Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Málaga on Euroopan eteläisin miljoonakaupunki ja Costa del Solin tunnetuin keskus. Se on oivallinen lomakohde, jos haluat nauttia rannoista, kulttuurista, ostoksista ja herkullisesta ruoasta. Lue lisää Málagasta
Hotelleja – Praha
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Letenske sady
Puistot ovat Prahassa kesällä suosittuja vierailupaikkoja. Letenské sadyn puistossa on yksi Prahan hienoimpia terasseja.

Kesä ja syksy 2018 Prahassa

Praha on suosittu vierailupaikka kesäkauden aikana, ja tänä vuonna kesäkausi tuo mitä erilaisimpia uutuuksia ja muutoksia kaupunkiin. Prahassa on paljon erilaisia tapahtumia, joista monet kuten markkinat, musiikkiesitykset ja ulkosalla olevat näyttelyt sopivat hyvin kaupungissa vierailevalle. Eniten kaikenlaista on keskustassa, mutta myös sen ulkopuolella on luvassa kaikenlaista suuren luokan konserteista kasvitieteellisiin puutarhoihin.

Kesällä Prahaa on kenties mukavin kierrellä, mutta keskikesää enemmän tapahtumia on syyskuusta alkaen. Syksyllä Tšekki täyttää sata vuotta, ja tämän tiimoilta on tänä vuonna luvassa paljon kaikenlaisia tapahtumia.

Joukkoliikenteeseen liittyviä muutoksia ja huomionarvoisia seikkoja

Prahan joukkoliikenteessä on joka heinä- ja elokuussa paljon erilaisia muutoksia ja remontteja, mutta tänä vuonna niitä on muulloinkin. Niitä on kaikissa liikennevälineissä, mutta harvat muutokset ovat kovin suuria. Joukkoliikennevälineiden aikatauluja muutetaan varsinaisen lomakauden ajaksi (heinäkuun alusta elokuun loppuun), ja keskikesällä liikennevälineet kulkevat normaalia rajallisemmin.

Metrossa on jo vuosia ollut paljon erilaisia remontteja, mutta harvat niistä ovat täysin sulkeneet asemia. Monilla asemilla on remontteja, jotka voivat sulkea joitain sisäänkäyntejä, mutta kaikkein suurimmat remontit ovat olleet keskeisellä Muzeum-asemalla, joka on pääaukiolla, ja remontit jatkuvat kesällä lähinnä viikonloppuisin. Muuten metro on kaikkein paras kyyti, ja etenkin kuumina kesäpäivinä aina viileänä pysyttelevä metro tarjoaa sille matkustavalle tilaisuuden vilvoitella hetkisen.

Raitiovaunuissa on ollut lukuisia muutoksia, ja esimerkiksi linja 10 on toistaiseksi kadonnut kokonaan. Monet raitiovaunulinjat ovat muuttaneet reittejään, joten vanhaan tietoon ei voi välttämättä nojata.

Busseissa on ollut lukuisia muutoksia, mutta turisti tarvitsee bussia oikeastaan vain lentokenttämatkoilla. Lentokenttämatka sujuu busseilla normaalisti ja nykyisin lippuja on helppo hankkia automaatista maksukortilla. Automaatteja on lentoasemalla ja metroasemilla, ja niiden hinnat ovat pysyneet samoina 2000-luvulta lähtien.

Prahaan saapuvan ja joukkoliikennettä muutenkin kuin lentokenttämatkoilla käyttävän on hyvä katsoa DPP:n sivuilta kaikki joukkoliikenteen muutokset ja kannattavaa on myös käyttää reittihakua

Ruusutarha
Petrín-kukkulalla on häiritseviä remontteja, mutta Ruusutarhan ja observatorion hallitsemat alueet funikulaari-aseman vieressä ovat kuitenkin aivan normaalissa kunnossa.

Remontteja tärkeillä paikoilla

Huomionarvoisia seikkoja tänä vuonna ovat remontit, joita tuntuu olevan vähän joka suunnalla ja muuallakin kuin joukkoliikenneverkostossa.

Yksi suurimpia on Husitská- ja Koněvova-katujen [kartalla] remontti, joka sulkee osia kadusta koko loppuvuoden 2018 ajan. Tämä on Žižkovin yksi tärkeimmistä kaduista, joka kulkee Florenc-asemalta Ohradaan ja sen ohi, mutta Ohradan jälkeen ei remontteja ole. Alue ei ole kaikkein oleellisin turistille, mutta sen varrella ja lähellä on lukuisia majapaikkoja, joihin ei kannata tänä vuonna majoittua, sillä bussit kiertävät kadun ja bussilinja 133 on täysin lopetettu. Ainoa poikkeus on itse Ohrada-kulmaus, jonka remontti saavuttaa vasta loppuvuodesta ja jonka vieressä on kaksi raitiovaunupysäkkiä, joille pääsee esimerkiksi ratikkalinjoilla 1, 9, 15 ja 16. Näin ollen suomalaisten suosimassa hotelli Vítkovissa voi hyvin yöpyä tämän vuoden aikana, kunhan vain muistaa, että matka bussilinjalla 207 kestää normaalia huomattavasti kauemmin sekä Florenc-asemalle että vanhaankaupunkiin ja ratikka on parempi kyyti.

Vítkov-puiston ratsastajapatsas [kartalla] näkyy Prahan moneen eri osaan, ja se onkin alallaan maailman suurimpia. Sen alapuolella on yleensä mukava viettää aikaa ja ihailla maisemia, mutta tänä kesänä se on remontissa ja suljettu. Näin ollen Vítkov-kukkulalle ei tänä kesänä tai syksynäkään kannata kiivetä, ja myös museoita siellä on suljettuna.

Petřín-kukkula [kartalla] on toinen suosittu näköalapaikka, joka myös näkyy kauas. Sen päällä on kaikenlaista mutta tänä vuonna Eiffel-tornin tyylisen näköalapaikan alapuolella on suuria ja häiritseviä remontteja, jotka muuttavat puiston ilmettä melkoisesti. Siellä on nyt hankala liikkua, ja jos sinne menee, on hyvä tietää, että esteettisessä mielessä puisto ei ole parhaimmillaan ja että nimenomaan tornin ja peilitalon tienoo on myllerryksissä. Ruusutarhan ja observatorion hallitsemat alueet funikulaari-aseman vieressä ovat kuitenkin aivan normaalissa kunnossa, ja sinne on mukava tänäkin vuonna lähteä katsomaan ruusuja, tähtitaivasta ja muutakin.

portit
Linnan porteilla ja sen lähistöllä on turvatarkastuksia, ja niin kauan kuin ne jatkuvat, ei linnalle kannata viedä kuin mahdollisimman vähän tavaraa mukanaan.

Linnan turvallisuustarkastukset ja kesäpalatsi puutarhoineen

Linnan porteilla ja sen lähistöllä on turvatarkastuksia, joissa kassi katsotaan ja mennään metallinpaljastimen läpi. Näitä tarkastuksia on ollut pari vuotta, ja niin kauan kuin ne jatkuvat, ei linnalle tai sen lähelle kannata viedä kuin mahdollisimman vähän tavaraa mukanaan. Mitä pienempi laukku, sen parempi, eikä linnalle missään nimessä kannata lähteä matkalaukkujen kanssa viime hetken nähtävyyskierrokselle. Viikonloppuina ja muina vilkkaina aikoina linnan pääporteilla voi olla jonoja ja viivästyksiä, mutta esimerkiksi kesäpalatsin (Královský letohrádek) ja kuninkaallisen puutarhan (Královská zahrada) portilla [kartalla], jolle pääsee suoraan ratikkalinjoilla 22 ja 23, on yleensä hyvin vähän ihmisiä.

Kesäpalatsi eli Belvedere on yhdessä sen edustalla olevan geometrisen puutarhanKesäpalatsi ja geometrinen puutarha ja sen takana olevan kuninkaallisen puutarhan kanssa yksi kaikkein parhaita vierailupaikkoja kesäajan Prahassa. Se on avoinna vain kesäkauden aikana huhtikuun alusta lokakuun loppuun, ja siellä on ainutlaatuista tunnelmaa. Kesäpalatsin edustalta voi kävellä linnan sisäpihoille alle vartissa, ja matkan varrella on kaikenlaista mielenkiintoista patsaista kasvillisuuteen.

Taideteollisuusmuseo

Prahan taideteollisuusmuseo eli UPM [kartalla] oli vuosia remontin takia kiinni, mutta keväällä 2018 se on jälleen yleisölle avoin. Museon pysyvissä näyttelyissä on kaikenlaista sellaista mitä taideteollisuusmuseoissa yleensäkin on. Taideteollisuusmuseon parasta antia ovat kuitenkin vaihtuvat näyttelyt, joissa kesällä 2018 nähdään nukketalojen esittelyä aina juhannuksen korville asti ja kenties kuuluisimman tšekkiläisen valokuvaajan, Josef Koudelkan suuri näyttely, joka on esillä 23.9. asti. Syksyllä on luvassa uusia näyttelyitä, ja silloinkin siellä on kaikenlaista mielenkiintoista luvassa.

Uusitun museon pihamaan ravintolan terassi on kesällä keskeinen paikka syödä lounas, ja siellä tarjotaan nykyään tasoltaan hyviä ruokia ja juomia. Museo sijaitsee aivan ytimessä, vanhankaupungin metroaseman lähellä ja sen bussipysäkin vieressä.

Sivu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Get Your Guide -sivustolta voit hankkia liput paikkoihin ja ajanvietteisiin Prahassa

Kesäajan museoita ja muita vierailupaikkoja

Prahassa on paljon asioita ja paikkoja, jotka ovat toiminnassa tai parhaimmillaan kesäisin. Niissä on hyvien säiden aikaan kannattavaa vierailla, mutta Prahan ulkopuolelle suuntautuvaan retkeen kuluu paljon aikaa, eikä sellaiselle kannata lyhyellä lomalla lähteä.

Wallensteinin puutarha

Puistot ovat Prahassa kesällä suosittuja vierailupaikkoja, ja osa niistä on avoinna vain kesäisin. Yksi tällainen puisto on Mala Stranan puolella, Malostranská-metroaseman vieressä oleva Valdštejnská zahrada eli Wallensteinin puutarha [kartalla], jota kutsutaan usein myös ”Waldstein”-nimellä. Se on maan parlamenttirakennuksen vieressä, alueella jolla on paljon hallintorakennuksia ja joka on virallinen ja tärkeä tienoo. Geometrisestä muodollisuudestaan huolimatta puisto on kuitenkin monipuolinen ja rentouttava vierailupaikka, jossa on ympäristöön verrattuna kuin toisessa maailmassa. Yksi vetonaula siellä on tippukiviseinä eli grottogrotto, jonka edustalla tänä vuonna on maan satavuotisesta historiasta kertova valokuvanäyttely. Puistossa on lava, jolla kuullaan klassista musiikkia, jatsia ja muutakin musiikkia torstaisin klo 17, aina kesäkuun lopusta syyskuun loppuun, ilman pääsymaksua.

Rantapaikka joenrannalla

Aivan toista tyyliä edustaa uinti- ja virkistyspaikka Žluté lázně [kartalla], joka on Podolin kaupunginosassa, Vyšehradin takana, joen rannalla. Perinteisesti se avataan huhtikuun viimeisinä päivinä, ja se pysyttelee avoinna seuraavat neljä kuukautta. Täällä on konsertteja, lukuisia vesiurheilumahdollisuuksia, muita ajanvietemahdollisuuksia, ruokakojuja, oluttelttoja, pizzapaikkoja, kaikenlaista lapsille ja piknik-paikkoja Vltavajoen rannalla. Viikonloput voivat ajoittain olla hektisiä ja jonojakin voi olla, mutta täällä käy hyvin vähän turisteja ja meininki on aitoa ja autenttista eikä hinnoilla pilattua. Paikalle pääsee joenrantaa tiiviiseen tahtiin kulkevalla ratikkalinjalla 17 ja myös muilla ratikoilla, jotka tulevat pysäkille nimeltään ”Dvorce”.

Stalin-baari
Tänäkin vuonna metronomin alapuolelle avataan Stalin-niminen kuppila, jolla on terassi ja jolla olut on edullista.

Stalin-baari

Yksi paikka, jossa on kesällä mukava vierailla, on suuren metronomin hallitsema kukkula, joka näkyy vanhastakaupungistakin. Sieltä on mukavat näkymät, ja tänne kapuava voi myös nauttia sen vieressä olevan puiston rauhasta ja tarjonnasta, johon kuuluu useita terassiravintoloita. Tänäkin vuonna metronomin alapuolelle [kartalla] avataan Stalin-niminen kuppila, jolla on terassi ja jolla olut on edullista. Oluen voi ottaa myös mukaansa, mutta terassilla on mukava viettää aikaa.

Nimensä baari on saanut maailman suurimmasta Stalin-patsaasta, joka valmistui harmillisesti myöhässä vasta vuonna 1962 kun Stalin oli jo vuosia ollut epäsuosiossa. Näin ollen tämä 16 metriä korkea graniittipatsas räjäytettiin, mutta siinä meni kolme viikkoa ja koko kaupunki vavahteli näiden viikkojen ajan. Patsaasta voi lukea lisää Wikipediasta.

Kasvitieteelliset puutarhat

Kasvitieteelliset puutarhat ovat Prahassa melko hyviä vierailupaikkoja. Keskeinen kasvitieteellinen puutarha on Albertov-alueella, joka on keskustan vieressä, ja Botanická Zahrada Přírodovědecké Fakulty UK [kartalla] on oiva vierailupaikka nimenomaan huhtikuulta lokakuulle. Tällöin sen pihamaalla voi ilmaiseksi katsella mitä erilaisimpia kasveja, joita on Alpeilta, subtrooppisilta alueilta ja tietenkin Keski-Euroopasta. Kasvihuoneet ovat avoinna talvisinkin, ja niihin on aina pääsymaksu. Paikalle voi vaikka Tescolta kävellä noin 20 minuutissa, mutta paikan viereen pääsee raitiovaunuilla (pysäkki: Botanická zahrada), mutta vuonna 2018 raitiovaunulinja 18 ei ole koko ajan toiminnassa.

Prahan toinen kasvitieteellinen puutarha on eläintarhan vieressä. Troja-alueella oleva Botanická zahrada [kartalla] on paikka, joka tunnetaan erityisesti perhosistaan ja Fata Morgana-kasvihuoneesta, jossa esitellään eri ilmastoja. Toisin kuin keskustan kasvitieteellinen, tämä on avoinna ympäri vuoden, mutta parhaimmillaan se on toukokuulta syyskuulle. Paikalle pääsee tulemalla päätepysäkille bussilinjalla 112, joka lähtee Nádraží Holešovice -metroaseman vierestä [kartalla].

Sotamuseot

Prahan ulkopuolella on kaksi sotaisaa museota, joissa voi vierailla vain kesäisin:

Kbelyn aviaatiomuseo [kartalla] on suljettu maanantaisin ja avoinna ti–su klo 10–18. Siellä voi käydä huhtikuulta lokakuulle, eikä sinne ole pääsymaksua. Paikalle pääsee tulemalla metrolla Letňany-asemalle ja sieltä esimerkiksi bussilinjalla 185, 209 tai 302 museon eteen (pysäkki: Letecké muzeum).

Lešanyssa sijaitseva tekninen sotamuseo [kartalla] on paikka, joka myös on sisäänpääsymaksuton ja jonka vetonaula on kuuluisa ”vaaleanpunainen tankki”. Se on avoinna kesä- ja syyskuussa vain viikonloppuisin ja heinä-elokuussa muulloin kuin maanantaisin (avoinna aina klo 9.30–17.30). Tänne lähtevä pääsee myös vähän tutustumaan Sázava-nimisen joen ympäristöön, ja tänne tullaan päärautatieasemalta lähtevillä junilla, joilta jäädään pois asemalla nimeltään Krhanice. Junien aikatauluja voi katsella Idos-sivulta.

Huomionarvoinen seikka on se, että Vítkov-kukkulalla oleva sotamuseo on toistaiseksi suljettu ja kenties se avataan 28.10. mennessä. Tämä pääsymaksuton museo on oiva vierailupaikka aivan keskustan vieressä, mutta toistaiseksi sinne ei suuren remontin takia pääse. Tietoa kaikista Prahan tienoon sotaan liittyvistä museoista saa VHU-sivuilta.

Tšekki 100 vuotta

Prahan historia on pitkä ja värikäs, mutta se ei ole paikallisille mikään mieltä ylentävä tai mukava historia.

Kansallismuseon päärakennus
100-vuotisen taipaleen kunniaksi pitkään suljettuna ollut kansallismuseon päärakennus saatetaan avata itsenäisyyspäiväksi ja pian sen jälkeen kokonaan.

20.11.1620 Prahan ulkopuolella olevalla Valkoisella vuorella (Bílá hora) käytiin taistelu, jossa ottivat yhteen protestantit ja katolilaiset, ja protestanttien puolella olleet tšekit hävisivät taistelun. Maassa alkoi 300 vuotta kestänyt pimeys (”temno”), jonka aikana tšekit olivat omassa maassaan enemmistönä toisen luokan kansalaisia, ja Habsburgien suku piti Tšekin maat katolisina ja saksalaisten vallan alla. Tšekit kuitenkin alkoivat saada 1880-luvulta lähtien etenkin kielellisiä myönnytyksiä, ja kaikki kääntyi päälaelleen alkaen kesällä 1914, jolloin Itävalta-Unkari, jonka nurkkakuntainen kaupunki Praha tuolloin oli, julisti tekosyystä sodan Serbialle. Syntyi ensimmäinen maailmansota, joka johti Itävalta-Unkarin ja koko Habsburgien suvun katoamiseen, ja sodan päätteeksi Eurooppaan syntyi lukuisia uusia valtioita, joiden joukossa olivat slaavilaiset Jugoslavia ja Tšekkoslovakia, jonka toisen puolen muodosti siihen asti osaksi Unkarin hallitsemia maita kuulunut Slovakia.

28.10.1918 perustettu Tšekkoslovakia päätti taipaleensa ilman kansanäänestystä tai kansalaisten tahtoa vuoden 1992 lopussa. Tšekki, joka muodostuu Prahan ympärillä olevasta Böömistä ja idässä olevasta Määristä, jatkoi Tšekkoslovakian perinteitä, piti maan lipun ja valuutan, ja maan perustamispäivä on myös Tšekin itsenäisyyspäivä, yleinen vapaapäivä ja tänä vuonna erityisen suuri juhla.

100-vuotisen taipaleen kunniaksi pitkään suljettuna ollut kansallismuseon päärakennus [kartalla] saatetaan avata ainakin siksi päiväksi ja pian sen jälkeen kokonaan. Vanhan rakennuksen remontoimiseen on mennyt yli 7 vuotta, mutta näyttelyitä on silti voinut käydä katsomassa sen ja oopperan välissä olevassa lisärakennuksessaKansallismuseon lisärakennus. Mahdollisesta avaamisesta voi lukea kansallismuseon eli NM:n sivuilta. Samana päivänä saatetaan myös avata armeijamuseo [kartalla] ja sen yläpuolella olevan suuren ratsastajapatsaan tasanne. Armeijamuseossa on paljon materiaalia Tšekkoslovakian perustamisesta ja taipaleesta, ja se on asiasta kiinnostuneille yksi parhaita vierailupaikkoja.

Satavuotisen itsenäisyyden kunniaksi vuoden aikana on valtava määrä erilaisia asiaa juhlistavia tilaisuuksia konserteista muihin tapahtumiin, ja kaikenlaisia tšekkiläisiä tuotteita ja saavutuksia mainostetaan vuoden aikana. Yksi tapaus on teknisen museon [kartalla] näyttely, jossa kerrotaan vuosien 1918–1992 tšekkoslovakialaisista tuotteista. Toinen on kansallismuseon lisärakennuksen näyttely, jossa kerrotaan Tšekkoslovakiasta, ja mukana on myös Slovakian esittely. Tšekin filharmoninen orkesteri esittää ulkona juhlakonsertin ja sillä on sisätiloissa lukuisia konsertteja ja oopperoita juhlavuoden kunniaksi. Tietoa saa ja lippuja voi hankkia verkkosivujen kautta.

Kesän ja syksyn tapahtumia

Prahassa on jonkin verran tapahtumia kesän aikana, niitä on jonkin verran enemmän syksyllä mutta yleisesti ottaen Praha ei ole suuri tapahtumien keskus kesäaikaan. Prahaan ei ehkä välttämättä lähdetä erikseen kesätapahtumien takia juuri mistään, mutta jos siellä sattuu olemaan samaan aikaan kun siellä on jotakin tapahtumaa, on aina kannattavaa vierailla niissä.

Naplavka
Lauantaisen tuottajatorin lisäksi Náplavkalla on entistä enemmän ravintolalaivoja, joissa voi syödä ja juoda.

Tuottajatorit ja viineihin liittyvät tapahtumat

Kesällä täydessä toiminnassa ovat taas tuottajatorit, jotka yleensä alkavat maaliskuussa ja päättyvät loka-marraskuun vaihteessa. Kesä ja alkusyksy ovat kaikkein parasta aikaa toreilla, ja etenkin kesä- ja syyskuu ovat ajankohtia, jolloin paikallisesti tuotetut marjat, vihannekset ja hedelmät ovat parhaimmillaan. Syksyllä sienet, joiden poimiminen on maassa kansallisharrastus, ovat tietenkin parhaimmillaan, ja syksyllä alkaa myös ilmaantua viiniä, joista nuori viini eli burčák ilmaantuu toreille, kauppoihin ja ravintoloihin syyskuun puolivälin tienoilla. Syyskuussa on myös lukuisia viinifestivaaleja, ja niitä on viikonloppuisin etenkin kuun puolivälissä ja loppukuusta aivan keskeisilläkin paikoilla. Syksyn viinikausi huipentuu martinpäivänä eli 11.11., jolloin ensimmäiset uudet viinit ilmaantuvat Beujolaisin lailla kauppoihin. Ne ovat sekä punaisia että valkoisia, ne ovat kuivia, hedelmäisiä ja vahvuudeltaan noin 12 %. ”Svatomarinské víno” ei ole turhan kallista, ja pullon sitä saa alkaen reilulla parilla eurolla.

I.P. Pavlovan tuottajamarkkinat
I.P. Pavlovan vieressä oleva tori on sopivasti yhden kaupungin parhaan ravintolakadun varrella.

Tuottajatorit ovat koko kesäkauden ajan ehdottomia vierailupaikkoja, ja niitä on sekä viikolla että lauantaisin, mutta ei koskaan sunnuntaisin. Huomionarvoinen seikka on myös se, että tuottajatorit päättyvät lauantaisin aikaisin, klo 14–15. Turistille parhaita tuottajatoreja ovat aina ma–pe avoinna olevat keskustan torit, jotka ovat Náměstí Republikyn tori [kartalla] ja I.P. Pavlovan vieressä oleva tori [kartalla], joka onkin sopivasti yhden kaupungin parhaan ravintolakadun varrella.

Kaikkein paras turistille on kuitenkin joenrannalla oleva tuottajatori eli Náplavka [kartalla], ja tälle joenrantapromenadille kannattaa mennä muulloinkin kuin lauantaisin, jolloin tori pidetään. Siellä on nimittäin entistä enemmän ravintolalaivoja, joissa voi syödä ja juoda entistä korkeatasoisemmin. Laivoja ja kaikenlaista muutakin on eniten Palackého most -sillan eli keskustan puoleisessa päässä, mutta rantapromenadia vaivaavat tänä kesänä remontit, jotka ovat etenkin sen toisessa päässä ajoittain jopa häiritseviä. Náplavkalla on kesän mittaan muitakin tapahtumia, kuten kesäkuun puolivälin viikonloppuna pidettävä pienpanimofestivaali.

Muita tuottajatoreja Prahasta löytyy, mutta niille ei turistin välttämättä kannata lähteä. Yksi poikkeus on kuitenkin metroaseman vieressä, mukavalla, ulkomaalaisväestön suosimalla alueella oleva Jířak-tori [kartalla], joka pidetään Jiřího z Poděbrad-metroaseman yläpuolella ke, to, pe ja la. Samalla aukiolla on usein mitä erilaisimpia tapahtumia, ja niitä on yleensä useita syyskuussa, jolloin täällä kuun puolivälissä pidetään viinifestivaalit.

Festivaaleja ja muita vuotuisia tapahtumia

Praha ei ole suuri festivaalien kaupunki, mutta siellä on musiikkitapahtumia laidasta laitaan, ja tänä vuonna juhannuksena koetaan myös pitkästä aikaa suuri festivaali keskustassa.

Prahan kesän avaa perinteisesti vuodesta 1946 asti pidetty Prague Spring, joka on 12.5.–3.6. Konsertteja on ympäri kaupungin niin sisällä kuin ulkonakin, ja lippuja voi hankkia verkkosivujen kautta.

Englannin kieltä hyvin taitaville yksi merkkitapaus on lähinnä Prahan ulkomaalaisväestön eli ”expatien” keskuudessa suosittu Fringe Festival, joka on saanut innoitteensa Edinburghin samannimisestä festivaalista. Fringe on lähinnä pienimuotoista teatteria ja paljon monologiesityksiä näyttävä festivaali, jolla on esityksiä eri paikoissa mutta eniten joen toisella puolella, lähellä linna-aluetta. Kaikkiin tapahtumiin ei vaadita lippuja, ja koko ohjelmistoa kannattaa katsella, sillä tapahtumia on myös ravintoloissa ja muissa paikoissa. Vuonna 2018 Fringe pidetään noin viikon ajan 25.5.–2.6.

Seurataan ottelua ulkona
Kisoja on Prahassa mukava seurata, sillä suuret ruudut ovat yleisiä ulkona ja sisällä, ja otteluita katsellessa voi maistella edullisia paikallisia oluita.

Jalkapallon MM-kisat pidetään Venäjällä kesäkuun puolivälistä heinäkuun puoliväliin, joskaan mukana ei Suomen lailla ole Tšekki. Kisoja on Prahassa kuitenkin mukava seurata, sillä suuret ruudut ovat yleisiä ulkona ja sisällä, ja otteluita katsellessa on mukava maistella edullisia paikallisia oluita, joiden tarjoiluun ei liity rajoituksia ja joiden juomiseen ei kuulu ikäviä asioita. Suuria ruutuja tulee suurimmille aukioille, kuten vanhankaupunginaukiolle, ja monet olutterassit näyttävät nekin niin keskustassa kuin sen ulkopuolellakin otteluita, jotka pääasiassa tulevat hyviin katseluaikoihin. Prague Experience esittelee baareja ja muita paikkoja, joissa on hyvä katsella jalkapallo-otteluita.

Pian Prague Springin ja Fringen jälkeen alkaa korkeatasoinen klassisen musiikin tapahtuma, Praha Proms, joka kestää kuukauden (19.6.–19.7).

Niiden aikana on keskustan ulkopuolella luvassa aivan toisenlaista musiikkia kun kaupunkifestivaali Metronome pidetään juhannusviikonloppuna. Esiintyjien joukossa on suuria nimiä kuten Chemical Brothers, Massive Attack ja David Byrne, ja lippujen hinnat ovat länsimaisia. Festivaali pidetään messualueella (Výstaviště) [kartalla], jonne pääsee keskustasta parhaiten ratikkalinjoilla 5, 12 ja 17.

Heinäkuussa parit hyvät festivaalit saapuvat kaupunkiin. 7.–13.7. pidetään tanssifestivaalit ja vanhankaupunginaukiolla on 9.–10.7 jazzfestivaalit.

Elokuu on lomakuukausi, jolloin Prahassa tapahtuu melko vähän. Tällöin kuitenkin pidetään joen toisella puolella olevassa Letnán kaupunginosassa sirkusfestivaali, joka tänä vuonna on elokuun puolivälistä syyskuun alkuun.

Dvořák on yksi kuuluisimpia ja arvostetuimpia prahalaisia säveltäjiä, ja joka vuosi kesän lopuksi kaupungissa on hänen muistoaan kunnioittava festivaali. Liput kannattaa hankkia hyvissä ajoin etukäteen näille festivaaleille, jotka pidetään 2.9.–21.9.

Syyskuussa on viinitapahtumia ja mitä erilaisimpia toreja, joita tulee keskustassa vastaan. Pääaukiolla (engl. Wenceslas Square) on syyskuun parin viikon ajan aika onnettomat markkinat, mutta niillä on kaikenlaista.

Lokakuussa tapahtumia alkaa olla entistä enemmän sisällä, mutta suosituiksi muodostuneet valofestivaalit eli Light Festival valaisevat Prahaa vuonna 2018 11.–14.10. Myös Prahan designtapahtuma eli Designblok pidetään lokakuussa, ja 25.–29.10. on messualueella [kartalla] kaikenlaista muotitietoisia kiinnostavaa.

Syksyn tapahtumat kruunaa tänä vuonna 28.10., joka on Tšekkoslovakian syntymäpäivä. Se on yleinen vapaapäivä, jolloin tänä vuonna on 100-vuotisjuhlan kunniaksi normaalia eläväisempää, mutta säät voivat tietysti tähän vuodenaikaan pettää. Paljon kaikenlaista on kuitenkin luvassa, ja täksi päiväksi monet pitkään suljettuna olevat paikat kuten Kansallismuseo kuuleman mukaan avataan, ainakin täksi päiväksi.

Toinen syksyn odottamaton yleinen vapaapäivä on 17.11. joka on ns. ”samettivallankumouksen” vuosipäivä. Tällöin keskustassa ja etenkin Národní-kadulla on kaikenlaista ohjelmaa, yleensä Tescon edustalla on lava ja ruokakojuja, ja tämä on hyvä päivä kierrellä Prahan keskustaa.

Pian vallankumouksen vuosipäivän jälkeen alkavat joulutorit, jotka yleensä avataan marraskuun viimeisenä viikonloppuna ja jotka jatkuvat loppiaiseen. Toreja on aivan keskustassa ja muuallakin, ja ne ovat vilkkaimmillaan vanhankaupunginaukiolla viikonloppuisin.

Lisää tietoa tapahtumista:

Pieni Matkaopas esittelee Prahan tapahtumia.

Prague Experince kertoo tapahtumista kuukausittain.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/05

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti