- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Pariisi ei ole kaikkein helpoin matkakohde perheille, mutta se on ikimuistoinen, antoisa ja kaikin tavoin korkeatasoinen lomakaupunki. Pariisin nähtävyydet Eiffelistä Riemukaareen ovat kaikille tuttuja, eikä ole epätavallista, että teini-ikään ehtinyt haluaa päästä Pariisiin “Mona Lisaa katsomaan”.
Pariisi on parhaimmillaan taianomainen vierailupaikka, johon perheen pienimmät voivat jonakin päivänä palata, mutta onnistunut loma vaatii sitä, että tutustuu etukäteen tarjontaan, miten paikasta toiseen pääsee liikkumaan ja missä tarkalleen ottaen olisi hyvä vierailla, jotta matkasta saisi kaiken irti. Etukäteen kannattaa suunnitella reittejä ja mitä milloinkin tekee, ja jos ei muuten niin edellisenä iltana kannattaa miettiä seuraavalle päivälle jonkinlainen sotasuunnitelma. Pariisissa ei voi viikossakaan nähdä paljonkaan, mutta hyvän suunnitelman kanssa varautunut voi siellä parissa kolmessa päivässä nähdä valtavan määrän mitä erilaisimpia asioita.
Parhaita matkustusaikoja niille, jotka voivat matkustaa koska tahansa, ovat kevät (maalis-toukokuu), kesäkuu ja loppukesä ja alkusyksy (syys-lokakuu). Jos haluaa vierailla paljon museoissa ja olla muutenkin paljolti sisätiloissa, voivat myös marras- ja joulukuu olla hyviä matkustuskuukausia, ja joulumarkkinat marraskuun lopulta eteenpäin tuovat väriä ja valoa pimeään kaupunkiin.
Jos Pariisissa mielii nähdä kaikkein hienoimpia nähtävyyksiä hyvien säiden aikaan, kuten vierailla Eiffelin tai Riemukaaren huipulla ja tutustua puistoihin, joissa on kasvitieteellisiä puutarhoja ja eläintarha, kannattaa paikalle tulla touko-, kesä- tai syyskuussa. Huhti- ja lokakuu voivat olla säiltään hyviä, mutta ne voivat olla myös sateisia ja koleita. Yhtä kaikki Pariisissa säät eivät ole kaikki kaikessa, vaan pilvisillä ja koleillakin ilmoilla kaupunki on satumaisen kaunis ja Pariisin taika ei huonojen säiden takia katoa mihinkään.
Huonoja aikoja matkustaa Pariisiin ovat etenkin keskitalvi ja keskikesä. Heinäkuun alusta elokuun loppuun turisteja on eniten, majapaikat ovat vähissä ja niiden hinnat korkeimmillaan ja kaiken muun lisäksi pariisilaiset suuntaavat muualle elokuussa, jolloin monet ravintolat ja muutkin paikat voivat olla jonkin aikaa kiinni ja jolloin kaupungissa on lähes enemmän turisteja kuin paikallisia. Keskitalvi on ankea aika, jolloin Pariisista voi kylläkin nauttia, mutta paljon parempia ilmoja ja keväistä on maaliskuussa, kevään alettua.
Lue Pienestä matkaoppaasta Pariisin ilmastosta ja katso sääennuste.
Pariisi on aivan ylittämätön kaupunki ruokien suhteen, ja siellä voi syödä mitä erilaisimpia ruokia. Tyypilliset ranskalaiset ja pariisilaiset herkut kahveista täytettyihin patonkeihin ja varsinaisiin ruokiin ovat tietenkin hyvin tarjolla, ja niiden maistelu on olennainen osa lomaa. Erilaiset muut paikalliset herkut kuten letut, leivonnaiset ja jäätelöt ovat tietenkin jokaisen listalla.
Monet turistit mielellään ottavat kaikenlaista aamiaisesta iltapäiväkahviin ja illalliseen terasseilla, joille tarjoilijat kiikuttavat kaiken, mutta terassi on etenkin perheille hintava paikka ottaa yhtään mitään. Pariisissa on kaksi tai joskus kolme eri hintaa juomille ja joskus ruoillekin, ja edullisinta on silloin kun ottaa kaiken tiskillä, kalliimpaa kun se tuodaan pöytään ja joissain paikoissa terassilla istuskelu on jopa tuplasti kalliimpaa kuin tiskillä seisoskelu.
