Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Joukko houkuttelevia lomakohteita niin valoa ja lämpöä etsiville kuin myös hiihtokeskuksista nauttiville matkailijoille. Talveksi lämpimään tai alppimaisemiin laskettelemaan
Hotelleja – Praha
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Stalin-ulkobaari Metronomilla
Metronomin alla on kesän ajan uusi Stalin-ulkobaari, joka ilmaantui siihen siksi, että kesän aikana kuvataan elokuvaa, joka liittyy vuonna 1962 maan tasalle räjäytettyyn Stalin-patsaaseen.
Kuva: Peter Forsberg

Praha loppuvuonna 2016

Praha on hyvä matkakohde ympäri vuoden, ja vuoden jälkimmäinen puolisko on etenkin loppukesän ja alkusyksyn osalta vuoden parhaita ajankohtia vierailla siellä. Kesällä kaupungissa on paljon tapahtumia, joista kerrotaan tällä sivulla, ja siellä on myös kaikenlaista uutta, eksoottisista ravintoloista museoihin ja muihin mielenkiintoisiin vierailupaikkoihin.

Suurimmat ja suosituimmat tapahtumat heinäkuusta loppiaiseen

Prahassa on vuoden kuuden viimeisen kuukauden aikana kaikenlaisia tapahtumia, taidenäyttelyistä musiikki- ja urheilutapahtumiin. Marraskuun lopulla alkavat joulumarkkinat jatkuvat yli joulun aina loppiaiseen asti, ja ennen joulua musiikkitarjontaa on normaalia enemmän.

Musiikki- ja kulttuuritapahtumia

Prahan oma Proms eli Lontoossakin pidettävä musiikkitapahtuma alkaa Prahassa kesäkuussa ja jatkuu lähes koko heinäkuun. Korkeatasoista klassista musiikkia on luvassa, ja sitä kuunnellaan upeissa saleissa ympäri kaupungin.

Heinäkuun alussa pidetään myös nykytanssiin pureutuvat festivaalit, jotka kestävät viikon aina 9.7. asti.

Heinäkuussa pidetään Bohemia Jazz Festival, jonka aikana vanhankaupunginaukiolla on ilmaiskonsertteja. Festivaalit pidetään heinäkuun puolivälin tienoilla, ja konsertteja on eri puolilla kaupunkia.

Dvořák on maan kuuluisin säveltäjä, ja häntä on tapana juhlia festivaaleilla, jotka kestävät lähes koko syyskuun. Dvořákova on merkittävä musiikkitapahtuma, ja paljon konsertteja on luvassa esimerkiksi joenrannalla olevassa upeassa Rudolfinum-salissa [kartalla]. Siellä on konsertteja lähes päivittäin, ja sinne on on hyvä suunnata konserttiin muulloinkin.

Prahassa on talvikaudella valtava määrä konsertteja, ja erityisen mieleenpainuvia ovat adventtiajan konsertit. Niistä ja muista konserteista saa hyvin tietoa Prague Experience -sivuilta.

Muita tapahtumia

Kesällä on paljon kaikenlaisia tapahtumia, ja nuorison ja miksei monen muunkin keskuudessa yksi kohokohta on Letni Letna, joka pidetään Letenské sady -puistossa 18.8.–4.9. Puistoalueella kannattaa käydä muutenkin koko kesäkauden ajan, sillä siellä on muutama terassi, paljon tilaa ja kuumilla ilmoilla viileämpää kuin kaduilla. Tänä kesänä sinne kannattaa mennä senkin takia, että suuren, vanhaankaupunkiinkin näkyvän metronomin [kartalla] alla on kesän ajan uusi Stalin-ulkobaari, joka ilmaantui siihen siksi, että kesän aikana kuvataan elokuvaa, joka liittyy vuonna 1962 maan tasalle räjäytettyyn Stalin-patsaaseen.

Sivu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Get Your Guide -sivustolta voit hankkia liput paikkoihin ja ajanvietteisiin Prahassa

Prahassa on melkoisesti mitä erilaisimpia urheilutapahtumia, joista saa hyvin tietoa niille omistautuneen verkkosivun kautta. Siinä on mukana melko erikoisiakin lajeja, mutta kaikkein suosituimpia lajeja ovat tietenkin jääkiekko ja jalkapallo, joiden kummankin kausi pyörähtää loppukesästä käyntiin.

Jalkapallossa on tietenkin Euroopan liigojen karsintaotteluita jo heinäkuusta lähtien, ja niissä pelaa Sparta Praha, joka vuonna 2015 ylsi hyvin Euroopan liigassa aivan loppupeleihin.

Jääkiekkoliiga pyörähtää käyntiin syyskuussa, ja otteluita on pitkin viikkoa. Prahan suosituimmat jääkiekkojoukkueet ovat Sparta ja Slavia.

Prahassa on paljon kaikenlaisia tapahtumia, ja niitä voi katsella monilta eri sivuilta. Prague.eu esittelee mielestään kaikkein parhaita tapahtumia, Kultura on erinomainen sivusto, joka kertoo hyvin etenkin kaikenlaisesta musiikkitapahtumista.

Uutta ja huomion arvoista Prahassa vuonna 2016

Prahaan on ilmaantunut jonkin verran uutta tänä vuonna, ja siellä ja lähistöllä voi vaikka käydä lentokonemuseoissa. Perheille on uusi dinosaurusteemainen vierailupaikka, ja varttuneemmat voivat harkita vierailua panimossa. Vietnamilaiset markkinat ovat ruokiensa takia hyvä vierailupaikka tänä kesänä, ja ravintolamaailmaan on muuallakin kaupungissa hyvä tänä vuonna kiinnittää huomiota.

Uusia museoita ja muita vierailupaikkoja

Prahassa ja lähistöllä on jonkin verran uutta museoissa, ja Prahan ympäristössä on pari uutta museota. Tšekkiläiseen tyyliin Prahan ja ympäristön museot kertovat paljon lentämisestä, lentokoneista, tankeista ja muusta sotakalustosta ja autoista kuten myös muistakin moottorikulkuneuvoista.

Yksi uudehko, vuonna 2013 avattu museo sijaitsee pääaukion varrella. Kylmän sodan museo [kartalla], joka sijaitsee kauneinta sosialismiajan rakennustyyliä edustavassa Hotel Jaltassa, on hyvä, vähän erilainen nopea vierailupaikka. Siellä oppii yhtä sun toista vuosien 1945–1993 Tšekkoslovakiasta ja muusta kylmän sodan ajasta, ja pääsylippu aikuisilta sinne on vain 60 kruunua eli reilut pari euroa.

Täysin uusi museo on Motol-kaupunginosassa, vinttikoiraradan vieressä sijaitseva Trabant-museo [kartalla]. Trabant eli epämukava ja epäsuosittu itäsaksalainen automerkki sosialismin ajoilta on viime vuosikymmenen aikana noussut suureen suosioon, etenkin entisessä sosialistisessa Euroopassa ja Itä-Berliinissä, missä myös on alan museo. Tšekit ovat alusta alkaen olleet mukana mitä erilaisimmilla Trabant-kierroksilla, kuten entisen Neuvostoliiton läpi ajamisissa, ja oli vain ajan kysymys, milloin alan museo saadaan myös Prahaan. Paikalle pääsee hyvin raitiovaunuilla 9, 10 ja 16, ”Hotel Golf” -pysäkille.

Helikoptereita Kbely-museossa (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Kbelyn lentokonemuseo on kesäisin avoina oleva ulkoilmamuseo, jonne ei ole pääsymaksua.

Hyvä vierailupaikka etenkin tänä vuonna, jolloin siellä on uudistettuja lentohalleja käytössä, on sotamuseo [kartalla], joka on vain kesäisin avoinna. Se sijaitsee alle tunnin junamatkan päässä Prahasta, ja siellä on nähtävissä erilaisia sota-ajoneuvoja ja mitä erilaisimpia sodankäyntiin liittyviä asioita ja tietenkin kuuluisa David Černýn vaaleanpunaiseksi maalaama ”vaaleanpunainen tankki”, joka muodostui Varsovan liiton lopun symboliksi. Museo on avoinna kesä- ja syyskuussa vain viikonloppuisin, klo 9.30–17, ja heinä- ja elokuussa ti–su klo 9.30–17.30. Pääsymaksua ei ole, ja tämä on erittäin suosittu vierailupaikka lapsiperheiden keskuudessa viikonloppuiltapäivisin. Paikalle pääsee nousemalla päärautatieasemalla junaan, joka kulkee kohti Týnec nad Sázavouta, ja pois jäädään asemalla ”Krhanice”. Siitä on puolen kilometrin matka sillan yli museon hallitsemalle laajalle alueelle.

