Matkailutärppejä, -kilpailuja ja muita helmikuisen matkailumaailman kohokohtia käydään läpi tällä sivulla.
Seuraava katsaus julkaistaan maaliskuussa 2016.
Koulujen hiihtolomat lähestyvät uhkaavasti, mutta sää ei suuressa osassa maata vaikuta lainkaan hiihtokelpoiselta.
Jos Lapin tai etelän loma jäi tänäkin vuonna varaamatta, älä huoli: risteily piristää koululaista kuin koululaista. Itämerellä järjestetään nimittäin hiihtolomaviikoilla 8, 9 ja 10 vaikka mitä kivaa! Viking Linen laivoilla seikkailee muun muassa Tenavat-elokuvasta tuttu Ressu-koira. Viikonloppuisin perheen pienimmät voi lisäksi viedä katsomaan Tenavat-elokuvaa, ja tax free -myymälöistäkin löytyy mukava valikoima Tenavat-aiheista tavaraa. Tenavien lisäksi Vikingin hiihtoloman ohjelmasta löytyy muun muassa karkkibingoa, limboa, diskoja, esityksiä ja perhepelejä. Musiikista vastaavat Viking Gracella esimerkiksi Redrama, Sanni ja Chisu.
Myös Tallink Silja hemmottelee koululaisia hiihtolomalla. Silja Symphonylla esiintyy hiihtolomien aikaan yhteensä viisi kertaa Antti Tuisku, ja Silja Serenaden musiikkitarjonnasta vastaavat suosikkiartistit Benjamin, Elastinen ja Diandra. Tallinnaan suuntaavat sen sijaan saavat viedä alle 12-vuotiaat muksunsa laivalle maksutta koko hiihtolomakauden ajan. Lisäksi Tallink-Siljan laivoilta voi bongata muun muassa suomalaislasten ikisuosikit Muumit!
Suomen vetovoima matkailumarkkinoilla on ollut viime aikoina nousussa, kun ihmiset ovat alkaneet hakea matkoiltaan entistä enemmän eksotiikkaa ja täysin uudenlaisia matkakohteita. Viimeisimmät kehut Suomi on saanut amerikkalaiselta talouslehdeltä nimeltään Forbes, joka on yhdessä yksilöllisiä matkoja tarjoavan Black Tomaton kanssa laatinut luettelon matkakohteista, joihin vuonna 2016 kannattaa matkustaa. Listauksessa, jossa Suomen lisäksi matkakohteiksi suositellaan myös Etiopiaa, Islantia, Filippiinejä, Espanjaa, Sri Lankaa ja Taiwania, ylistetään varsinkin Suomen kaunista kesää, puhdasta vettä ja tuhansia järviä. Myös Turun saaristo saa Forbesilta kehuja!
Jotta turistivirrat sen kuin yltyisivät, Suomeen on suunnitteilla jos jonkinlaista vetonaulaa. Guggenheim Helsinki -hanke on saanut kotimaisilta matkailualan yrityksiltä sijoituksina yhteensä yli miljoona euroa. Guggenheim-museohankkeen odotetaan toteutuessaan luovan matkailualalle yli 400 uutta työpaikkaa ja kasvattavan valtion keräämää verotuloa jopa kymmenellä miljoonalla eurolla. Myös Lappi pyrkii kasvattamaan matkailuaan ja pidentämään matkailijoiden viipymäaikaa alueella. Levillä sijaitseva Hullu Poro Oy avaa Levin lähelle kesällä 2017 Tonttulan elämyskylän, jonka tavoitteena on olla Euroopan tunnetuin mytologiaan perustuva elämys- ja aktiviteettipuisto. Puistoon rakentuu näillä näkymin ainakin elämysmetsä Tonttulan Piilo, erilaisia ravintoloita, hotelli, Country House ja muita majoituskohteita.
Linja-autoliikenteen kova kilpailu on ollut viime aikoina otsikoissa halpabussiyhtiöiden ja liikennöintireittien vapautumisen myötä. Linja-autolla matkustamisesta pyritään tekemään entistä mukavampaa, hintojen laskusta puhumattakaan.
Iltalehti kertoo Pohjolan liikenteen, Savonlinjan ja Expressbusin uusineen kalustoaan niin, että jokaisesta bussista löytyy nyt langaton Internet-yhteys sekä matkustajien käytettävissä olevat sähköpistokkeet. Savonlinja on lisäksi antanut kaikille linja-autoilleen uuden ilmeen, ja Pohjolan liikenne lisännyt useisiin linja-autoihinsa kolikoilla toimivan välipala-automaatin.
Bussimatkojen halpenemisen myötä myös VR on saanut viime aikoina kantaa kortensa kekoon kilpailukykyisenä pysyäkseen. VR:n uusin matkustajamagneetti on Helsingin ja Turun sekä Helsingin ja Tampereen välillä kulkeva Robert’s Coffee -kahvilavaunu. Vaunussa on tarjolla muun muassa erikoiskahveja ja uunituoreita korvapuusteja ja croissanteja ja sen yläkerrasta voi varata niin näköalapaikkoja kuin ryhmien käyttöön tarkoitetun kabinetinkin.
Matkailutoimittajien kilta on taas jakanut vuotuiset matkailuaiheiset palkintonsa.
Vuoden parhaaksi kotimaiseksi kohteeksi valittiin Fiskarsin Ruukki, jonka kehutaan olevan yksi Etelä-Suomen monipuolisimmista ja mielenkiintoisimmista koko perheen kulttuurimatkailukohteista. Vuoden parhaaksi ulkomaiseksi kohteeksi taas valittiin Espanjassa sijaitseva Málaga, joka on viimeaikoina uudistanut imagoaan keskustan modernisoinnin ja satama- ja ranta-alueiden kunnostamisen myötä.
Vuoden kotimaisena tapahtumana palkittiin Helsingissä viime vuoden heinäkuussa järjestetty kansainvälinen voimistelutapahtuma Gymnaestrada, jota olivat järjestämässä Suomen Voimisteluliitto, Helsingin kaupunki ja opetus- ja kulttuuriministeriö. Tapahtumaan osallistui yhteensä 21 000 osallistujaa 53 maasta, ja se sai kehuja erityisesti talkoohengestään ja kaikkien kaupunkilaisten iloksi järjestetyistä näytöksistään. Vuoden matkailuhenkilön tittelin taas vei matkailualalla jo 1970-luvun lopulla aloittanut ja nykyään Tjäreborgin tiedotuspäällikkönä toimiva Arja Pucilowski.
Vuoden kuluttua Tallinna-Helsinki välillä liikennöinnin aloittava Tallinkin upouusi risteilyalus on vihdoin saanut itselleen nimen. Nimeksi valittiin Megastar, jota ehdotettiin nimikilpailussa yli 300 kertaa. Kieltämättä nimi sopiikin Tallinkin alusten nimikomppaniaan kuin nenä päähän!
Äskettäin uudistettu Eckerö Linen m/s Finlandia taas on palannut reitilleen Helsingin ja Tallinnan välille uusine myymälöineen ja viihdetarjontoineen. Kyseiselle alukselle pääsee nyt helposti myös Turusta ja Tampereelta, sillä Expressbus vie matkustajat suoraan satamaan ja juuri sopivassa aikataulussa!
Myös Viking Linen laivat saavat tänä keväänä uuden lookin, kun Grace, Amorella ja Gabriella viedään telakalle uusittaviksi. Muun muassa alusten hyttejä, ravintoloita ja kylpyläosastoja koskeviin uudistuksiin on tarkoitus käyttää tämän vuoden aikana noin kahdeksan miljoonaa euroa. Eikä tässä vielä kaikki: uudistettuna Itämerelle palaa tänä vuonna myös Siljan klassikkoalus Silja Europa! Maaliskuussa Helsinki-Tallinna-reitillä aloittavaa Europaa remontoidaan tuntuvasti, jonka jälkeen se on taas valmis kuljettamaan yli 3 000 matkustajaa reissua kohden!
Jos harmaus ahdistaa eivätkä uudet kokemuksetkaan olisi pahitteeksi, kannattaa lukea tämä.
Espanjan Aurinkorannikolla Fuengirolan kaupungissa toimiva Aurinkorannikon matkaopaskoulu alkaa kouluttamaan suomalaisia matkaoppaiksi kolmesti vuodessa. Suomalaisille suunnattu koulutusohjelma on maksullinen ja kestää noin kaksi kuukautta. Valmistuttuaan opiskelijat ovat valmiita työskentelemään ulkomailla muun muassa matkaoppaina, lasten oppaina ja aktiviteettioppaina.
Fuengirolan alue on erinomainen koulutuksen kannalta, sillä alueella asuu runsaasti suomalaisia, mutta kaupungista saa opiskelujen ohessa myös hyödyllistä kokemusta aidosta ulkomaan lomakohteesta. Seuraava koulutus alkaa huhtikuun alussa ja hakemuksen voi jättää Matkaopaskoulun verkkosivustolla, kunhan vaatimukset muun muassa sujuvasta suomen kielestä, hyvästä englannin kielestä ja vähintään 18 vuoden iästä täyttyvät.
Teksti: Nelli Kelonen
2016/02