- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Etelä-Italian suurin kaupunki on yksi Euroopan erikoisimpia metropoleja, joka on suurelle maailmalle tullut tutuksi lähinnä jalkapallojoukkueensa, ruokiensa ja paikallisen mafian takia. Napoli on yksi Euroopan vanhimpia asutettuja alueita, jonka lähellä sijaitsee myös Pompeiji, ja sehän on yksi syy miksi Napolin tienoolle lähdetään lomailemaan.
Itse Napoli on vilkas, rähjäinen ja monipuolinen metropoli, jonka vanhat osat ovat Euroopan suurimpia ja jonka vilkkaat uudemmat korttelit ovat eräitä Euroopan kaoottisimpia. Suuria nähtävyyksiä Napolissa ei juuri ole, mutta Spaccanapoli eli vanhojen kortteleiden pääkatu, Pignaseccan katumarkkinat, Lungomare eli kolme kilometriä pitkä rantapromenadi ja Piazza del Plebisciton ympäristössä olevat suuret rakennukset oopperatalon johdolla tekevät kaikkiin vaikutuksen.
Napolin ruoat ovat maailmankuuluja, ja sieltä ovat peräisin monet kaikkein parhaimpina pidetyt italialaiset ruoat. Italialaiseen tyyliin Napolissa on kaupan paljon erilaisia houkuttelevia tuotteita. Yksi syy viettää aikaa Napolissa on tutustua sen korkeatasoiseen kulttuurielämään, ja suosittua ajanvietettä on myös mennä jalkapallo-otteluun. Napolissa on myös kylpylöitä, siellä voi golfata, alueella voi sukeltaa ja jonkin matkan päässä keskustasta on Pompeijin tyylinen Herculaneum
Itse Napolin kaupunki ei ole nähtävyyksiltään kovin merkittävä, sen suurimpia nähtävyyksiä ovat sen kadut ja aukiot, joita on etenkin vanhassa korttelistossa. Napolin tienoilla niin rannikolla kuin Napolinlahdellakin on kymmenittäin vierailupaikkoja. Kaikkein kuuluisin ja suosituin vierailupaikka kaupungin ympäristössä on Pompeiji. Napolissa on useita maailmanluokan museoita. Napolin keskustassa ei ole paljon puistoja tai muita luonnonnähtävyyksiä, ja mikäli haluaa nähdä enemmän luontoa, kannattaa suunnata Napolinlahden saarille.
Napolissa on aina ollut vähän hankala liikkua paikasta toiseen, mutta nykyään kolmelinjainen metro on tuonut asiaan helpotusta. Napoliin kannattaa lentää Suomesta, mutta jos haluaa yhdistää siihen muitakin Italian kohteita, on etenkin Rooma melko lyhyen junamatkan päässä. Napolin lentoasema sijaitsee 20 minuutin bussimatkan päässä keskustasta. Napoli on kohtalaisen hyvä matkakohde perheille, mutta toisaalta ympäristössä on hyviä vierailupaikkoja, jotka ovat heille kenties Napoliakin parempia. Kesäkausi alkaa Napolissa maaliskuussa, jolloin päivälämpötilat nousevat yli 15 asteen.
Majapaikan löytäminen Napolista on varsin helppoa, koska hotelleja siellä on paljon ja valtaosa niistä on keskittynyt tietyille tienoille. Hotelli- ja aluevinkeissä kerrotaan niistä Napolin alueista, jotka sijainniltaan ja palveluiltaan ovat parhaita hotellille tai muulle majapaikalle. Lisäksi esitellään näiden alueiden parhaita ja pidetyimpiä hotelleja ja muita majapaikkoja.
Napolin metropolin alueella asuu reilut neljä miljoonaa ihmistä, ja itse Napolissa noin miljoona ihmistä. Kaupungin luonnetta kuvaakin hyvin se, että tiheään asutussa Italiassa Napoli on sen suurista kaupungeista tiheimmin asutettu. Napolin ympäristö, joka on osa Campanian aluetta, on tunnettu myös Caprin saaresta, joka on yksi Välimeren kaikkein hienoimpia lomapaikkoja. Myös muut saaret ja Amalfi on tunnettuja muuallakin kuin Italiassa, ja sekä Napoli että Campania kuuluvat niin ilmastonsa kuin puitteittensakin puolesta eräisiin Euroopan kaikkein hienoimpiin lomapaikkoihin.
Parissa kolmessa päivässä Napolin pääpaikat tulevat tutuiksi, mutta viikon päivät siellä viihtyvät voi myös käydä ainakin Caprilla ja Pompeijissa. Yksi tapa tutustua Napoliin on myös viettää yönsä Sorrentossa, ja siirtyä sieltä paikallisjunalla Napolin vilinään. Napoliin kannattaa matkustaa keväisin tai syksyisin, ja etenkin huhti-kesäkuu ja loka-marraskuu ovat erinomaisia aikoja saada Napolista ja sen ympäristöstä kaikki irti.
Napolin ongelmat, joihin ovat liittyneet oleellisena osana paikallinen mafia (Camorra), ovat tunnettuja ja jatkuvat edelleen. Mafian osuus on usein tullut näkyviin roskien takia, sillä he hallitsevat roskienkeräystä ja ajoittain osat Napolin keskustasta ovat olleet roskia täynnä. Camorra on Napolissa keskittynyt Forcella-kaupunginosaan, jossa siihen ei kuitenkaan tavallinen matkailija millään tavalla törmää. Alue, jolla mafia hallitsee, on Scampia, jonka pahamaineinen asuinkompleksi, Vele di Scampia, on tärkeässä osassa myös Gomorra-elokuvassa.
Napolin vanhat osat, sen vieressä olevat nähtävyydet ja monet muut osat ovat melko hyvässä kunnossa, mutta jatkuvat remontit ja korjaustyöt aiheuttavat silti ongelmia. Castel dell’Ovo on vuosikausia kestävän remontin alla, monet rantapromenadin varrella olevat osat ovat huonossa kunnossa ja Castel Nuovon ympäristö on sekin aivan myllätty ja siltä on huono siirtyä rantakadulle. Suuret remontit ovat tehneet Piazza Garibaldista entistä miellyttävämmän, mutta remontti ei ole vielä valmis ja voi mennä vuosia ennen kuin kaikki palautuu normaaliksi. Myös aukion läpi ja läheltä kulkevat kadut ovat niin huonossa kunnossa, että raitiovaunut eivät ole enää vähään aikaan kunnolla kulkeneet. Kaikki nämä seikat hidastavat Napoliin tutustumista, ja myös siirtyminen paikasta toiseen on hankalaa.
Kaikkein parhaat tavat liikkua kaupungissa 2020-luvun alussa ovat kävely ja metro, joka viime vuosina on monin tavoin laajentunut ja modernisoitunut. Etenkin taksia ja bussia kannattaa vältellä, sillä ne juuttuvat ruuhkiin. Kiertoajelut eivät ole hyvä idea, sillä nekin kärsivät ruuhkista ja tietöistä. Kävellen liikkuminen on paras tapa nähdä Napolin keskustan värikkäitä ja aina mielenkiintoisia kortteleita, jotka ovat parhaimmillaan Piazza Garibaldin ja Piazza Danten välimaastossa. Myös jotkin alueet lähellä Piazza Dantea, kuten kaupungin ostoskatu Via Toledo, kuninkaallisen linnan ympäristö, joka johtaa sille, Lungomare eli rantakatu, joka on lähellä kuninkaallisen linnan tienoota, Quartieri Spagnoli ja Chiaia ovat kaikki alueita, joilla on mukava kävellä.
Napolin hallitsema alue, Campania, on maailman vanhimpia asutettuja tienoita, ja se on pronssikaudesta lähtien ollut jatkuvasti asutettuna. Alue oli merkittävä antiikin Kreikan siirtokuntien aikaan, ja Rooman valtakunnan aikana se oli tunnettu lomailukeskus, jossa keisarit ja kuuluisat kirjailijat viettivät runsaasti aikaa. Myöhemmin Napolin huippuaikoja oli keskiajan jälkeinen uusi aika 1600-luvulla, jolloin se oli maailman toiseksi suurin kaupunki.
1870-luvulta lähtien vallinnut Italian itsenäisyyden aika on Napolille ollut alamäkeä, mutta se oli ensimmäinen Italian kaupungeista, joista Mussolini menetti otteensa (1.10.1943). Napoli vaurastui jonkin verran sodanjälkeisen buumin aikana, etenkin kun se sai valtiolta paljon rahaa rakennustöihin ja kunnossapitoon, mutta 1980-luvulla rahavirrat katkaistiin ja kaupunki on ollut mafian hallitsema viime vuosikymmenet. 2000-luvulla Napoli on kuitenkin terävöittänyt otettaan: taistelu Camorraa vastaan on kesken, mutta monet liikkeet taistelevat onnistuneesti mafiaa vastaan. Kaupunkiin on alkanut ilmaantua uutta, ja kunhan taloussotkut maailmalta väistyvät, nousee Napoli vielä jonakin päivänä uuteen kukoistukseen.
Napolin keskiaikainen korttelisto tunnetaan nimellä “centro storico”. Sen pääkadut ovat Via dei Tribunali ja Via San Biagio dei Librai, joka yleisesti tunnetaan nimellä “Spaccanapoli”. Tämä barokki- ja renessanssityylisiä rakennuksia täynnä oleva alue on kooltaan 1700 hehtaaria ja näin Euroopan suurin vanhakaupunki. Sen alueella on aamusta iltaan vilkkaiden pääväylien lisäksi valtava määrä pieniä kujia ja sivukatuja, joita on mielenkiintoista ajan kanssa tutkia. Vanhakaupunki on pullollaan ulkoa vaatimattomia mutta sisältä loistokkaita roomalaiskatolisia kirkkoja, joiden suojissa on silloin tällöin esillä taidetta ja muuta merkittävää nähtävää.
Napolin pääkirkko on Cattedrale di San Gennaro, joka on kaupungin tuomiokirkko, eli Duomo. Tätä goottilaistyyliä edustavaa kirkkoa alettiin rakentaa 1200-luvulla mutta se valmistui vasta 1430-luvulla. Tämä Via Duomo -kadun varrella sijaitseva tuomiokirkko on ulkoa vaatimaton mutta sisältä hulppea, ja kolmasti vuodessa kirkko on tärkeimmän napolilaisen rituaalin pitopaikka. Kun San Gennaro eli Januarius Diocletiuksen vainojen seurauksena kuoli Pozzuolissa marttyyrinä vuonna 304, hänet siirrettiin tähän kirkkoon. Siirron jälkeen kahdessa lasipullossa ollut veri, joka oli hyytynyt, muuttui piispan käsissä uudelleen nestemäiseksi. Tämä ihmeeksi luokiteltava tapahtuma on siitä lähtien tapahtunut kolmasti vuodessa, aina samoina päivinä, ja edelleenkin tämä on koko kaupungin tärkein tapahtuma.
Vaikka Pompeiji ei olekaan Napolin kaupungissa vaan reilun puolen tunnin paikallisjunamatkan päässä, saapuu moni Napoliin juuri sen nähdäkseen. Pompeiji oli vauras kaupunki Rooman valtakunnan aikana, mutta vuoden 79 syksyllä Vesuvius-tulivuori purkautui, sen höyryt ja kuumuus tappoivat kaupunkiin jääneet ja laava peitti alleen jäljelle jääneet rauniot. Pompeiji katosi maailmankartalta tämän jälkeen täysin, ja se löydettiin uudelleen vasta vuonna 1594. Vielä nykyäänkin maan alta löytyy jatkuvasti uusia raunioita, joita yritetään saada esiin niitä vahingoittamatta. Nykyisin raunioista on näkyvillä paljon, niin että Pompeijin raunioalueella voi viettää vaikka kokonaisen päivän.
Lue lisää: Napolin nähtävyydet
Ostokset eivät kenties kuulu kaupungin valttikortteihin, mutta Napolin ostospaikat ovat monipuolisia ja sieltä saa helposti ja edullisesti hankittua tyypillisiä italialaisia tuotteita. Ostosten tekeminen Napolissa on helppoa, sillä liikkeitä on muutamassa ydinkeskustan osassa sekä vähän sen ulkopuolella Chiaia-kaupunginosassa. Napolissa kannattaa käydä katumarkkinoilla, joita keskustassa on useita, kauppakaduilla, joista Spaccanapoli on kuuluisin, ja Chiaian hienoissa putiikeissa. Melkoisesti liikkeitä on myös Piazza Danten ja Piazza Plebisciton välimaastossa, etenkin Via Toledolla. Via Toledon vieressä on myös Quartieri Spagnoli (espanjalainen korttelisto), jossa on kaikkein tyypillisintä napolilaista kaupankäyntiä ja kaupungin vilkkaimpia ja merkittävimpiä katumarkkinoita.
Elintarvikkeista miltei kaikki ovat kelvollisia kotiin tuotavaksi, mutta etenkin oliiviöljyt, pastat, mausteet, juustot, kahvit, makeiset suklaan ja leivonnaisten johdolla, leivät ja lasipurkkeihin säilötyt tuotteet, kuten hillot ja kastikkeet, ovat erinomaisia ostoksia. Vaatteita kaupungissa on niin halpoja kuin kalliitakin, ja uusia vaatteita mielivän on hyvä tehdä vertailuja eri liikkeissä ja nähdä eri tienoiden tarjontaa. Quartieri Spagnoli on hyvä paikka ostaa edullisia vaatteita ja kenkiä. Kalliita vaatteita, kenkiä ja asusteita on paras tutkailla Via Toledon varrella lähellä Piazza Dantea sekä Chiaia-kaupunginosassa, jossa pitkä leveä kävelykatu (Via Chiaia) on paikka, josta takuuvarmasti löytyy laadukkaita vaatteita, kenkiä ja asusteita.
Lue lisää: Ostoksilla Napolissa
Napolin ruoat ovat eräitä maanosan parhaita, ja siellä ollessa tuleekin syötyä ja juotua nimenomaan Campanian hedelmällisestä maaperästä lähtöisin olevia aineksia. Napolissa on valtava määrä ravintoloita, jotka miltei poikkeuksetta tarjoavat laadukkaita ruokia. Parhaat ateriointipaikat ovat ydinkeskustassa ja sen liepeillä, mutta oli Napolissa sitten missä tahansa, ei ruokapaikka ole koskaan kaukana. Varsinaisten ravintoloiden lisäksi kahvilat ja pienet myyntipisteet tarjoavat erinomaisia katuruokia, joista valtaosa on paikallista alkuperää, ja näin Napolissa ei tarvitse koskaan pitkään kuljeskella nälissään.
Ruokiin, jotka keksittiin Napolissa, kuuluvat Pizza Marinara, Pizza Margherita ja Spaghetti al Pomodoro eli pitkää spagettia tomaatin tai tomaattikastikkeen kanssa. Kaupungin ja koko Campanian alueen erinomaisten ruokien salaisuus ovat hedelmällinen maaperä, tuoreet ja tarkkaan valitut ainekset ja yksinkertainen toteutus, niin että aterioissa on vähän raaka-aineita tai mausteita. Ravintoloiden ruokalistatkin saattavat olla joskus hyvinkin suppeita. Pitsojen, pastojen ja muiden pääruokien lisäksi Napolin tienoo on tunnettu makeista paloista, joita on joka lähtöön leivonnaisista munkkeihin.
Lue lisää: Ruoat ja ravintolat
Kävellen liikkuminen on paras tapa nähdä Napolin keskustan värikkäitä ja aina mielenkiintoisia kortteleita, jotka ovat parhaimmillaan Piazza Garibaldin ja Piazza Danten välimaastossa. Napolin joukkoliikenne on suhteellisen integroitunut, ja joukkoliikennevälineillä liikkumista suositellaan, jos haluaa nähdä ydinkeskustan ulkopuolella olevia nähtävyyksiä tai lyhyen ajan sisällä paljon.
Lippuja voi ostaa metroasemien automaateista ja lipputiskeiltä, kuten myös kioskeista ja kahviloista, joiden nimessä on T eli ne myyvät tupakkaa. Lippuja kannattaa ostaa etukäteen, sillä bussissa ne ovat kalliimpia tai niitä ei ole. Lippu pitää leimauttaa ennen metrolaiturille tai bussiin tai funikulaariin menemistä. Ainoa joukkoliikenneväline, johon normaalit liput eivät käy, on Circumvesuviana-paikallisjuna.
Lue lisää: Liikkuminen Napolissa paikasta toiseen
Napoliin kannattaa lentää Suomesta, mutta jos haluaa yhdistää siihen muitakin Italian kohteita, ovat etenkin Rooma melko lyhyen junamatkan päässä ja Roomaan on enemmän lentoja kuin Napoliin. Jos haluaa siirtyä Roomasta tai muualta maasta rautateitse Napoliin, on se helppoa ja useimmissa tapauksissa melko kohtuuhintaista. Muita tapoja siirtyä Napoliin ovat lautat, katamaraanit ja linja-autot, joilla on erityisen hyvä siirtyä Napolin ja toisella rannikolla olevan Barin välin.
Napoliin ja sen ympäristöön, etenkin Amalfiin, Ischiaan, Caprille ja Sorrentoon, tehdään jonkin verran pakettimatkoja. Koska lentoja Napoliin on niin vähän, varaus sekä Napolin-matkalle että sen ympäristöön suuntautuvalle matkalle kannattaa tehdä kuukausia ellei puoli vuotta etukäteen. Monelle Napolin ympäristöön matkustavalle riittää päiväretki Napoliin, eikä siellä välttämättä monikaan viihdy kolmea neljää päivää pidempään. Jos haluaa vierailla useilla paikkakunnilla, on Napoli hyvä tukikohta, sillä sieltä on päiväretkille alueen parhaat yhteydet niin maata kuin mertakin pitkin.
Lue lisää: Matkat, lennot ja matkustaminen Napoliin
Napolin matkailusivut | Napoli Wikipediassa | Italian turvallisuustilanne (Ulkoministeriön matkustustiedote) | YouTube: Naples, Italy
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/02