Ranska – Lisää kiinnostavia paikkoja
Pariisi
Pariisi
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Málaga on Euroopan eteläisin miljoonakaupunki ja Costa del Solin tunnetuin keskus. Se on oivallinen lomakohde, jos haluat nauttia rannoista, kulttuurista, ostoksista ja herkullisesta ruoasta. Lue lisää Málagasta
Hotelleja – Pariisi
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Suuri kirpputori Porte de Clignancourt -metroaseman lähellä
Kehätien (Boulevard Périphérique) toisella puolella, kävelymatkan päässä Porte de Clignancourt -metroasemalta, sijaitsevat kirpputorit ovat oma, monipuolinen maailmansa.

Vierailupaikkoja Pariisin ympäristössä

Pariisi ei ole kaupunki, johon matkustettaisiin muita paikkoja nähdäkseen, mutta sen ympäristössä on useita kohteita, jotka antavat matkalle uusia ulottuvuuksia. Kehätien toisella puolella olevat suuret kirpputorit, joiden yhteydessä on kaikenlaista muutakin antiikista vaatteisiin ja ravintoloihin, ovat paikka, jossa kannattaisi vierailla. Versailles on monen Pariisin-kävijän vierailulistalla, mutta retkeen kuluu helposti vähintään puoli päivää. Hieno vierailupaikka on myös Chartres, joka on tunnettu tuomiokirkostaan, ja siellä voi myös käydä samalla kun vierailee Versaillesissa.

Marché aux Puces

Kehätien (Boulevard Périphérique) toisella puolella, kävelymatkan päässä Porte de Clignancourt -metroasemalta, sijaitsevat kirpputorit ovat oma, monipuolinen maailmansa, joille kannattaa viikonloppuisin lähteä käymään.

Les Puces de Paris Saint-Ouen [kartalla] muodostuu useista eri osista, joihin kuuluu eri markkinapaikkoja, melkoinen määrä taide- ja antiikkiliikkeitä, ravintoloita, ruokakojuja, kahviloita ja kauppiaita, jotka myyvät kaikenlaista krääsämäisistä vaatteista ja tuotteista vähän parempiin. Se on monikulttuurinen paikka, jossa koko maailma kohtaa, ja siellä on myös perinteisiä, iänikuisia pariisilaisia persoonallisuuksia, joita tapaa etenkin antiikki- ja taidekauppojen yhteydessä.

Markkina-alue on laaja, sitä kannattaa ennakkoluulottomasti tutkia ja vierailulle kannattaa varata ainakin pari kolme tuntia. Jos haluaa ostaa jotakin, paikalle on hyvä mennä silloin kun kaikki on avoinna, ja näin on etenkin viikonloppuisin. Etenkin lauantai on päivä, jolloin lähes kaikki on siellä avoinna, mutta tiistaista torstaihin ainakin antiikkiliikkeet ovat kiinni. Kaikkein parhaat päivät suunnata kirpputoreille ovat lauantai, sunnuntai ja maanantai.

Marche Malassis
Marche Malassis

Paras katu mittailla kaikenlaista nähdäkseen on Rue des Rosiers [kartalla]. Sen varrella tulee ensimmäiseksi vastaan Marché MalassiskuvaMarche Malassis ], josta voi löytyä mitä tahansa, kirjoista koristeisiin. Monet liikkeet siellä ovat avoinna lauantaisin, sunnuntaisin ja maanantaisin klo 10–19.

Marche Biron
Marche Biron

Lähes vastapäätä olevat Vernaison ja BironMarche Biron ovat samalla kadulla, jolla on myös melkoinen määrä yksittäisiä liikkeitä ja ruokapaikkoja, ja tätä katua pitkin kannattaa jatkaa ainakin kulmaukseen, jossa käännytään kadulle nimeltä Rue Paul Bert. Vähintäänkin kannattaa kiertää korkeat, keskellä olevat tornitalotMarche aux Pucesin tornitalot, eikä sieltä kannata suunnistaa turhan nopeasti pois.

Marche Dauphine
Marche Dauphine

Eri kauppapaikkojen joukossa on joitain erityisen huomion arvoisia kuten Marché DauphinekuvaMarche Dauphine ] [kartalla], joka on avoinna vain perjantaisin aamupäivällä ja lauantaista maanantaihin (klo 9.30–18). Se on kahden käytävän muodostama sisätila, jonka keskiosassa voi nähdä tulevaisuuden talonTulevaisuuden talo (La Maison Futuro) ja jossa on paljon retrotavaraa ja ns. “tulevaisuuden antiikkia”.

Alueen ympäristössä on muitakin metroasemia kuin Porte de Clignancourt, kuten Garibaldi, jonka voi löytää viitoitusten avulla, ja joillekin linjan 13 käyttäminen voi olla parempi ratkaisu. Niille, jotka tulevat ytimestä, Louvren ja Les Hallesin tienoilta, paras metrolinja on kuitenkin Porte de Clignancourtiin reittinsä päättävä 4, sillä sen käyttäminen ei monessa tapauksessa vaadi linjan vaihtamista.

Versaillesin peilisali (CC Licence: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Versaillesin palatsia saapuivat suunnittelemaan ja rakentamaan aikansa suurimmat arkkitehdit ja taiteilijat.
Kuva: Dennis Jarvis /Flickr (CC BY-SA 2.0)

Versailles

Suosituin ja tarunhohtoisin Pariisin ympäristössä olevista vierailukohteista on Versaillesissa sijaitseva palatsikompleksi, Château de Versailles [kartalla]. Se on noin 22 kilometrin päässä Pariisin keskustasta, sinne pääsee junalla ja se on niin suosittu vierailupaikka, että sinne ei kannata koska tahansa lähteä. Liput kannattaa ensinnäkin ostaa etukäteen, eikä paikalle kannata mennä tiistaisin, lauantaisin tai sunnuntaisin, jotka ovat suosituimmat vierailupäivät. Miltei koska tahansa, etenkin kesäkauden aikana, puolenpäivän jälkeen jonot lippukassoille ovat pitkiä, ja Versaillesiin kannattaa aina mennä ke, to tai pe aamupäivällä.

Versaillesin puutarha (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Versaillesin alue on laaja, joten mukaan kannattaa ottaa hyviksi todetut kävelykengät ja niille, jotka eivät voi, viitsi tai jaksa kävellä, on neljä henkeä vetäviä sähköautoja ja myös muita liikennevälineitä.

Kaikkien tuntema “Aurinkokuningas” eli Ludwig XIV kyllästyi Pariisin Louvren palatsiin, alkoi rakennuttaa kaupungin ulkopuolelle palatsia ja muutti hoveineen vuonna 1682 kokonaan Versaillesiin. Ludwigin kuoleman jälkeen kuninkaat jatkoivat hovin pitämistä Versaillesissa aina vuoteen 1789 asti. Sen jälkeen vallanpitäjät ovat asustelleet Pariisissa, ja esimerkiksi Napoléon I asui Ranskassa ollessaan Louvren vieressä olevassa Tuileries-palatsisssa.

Palatsi rakennettiin 900 hehtaarin laajuiselle alueelle, jolle vuosikymmenten saatossa ilmaantui julkisivultaan 580 metriä pitkä ja pinta-alaltaan 67 000 neliön kokoinen palatsi, joka rakennettiin niin että siellä voi asua 6000 ihmistä. Aikansa suurimmat arkkitehdit ja taiteilijat saapuivat suunnittelemaan ja rakentamaan palatsia, ja myös sen valtaviin puutarhoihin kiinnitettiin paljon huomiota. Palatsin suihkulähteet käyttivät enemmän vettä kuin koko Pariisi yhteensä, ja koko kokonaisuus tuli äärimmäisen kalliiksi ja teki kuninkaallisista entistä epäsuositumpia. Palatsi oli kaikin tavoin hieno ja sai kuninkaalliset ympäri Euroopan kateudesta vihreiksi mutta se ei ollut täydellinen vaan esimerkiksi kylpyhuoneiden rakentaminen unohtui lähes täysin. Versaillesista voi lukea yksityiskohtaisesti ja kuvia siitä voi nähdä vaikka blogista nimeltään This is Versailles.

Versaillesissa kannattaa viettää mahdollisimman kauan aikaa ja kierrellä niin paljon kuin vain on mahdollista. Alue on laaja, mukaan kannattaa ottaa hyviksi todetut kävelykengät ja niille, jotka eivät voi, viitsi tai jaksa kävellä, on neljä henkeä vetäviä sähköautoja ja myös muita liikennevälineitä. Paikan päällä voi vuokrata pyörän tai Segwayn, sen suurella kanavalla voi soudella ja siellä kulkee kaupunkijuna, joka vie kaukaisiinkin kolkkiin kuten Trianon-palatseille. Paikan päällä ollessa kannattavaa on ensisijaisesti tutustua Versaillesin pääpalatsiin, puutarhoihin, Marie Antoinetten kylään ja Trianonin palatseihin. Lisää eri tavoista siirtyä paikasta toiseen voi lukea Versaillesin palatsin verkkosivuilta.

Suihkulähde Versaillesissa (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Unported)
Lippujen joukossa on niitä, jotka oikeuttavat näkemään suihkulähteiden musiikkiesityksen (Musical Fountain Shows and Musical Gardens).

Palatsin lippuvaihtoehtojen joukossa on monenmoista mahdollisuutta, ja siellä on lippuja, joiden kanssa voi tulla kahden päivän aikana ja joka soveltuu niille, jotka yöpyvät Versaillesissa. Lippujen joukossa on niitä, jotka oikeuttavat näkemään suihkulähteiden musiikkiesityksen (Musical Fountain Shows and Musical Gardens), ja ajat niihin voi katsoa verkkosivuilta. Niille, joiden ei tarvitse hankkia lippua Versaillesiin, pitää silti hankkia lippu musiikkiesitykseen ja musiikkipuutarhoihin päästäkseen. Normaali lippu ilman esitystä maksaa 20 euroa, musiikkiesityksen kanssa 27 euroa, ja kaikki alle 26-vuotiaat EU:n kansalaiset pääsevät ilmaiseksi sisään.

Palatsi puutarhoineen on avoinna ti–su klo 9–18.30 mutta Trianon-palatsit ja jotkin muut paikat vain iltapäivisin. Puistoihin ja puutarhoihin pääsee ilman lisämaksua silloin kun luvassa ei ole musiikkiesitystä, mutta muulloin pitää olla erillinen lippu puutarhat nähdäkseen. Jokainen laukku tarkastetaan, eikä mukaan saa ottaa laukkua, joka on suurempi kuin 55x35x25 senttiä. Sesonkiaika Versaillesissa on huhtikuun alusta lokakuun loppuun, ja jos Versaillesiin lähtee muulloin, on tilaa enemmän ja tarjoutuu nimenomaan tilaisuus tutustua tarkoin ja väljemmissä oloissa itse palatsiin ja muihin rakennuksiin mutta puutarha ei ole tietenkään parhaimmillaan.

Versaillesiin pääsee parhaiten RER C -paikallisjunalla, joka kulkee esimerkiksi keskeiseltä Saint-Michel - Notre-Dame -asemalta nopeasti palatsikompleksia lähinnä olevalle asemalle, nimeltään Gare de Versailles Château Rive Gauche [kartalla]. Mahdollista on tulla muillakin keinoin, mutta silloin ajautuu asemille, jotka ovat kauempana. Jos on tulossa Chartresista tai menossa sinne samalla matkalla, kannattaa siinä tapauksessa käyttää Versailles Chantiers -asemaa, jolle pääsee Gare Montparnasselta normaaleilla junilla.

RER C -junalla tulevien kannattaa Pariisissa ostaa edestakainen lippu, ja sen on katettava vyöhykkeet 1–4. Jos on hankkinut Navigo-lipun, jossa on viikko tai kuukausi matkustusaikaa, ei lisälipuille ole tarvetta, mutta jos hankkii päivälipun, mikä voi olla kannattavaa, on sen katettava myös vyöhyke 4. Sama tietenkin pätee normaaleihin, kahdensuuntaisiin matkalippuihin. Tietoa siitä miten Versaillesiin pääsee, saa palatsin sivuilta.

Chartres

90 kilometrin päässä Pariisista sijaitseva Chartres on yksi varteenotettava päiväretkikohde niille, joilla on Pariisissa hyvin aikaa tai jotka ovat siellä ennenkin olleet. Se on 40 000 asukkaan kaupunki, jonka vetonaula on Notre Damen tuomiokirkko, mutta myös Chartresin vanhakaupunki vetää ihmisiä puoleensa. Chartresiin voi siirtyä Pariisista noin tunnissa, samoilla junilla voi päästä myös Versaillesiin, ja Chartresin pääasiallisten nähtävyyksien kiertelyyn menee vähintään puolitoista tuntia.

Chartresin rautatieasema (Gare de Chartres) [kartalla] sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä pääpaikoilta. Kaupunkiin saapuvan on järkevää ensimmäiseksi kävellä turisti-infoon (Rue de la Poissonnerie 8–10) [kartalla], joka on avoinna ma–la klo 10–18 ja su klo 10–17. Sieltä saa kartan, jota seuraten on hyvä kävellä pitkin turisteille tarkoitettua reittiä (circuit touristique), jonka varrella kuuluisimmat nähtävyydet ovat.

Suurin nähtävyys on turisti-infon takana oleva Cathédrale Notre-Dame de Chartres eli Notre Damen tuomiokirkko, joka on Ranskan parhaiten säilynyt keskiaikainen kirkko. Se rakennettiin goottilaistyyliin 1200-luvulla, sillä entinen tuomiokirkko paloi poroiksi vuonna 1194, ja sen rakentamiseen meni vain kolme vuosikymmentä. Kirkko on kooltaan suuri, ja pelkästään sen alkuperäiset 176 ikkunaa ovat yhteensä 2,6 neliökilometrin suuruiset. Kaikkein hienoimmat ikkunat ovat lännen puolella olevan sisäänkäynnin ikkunat, joista käy ilmi kuuluisa “Chartresin sininen sävy”.

Kirkossa on paljon muutakin merkittävää, kuten sen 105 metriä korkea vanha kellotorni ja 112 metriä korkea uusi kellotorni, johon on korkeahko pääsymaksu ja joka ei ole avoinna puolestapäivästä noin klo 14 asti. Kirkon hautakammiot, jotka ovat 105 metriä pitkät, ovat nekin näkemisen arvoiset, ja niitä pääsee näkemään englanniksi tai ranskaksi opastetun kierroksen yhteydessä. Kirkossa käydessä kannattaa myös vilkaista pyhää kaivoa (Sainte Voile), joka on ollut paikoillaan vuodesta 876. Kirkon yksi mielenkiintoinen piirre on myös se, että aikansa merkittävimpiin henkilöihin kuulunut Marcel Proust vieraili muutaman kerran Chartresissa ja sen kirkossa ja kuvasi sitä 3500-sivuisessa kirjassaan Kadonnutta aikaa etsimässä. Kuvia kirkon sisätiloista ja lyhyen kuvauksen Proustin vierailusta voi nähdä Proust Inkistä. Kirkko on päivittäin avoinna klo 8.30–19.30 ja heinä- ja elokuussa se on ti, pe ja su avoinna klo 22 asti.

Kirkon lisäksi vanhassakaupungissa on nähtävää, ja siellä on muutama katu, jotka on hyvä katsastaa. Niitä ovat Rue de la Tannerie, Rue de la Foulerie ja Rue des Écuyers, ja myös Place St-André, jolla on kuuluisa kirkko (Collégiale St-André), on paikka, jossa kannattaa vierailla.

Chartresiin pääsee noin tunnissa ja kuudellatoista eurolla suuntaansa Montparnassen asemalta (Gare Montparnasse), ja junia on arkisin yleensä yksi tunnissa, kiireisimpinä aikoina kuten aamulla ja alkuillasta kaksi tunnissa. Aikatauluja ja hintoja voi katsella Ranskan rautatieyhtiön sivuilta.

Lisää aiheesta:

Beyond Paris esittelee lisää päiväretkikohteita.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/08

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti