Tällä sivulla annetaan vinkkejä Puerto de la Cruzin rantaelämästä, tapahtumista, yöelämästä ja päiväretkistä lähistön kohteisiin kiinnostuneille.
Puerto de la Cruzin keskustassa on hyvä auringonotto- ja uintipaikka, Costa Martiánez (tai Lago Martiánez), joka tosin ei ole ranta vaan paremminkin vesipuisto. Alueelle pääsee sisään talvikaudella klo 17.00 asti ja kesäkautena klo 18.00 asti. Sinne on aikuisilta neljän euron pääsymaksu, aurinkovarjo maksaa pari euroa ja porealtaassa voi lepäillä 2,50 eurolla.
Costa Martiánezin vieressä on Playa de Martiánez -ranta, joka voi olla tuulinen etenkin talvikaudella, kuten muutkin keskustan rannat. Se on niin sanottu mustan hiekan ranta eikä lainkaan miellytä kaikkia, mutta sillä oleskelu on ilmaista ja sinne on kaikkialta keskustasta lyhyt matka. Ranta on surfaajien suosiossa.
Kolmas vaihtoehto aivan keskustassa on Playa San Telmo -rantabulevardin edessä, mutta sekään ei ole mikään varsinainen ranta ja silläkin voi olla hyvinkin tuulista ajoittain. Maisemat ovat kuitenkin silmiä hiveleviä, ja ruskettuminen on taattua ympäri vuoden.
Suosituin ranta on Play Jardín, joka ei sijaitse aivan keskustassa. Paikalliset ovat siihen yhtä mieltyneitä kuin turistitkin. Ranta ei ole yhtä miellyttävän näköinen tai oloinen kuin keskustan rannat, mutta sillä riittää hyvin tilaa vilkkainakin päivinä ja kuten muutkin keskustan rannat, se on osittain melko hyvin suojassa kovilta tuulilta. Ranta on hyvä surfausta varten.
Laine- ja purjelautailu ovat täällä suosittua puuhaa. Niitä voi harrastaa keskustassa Playa de Martiánez- ja Playa Jardín -rannoilla. Kolmas vaihtoehto on muutaman kilometrin länteen sijaitseva Playa del Socorro.
Tenerife Web -sivustolla on lisätietoa Teneriffan rannoista.
Rajuimmillaan Puerto de la Cruzin illanvietto on helmi- tai maaliskuun karnevaalien aikaan, jolloin monina öinä melua riittää aamuun asti ja erityisen vilkasta on laskiaistiistaita edeltävinä iltoina. Rauhaa yli kaiken arvostavien ei kannata lomailla Puerto de la Cruzissa näihin aikoihin. Äänekkääseen juhlintaan mieltyneet puolestaan viihtyvät tällöin kaupungissa, ja tämä onkin ainoa aika, jolloin kaupungin yöelämä vetää vertoja etelärannikon ja La Lagunan öisille karkeloille.
Muina aikoina Plaza de Charco -aukiolla on mukava istua iltaa myöhäisen aterian ja yömyssyn kanssa. Lähellä sijaitseva Calle Hoya on sekin varteen otettava paikka yöelämälle.
Hyvä katu baarille on myös Plaza del Carco -aukiolta lähtevä Calle Blanco. Blanco Bar (Calle Blanco 12) on paikka, jossa voi kuulla live-musiikkia ja jonka takaosan sisäpihan terassi on erinomainen paikka vaihtaa vapaalle. Limbo (Calle Blanco 19) on hyvä terassibaari saman kadun varrella.
Uhkapeliin ja tyylikkääseen illanviettoon vetoa tuntevat viihtyvät Puerto de la Cruzin kasinolla (Avenida Colón 1), joka sijaitsee Lago Martiánez -rannan alapuolella.
Melkoinen lista illanviettoja Puerto de la Cruzissa löytyy esimerkiksi Tripadvisorista.
40 vuorokautta ennen pääsiäistä vietettävät laskiaiskarnevaalit ovat eläväinen aika vierailla kaupungissa. Juhlinta ei ole läheskään yhtä rajua kuin Santa Cruzissa, mutta tämä on aika, jolloin kaupungissa on paljon juhlintaa ja vilkasta yölläkin.
Muina aikoina 22.6. vietettävä San Juan on kaupungin vastaus juhannuksenvietolle, ja tällöin on luvassa palavia kokkoja ja muuta juhlintaa.
Toinen epätavallinen aika vierailla kaupungissa on Fiesta de los Cacharros 29.11., jolloin lapset juoksevat kaduilla ja pitävät melkoista meteliä - mikä onkin koko tapahtuman tarkoitus.
Puerto de la Cruzista pääsee helposti päiväretkelle mihin Teneriffan osaan tahansa busseilla, joilla matkustaminen on edullista ja joista vastaa Titsa.
Teneriffan pidetyimpiä kaupunkeja on lyhyen matkan päässä, ylhäällä kukkuloilla sijaitseva La Orotava, jossa on mukavia puistoja, upeita palatseja ja viehättäviä kujia. Tämä on myös saaren kaikkein autenttisimpia paikallisia kaupunkeja, eikä siellä muulloin kuin laskiaiskarnevaalien aikaan ole vilkasta. Alue on ollut saaren vaurainta aina 1500-luvulta lähtien, ja valtaosa kaupungin kirkoista ja muista rakennuksista on peräisin 1600-luvulta, jotkin tätä kauempaakin. Kaupungin liepeillä kasvaa banaaneja, kastanjoita ja viinirypäleitä, ja alue on myös erinomainen patikointipaikka. Tietoa patikointireiteistä saa turisti-infosta (Calle Calvario 4, avoinna ma-pe klo 9-17.00).
Vanhakaupunki jonkin matkan päässä bussiasemalta on hyvä paikka aloittaa nähtävyyksien katselu. Upeat palatsit, joiden parvekkeet ovat hienoja, pitävät majaa suurten puutarhojen keskellä, ja niitä tulee bongattua vanhastakaupungista melkoisesti, etenkin Plaza de la Constitucion -aukion lähistöltä. Täällä Casa de la Balcones (Calle San Francisco 3) on peräisin vuodelta 1692. Sen yhteydessä on museo, joka valottaa paremmin palatsin sisustuksen luonnetta, ja siellä voi myös tutustua paikallisiin käsitöihin. Lähistöllä sijaitseva Casa Lercaro (Calle Colegio 5-7) on nykyisin korkeatasoinen ravintola, joka on avoinna lounaasta varhaiseen iltaan. Täällä voi paitsi syödä myös juoda kahvit tai oluet. Calle Colegio on muutenkin hyvä paikka tarkastella Kanariansaarille tyypillisiä palatseja, joita on myös katua jatkavan Calle San Franciscon varrella.
Plaza de la Constitucion -aukiolla sijaitsee sisustukseltaan kaunis Iglesia de San Agustin -kirkko, jonka puukatto on huomion arvoinen. Lähistöllä sijaitseva Liceo de Taoro -palatsi puutarhoineen on yleisölle avoin, siellä on näyttelyitä ja sen kahvilaan on mukava istahtaa hetkiseksi.
Palatsin vieressä sijaitseva Jardines del Marquesado de la Quinta Roja -puutarha (tunnetaan myös Jardin Victoria -nimellä) on avoinna aamuyhdeksästä puolille öin, ja sen ranskalaistyyliset kukkaistutukset ovat mielenkiintoisia, aivan kuten sen keskellä sijaitseva marmorista rakennettu temppelikin.
Muista puutarhoista Hijuela del Botanico (Calle León) on avoinna ma-pe klo 9-14.00. Tämä kasvitieteellinen puutarha on yli 3 000 eri kasvin koti, ja sen alueella on myös lintuja ja perhosia.
Museoista keramiikkamuseoon, Museo de Ceramica (Calle León 3), pääsee parin euron pääsymaksulla (avoinna ma-pe klo 10-18, la-su klo 10-14.00). Sen saviastiakokoelmaa väitetään Espanjan suurimmaksi, ja astioiden esittelyn yhteydessä on monella eri kielellä tarkkoja tietoja niiden alkuperäistä.
Toinen hyvä museo kaupungissa on Museo de Artesanía Iberoamericana (Calle Tomás Zerolo 34), joka esittelee käsitöitä entisen luostarin tiloissa. Sen näyttelyt ja kokoelmat esittelevät paitsi Kanariansaarten myös Amerikkojen musiikki-instrumentteja, keramiikkaa ja kaikenlaisia artefakteja. Museoon on parin euron pääsymaksu, ja se on avoinna ma-pe klo 10-15.00.
La Orotava on vain 9 kilometrin päässä Puerto de la Cruzista. Sinne pääsee helposti noin 20 minuutissa puolen tunnin välein klo 7-23.00. Santa Cruzista tänne pääsee bussilla numero 104 noin 50 minuutissa.
3 718 metrin korkuinen Teide-vuori seisoo keskellä Teneriffan saarta, ja se on paitsi Kanariansaarten myös Espanjan korkein vuori. Sen ympärillä oleva Parque Nacional del Teide -luonnonpuisto on miltei kahdensadan neliökilometrin laajuinen alue, jolla sijaitsevat sekä tulivuori että puisto, ja alue on kokonaisuudessaan osa Unescon maailmanperintöluetteloa. Kaiken muun lisäksi luonnonpuisto on lajissaan Espanjan vilkkaimmin vierailtu: siellä käy neljä miljoonaa ihmistä vuosittain.
Luonnonpuiston alue on sen verran laaja, että sillä voisi viettää viikkojakin telttaillen ja tutustuen sen eri osiin, mutta valtaosa käy siellä lyhyellä päiväretkellä. Valtaosa vierailijoista saapuu paikalle busseilla, joita tulee tänne Teneriffan eri osista, eivätkä he mene lähellekään itse El Teide -vuorta. Puisto on upea mihin vuodenaikaan tahansa. Vuorelle on paras yrittää kiivetä kesällä, jolloin siellä ei ole turhan kylmää, mutta kauneimmillaan se on varhaiskeväällä, tammi-helmikuussa, jolloin vuorenhuippu on vielä lumen peittämä ja kasvillisuus puhkeamassa kukkaan.
Itse vuorelle eli Pico del Teidelle pääsee helpoiten köysijunalla, joka vie aikuiset 25 eurolla ja lapset puolella tästä päivittäin noin klo 9-16.00 kraatterin äärelle. Näkymät täältä ovat henkeä salpaavat silloin kun on kirkas ilma, mutta ajoittain vuoren huippua peittää paksu pilvipeite, jolloin sinne ei ole yhtä hyvä suunnata. 1 200 metrin matkan huipulle pääsee köysijunalla alle 10 minuutissa. Ylös suunnatessa on hyvä ottaa mukaan takki ja muita lämpimiä vaatteita, sillä huipulla tuulee aina ja siellä on aina huomattavasti viileämpää kuin alhaalla luonnonpuistossa. Ne, jotka kärsivät keuhko- tai sydänsairauksista, saavat helposti oireita vuorenhuipun ohuessa ilmanalassa.
Köysijunaan mahtuu 35 ihmistä kerrallaan. Niitä lähtee 10 minuutin välein, ja puolenpäivän jälkeen voi vuoroaan joutua odottamaan parikin tuntia. Viimeinen köysijuna alas lähtee klo 17.00, mutta kannattaa huomata, että köysijuna lopettaa kulkunsa herkästi heti kun tuuli nousee, mikä saattaa tapahtua hyvinkin lyhyellä varoajalla. Tämä saattaa olla ongelma niille, jotka lähtevät kauas köysijuna-asemasta, ja siksi säiden muutoksia kannattaa tarkkailla vuorenhuipulla oleskellessa. Huipulle voi myös yrittää kiivetä, mistä saa tietoa turisti-infosta: El Portillo (Carretera La Orotava-Granadilla, ma-su klo 9-16.00).
Puerto de la Cruzista paikalle pääsee noin tunnissa bussilla numero 348.
Katso esimerkiksi Teneriffan matkailusivut.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/04
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.