- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Tällä sivulla tutustutaan joen linnanpuoleisiin seutuihin: Malá Stranaan ja itse linna-alueeseen, Hradčanyyn.
Joen toisella puolella sijaitseva Malá Strana [kartalla] on kaunis kaupunginosa, jossa on paljon nähtävyyksiä, hyvä valikoima erilaisia ravintoloita, ja museoitakin siellä on monia erilaisia. Turistit saapuvat tänne yleensä Kaarlensillan kautta, mutta etenkin viikonloppuiltapäivisin sinne on hyvä siirtyä Kaarlensillan kummallakin puolella olevaa normaalia siltaa pitkin.
Malá Stranan joenrannan edustalla on Kampa-saari, jonka erottaa pieni Čertovka-kanava, jota pitkin kulkee veneitä. Saaren rannalla on Kaarlensillan ympäristössä terasseja, joilla voi syödä ja juoda. Kampa-saarella on suhteellisen rauhallista tunnelmaa, ja turistiryhmiä pyörii oikeastaan vain Kaarlensillan alapuolella olevilla kaduilla. Saarella on erinomainen Museum Kampa -nykytaiteen museo [kartalla], jonka pihamaalla voi maksutta nähdä erikoisia taideteoksia. Sen vieressä olevia Vauvat-veistoksia on mukava katsella, ja nehän ovat kaupungin kuuluisan taiteilijan David Černýn kädenjälkeä. Museo sijaitsee puistoalueella, jolla on mukava viettää kesällä aikaa.
Joenrannalla Kampa-saaressa on parikin hyvää ravintolaa ja hyvät näkymät Kaarlensillalle, ja aivan puistoalueen vieressä on myös Prahan kuuluisa mutta erikoinen nähtävyys, John Lennon -seinä [kartalla]. Se sijaitsee sopivasti matkalla Kampa-saarelta yli kanavan kohti Malá Stranan pääpaikkoja, joita on hyvä määrä Maltézské náměstí -aukion tuntumassa.
Maltézské náměstí -aukiolla [kartalla] on useita hyviä ja korkeatasoisia ravintoloita ja kahviloita, ja aukiolla kannattaa kiinnittää huomiota niin sanottuun Havel-penkkiin, joka ilmestyi tähän Václav Havel -kirjaston viereen vappuna 2014. Aukiolla on myös kaunis kirkko, ja siltä voi siirtyä Kaarlensillalle ja Malostranské náměstí -aukiolle tai sitten aina vilkkaalle Karmelitská-kadulle [kartalla], jolla on silläkin museoita, kirkkoja ja kaikenlaisia ruoka- ja kahvipaikkoja. Lisää vastaavaa meininkiä on Karmelitskáa jatkavalla Újezd-kadulla [kartalla], jolta voi nousta ylös Petrinin kukkulalle vievään köysijunaan tai sen vieressä tutustua erikoiseen, kommunismin uhreja kunnioittavaan muistomerkkiin.
Karmelitská johtaa Malostranské náměstí -aukiolle [kartalla], jonka kautta kulkee tiuhaan kulkeva ja linnalle vievä raitiovaunu numero 22, joka muuten on tunnettu taskuvarkaistaan. Aukion tuntumassa on paljon kaikenlaista, ja siltä voi jatkaa sitten kohti Malostranská-metroasemaa, jonne on noin kilometrin matka ja jonne kulkee useita raitiovaunuja, tai ylös kohti linnaa.
Ylös kohti linnaa johtaa Nerudova-katu [kartalla]. Vaihtoehtoisesti ylös mennessä voi myös tutustua Nerudova-kadun vieressä kulkevaan mutta rauhallisempaan Thunovská-katuun [kartalla], jolla sijaitsee kuuluisa, tasokas U Hrocha -pubi ja ravintola (Thunovská 20).
Nerudovan lisäksi kannattaa tutustua paitsi Thunovská-katuun myös toisella puolella kulkeviin Tržiště- ja Vlašská-katuihin [kartalla], joilla on kauniita rakennuksia ja kaikenlaista nähtävää. Nämä kadut olivat aikoinaan seppien ja käsityöläisten seutua. Heidän jo aikoja sitten unholaan joutuneen elämänsä suuri prahalainen kronikoitsija oli Jan Neruda, joka syntyi Nerudova-kadun numerossa 47 vuonna 1834. Hän ei ole kirjailijana kansainvälisesti kuuluisa, ja hänen nimensä tiedetään lähinnä siksi, että tunnettu eteläamerikkalainen kirjailija Pablo Neruda otti tšekkiläiseltä kirjailijalta sukunimensä.
Tržiště-kadun varrella sijaitsee nykyisin melkoisten turvatoimien takana Yhdysvaltain suurlähetystö Schönbornský palác -palatsissa, ja tässä talossa Franz Kafka vuonna 1917 asui. Vlašská-kadulla puolestaan sijaitsee toinen kuuluisa alueen palatsi, Lobkowiczký palác, jossa on Saksan suurlähetystö ja jonne tuhannet itäsaksalaiset syksyllä 1989 kiipesivät lännen viisumit mielessään, ja tästähän lopullisesti alkoi koko järjestelmän romahdus.
Kävellessään ylös Vlašskáa [kartalla] voi myös ihailla sen vieressä olevia puistoalueita, joiden yläpuolella on Petrinin kukkula ja sen vieressä Strahovin luostari. Strahovin luostarialue [kartalla], joka periaatteessa sijaitsee jo Hradčany-kaupunginosan puolella, on hyvä vierailupaikka. Sen kirjasto on aivan uskomattoman upea barokkityylinen vierailupaikka, ja siellä on muitakin hienoja rakennuksia ja myös ravintoloita, joista jotkin tekevät omia erinomaisia oluitaan.
Strahovin luostarialueelta voi kävellä Petrinin kukkulalle [kartalla], jolla sielläkin on nähtävää peilitalosta nälkämuuriin: siellä on kaunis ruusutarha ja kirsikat kukkivat kauniisti alkukesästä. Täällä viihtyvät erityisen hyvin lapsiperheet. Petrinin kukkula on parhaimmillaan kesällä, mutta se on vilkas paikka viikonloppuisin ja siellä voi hyvin käydä talvellakin, jolloin sen eristäytyneestä tunnelmasta voi parhaiten nauttia.
Hradčany eli linna-alue [kartalla] on muutakin kuin Prahan linna eli hrad, ja sen muihinkin osiin kannattaa ehdottomasti tutustua. Linna-alueelle voi tulla hyvin vaihtoehtoista reittiä Strahovin luostarin vierestä, jolloin tutustuu ensin Loretánské náměstí -aukioon.
Loretánské náměstí -aukio [kartalla] on kuuluisa Černínský palác -palatsista, jonka julkisivu on Prahan pisin, ja joka toimii Tšekin eduskunnan kokoontumispaikkana. Sitä vastapäätä sijaitsee täysin eriluonteinen Loreta, joka on pyhiinvaelluskohde eteläeurooppalaisten keskuudessa. He käyvät täällä katsomassa Santa Casa -tilaa eli pyhää taloa, jolla nimellä Neitsyt Marian Nasaretin kotia kutsutaan, samoin kuin Narozeni Pane -kirkon aarteita.
Loretan edustalla on hyvää tunnelmaa mutta usein vilkasta, ja jos haluaa eksyttää väkijoukot, kannattaa siirtyä Kapucínská;-katua [kartalla] pitkin Nový Svět- eli Uusi Maailma -korttelistoon. Alueen läpi on hyvä kävellä kohti linnan porttien edessä olevaa Hradčanské náměstí -aukiota, ja sinne voi myös pysähtyä aterialle tai juomalle. Hyvä vierailupaikka täällä Gambra-galleria (Černínská 5), joka myy kuuluisan tšekkiläisen animaatioelokuvatekijän, Jan Svankmajerin, töitä. Galleria on hyvä surrealistinen pistäytymispaikka niillekin, jotka eivät aio mitään ostaa.
Hradčanské náměstí -aukio [kartalla] on erittäin hyvä aukio palatsiensa takia, mutta harva kiinnittää siihen sen ansaitsemaa huomiota, sillä sen edessä sijaitseva linna vie lähes kaikkien päähuomion. Ajan kanssa kannattaa vähän tutustua aukion kauniisiin palatseihin, joissa monissa on museoita. Schwarzenberský palác numerossa 2 on tšekkiläisen barokkiajan taiteen museo, Šternberský palác valkean arkkipiispan palatsin vieressä puolestaan on eurooppalaisen taiteen vuosia 1300-1700 valottava museo ja Martinický palác numerossa 8 puolestaan sisältää mekaanisten musiikki-instrumenttien museon. Kaikki palatsit ja niiden museot ovat avoinna ti-su klo10-18.
Linna-alue tulee monille tutuksi, ja sen lisäksi linna-alueella on hyvä tutustua myös sen vieressä oleviin puistoihin, joista osa on vain huhti-lokakuussa auki. Kaikkein hienoin on kesäpuutarha, jonka laulava suihkulähde [kartalla] on hyvä käydä katsomassa. Hradčany-kaupunginosa jatkuu vielä kohti Hradčanská-metroasemaa [kartalla]. Asema on viime aikoina täysin remontoitu, ja se on suuri liikenteen solmukohta, josta pääsee helposti minnepäin kaupunkia tahansa.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/07
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.