Aiheeseen liittyvää: Lisää valokuvia
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Málaga on Euroopan eteläisin miljoonakaupunki ja Costa del Solin tunnetuin keskus. Se on oivallinen lomakohde, jos haluat nauttia rannoista, kulttuurista, ostoksista ja herkullisesta ruoasta. Lue lisää Málagasta
Hotelleja – Praha
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Raitiovaunu 22
Raitiovaunulinjoista tärkeimmät ovat 9 ja 22. Ne muodostavat koko Prahan joukkoliikenneverkoston tukirangan, ja ne liikkuvat ruuhka-aikoihin kolmen minuutin välein ja aina vähintään 10 minuutin välein.

Liikkuminen Prahassa

Prahassa valtaosa paikasta toiseen siirtymisestä hoituu kävellen, ja kävellen onkin paras tutustua vanhaankaupunkiin, sen ympäristössä oleviin keskustan uusiin osiin ja joen toisella puolella oleviin kaupunginosiin, jotka huipentuvat linnakukkulalla.

Jos mielii siirtyä lyhyitä matkoja keskustassa tai sen ulkopuolelle, on kolmelinjainen metro kätevä ja nopea kulkuneuvo. Hyviä ovat myös lukuisat raitiovaunulinjat, joiden kyydistä näkee paljon ja jotka liikkuvat kaikkialle kaupungin alueelle, yötä päivää. Bussit liikkuvat nekin päivisin ja öisin, takseja on katukuvassa melkoisesti ja Prahasta saa niin halutessaan vuokralle pyörän tai auton.

Kävely

Pääasiallisesti Prahassa liikutaan kävellen, ja jos siellä ei halua käyttää aikaa paikasta toiseen matkustelemiseen, kannattaa majapaikka varata joko keskustasta läheltä jokea tai sitten keskustan uuden puolen pääpaikkojen ympäristöstä, jotka ovat pääaukionVáclavské náměstí (Václavské náměstí) [kartalla] ympäristössä. Aukion ympäristö on kätevää tienoota siinäkin mielessä, että alueelle on helppo saapua julkisilla liikennevälineillä lentoasemalta.

Vanhakaupunki on oikeastaan vain kävelijöille tarkoitettu, vaikka siellä liikkuukin takseja ja nykyään myös pieniä busseja. Siellä on paljon kävelykatuja ja erilaista nähtävää, johon voi tutustua vain kävellen. Suosittua on kävellä [kartalla] vanhankaupungin pääaukioltaStaroměstské náměstí (Staroměstské náměstí) Karlova-kadulleKarlova-katu ja sitä pitkin KaarlensillalleKaarlensilta (Karlův most) ja siitä mieluiten Nerudova-katua pitkin kohti linna-aluettaLinna-aluetta (Hradčany). Tällä matkalla valtaosa reiteistä on sellaisia, että niitä pitkin pääsee vain kävellen, mutta suuren osan vuodesta tämä alue on täysin tukossa turisteista, ja jos tämän matkan haluaa kävellä, kannattaa lenkki tehdä jo aamupäivällä. Kaikkein parasta tunnelmaa täällä onkin hiljaisina aikoina, eli marraskuun alusta jouluun ja loppiaisesta aina pääsiäiseen asti.

Vanhastakaupungista on helppo kävellä mitä erilaisimpia reittejä pitkin keskustan uusiin osiin, ja myös vanhaakaupunkia ympäröivissä kortteleissa on paljon kävelykatuja. Keskustan uudella puolella on mukava kävellä myös joenrantoja pitkin, ja nämä pitkään huomiotta jääneet alueet ovat nykyään entistä suositumpia monenmoiselle tapahtumalle. Joenrantaa kannattaa kauniilla ilmalla vähän mittailla ja kävellä Kaarlensillalta kohti Národní-katua ja siitä ohi Kansallisteatterin ainakin Náplavka-rantakadulleNaplavka-rantakatu [kartalla] asti. Erityisen hyvä tämän ns. Tanssivan talonTanssiva talo alapuolella olevalle rantakadulle on kävellä lauantaisin, jolloin siellä on tori. Nykyään siellä on paljon terasseja ja tapahtumia, ja sinne voi kesäkauden aikana kauniina päivänä koska tahansa suunnata.

Keskustasta muualle käveleminen ei ole kaupunkia tuntemattomalle kovinkaan helppoa. Jos haluaa siirtyä keskustan ulkopuolella oleviin osiin tai lyhyenkin matkan päähän keskustasta, ovat etenkin metro ja raitiovaunut mutta joissain tapauksissa myös linja-autot hyviä apuvälineitä.

Julkiset liikennevälineet: metro, raitiovaunut ja linja-autot

Prahan joukkoliikenteessä on ollut jonkin verran uudistuksia viime vuosina, ja jos siellä vieraili muutama vuosi sitten, samat ratikka- tai metrolinjat eivät välttämättä enää kulje samoja reittejä pitkin. Metrossa on edelleen kolme linjaa, ja se on saanut uusia asemia viime vuosina. Raitiovaunu on erittäin hyvä tapa siirtyä etenkin keskustan vieressä oleviin kaupunginosiin, ja joillekin tulee muulloinkin kuin lentokenttämatkalla tarvetta busseille.

Sivu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Get Your Guide -sivustolta voit hankkia liput paikkoihin ja ajanvietteisiin Prahassa

Lippujen hinnat ja saatavuus

Prahassa paikallisille myytävien matkalippujen hinnat ovat yli vuosikymmenen pysyneet samoina, mutta lippuja on nykyään helpompi ostaa automaateista kuin ennen. Muutoksia on kuitenkin tullut yksittäisten lippujen ja turisteille suunnattujen päivälippujen hintoihin, eivätkä ne enää ole samoja kuin vielä muutama vuosi sitten.

Lippujen hinnat

Yksi lippu korkeintaan puolen tunnin matkalle maksaa 30 kruunua, 90 minuuttia voimassa oleva lippu maksaa 40 kruunua, vuorokauden voimassa oleva lippu maksaa 120 kruunua ja kolme vuorokautta voimassa oleva lippu 330 kruunua. Liput ovat voimassa kaikilla vyöhykkeillä, ja pysäkillä tai asemalla olevasta automaatista oleva lippu pitää aina leimata ennen metroon menemistä tai heti raitiovaunuun tai bussiin noustessa. Ilman lippua, leimaamattoman lipun tai umpeen menneen lipun kanssa matkustava joutuu maksamaan sakon, joka on pienempi jos sen maksaa paikan päällä tarkastajalle. Jos mukana on matkalaukku, joutuu yksittäisillä lipuilla matkustava hankkimaan 20 kruunua maksavan lisälipun. Jos ostaa vuorokauden tai sitä pidempään voimassa olevan lipun, ei lisälippua matkalaukkua varten tarvitse.

Petřínin kukkulalle kulkevaan funikulaariinPetřínin kukkulalle kulkeva funikulaari on omat, erilliset 60 kruunua maksavat liput, joita ei voi käyttää muissa liikennevälineissä Kuukausikortin tai sitä pidempään voimassa olevan matkakortin kanssa funikulaari ei maksa mitään. Normaalit matkaliput eivät myöskään käy AE-lentokenttäbussiin tai paikallisjuniin, joihin pitää aina ostaa erilliset liput.

Tietoa lippujen hinnoista ja muusta niihin liittyvästä saa Prahan liikennelaitoksen sivuilta.

Tietoa sakkomaksuista saa DPP:n sivuilta.

Lastenlippu ja eläkeläisalennukset

Lapset ja eläkeläiset (tai yli 60-vuotiaat) saavat alennettuja lippuja tai ilmaisia matkoja, mutta opiskelijoille tai muille yli 15-vuotiaille ei ole alennettuja lippuja. Alennettuihin tai ilmaisiin lippuihin ovat kaikki oikeutettuja, mutta kannattaa tutustua alla olevilta sivuilta ketkä saavat alennettuja tai ilmaisia lippuja, sillä jo 15-vuotta täyttänyt joutuu maksamaan täyden hinnan ja 65-vuotta täyttäneet saavat matkustaa ilmaiseksi.

Lastenlippu on 6–14-vuotiaille, ja alle 6-vuotiaat voivat matkustaa ilmaiseksi, mutta 15-vuotiaat katsotaan aikuisiksi. Alennuksen saadakseen yli 10-vuotiailla lapsilla tulee matkan aikana olla henkilökortti tai passi mukana. Tietoa lastenlipuista saa liikennelaitoksen sivuilta.

Lippuautomaatti metroasemalla
Lippuja voi ostaa automaateista, etenkin metroasemilla olevista lipunmyyntipisteistä, joita ei ole kaikilla asemilla, ja joistain kioskeista ja kaupoista.

Lippujen myyntipisteet ja lippujen leimaaminen

Lippuja voi ostaa automaateista, etenkin metroasemilla olevista lipunmyyntipisteistä, joita ei ole kaikilla asemilla, ja joistain kioskeista ja kaupoista. Lippuja myydään nykyään lähes kaikilla raitiovaunu- ja bussipysäkeillä, ja lähes kaikissa busseissa ja raitiovaunuissa on lippuautomaatti. Lippuautomaatteihin käyvät poikkeuksetta maksukortit, ja lippujen ostaminen on hyvin helppoa.

Tärkeää on aina leimata kaikki paperiliput. Metrossa tämä tapahtuu yleensä jo ennen rullaportaisiin menemistä. Raitiovaunussa on leimauslaitteita, ja myös busseissa, joihin kaikkiin voi nousta mistä tahansa ovesta, on leimauslaitteita muutama.

Lippuja voi hankkia myös puhelimella tai tabletilla, mutta tällöin on oltava paikallisen operaattorin myymä sim-kortti, jonkalaisen kylläkin saa melko helposti monenmoisista kaupoista. Puhelimella ostettujen lippujen hinnat ovat kruunun korkeampia kuin normaalit liput, ja sellaisen saapuminen kestää pari minuuttia, niin että se pitää olla tullut jo ennen kuin menee alas metroon tai nousee muuhun liikennelaitteeseen.

Tietoa eri tavoista hankkia lippuja saa DPP:n sivuilta.

Prahan joukkoliikennevälineet

Prahassa matkat tulee useimmiten tehtyä metrolla, raitiovaunulla tai bussilla, mutta siellä on myös muita liikennevälineitä. Keskustan alueella liikkuminen on suoraviivaista, mutta jos siirtyy keskustan ulkopuolelle, voi reittiä joutua tutkimaan. Prahassa on paljon erilaisia remontteja ja tietöitä, niin että linjat muuttuvat usein ja jopa metroasemat voivat olla vuoden pari suljettuina.

Kaikkein helpoin selvittää miten pääsee joltakin pysäkillä toiselle pysäkille on käyttää Prahan liikennelaitoksen verkkosivujen etusivulla olevaa reittihakua.

Metroasema
Metrolla on kolme linjaa, eli A, B ja C. Niillä on värit, jotka ovat vihreä, keltainen ja punainen.

Metro

Niin keskustan alueella kuin sen ulkopuolellekin matkustettaessa maanalainen eli metro on kaikkein kätevin tapa siirtyä paikasta toiseen.

Metrolla on kolme linjaa, eli A, B ja C. Niillä on värit, jotka ovat vihreä, keltainen ja punainen, ja niistä A eli vihreä tulee lentokentältä julkisilla tuleville tutuksi. A-linjalla on asema vanhassakaupungissa (Staroměstská) ja toinen sen vieressä (Můstek).

Kaikki metrolinjat ja niiden päivitetyt aikataulut näkee DPP:n sivuilta.

Raitiovaunut

Prahassa on melkoinen määrä raitiovaunulinjoja ja yli 150 kilometriä raitiovaunukiskoja. Prahaan tulee lisää raitiovaunulinjoja, joskin ne liikkuvat pääosin keskustan ulkopuolella, ja raitiovaunulinjoja on viime vuosina muuteltu, niin että vanhat tiedot eivät enää välttämättä pidä paikkaansa. Raitiovaunuilla on myös yölinjoja, jotka yleensä liikkuvat 20 minuutin välein.

Linjoista tärkeimmät ovat 9 ja 22. Ne muodostavat koko Prahan joukkoliikenneverkoston tukirangan, ja ne liikkuvat ruuhka-aikoihin kolmen minuutin välein ja aina vähintään 10 minuutin välein. Kuten valtaosa raitiovaunulinjoista, ne liikkuvat noin klo 4.30–00.30 välisenä aikana, mutta eri päivinä ja eri vuodenaikoihin on erilaisia aikatauluja. Kesällä ja viikonloppuisin kaikilla linjoilla on vähiten vuoroja, ja eniten erilaisia korjaustöitä, jotka voivat hetkellisesti lopettaa jonkin linjan tai muuttaa sen reitin, on heinä- ja elokuussa.

Raitiovaunu
Raitiovaunulinjoja on viime vuosina muuteltu, niin että vanhat tiedot eivät enää välttämättä pidä paikkaansa.

Myös jotkin muut linjat liikkuvat tiuhaan tahtiin, ja yksi sellainen on vanhankaupungin joenrantaa pitkin kulkeva linja 17, joka menee myös Letnáan, joen toiselle puolelle. Jotkin linjat, kuten 26, liikkuvat parhaimmillaankin melko harvoin ja iltaisin ja viikonloppuisin vain kolme tai neljä kertaa tunnissa.

Muitakin hyödyllisiä linjoja on, ja niiden kaikkien päivitetyt aikataulut ja reitit näkee DPP:n sivuilta.

Linja-autot

Linja-autot eivät tule turistille yhtä tutuiksi kuin metro ja raitiovaunut, mutta 119, johon noustaan lentoasemamatkoilla, ja 207, joka kulkee vanhankaupungin metroaseman (Staroměstská) vierestä Florenc-asemalle, jolla on linja-autoasema, ovat sellaisia, jotka voivat tulla tutuiksi. 207 on kätevä siitä, että se kulkee vanhankaupungin ympäri, ja sen kyydissä voi nopeasti siirtyä joenrannalta muualle keskustaan.

Kaikkien linja-autolinjojen reitit ja aikataulut voi nähdä DPP:n sivuilla.

Yöliikenne

Prahassa kulkee yöraitiovaunuja ja -busseja, joista turisteille parhaita ovat raitiovaunut. Kaikki Prahan öisin noin klo 00–05 liikkuvat raitiovaunut kiertävät Lazarská-pysäkin [kartalla] kautta, ja se on lähellä pääaukiota ja vanhaakaupunkia. Raitiovaunut kulkevat siitä joen molemmille puolille, ja niihin käyvät aivan samat liput kuin muihinkin liikennelaitteisiin. Yöraitiovaunulinjat kulkevat kaikkialle kaupunkiin, ja yöraitiovaunulinjoja ovat linjat 90–99. Yöraitiovaunulinjat ja niiden aikataulut voi katsoa DPP:n sivuilta, ja aikataulut näkyvät myös kaikilla pysäkeillä.

Myös linja-autot kulkevat öisin, usein vain kerran tai korkeintaan pari tunnissa, mutta niitä liikkuu läpi yön. Yöbussien linjat, reitit ja aikataulut voi katsoa liikennelaitoksen sivuilta.

Lisää liikkumisesta Prahassa:

Prahan joukkoliikenteen viralliset sivut

Prahan joukkoliikenteen linjakartat

Takseja
Taksiin nouseminen lennosta voi olla huono ratkaisu. Turvallisinta on soittaa luotettavan yhtiön taksi paikalle tai ottaa sellainen tolpalta.

Taksi

Prahassa on paljon takseja, ja sen taksimaailmassa on viime vuosina tapahtunut mullistuksia. Taksilla liikkuminen on edullista mutta siinä on aina mahdollisuus tulla huijatuksi. Kaikkein turvallisinta on valita luotettava yhtiö ja joko soittaa taksi paikalle tai ottaa sellainen tolpalta. Taksiin nouseminen lennosta voi olla huono ratkaisu, mutta jos hinnan sopii etukäteen, voi taksiin nousta. Epärehellisiä kuskeja norkoilee myös lähellä taksitolppia ja muissa paikoissa, joissa ihmisiä liikkuu. Epärehellisen taksin tunnuspiirteisiin kuuluu, että taksat eivät ole selkeästi näkyvissä ja että auto on joko normaalia prameampi tai parhaat päivänsä nähnyt. Myös kyydit, joita taksikuskit tulevat rautatieasemalle tai linja-autoasemalle tarjoamaan turistien näköisille, ovat lähes poikkeuksetta ylihintaisia.

AAA-taksi
Vanha ja yleensä luotettava AAA on helposti tilattavissa ja kohtuuhintainen.

Taksojen tulisi olla selkeästi näkyvissä, ja nykyään on määritelty maksimihinnat, jotka ovat viime vuosina tosin nousseet ja voivat edelleen nousta. 60 kruunua on varsin normaali alkumaksu, ja kilometrin keskihinta liikkuu 35 kruunun tienoilla. Viidellätoista eurolla (400 kruunua) tulisi päästä 10 kilometrin matka, ja 17 kilometrin matka lentoasemalta keskustaan maksaa noin 700 kruunua. Tietoa taksien hinnoista, toimintatavoista, luotettavista yhtiöistä ja myös Boltin kaltaisista taksimaisista palveluista saa Praguegosta.

Taksin voi yleensä maksaa kortilla mutta tämä on hyvä varmistaa jo taksiin noustessa. Monet kuskit odottavat ulkomaalaiselta tippiä, ja jos kyyti oli hyvä, voi summaa pyöristää noin 10 % ylöspäin.

Luotettavat taksiyhtiöt

Taksiyhtiöt ovat muuttuneet viime vuosina, eikä vanhoja suosikkeja välttämättä enää ole tai ne eivät enää ole suositeltavia. Viime vuosien turistittomuuden takia monet yhtiöt ovat lopettaneet, ja jotkut taksiyhtiöt pitävät nykyään vain tšekinkielisiä sivuja.

Yksi luotettava taksiyhtiö on Taxi Praha, ja sekin on helppo tilata paikalle.

Vanha ja yleensä luotettava AAA on myös helposti tilattavissa ja kohtuuhintainen. Sen sivut ovat englanniksi, sillä on sovellus ja sen takseja voi tilata myös verkkosivujen kautta.

Autoilu ja autonvuokraus

Prahaan ei kannata tulla autolla eikä siellä kannata ajella vuokra-autolla. Jos Prahaan saapuu autolla, kannattaa majapaikka varata keskustan ulkopuolelta, hyvien liikenneyhteyksien varrelta, niin että pääsee julkisilla keskustaan.

Autoilu on hankalaa ja keskustassa on joillain kaduilla ruuhkia viikolla aamusta iltaan, mutta viikonloput ovat hiljaisia. Keskustassa on paljon katuja, joilla ei saa autoa ajaa, mutta niitä on ulkomaalaisen vaikea etukäteen tietää. Keskustassa on paljon liikennepoliiseja, joiden ainoa työ on antaa väärin autoileville sakkoja.

Prahasta voi vuokrata auton, mutta maassa ei ole tavallista ajaa kaupungista toiseen yksityisautolla. Muut kuin kaupunkien sisäiset tai lyhyet matkat maaseudulle hoidetaan yleensä ympäristöystävällisillä, edullisilla ja luotettavilla julkisilla liikennevälineillä, joita ovat junat ja linja-autot.

Jos Prahassa haluaa välttämättä vuokrata auton, voi sellaisen vuokrata vaikka lentoasemalta.

Pyöräily

Praha ei ole hyvä kaupunki pyöräillä paikasta toiseen, eikä pyöräily siellä mäkisyyden ja kaupungin yleisen luonteen takia olekaan suosittua. Kaupungissa on pyöräteiden verkosto, mutta sen käyttäminen vaatii paikallistuntemusta ja siihen tutustuminenkin on aikaa vievää.

Kaikesta huolimatta Prahassa on pyörävuokraamoita, ja vanhastakaupungista voi vuokrata pyörän ja vuokraamot järjestävät myös opastettuja pyöräilykierroksia.

Keskeinen vuokraamo, joka järjestää monenmoisia opastettuja pyöräilykierroksia ja myös patikointi- ja muita kierroksia, on Praha Bike, joka sijaitsee vanhassakaupungissa.

Toinen vanhankaupungin pyörävuokraamo on Okolo.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2022/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti