- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Prahassa on monipuolinen valikoima erilaisia taidegallerioita ja museoita. Niitä on kaikilla turistien suosimilla alueilla samoin kuin muuallakin kaupungissa. Monet turistien suosimat museot ovat keskustassa vanhassakaupungissa tai sen liepeillä tai sitten linna-alueella, missä on lukuisia eri museoita. Niiden lisäksi kannattaa vierailla muilla alueilla kuten Holešovicessa sijaitsevissa museoissa, sillä ne ovat vähemmän vilkkaita ja usein edullisempia vierailupaikkoja.
Liput moniin virallisiin museoihin maksavat 110-200 kruunua, ja monet museot ovat avoinna ti-su klo 10-18. Paljon museoihin haluavan on hyvä hankkia Prague Card -kortti, joita saa 2-4 vuorokaudelle ja johon ilmaisen sisäänpääsyn lisäksi kuuluu muitakin etuja, kuten julkisten käyttäminen ilmaiseksi.
Prahan ehkä korkeatasoisin ja kansainvälisesti arvostetuin museo on vuonna 1925 rakennettuun funkkistyyliseen, monikerroksiseen messukeskukseen vuonna 1995 avattu modernin taiteen museo, jossa on esillä eurooppalaista taidetta, niin veistoksia kuin taulujakin.
Monia Prahaan tulevia kiinnostaa kubismi-suuntaus, jota 1910-luvulla kaupungissa kokeiltiin rakennustaiteenkin alalla. Myös Prahan suurin taidemuseo esittelee suuntauksen taideteoksia, kuten Picasson ja Braquen maalauksia ja Rodinin veistoksia. Picassolta on museossa muitakin töitä, itse asiassa niitä on hämmästyttävän suuri kokoelma. Museossa on esillä myös Matissen ja Chagallin teoksia, samoin kuin van Goghin töitä ja monia muitakin 1800- ja 1900-lukujen suurimpien mestarien teoksia.
Mielenkiintoa herättää myös melko tuntemattomaksi maailmalla jäänyt tšekkiläinen taide. Tšekin tunnetuimpia taiteilijoita on 1800-luvun Antonín Mánes, jonka tauluissa Tšekin maaseutu saa italialaisia piirteitä. Hänen lapsensa intoutuivat myös maalaamaan eräitä maan merkittävimpiä töitä. Keskieurooppalaisista taiteilijoista Gustav Klimt ja Egon Schiele ovat kuuluisimpia esillä olevia, ja uusimmista paikallisista taiteilijoista Jiří Kolář on kollaaseineen ja sanaleikkeineen hyvin edustettuna. Kannattaa myös vierailla museon terassilla, jolla on muun muassa Josef Koudelkan ottamia valokuvia Prahan vuoden 1968 miehityksestä, sosialistisen Tšekkoslovakian suuruudenhulluimpien rakennusprojektien esittelyä ja nukketeatterin lavasteita.
Veletržní palác sijaitsee hivenen hankalalla paikalla Letnán kaupunginosassa, jonne ei ole kätevää metroyhteyttä. Raitiovaunut 12, 14 ja 17 kulkevat kuitenkin aivan museon viereen. Museo on avoinna ti-su klo 10-18, ja aikuisilta lippu maksaa 200 kruunua.
Lähellä Václavské náměstí -aukiota sijaitsee Alfons Mucha -museo (Panská 7), joka on korkeatasoisimpia museoita koko kaupungissa. Muchan taideteokset ja julisteet ovat kaikille tuttuja, ja niitä voi nähdä täällä koko joukon, samoin kuin hänen luonnoksiaan ja vähemmän tunnettuja öljyvärimaalauksiaan. Täällä voi myös nähdä puoli tuntia kestävän elokuvan Muchasta ja hänen taiteestaan. Museo on keskeisellä paikalla aivan Na příkopě -kävelykadun kulmauksen vieressä, ja se on avoinna päivittäin klo 10-18.
Linnan edessä olevalla Hradčanské náměstí -aukiolla on monta hyvää museota kauniissa palatseissa, ja yksi niistä on poikkeuksellisen korkeatasoinen taidegalleria, nimittäin Sternberg-palatsin barokin mestarien museo (Hradčanské náměstí 15). Tämä 2000-luvun alussa peruskorjattu palatsi esittelee El Grecon, Rembrandtin, Rubensin ja monen muun tunnetun 1500-1600-luvun taiteilijan teoksia. Pääsymaksu on 150 kruunua aikuisilta, ja museo on auki ti-su klo 10-18.
Keskustan ulkopuolella sijaitseva ilmailumuseo on avoinna toukokuun alusta lokakuun loppuun. Se on Prahan museoista suosituimpia, etenkin tekniikasta kiinnostuneiden ja lapsiperheiden keskuudessa. Tänne pääsee keskustasta parhaiten busseilla 185, 259, 280, 302, 375 ja 376 Letňany-metroasemalta. Museoon on vapaa pääsy, ja se on avoinna ti-su klo 10-18.
Sotamuseo sijaitsee melko hyvällä paikalla lähellä keskustaa, Žižkovin kaupunginosassa, Florenc-metroaseman vieressä. Siellä on materiaalia Tšekkoslovakian perustamisesta, toisesta maailmansodasta ja kylmän sodan ajoista. Tämä on pääsymaksuton vierailupaikka, joka soveltuu parhaiten alan harrastajille.
Korkeatasoinen, 2000-luvulla avattu nykytaiteen museo DOX (Poupětova 1) sijaitsee Holešovice-metroaseman naapurissa Holešovicen kaupunginosassa. Museo on kaikin tavoin mieleenjäävä vierailupaikka: siellä näkee taiteen uusimpia suuntauksia ja kokee elämyksiä. Museo on avoinna eri päivinä vähän eri tavoin, ja aukioloajat kannattaa tarkistaa verkkosivuilta ennen paikalle lähtemistä. Museo on maanantaisin auki mutta tiistaisin kiinni, ja torstaisin se on pisimpään avoinna, klo 11-21.
Tämä useasta synagogasta ja museosta muodostuva nähtävyysrypäs sijaitsee Josefovissa, Prahan entisessä getossa ja juutalaiskaupunginosassa, joka on tunnelmallisinta vanhaakaupunkia. Juutalaismuseo (Široká 7) on tietenkin juutalaistaustaisten suuressa suosiossa. Siellä on tungosta etenkin kesäisin ja viikonloppuisin talvellakin, ja siellä vierailevan on hyvä yrittää käydä siellä aamupäivällä tai sitten talvella viikolla. Liput ovat kalliita, ja museo on kiinni lauantaisin ja muina juutalaisten juhlapyhinä. Kesäkaudella museo on avoinna klo 9-18, talvella klo 9-16.30.
Myös Josefovissa sijaitseva taideteollisuusmuseo on hyvä vierailupaikka Rudolfinumia vastapäätä, Staroměstská-bussipysäkin vieressä. Museossa on nähtävillä kaikenlaista kalustusta, koristetta ja asua, ja täällä näkee eri aikakausien kelloja kymmenittäin, jos pelkästään vierailee sen edullisessa, pääsymaksuttomassa kahvilassa. Myös museon pieni kauppa on hyvä vierailupaikka, johon ei tarvitse ostaa lippua. Museoon on 120 kruunun pääsylippu, jolla pääsee katsomaan sekä kokoelmia että vaihtuvia näyttelyitä. Museo on kiinni maanantaisin, avoinna tiistaisin klo 10-19 ja ke-su klo 10-18.
Huom: Taideteollisuusmuseo on suljettuna vuodesta 2015 loppuvuoteen 2017.
Toisella puolella jokea, hyvin lähellä Kaarlensiltaa sijaitsee uudehko modernin taiteen museo, Kampa (U Sovových mlýnů 2), joka on saanut nimensä sen saaren mukaan, jolla se sijaitsee. Malá Stranaan kuuluva saari on hieno paikka kesäaikaan, ja museon vieressä voi tutustua David Cernyn jättikokoisiin vauvoihin, joihin lapset ja joskus aikuisetkin yrittävät kiivetä. Museon pihamaalla kannattaa käydä vaikka ei sisälle aikoisikaan, sillä siinä jo pääsee vähän kärryille siitä, minkälaista taidetta museon suojissa on. Museo on avoinna joka päivä klo 10-18, ja sinne on kallis, miltei 10 euron pääsymaksu.
Vuosien 1948-1989 ajan sosialistinen Tšekkoslovakia oli suljettu maa, jossa ihmiset pelkäsivät salaista poliisia ja työpaikkansa tai etujensa menettämistä, jos vaikka sattuivat vaihtamaan pari sanaa kaupungissa vierailevien harvojen ulkomaalaisten kanssa.
Vaikka aikakausi on monille tuttua aikaa, ei sosialismin hiljaisista kauhuista ole kuitenkaan hirveästi puhuttu, ja esimerkiksi Tšekin tasavallassa ajasta edelleenkin puhutaan joukkotiedotusvälineissä ja tietokirjallisuudessa vähän. Niinpä vierailu tässä McDonaldsin kanssa samassa rakennuksessa sijaitsevassa Kommunismimuseossa (Na příkopě 10) on Prahassa lomaillessa paikallaan.
Museo on kaupungin keskeisimpiä ja sijaitsee shoppailukatu Na příkopěn varrella. Museon laajat kokoelmat antavat hyvän kuvan kaikesta sosialistiseen aikaan liittyvästä, urheilusta tiedonvälitykseen ja armeijan toimintaan. Museo on avoinna jouluaattoa lukuun ottamatta joka päivä klo 9-21.
Wikipedia listaa lisää museoita Prahassa.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Päivitetty: 2014/06
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.
Kävimme Prahassa syksyllä 2012. Teknillinen museo oli todella mielenkiintoinen! /TL