Muita kuin ranskalaisia ruokia on paljon, ja Pariisissa voi syödä erityisen hyvin aasialaisia ruokia, jotka ovat korkeatasoisia ja hinta-laatusuhteeltaan yleensä kaikkein parhaita ruokia. Perheet, jotka mielivät syömään hyvin mutta kohtuuhinnalla, voivat mennä syömään aasialaistyylisiin itsepalvelupaikkoihin, joissa ruoat voi vitriinin takaa valita itse ja joista löytyy kaikille jotakin. Muitakin aasialaisia ruokia on tarjolla, ja yleisesti ottaen aasialaiset ravintolat ovat tasoltaan hyviä ja hinnoiltaan kohtuullisia.
Paljon muitakin ruokia voi Pariisista löytää, ja yksi turistien mieleen oleva paikka, jossa on paljon ruokia eri puolilta maailmaa, on latinalaiskorttelisto (Quartier latin) [kartalla]. Se on aivan pääkallopaikoilla, lähellä jokea, hengeltään täydellinen turistirysä, mutta se on varsin kohtuuhintainen ja monipuolinen paikka haukata jotakin. Toinen, joskin vähän kalliimpi alue, on myös latinalaiskorttelistoon kuuluva Rue Mouffetard [kartalla], joka onkin perheille erinomainen vierailupaikka.
Missä tahansa Pariisissa sitten onkin, on lähellä hyviä ruokia, hinnat eivät ole mitään kaikkein halvimpia mutta harvoin ne kovin paljon kotimaata kalliimpia ovat ja monessa tapauksessa edullisempia. Nirppanokkaisten on hyvä selvittää etukäteen ruokapaikkoja, ja sama pätee erikoisruokavalioita noudattaviin, etenkin vegaaneihin, muihin kasvissyöjiin ja vehnäallergiasta kärsiville, sillä tällaisia ravintoloita ei noin vain tule vastaan.
Lue lisää ruokailusta Pienestä matkaoppaasta.
Pariisin ostospaikat ovat maailmankuuluja, ja ostosten katselu kuuluu siellä monen ohjelmaan. Tuotteita on laidasta laitaan, ja klassisten ranskalaisten tuotteiden lisäksi Pariisissa on kansainvälisenä kaupunkina kaupan mitä tahansa.
Pariisin valttikortteihin kuuluvat tavaratalot, joista Galeries Lafayette on kuuluisimpia. Sillä on useita pisteitä, mutta muitakin ostoksia tekevän on paras suunnata suurille bulevardeille (Grands boulevards), joiden Boulevard Haussmannilla on tavaratalon kuuluisin liike. Samalla alueella on muitakin hyviä suuria liikkeitä, eikä siitä ole pitkä matka Champs-Elyséesille, joka on Pariisin hienoimpia ostoskatuja ja jonka Riemukaaren edessä on toinen toistaan hienompia liikkeitä.
Pariisissa on paljon muitakin hyviä tavarataloja, kuten Pont Neufilla oleva La Samaritaine, kuten myös Les Halles -metroaseman tienoo. Siellä on uusittu ostoskeskus, jossa on paljon hyviä liikkeitä, ja sen ympäristössä on myynnissä kaikenlaista täydellisestä krääsästä viimeisimpään nuorisomuotiin. Les Halles ja tavaratalot ovat erityisen hyviä silloin kun ilmat eivät ole kovin hyviä.
Sekä hyvillä että huonoilla ilmoilla erinomaisia ovat myös erilaiset torit ja katumarkkinat, jotka tavaratalojen ohella kuuluvat Pariisin kuuluisimpiin ostospaikkoihin. Katumarkkinoita ja toreja on aivan keskustassakin, ja esimerkiksi lauantaisin Les Halles -metroaseman vieressä on kirpputori, jolla on hyvää paikallistunnelmaa. Kaikkein vilkkain ja eksoottisin on Barbés-metroaseman (Barbès – Rochechouart) vieressä oleva katettu tori, joka pidetään ke ja la ja joka laittaa koko paikan aivan sekaisin.
Yksi hyvä vierailupaikka ainakin teini-ikään ehtineiden kanssa on kirpputorit (Marché aux Puces) [kartalla], jotka sijaitsevat lähellä Porte de Clignancourtin metroasemaa ja jotka antavat tuntumaa vähän toisenlaiseen Pariisiin kuin minkälainen Seinen rannoilla tulee vastaan. Sinne on hyvä lähteä lauantaista maanantaihin, ja etenkin lauantai-iltapäivät ovat hyviä vierailuaikoja. Se on hyvä paikka niille, jotka haluavat ostaa retrotavaraa, levyjä, keräilyesineitä, antiikkia, taidetta ja kaikenlaista krääsää, jota on paidoista eteenpäin. “Kirpputoreilla” on myös ruokapaikkoja laidasta laitaan, ja siellä voi hyvin viettää usean tunninkin. Matkaan Saint-Ouenin kirpputoreille ja takaisin keskustaan kuluu reilut puoli tuntia, ja kaikkein nopeinta on ytimestä tullessa käyttää juuri metrolinjaa 4.
Lue lisää ostosten tekemisestä Pienestä matkaoppaasta.
Pariisissa tulee käveltyä hullun lailla, joten hyväksi todetut kävelykengät kannattaa ottaa mukaan. Välimatkat ovat pitkiä, katumaisemat viehättäviä ja kannattaa varautua siihen, että Pariisissa lomailu voi olla raskastakin.
Metro on paras kyyti paikasta toiseen, ja siihen on kannattavaa ostaa joko 10 lipun sarjalippu (carnet) tai sitten jonkinlainen kortti, jolla voi matkustaa vuorokauden tai pidempään. Normaali päivälippu maksaa vähän alle 8 euroa, ja se on varsin hyvä hankinta. Jos Pariisissa viihtyy vähintään neljä vuorokautta ja aikoo liikkua paikasta toiseen paljon, on Navigo-älykortti erinomainen hankinta. Sillä pääsee kaikkialle Pariisin alueella ja myös Versaillesiin ja Pariisin Disneylandiin asti. Kortin hankkiva joutuu sijoittamaan jonkin verran kerralla, mutta sen jälkeen ei loman aikana enää tarvitse matkalipuista huolehtia. Kortilla voi myös siirtyä muualle lentoasemalta ja sinne pääsee Navigolla myös takaisin, jos se on vielä voimassa.
Paras liikkumistapa Pariisin ydinkeskustassa ainakin kesäkaudella on Batobus, joka on kuin tehty perheille. Kyytiin haluava ostaa lipun, joka on voimassa vuorokauden, kaksi vuorokautta tai vuoden, ja sen voi noutaa yhdeltä keskustan kahdeksasta laiturista. Laiturit ovat Eiffelin tornin ja Jardin des Plantesin välillä, ja Batobusin kyydissä voi jäädä pois esimerkiksi Louvren ja Notre Damen edustalla. Aikuisen vuorokauden lippu maksaa 17 euroa, kahden vuorokauden 19 euroa ja vuoden voimassa oleva lippu 60 euroa. Alle 3-vuotiaat pääsevät kyytiin ilmaiseksi, ja 3–15-vuotiaat maksavat 8 euroa vuorokaudesta.
Lue lisää liikkumisesta Pariisissa Pienestä matkaoppaasta.
Pariisin alueet ovat jakautuneet täydellisiin turistirysiin, joihin kuuluvat Eiffelin tornin ympäristö, Riemukaaren edusta ja Louvren lasipyramidin ympäristö, ja alueisiin, joilla on turisteja mutta joilla paikalliset tai ainakin Pariisissa väliaikaisesti asuvat ovat enemmistönä. Alueet, joilla turistit pyörivät sankoin joukoin etenkin kesäiltapäivisin, ovat unohtumattomia mutta pidemmän päälle rasittavia ja väsyttäviä, ja näin aika on hyvä jakaa niin että välillä käy muiden turistien kanssa katsomassa suuria nähtävyyksiä ja muulloin viettää aikaa alueilla, joilla on perinteisempää ja normaalimpaa pariisilaista elämänmenoa.
Puistot ovat Pariisin henkireikiä kesäkauden aikana, ja niissä vierailu ja oleskelu kuuluu sekä turistien että paikallisten lempipuuhiin. Monet puistot ovat luonteeltaan kansainvälisiä, ja niihin kuuluvat Eiffelin tornin juurella oleva Champ de Mars [kartalla], Louvren ja Pariisin laajimman aukion (Place de la Concorde) välissä oleva Tuileries-puisto [kartalla], Sorbonnen yliopiston lähellä oleva Luxembourgin puisto [kartalla], sen lähellä oleva Jardin des Plantes [kartalla] ja keskustan laitaosissa oleva Parc de Buttes-Chaumont [kartalla]. Näistä puistoista vain Tuileries on turistien pakollisten kohteiden vierailulistalla, ja siellä on etenkin kesäviikonloppuisin täydellinen turistikaaos.
Keskustapuistojen terassit ovat järjestään ylihintaisia, ja jäätelökioskeille ja muille myyntipisteille, joilla hinnat ovat kutakuinkin normaaleja, on pitkiä jonoja. Kaikkein kannattavinta on vierailla Luxembourgin puistossa, kenties samalla kun käy Panthéonissa tai tutkii Latinalaiskorttelistoa, ja siellä on mukava olla vain vartin tai sitten levähtää ja antaa lasten temmeltää tunninkin.
Puistojen lisäksi Seinen joenrannat ovat erittäin hyviä, ja eri vuodenaikoina niillä on täysin toisenlaista tunnelmaa. Seinen rannoilla ovat monet kuuluisimmat nähtävyydet, ja joenrannat ovat nykyään lähes täysin autottomia. Kesäkaudella joenrantojen elämä vilkastuu, ja tällöin lähelle Pont Neufia ja muuallakin ilmaantuu aurinkorantoja lepotuoleineen, mutta ne ovat siellä vain heinäkuun alusta elokuun loppuun.
Lue lisää Pariisin eri alueista ja kaupunginosista Pienestä matkaoppaasta.
Pariisissa on melkoinen määrä erilaisia majapaikkoja, mutta tästä huolimatta varaukset kannattaa tehdä ainakin pari kuukautta etukäteen. Jos aikoo pääasiallisesti viettää aikaa ytimessä, on kannattavaa yöpyä siellä. Jos haluaa pääasiallisesti vierailla Pariisin Disneylandissa, on siellä hotelleja, mutta kaupungissakin voi hyvin yöpyä, sillä junalla matkaa taittuu ydinkeskustasta nopeasti Disneylandiin. Jos Pariisissa on vähintään neljä viisi yötä, voi majapaikka olla vähän syrjemmälläkin, mikä on siinä mielessä hyvä asia, että Pariisin arkiset piirteet tulevat ainakin vähän tutuiksi.
Majoittui sitten minne tahansa on tärkeää että ei ole turhan pitkän matkan päässä metroasemasta. Keskustan ulkopuolella on majapaikkoja, joiden lähellä ei ole metroa, mutta kehätien sisäpuolella olevissa 20. kaupunginosassa metroasemia on siellä täällä. Tästä huolimatta varausta tehdessä on hyvä kiinnittää huomiota kulkuyhteyksiin ja siihen miten majapaikalle pääsee lentoasemalta.
Monet sivustot mainostavat perheille soveltuvia majapaikkoja, mutta ne ovat lähes järjestään suuria kalliita ketjuhotelleja, jotka ovat niin hyvin varusteltuja, että koko loman voisi hyvin viettää vain hotellissa. Pariisi on kuitenkin niin maaginen ja mielenkiintoinen paikka, että siellä ei turhaan kannata satsata kalliiseen ja hyvin varusteltuun hotelliin. Jos tinkii tähden tai kaksi, voi hotelli olla huomattavasti edullisempi kuin neljän tähden ketjuhotelli. Yksityiset hotellit, jotka voivat olla melko pieniäkin, ovat kaikkein tunnelmallisimpia majapaikkoja. Huoneistot, jotka ovat tyypillisissä asuinkortteleissa, antavat tuntumaa siihen minkälaista Pariisissa on asua, mutta sellaiseen ei kannata mennä kuin siinä tapauksessa, että Pariisissa on ainakin viikon. Kaikkein nopeinta ja yksinkertaisinta lyhyellä matkalla on yöpyä hotellissa, jossa on ympäri vuorokauden avoinna oleva vastaanotto ja joka on mieluummin pieni kuin suuri, niin että sisäänkirjautumiseen ja asioiden hoitoon kuluu mahdollisimman vähän aikaa.
Hyvä sivusto, jolla on monipuolinen valikoima erilaisia majapaikkoja perheille, on Booking.com, ja kaikkia majapaikkoja voi myös katsella samoilta sivuilta..
Lue lisää Pariisin majapaikoista Pienestä matkaoppaasta.
Lue Pienen matkaoppaan vierailupaikkavinkit Pariisiin suuntaaville perheille.
Paris Info antaa tietoa kaupunkiin suuntaaville perheille.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/08
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.