Lentämisestä ja lentokoneista kiinnostuneille vielä tiedoksi, että sotamuseon kanssa samaan museoiden ryhmään kuuluu Kbelyn lentokonemuseo [kartalla]. Myös tämä ulkoilmamuseo on avoinna vain kesällä, eikä sinnekään ole pääsymaksua. Museo on avoinna ti–su klo 10–18. Tänne voi tulla hyvin kulkemalla ensin metrolla Palmovka-asemalle, nousemalla siellä linjoihin 185 tai 302 ja jäämällä pois pysäkillä ”Důstojnické domy”.

Lentokoneista kiinnostuneille pääpaikka koko Tšekissä on Škodan tehtaiden tunnetuksi tekemässä Mladá Boleslavissa sijaitseva lentokoneisiin ja ilmailuun yleensä liittyvä museo [kartalla], kaupungissa joka on keskellä ”Böömin paratiisia” eli suurta metsäaluetta. Tämä huhtikuussa 2015 avattu museo on suurimpia alallaan, ja kenen tahansa lentokoneista kiinnostuneen kannattaa tehdä tämän reilun tunnin suuntaansa kestävä matka. Museo on avoinna päivittäin klo 9–17, ja pääsymaksu aikuisilta on 100 kruunua. Lentokoneiden lisäksi kaupungissa vieraileva voi kiinnittää huomionsa Škoda-museoon [kartalla]. Se on avoinna ma–su klo 9–17, ja sinne on aikuisilta 70 kruunun pääsymaksu.

Mlada Boleslaviin on reilun tunnin junamatka, ja sinne on paras mennä suoralla, kerran tunnissa lähtevällä junalla päärautatieasemalta. Edestakainen lippu kannattaa hankkia jo mennessä, ja kaksikin ihmistä saa ryhmäalennuksen. Parhaat junayhteydet kannattaa selvittää Idnes-sivulla.

Panimokierros Prahassa

Praha ei ole Tšekin tunnetuimpia olutkaupunkeja, eikä siellä ole samanlaista suurta panimokulttuuria kuin joissain muissa maan kaupungeissa, kuten Plzeňissä. Prahassa vieraillessa on kuitenkin hyvä olla tietoinen prahalaisista oluista, joihin kuuluvat Staropramen ja Braník, joista tosin kumpikaan ei ole yhtä arvostettu olut kuin vaikka Pilsner Urquell tai Kozel.

U Sadu -ravintola-pubin terassi
Prahassa vieraillessa on hyvä olla tietoinen prahalaisista oluista, joihin kuuluvat Staropramen ja Braník, joista tosin kumpikaan ei ole yhtä arvostettu olut kuin vaikka Pilsner Urquell tai Kozel.
Kuva: Peter Forsberg

Prahassa voi lähellä Jiřího z Poděbrad -metroasemaa ostella vähän tunnettuja tšekkiläisiä oluita Beer Geek -puodista, ja viime vuonna perustettu Beer Geek Pub [kartalla] tarjoaa saman aukion laidalla erilaisia oluita kuin monet muut baarit. Kaljakauppa on avoinna useimpina päivinä klo 13–21, joskin la se avautuu jo klo 11, su vasta klo 15. Baari on avoinna joka päivä klo 15–02.

Näiden lisäksi on kuitenkin hyvä myös pitää mielessä, että Prahassa voi vierailla myös panimossa. Niistä kansainvälisesti tunnetuin on Staropramenin panimo, joka sijaitsee Anděl -metroaseman vieressä [kartalla]. Siellä kierros maksaa 200 kruunua ja sen voi tehdä englanniksi, saksaksi, venäjäksi tai tšekiksi, ma–su klo 10–18.

Varsin uusi panimokierros on vuonna 2013 aloitettu Pivovar Lužiny -panimon kierros, joka on kätevällä paikalla keskustan ulkopuolella, keltaisella linjalla olevan Lužiny-metroaseman vieressä. Verkkosivujen tai puhelimen kautta ilmoittaudutaan etukäteen, mikä on tyypillistä panimokierroksille, ja 30–40 minuutin kierrokselle mahtuu vain 10 ihmistä ja se maksaa 100 kruunua. Panimon lisäksi täällä on hyvä ravintola ja oluttupa, joissa voi ilman kierrostakin maistella panimon tuotoksia. Ilmoittautuakseen voi soittaa verkkosivuilla olevaan numeroon tai kirjoittaa sähköpostia.

Turisteja aina kiinnostava U Fleků [kartalla] on kuuluisa baari monestakin eri syystä, ja siellä on mahdollisuus tutustua yli 500 vuotta toimineeseen panimoon ja myös syödä ja juoda hyvin. Tässä hyvin turistivoittoisessa oluttuvassa on 8 erilaista salia ja terassi, ja siellä voi myös osallistua noin kolme varttia kestävälle, 200 kruunua maksavalle panimokierrokselle. Ma–pe klo 10–16 järjestetään kierroksia niillekin, jotka eivät halua itse ravintolaan, ja viikonloppuisin vain ravintolan asiakkaille.

Keskeisin kaikista panimoravintoloista on Novoměstský pivovar [kartalla], joka on hyvin samantyylinen turistien suosiossa oleva panimoravintola kuin U Fleků. Tämä Vodičkova-pysäkin vieressä sijaitseva panimo järjestää erilaisia kierroksia, joille voi kätevästi ilmoittautua sivulla olevan lomakkeen avulla. Tämä ei ole hintava paikka millään tavoin, sillä tuopin erinomaista olutta saa alle 1,50 eurolla ja kierroksen voi tehdä omaan tahtiin, samalla panimon tuotteita maistellen.

Kaikissa panimoissa on hyvät ravintolat ja baarit, joten niidenkin, joita kierrokselle osallistuminen arveluttaa, kannattaa ainakin käydä paikalla katsomassa minkälainen tunnelma ja tarjonta on. Panimoilla on myös kesäterassit, jotka usein ovat sisäpihalla, ja niissäkin on tyypillistä prahalaista tunnelmaa huhtikuulta lokakuulle.

Uusi DinoPark perheille

Suuren jääkiekkoareenan vieressä, missä pelattiin vuosien 2004 ja 2015 jääkiekon MM-kisat ja missä Sparta Praha nykyisin pelaa, sijaitsee Galerie Harfa -ostoskeskus [kartalla]. Se ei juuri tule turistille tutuksi, vaikka paikalliset pitävätkin sitä erinomaisena kauppakeskuksena. Sinne on kuitenkin nyt syytä ainakin perheiden lähteä, ja samalla voi tutustua vähän tähän Libeň-kaupunginosaan kuuluvaan alueeseen, joka viime vuosikymmenen kuluessa on kokenut melkoisen muodonmuutoksen. Paikalle on helppo kulkea keltaisella metrolinjalla, ja lähin metroasema on Českomoravská.

DinoPark on avoinna kesäkaudella huhtikuulta marraskuulle ma–su klo 9–18, ja se sijaitsee ostoskeskuksen katolla. Lipun hintaan kuuluu 4D-elokuva, ja tämä on dinosauruksineen vähän erikoinen vierailupaikka, joka soveltunee parhaiten pienille lapsille. Alle 3-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään, 3–15-vuotiaat pulittavat 100 kruunua ja tätä vanhemmat ovat aikuisia, jotka maksavat 150 kruunua lipustaan.

Vietnamilaiset markkinat
Vietnamilainen markkinapaikka on eksoottinen vierailupaikka, jossa on kaupungin parhaat aasialaiset ruoat ja mahdollisuus ostella kaikenlaista.
Kuva: Peter Forsberg

Vietnamilaiset markkinat

Kun Kiinan päämies vieraili keväällä 2016 Prahassa, yksi hänen vierailupaikoistaan oli SAPA eli vietnamilainen markkinapaikka Libuš-kaupunginosassa, metro- ja bussimatkan päässä keskustasta. Tämä jo pitkään pystyssä ollut kauppapaikka oli muutama vuosi sitten vaikeuksissa, vuonna 2009 siellä oli suuri tulipalokin, ja sen tulevaisuus oli epävarma. Markkinapaikka on kuitenkin viime vuosina saanut uutta tuulta purjeisiinsa, ja nykyään se on eksoottinen vierailupaikka, jossa on kaupungin parhaat aasialaiset ruoat ja mahdollisuus ostella kohtuuhinnalla kaikenlaista.

SAPA on hyvä vierailupaikka seitsemänä päivänä viikossa, noin klo 09–20. Käytännössä sinne on kuitenkin hyvä suunnata esimerkiksi aamu- tai iltapäivällä niin, että ajoittaa siellä käymisen lounas- tai illallisaikaan. Yhteen suuntaan matkustamiseen kuluu 30–50 minuuttia, riippuen melkoisesti siitä kuinka kauan bussia joutuu odottelemaan, sillä valtaosan ajasta se kulkee vain kaksi kertaa tunnissa.

SAPA on hyvä paikka tehdä vaate-, väline-, elintarvike- ja krääsäostoksia, ja suuret hallit [kartalla], jotka sijaitsevat alueen keskellä, ovat paras paikka keskitetysti nähdä kaikenlaista, vaikka muuallakin on kyllä kauppoja. Alueella kävely kannattaa, sillä etenkin sen laitamilla on erikoisia elintarvikeliikkeitä, joissa myydään hyvin eksoottisia, usein tuoreitakin kaloja, hedelmiä ja muita tuotteita, eikä näin autenttisia aasialaisia elintarvikkeita Euroopassa juuri muualla tulekaan vastaan.

Ruokailu on yksistään syy lähteä Sapaan tai ”Pikku-Hanoihin” kuten sitä joskus kutsutaan. Tänne tullaan lounaalle läheisistä työpaikoista, ja osa ravintoloista on melko täynnä viikolla klo 11–13. Ravintoloissa, joita on kymmenittäin, tarjoillaan kaikkein autenttisimpia vietnamilaisia ja myös muita aasialaisia annoksia, ja niitä tehdään pienissä tiloissa ja aivan uskomattomalla taidolla ja kärsivällisyydellä, nopeasti, taidokkaasti ja äärimmäisen herkullisia tuloksia saavuttaen.

Vietnamilainen kalakeitto
Vietnamilaisen markkinapaikan ravintoloissa, joita on kymmenittäin, tarjoillaan kaikkein autenttisimpia vietnamilaisia ja myös muita aasialaisia annoksia.
Kuva: Peter Forsberg

Keitot ovat yleisiä, ja niiden joukossa on erikoisuuksia, kuten Bun Tom Can, jossa on mereneläviä. Myös nuudeliannokset ovat hyviä, ja niissäkin on lihaa, kasviksia, tofua ja mereneläviä. Ateriat maksavat 100–120 kruunua eli neljän euron tienoilla. Vihreää teetä saa ilmaiseksi, ja jälkiruoaksi kannattaa ottaa vietnamilaista munkkia, joka on parempaa kuin suomalainen ja joka maksaa 10 kruunua per pieni munkki.

Parhaiten ravintoloita on näkyvän ravintola Lotuksen lähistöllä [kartalla], jossa esimerkiksi Hai Ha ja Hoang Ahn Quan ovat varmoja valintoja. Lotus on iso, hieno ja suurella terassilla varustettu ravintola, joka käy normaalia juhlavampaankin tilaisuuteen.

Markkinapaikalle pääsee parhaiten kulkemalla metrolla ensin asemalle nimeltään Kačerov (lausutaan ”Katsherov”), jossa noustaan ylös bussilaitureille. Niille pääsee seuraamalla kylttiä ”PID Bus Libuš” ja menemällä vuoron numero 113 pysäkille. Aikataulu voi olla hyvä katsoa etukäteen, mutta kaikkien liikennevälineiden yhteensovittamiseksi reittiopas voi säästää eniten aikaa. SAPAn pysäkki on nimeltään ”Sídliště Písnice”, ja bussimatka kestää noin vartin. Metroaseman tienoo on nuhjuinen ja arveluttavan näköinen paikka, mutta vierailijan helpotukseksi Prahassa ei ole mitään ikävää odotettavissa ja asemalla olevat joutomiehet ja muutkin pelkäävät huomattavasti enemmän turistia kuin päinvastoin. Tämä onkin Prahan laitaosienkin parhaita puolia, että on turvallista yöt päivät, eikä mitään aggressiivista tai edes vähäisintäkään vieraaseen ihmiseen kohdistuvaa huomiota tai kiinnostusta tarvitse pelätä.

Uusia ruokapaikkoja ja ravintolatrendejä

Prahaan ilmaantuu uusia ravintoloita jatkuvasti, ja ne tuovat yleensä lähes poikkeuksetta jotain uutta kaupungin ravintoloiden tarjontaan. Trendinähän on viime vuosina ollut se, että tšekkiläiset ja kiinalaiset ravintolat, jotka ennen olivat ehdottomasti yleisimpiä, vähenevät tai muuttuvat vähän paremmiksi, ja tilalle tulee joko jotakin täysin uutta konseptia tai sitten uudenlaisia ravintoloita.

Hyviä aasialaisia ruokia saadakseen ei tarvitse lähteä kauas keskustan ulkopuolelle, vaan esimerkiksi Vinohrady ja Žižkov ovat kaupunginosia, joista saa hyviä aasialaisia ruokia.

Vietnamilainen ravintola Pho
Jiřího z Poděbrad -metroaseman lähelle on monen muunkin aasialaisen ravintolan viereen avattu aito vietnamilainen ravintola Pho
Kuva: Peter Forsberg

Jiřího z Poděbrad -metroaseman lähelle on monen muunkin aasialaisen ravintolan viereen avattu aito vietnamilainen ravintola Pho (Slavíkova 12) [kartalla], jossa on myös hyvä valikoima sushia. Täällä voi syödä autenttisia vietnamilaisia annoksia, joista suosituimpia ja nopeimmin saatavia ovat keitot. Annokset maksavat 3,50 eurosta ylöspäin aina 6–8 euroon, ja ruokalistat ovat myös englanniksi. Toisin kuin monissa muissa ravintoloissa, täällä on osittainen itsepalvelumenetelmä, niin että ruoat tilataan tiskillä, maksetaan heti ja ne tuodaan sitten aikanaan pöytään. Ravintola on avoinna ma–su klo 10.30–22.30, ja se voi olla vähän turhan tukossa ma–pe noin klo 11–13, jolloin alueen työntekijät saapuvat lounaalle.

Saman kadun varrella on lukuisia muita ravintoloita, joiden joukossa on kaupungin parhaana pidetty take away -tyylinen Pho Vietnam, samalla kadulla lähempänä metroasemaa, numerossa 1. Jos haluaa syödä kenties Prahan parhaita japanilaisia ja korealaisia ruokia, kannattaa mennä pari korttelia pidemmälle, missä samalla kadulla sijaitsee Hanil. Se on hieno, kallis ravintola, kaikin tavoin hillitty paikka, joka kelpaa aasialaisille diplomaateille ja liike-elämän pampuillekin.

Niille, jotka haluavat syödä ainutlaatuisen mutta huokeahintaisen korealaisen aterian, suositellaan ehdottomasti vierailua tästä kävelymatkan päässä olevaan Bibimbapiin [kartalla]. Se sijaitsee aivan Lipanská-pysäkin vieressä, ja samalla kadulla on muitakin niin uusia kuin vanhojakin ravintoloita. Yksi hyvä tärppi tällä tienoolla on vielä kirkon vieressä oleva, balkanilaisia grillilihoja myyvä uusi Balkan Burger [kartalla].

Aivan ydinkeskustassa on muutama uusi ravintola, joista kaksi on Hotel Elyseen käytävän [kartalla] varrella, yhdellä pääaukion kuuluisista Pasáž-ostoskäytävistä, josta on vaivihkaa kehittynyt hyvä paikka syödä ravintolassa. Pho-Bun-Nem (Václavské náměstí 43, metro Můstek) on korvannut samalla paikalla olleita, erityylisiä ravintoloita, ja nykyisin siellä tarjotaan vietnamilaisia kotiruokia, joista suosituimpia ovat keitot ja etenkin lihakeitto (pho bo). Tästä kohtuuhintaisesta paikasta, jossa pääaterian lisukkeineen saa 4–5 eurolla, saa myös kasvissyöjille soveltuvia annoksia ja vietnamilaista salaattia, viikolla klo 10–21.30, viikonloppuisin vasta klo 11 alkaen. Paikka on melko tukossa viikolla klo 11–13 lounastajien takia, ja se on parempi paikka muina aikoina syömään saapuvalle turistille.

Jos vietnamilainen ravintola on täynnä tai se ei muuten täytä ruokapaikalle asetettuja vaatimuksia, on samalla käytävällä muitakin aasialaisia vaihtoehtoja. Tätä ennen, suuren Elysee-kyltin alla on kiinalainen ravintola, joka on yksi autenttisimmista ja vanhimmista koko kaupungissa. Se on kohtuuhintainen, tunnelmallisesti sisustettu ravintola, jonka hintataso on kohtuullinen ja josta saa ruokia, joita harvoin muualla näkyy. Saman käytän varrella, aivan sen päässä ja vietnamilaisen ravintolan vieressä, on uusi Noodles, aasialaistyylinen ravintola, joka on melko hintava ja jossa on erillinen lounaslista viikolla lounasaikaan. Se on tyylikäs ja trendikäs paikka käydä syömässä, mutta kustannukset muodostuvat siellä täysin toisenlaisiksi kuin käytävän kahdessa muussa aasialaisessa ravintolassa.

Raitiovaunu
Raitiovaunujen ja muiden liikennelaitteiden määrä vähenee dramaattisesti koululaisten jäätyä lomalle kesäkuun lopulla, ja vasta syyskuun ensimmäinen päivä joukkoliikenne palaa normaalijärjestykseen.
Kuva: Peter Forsberg

Yksi huomionarvoinen paikka ravintolalle on myös vihreän metrolinjan varrella sijaitseva Náměstí Míru eli Rauhanaukio. Sen lähistöllä on hyvä määrä ravintoloita, ja sen ohi kulkevan Rumunská-kadun varrelle on ilmestynyt kaksi uutta ravintolaa. Numerossa 34 [kartalla] korttelin päässä metroasemasta sijaitseva kuubalainen ravintola El Fierro / Havana Grill on saanut hyvää palautetta, ja siellä on mukava maistella kuubalaisia grillilihoja. Tästä vain parin sadan metrin päässä on vuonna 2015 avattu balkanilainen ja turkkilainen ravintola Sofran, jossa on alle 4 euron lounasaterioita, erilaisia kebab-annoksia, falafelia ja balkanilaisia grillilihoja, kuten pleskavicea, sitä todellista hampurilaista.

Unkarin-ystäviä voi myös kiinnostaa se, että samalla kadulla, näiden kahden ravintolan välimaastossa, sijaitsee unkarilaisia elintarvikkeita, ruokia ja viinejä myyvä putiikki.

Prahan joukkoliikenne vuonna 2016

Prahan joukkoliikenteessä on joka kesä poikkeusreittejä, ja tänä vuonna uuden kokonaisen metrolinjan rakennusprojekti saattaa jo myös alkaa näkyä. Raitiovaunujen ja muiden liikennelaitteiden määrä vähenee dramaattisesti koululaisten jäätyä lomalle kesäkuun lopulla, ja vasta syyskuun ensimmäinen päivä joukkoliikenne palaa normaalijärjestykseen. Se on perinteisesti ollut kaikkein rasittavin ja vilkkain päivä koko vuodesta, sillä tänä päivänä sekä koulut että monet työt pyörähtävät taas käyntiin.

Ennen Prahaan menemistä onkin hyvä katsoa Prahan joukkoliikenteen sivuja ja muistaa, että reitit ja aikataulut näkee kätevästi verkkosivuilta. Lippujen hinnat eivät ole joukkoliikenteessä viime vuosina muuttuneet, sillä yksi matka maksaa 24 tai 32 kruunua, vuorokausi 110 kruunua ja 3 vrk 330 kruunua. Ainoa muutos viime vuosina on ollut se, että vuosilipun hintaa laskettiin, ja vuosi joukkoliikenteessä maksaa 3650 kruunua per vuosi eli 10 kruunua per vuorokausi.

Elokuun viimeisenä maanantaina valtaosa Prahan raitiovaunulinjoista kokee suuriakin muutoksia. Reitit muuttuvat joidenkin linjojen kohdalla täysin, ja jos matkalla on välttämätöntä käyttää tiettyä raitiovaunulinjaa, on aikataulut ja reitit hyvä katsoa verkkosivuilta.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Alan Wilson /Flickr
2016/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti