainen, yleensä kanalla ja vihanneksilla höystetty herkku. Sitä valmistetaan suuressa padassa, ja sitä on mukava vaikka koko perheen voimalla syödä terassilla. Erityisen hyvä on myös sisätiloiltaan mukava Restorāns Māja, jonka takia alueelle voi kyllä lähteä loka- tai marraskuussakin.
Syyskuun 26. päivään asti pidetään Kalnciemassa keskiviikkoisin ruokatapahtuma, nimeltään “Street Food Festival”. Tämä festivaali pidetään joka kesä heinäkuun lopulta syyskuun lopulle, ja se on keskiviikkoiltaisin. Paikan päällä on aina erilaisia ruokia, jotka tehdään siellä, ja luvassa on monenmoisia kulinaristisia kokemuksia.
Kalncieman tapahtumat eivät suinkaan jää tähän, ja sinne voi syyskuussa lähteä myös torstaisin, jolloin luvassa on konsertteja. Torstaisin klo 19 alkaviin konsertteihin saapuu parhaimmillaan tuhansia ihmisiä, ja täällä voi konserttien aikana syödä ja etenkin juoda jotakin.
Syksy on Riiassa tapahtumien aikaa, ja vaikka harva lähtee sinne varsinainen tapahtuma mielessään, on aina kannattavaa katsoa mitä vierailun aikana on Riiassa luvassa. Oopperoiden ja klassisen musiikin konserttien lisäksi Riiassa on rock- ja pop-konsertteja, ja huippuluokan jääkiekon lisäksi siellä on muitakin urheilutapahtumia.
Ķīpsala on saari, joka tulee joillekin tutuksi leirintäalueensa takia, ja se on aivan keskustan vieressä. Syyskuun alussa Ķīpsalan messukeskuksessa eli Expossa [kartalla] pidetään Riga Food, jonka aikana pääsee maistelemaan normaalia parempia ruokia. Tämä on myös alan ammattilaisille suunnattu tapahtuma, johon on pääsyliput, ja se pidetään syyskuun 6. – 8. päivä. Samassa rakennuksessa on paljon muitakin messuja, niitä voi katsoa keskuksen verkkosivuilta. Paikalle voi tulla julkisilla bussilinjalla 57.
Syyskuun 29. päivä juhlistetaan perinteiseen tapaan Mikkelinpäivää. Tämä päivä ja juhla liittyy syyspäivään tasaukseen, ja tällöin kesän sato on korjattu ja valmistaudutaan pitkään talveen. Festivaali, jolla on luvassa myyntikojuja, ruokia ja ohjelmaa, pidetään Riian vanhankaupungin Doma Laukums -aukiolla [kartalla].
Muodinystävät suuntaavat sankoin joukoin Riikaan lokakuun lopulla pidettävälle muotiviikolle. Tällöin esitellään vuoden 2019 kevään ja kesän muotia, ja seuraava vastaavanlainen tapahtuma, jossa esitellään syksyn ja talven muotia, pidetään samassa paikassa maaliskuussa. Tapahtumia on lokakuun viimeisen täyden viikon aikana ympäri kaupungin, mutta pääasiallisesti niitä on Radisson Blu Hotelin salissa [kartalla]. Jos tähän hotelliin mielii yöksi tapahtuman aikaan, kannattaa varaus tehdä useita viikkoja etukäteen.
Jo kesäkuussa alkanut, ensimmäinen laatuaan ja tästä lähin joka toinen vuosi pidettävä taidetapahtuma eli Riga Biennial jatkuu lokakuun loppuun asti. Se pidetään vanhankaupungin vieressä olevassa, entisessä yliopiston rakennuksessa [kartalla], ja siellä on mukava loman aikana piipahtaa. Taidetapahtumassa esitellään uutta taidetta, ja sitä voi nähdä muulloin kuin maanantaisin ja tiistaisin. Tarkat aukioloajat voi nähdä verkkosivuilta, ja liput maksavat alkaen 6 euroa.
Klassista musiikkia voi kuulla normaalia enemmän lokakuussa, jolloin 11.–20. päivä pidetään kamarimusiikin festivaalit. Silloin Riian vanhassakaupungissa ja myös Jürmalassa on konsertteja, joihin liput maksavat 10–25 euroa.
Marraskuussa alkaa Riian talvifestivaali eli WinterFest, joka kestää alkuvuoteen asti. Konsertteja ei ole montaa, mutta ne ovat korkeatasoisia ja niitä on vanhankaupungin konserttisalissa ja tuomiokirkossa.
Joulukuun alussa alkaa joulunodotus, joka Riiassa tarkoittaa sitä, että joulumarkkinat rantautuvat vanhaankaupunkiin. Tänä vuonna ne pyörähtävät käyntiin 2.12. ja jatkuvat aina loppiaiseen asti. Joulutorien lisäksi luvassa on konsertteja ja muita tapahtumia, joita voi katsoa Live Rigasta tai kysellä ns. Mustapäiden talossa olevasta turisti-infosta. Latviassa on huomattava määrä talvi- ja jouluruokia, joten luvassa on myös täysin normaalista poikkeavia makuelämyksiä ja kaikenlaista sellaista mistä muualla ei voi haaveillakaan.
Katso Riian tapahtumakalenteri Live Rigasta
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/07
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.