- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Oslo on Pohjoismaiden pääkaupungeista vanhin kaupunki, ja sen alueella asuu nykyisin noin miljoona ihmistä. Oslon keskustassa ei asu paljon ihmisiä, eikä se ole mikään laaja alue, mutta Suur-Oslo on alueeltaan valtava: se kattaa pitkät pätkät Oslonvuonon rantoja, monia saaria ja metsiä.
Ensimmäinen paikka, jonka valtaosa Osloon saapuvista keskustassa ensimmäiseksi näkee, on Oslo Sentralstasjon eli Oslo S -päärautatieasema ja sen välitön ympäristö. Siellä sijaitsee Galleri-linja-autoasema, siellä on myös koko kaupungin parhaita majapaikkoja ja aina vilkas Jernbanetorget-aukio. Aukion tienoo on täysin valmis ja aivan viime vuosina kunnostettu, mutta alueet aseman takana ja etelän puolella ovat vielä täysin remontissa ja ovat suurten muutosten kourissa vielä monta vuotta eteenpäin.
Rautatieaseman ja merenrannan väliin niin sanotulle Bjørvika-alueelle kohoaa täysin uusi kaupunginosa, Fjord City, josta toistaiseksi on täysin valmiina Oslon vuonna 2008 valmistunut oopperatalo. Oopperatalolla käyminen on suosittua niin paikallisten kuin vierailijoidenkin keskuudessa, ja vaikka sinne ei mielisikään oopperaa tai balettia katsomaan, kannattaa sen suurelle, eri tasoilla olevalle katolle lähteä katsomaan hienoja maisemia ja rakennuksen yksityiskohtia.
Päärautatieaseman eteläpuolella olevat korttelit ovat vilkkaita ja usein rauhattomia. Osa niistä on myös remontissa etenkin Akerselva-joen rannoilla ja lähellä. Täältä on lyhyt kävelymatka Grønland-kaupunginosaan, jonne on vain viiden minuutin kävelymatka rautatieaseman etuovelta. Tämä kaupunginosa on tuttu Jo Nesbøn kirjoja lukeneille, ja siihen voi nopeastikin käydä tutustumassa kävelemällä ensin Grønland-katua ja sitten Grønlandsleiret-katua pitkin aina poliisiasemalle asti. Katu on mielenkiintoinen: välillä siellä tuntuu kuin olisi Afrikassa tai Aasiassa, ja siellä on muuta kaupunkia edullisempia ruoka- ja illanviettopaikkoja. Grønland-metroasemalta pääsee mihin päin kaupunkia tahansa nopeasti, vaikkapa läheiseen Tøyen-kaupunginosaan. Sen Tøyenpark-puiston yhteydessä on Edvard Munch -museo ja kaupungin kasvitieteelliset puutarhat, joihin on ilmainen sisäänpääsy.
Päärautatieaseman eteläpuolella sijaitsevissa kortteleissa on muun muassa Oslo Spektrum -konserttihalli ja Radisson Blu -hotelli, joka on kaupungin korkein rakennus ja hienoimpia majapaikkoja. Sen vieressä on kuitenkin melkoisesti kaikenlaista vaihtoehtoista maahanmuuttajien kansoittamasta aukioista Brugata-katuun, joka on edullinen shoppailukatu, hyvä paikka löytää normaalia halvempi ateria ja katu, jonka varrella on useitakin hyviä baareja. Brugatan edessä kulkeva Storgata on kaupungin valtakatuja, jonka varrella on paljon kauppakeskuksia ja muita shoppailumahdollisuuksia. Siellä on värikästä tunnelmaa eikä lainkaan turisteja.
Storgata johtaa kohti Grünerløkka-kaupunginosaa, jonka pääpaikoille tietää saapuneensa, kunhan saapuu Thorvald Meyers gatelle, jota pitkin raitiovaunutkin kulkevat. Se on baariensa ja ravintoloidensa puolesta kaupungin trendikkäimpiä katuja, ja sen varrella on myös hyviä putiikkeja. Sen vieressä kulkeva Markveien on samanlainen katu, jolla on erityisen hyvät shoppailumahdollisuudet. Kadut johtavat Grünerløkkan miellyttävimmälle aukiolle, Olaf Ryes plassille. Aukio on kesäaikaan kaupunginosan eläväisin paikka. Sen keskellä olevassa puistossa on hyvä terassi-ravintola, sen laitamilla on koko joukko hyviä baareja, ravintoloita ja kauppoja, ja täällä on kenen tahansa mukava viettää aikaa.
Mikäli Grünerløkkasta lähtee takaisin kohti keskustaa kävellen Markveien-katua pitkin eikä raitiovaunulla, tulee vastaan ennen keskustaa Akerselva-joki, jonka rannat ovat keskustasta tänne asti edelleenkin suurten rakennus- ja muutostöiden kohteena. Valmistakin jo on. Täällä on hyviä kulttuuririentoja ja yöelämää, joenrannoilla on kesällä mukava paikallisten kanssa käyskennellä ja alueella ollessa voi katsella, mitä sinne oikein onkaan lähivuosina ilmestymässä.
Markveien-kadun ja Akerselvan jälkeen vastaan tulee Torggata, monipuolinen katu, joka täältä aina Youngstorget-aukiolle asti on erinomainen paikka löytää edullisia ruokia, joita etniset ravintolat täällä tarjoavat. Youngstorget on nykyisin torina varsin kuollut, mutta sen laidalla olevat kauniit talot, hyvät shoppailumahdollisuudet, ravintolat ja iltaisin baarit ovat monen mieleen. Jos kohti ydinkeskustaa jatkaa vielä pitkin Torggataa, tulee vastaan lisää kahviloita ja ravintoloita ja erityisen paljon vaateliikkeitä, jotka myyvät etenkin nuoria kiinnostavia kuteita.
Torggatan päättyy Stortorget-aukion luona, joka heinäkuun 2011 pommitusten ja ampumisten jälkeen täyttyi kansalaisten sinne tuomista kukkasista. Tori onkin omistautunut nykyisin vain kukkakaupalle, mutta sen laidalla seisoo yksi kaupungin vanhimmista ja hienoimmista tavarataloista, GlasMagasinet. Yhdellä aukion laidalla puolestaan on Oslon vähäeleinen tuomiokirkko, jonka sisäosat tosin antavat sille täysin uusia ulottuvuuksia. Aukion ohi kulkee Grensen-katu, joka on keskustan vilkkaimpia. Sekä se että sitä jatkava Kristian IVs gate ovat mielenkiintoisia katuja, joilla on baareja, hotelleja, kauppoja ja ravintoloita. Tästä lyhyen matkan päässä sijaitsee heinäkuun 2011 pommitusten kohteena ollut Regjeringskvartalet, jossa Apotekergatan ja Akersgatan kulman lähistöllä on sen jälkeen tapahtunut muutoksia.
Stortorget-aukion vieressä Grensenin toisella puolella kulkee Karl Johans gate, Oslon pääkatu, joka on osin vain jalankulkijoille omistettu. Kadun alkupää päärautatieasemalta tuomiokirkolle on monelle pettymys. Siellä on vain pikaruokapaikkoja ja matkamuistomyymälöitä, mutta tuomiokirkon vaiheilla katu saa uutta intoa, ja tästä eteenpäin aina Grand Hotelille asti se on hyvä shoppailukatu. Sen varrella on etenkin muotiliikkeitä. Egertorget-aukion vaiheilla se muuttuu varsin monipuoliseksi, ja täällä on myös hyviä ruokapaikkoja terasseineen. Egertorgetin jälkeen on vuorossa Stortinget eli Norjan eduskuntatalo, jonka edessä oleva Eidsvolls plass -aukio on puistoineen Oslon pääaukion tapainen vilkas paikka. Kesäisin täällä on mukava istuskella ja katsella kohti eduskuntataloa ja Grand Hotellia, talvisin Spikersuppa-jäällä luistellaan. Aukion jälkeen on vuorossa Nationaltheatret-kansallisteatteri, joka sijaitsee Studenterlunden-aukion keskellä. Täällä sijaitsee metroasema, jolta pääsee nopeasti metrolla eri puolille kaupunkia. Tästä on lyhyt kävelymatka niin Oslon vanhaankaupunkiin ja satama-alueille kuin kuninkaanlinnallekin.
Oslon vanhakaupunki eli Kvadraturen sijaitsee kortteleissa, jotka ovat Eidsvolls plass -aukion ja merenrannan välissä. Alueella on mukavia katuja, joista tosin jotkin, kuten Tollbugata, ovat vilkkaita läpikulkureittejä keskustassa. Huomionarvoinen seikka on tosin se, että kadun varrelta pääsee hyvin bussilla tai raitiovaunulla eri puolille kaupunkia. Kvadraturen-osan hienoimpia katuja ovat Kongens gate ja Myntgata, joka sijaitseekin jo aivan linna-alueen naapurissa. Kvadraturen-osan hienoimpia paikkoja on myös Christiania Torv -aukio, jolla on kesäaikaan hyviä terasseja, sillä sen laidalla on Oslon vanhimpia taloja ja hyvää tunnelmaa. Aukio on itse asiassa uskomattoman lähellä Rådhus-kaupungintaloa. Sen tienoo puolestaan edustaa modernia Osloa, aluetta, jolla on erityisen paljon toisen maailmansodan jälkeen rakennettuja taloja. Itse kaupungintalo on uutuudestaan huolimatta hieno rakennus niin sisä- kuin ulkopuoleltakin, ja sen ympäristöön kannattaakin loman aina tutustua.
Kvadraturen-alueen pääkatuja on Myntgata, jonka varrella on hyviä ravintoloita ja museoita. Erityisen hyvää tunnelmaa on Bankplassen-aukion luona, arkkitehtuurimuseon ympäristössä. Täällä voi nähdä hevosia, jotka valmistautuvat iltapäivän vahdinvaihtoihin niin kuninkaanlinnalla kuin Akershus-linnakkeellakin. Linnakealueelle, jonne on ilmainen sisäänpääsy joka päivä klo 6-21.00, on helppo siirtyä juuri Myntgatanin portin kautta. Alue on laaja ja osin mäkinen paikka, jossa voi viettää pitkänkin aikaa. Kesäisin sen kukkuloilta on mukava katsella maisemia, ja talvisinkin siellä voi käydä museossa ja tutustumassa linnan upeisiin saleihin ja synkkiin selleihin.
Akershus-linnakkeelta on hyvät näkymät satama-alueille, joille voikin alueen sivuportista suoraan mennä itse linnalta. Rådhusbrygge-laiturit kaupungintalon edessä ovat hyviä turistille: täällä on kaikenlaisia aluksia nähtävissä, ja täältä voi lähteä kiertoristeilylle Oslonvuonon alueelle tai sitten huhti-lokakuussa reittilautalla Bygdøyn niemimaalle. Laitureiden vieressä, linna-aluetta vastapäätä sijaitsee Nobels Fredssenter eli Nobelin rauhanpalkinnolle pyhitetty rakennus, jossa voi tutustua Nobelin rauhanpalkinnon saaneisiin ja hyviin sotaan ja rauhaan liittyviin näyttelyihin.
Satama-alue tunnetaan Pipervika-nimisenä, ja sen vieressä on yksi koko kaupungin uusimmista alueista, Aker Brygge. Tänne pääsee Pipervikasta kävelemällä Strand-rantapromenadia pitkin. Matkalla voi ihailla merialuksia, ja Aker Bryggessa on kaupungin parhaita shoppailumahdollisuuksia ja kesäisiä terasseja, joilla on erityisen hyvä maistella mereneläviä ja oluita. Aker Bryggen takana on vielä uusin Oslon alueista, Tjuvholmen, ja myös täällä voi syödä, juoda ja shoppailla hyvin.
Pipervikan vieressä sijaitsee Vika-kaupunginosa, joka sekin on varsin uusi, valtaosin toisen maailmansodan jälkeen rakennettu. Täällä on Oslo Konserthus -konserttitalo, pari museota ja shoppailumahdollisuuksia, mutta alue ei kaikkien mieleen ole, sillä se edustaa vähän harmaata rakennustyyliä ja on sokkeloinen paikka. Sen takana on kuitenkin lisää nähtävää: Henrik Ibsens gate -kadulla on jo hienoja kortteleita ja Ibsenmuseet numerossa 26, jossa oppii lisää Norjan kuuluisimman näytelmäkirjailijan elämästä ja tuotannosta. Ibsen asui aikoinaan tässä talossa, käveli täältä Slottsparken-puiston reunaa pitkin Karl Johans gatelle ja kävi päivittäin Grand Cafe -kahvilassa, joka sijaitsee Grand Hotellin yhteydessä.
Slottsparken on miellyttävä, turistien suosima puisto, jonka keskellä oleva kuninkaanlinna on monen vierailulistalla. Puistoalue on varsin laaja ja monipuolinen. Osittain se on vain turistien suosiossa, sen eteläpuolella puolestaan viihtyvät opiskelijat ja muut paikalliset kesäaikaan. Puiston parhaat osat ovat kuninkaanlinnan takana, missä on lampia, ja puiston jälkeen alkavat keskustan miellyttävimmät asuinkorttelit, Frogner- ja Majorstuen-kaupunginosat.
Frogner on kaunis kaupunginosa, joka tulee valtaosalle turisteista tutuksi Frognerparken-puiston takia. Puistossa on kaikenlaista maauimalasta tenniskenttiin ja Oslon kaupunginmuseoon, mutta turisteja vetää paikalle Vigelandsparken, yli 200 veistoksen kaunistama keskusosa, joka kesäisin ennen puoltapäivää täyttyy turisteista. Veistoksia voisi ihailla kauankin, ja täällä jotkut käyvät vain kääntymässä, toiset jäävät koko päiväksi ja käyvät vielä Frogner plass -aukion vieressä olevassa Vigeland-museossa.
Frogner plassin lähellä on mukavia kortteleita, hyviä katuja, kuten Frognerveien, ja kaupungin parhaisiin kuuluvia shoppailukatuja, joilta saa erityisen hyvin antiikkia ja sisustustarvikkeita. Frogner plassilta on vain muutaman minuutin kävelymatka Vigelandsparken-pysäkille, mutta raitiovaunu numero 12 kulkee alueen läpi, ja siinä voi mennä kohti niin keskustaa kuin Majorstueniakin.
Vigelandsparken-pysäkiltä on reilun viiden minuutin kävelymatka Majorstuen-metroasemalle, joka on vilkkaimpia paikkoja ydinkeskustan ulkopuolella. Täällä on kaupungin kuuluisin ostoskatu, Bogstadveien, jonka varrella on korkeatasoisia liikkeitä. Sen varrella on myös hyviä kahviloita ja ravintoloita, ja yöelämänsä osalta se riittää monelle paikalliselle ja täällä yönsä viettävälle turistille.
Majorstuen-metroasemalta on helppo lähteä kaupungin laitaosiin, Holmenkollenille tai Nordmarkaan. Holmenkollen on suomalaisille tuttu hyppyrimäkensä ja hiihtokilpailujensa takia, ja se onkin ehdoton vierailupaikka. Metrojunat matkaavat tänne alle puoli tuntia Majorstuenilta. Jos haluaa nähdä hyppyrimäen, hiihtomuseon ja Holmenkollenin kappelin, jonka hevimiehet Varg Vikernesin johdolla polttivat poroksi vuonna 1992, kannattaa jäädä pois Holmenkollen-asemalla. Jos taas mielii patikoimaan tai hiihtämään itse, kannattaa mennä aina Frognerseteren-asemalle asti, mistä voi lähteä hiihtämään tai patikoimaan. Frognerseteren on Holmenkollenin korkein paikka, jossa on erinomainen ravintola, ja Osloon suuntautuvan loman kruunaa täällä nautittu, erinomaisilla näkymillä kohti Oslon keskustaa höystetty juhla-ateria.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/10
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.