- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Moskova on suuri ja laajalle levittäytynyt monikulttuurinen metropoli, joka on siisti, turvallinen ja toimiva kaupunkilomakohde. Suurin ongelma paikan päällä on liikenne, jota on monilla kaduilla liiaksi asti ja joka aiheuttaa ruuhkia ja saasteita. Leveät tiet tekevät niiden ylittämisestä joissain paikoissa hankalaa, ja joillain kaduilla autot liikkuvat tuhatta ja sataa. Ruuhkaisen liikenteen lisäksi muita suuria ongelmia ei oikeastaan ole luvassa, mutta vieras kieli, kaupungin suuri koko ja monien paikkojen vilkkaus tuottavat omia ongelmiaan.
Moskovassa on viimeisten parin vuosikymmenen aikana ollut muutama terrori-isku, joita oli takavuosina myös metrossa. Tästä syystä turvatoimet ovat tarkkoja, ja kaikilla metroasemilla ja rautatieasemilla on läpivalaisimet, joista normaalia suuremmat tavarat laitetaan läpi. Moskovassa ei kannata liikkua ympäriinsä paljon tavaraa mukanaan, mutta pientä kassia tai reppua ei tarkasteta. Turvatarkastuksia on myös joissain ostoskeskuksissa, tavarataloissa ja muissakin paikoissa, ja tietenkin jäähalleissa, jalkapallostadioneilla ja muissa vastaavissa paikoissa on turvatarkastuksia ja läpivalaisimet.
Moskovassa on jo pari vuosikymmentä ollut paljon liikennettä, mutta nykyään sitä on saatu vähenemään eikä valtavia ruuhkia ja liikenteen pullonkauloja Moskovassa ole enää yhtä paljon kuin ennen. Edelleenkin viikolla ja tavallisina arkiaikoina on paljon liikennettä, eikä näihin aikoihin voi täysin luottaa esimerkiksi taksien tai bussien saumattomaan liikkumiseen. Viikonloppuisin, loma-aikoina ja elokuussa liikennettä on vähemmän kuin arkena, mutta liikenne ei ole enää aivan yhtä suuri ongelma kuin puoli vuosikymmentä sitten.
Teiden ylittäminen on Moskovan-matkan rasittavimpia puolia, mutta onneksi etenkin turistien suosimilla alueilla ja sellaisilla pääväylillä kuin uusi Arbat ja Tverskaja on alikulkukäytäviä, jotka tosin vaativat Moskovan vierailijalta hyviä jalkoja ja kärsivällisyyttä ravata portaita ylös ja alas. Autoilijat ovat Moskovassa hivenen mainettaan parempia ja antavat jalankulkijoille herkemmin tietä kuin ennen.
Metro on paras tapa siirtyä paikasta toiseen Moskovassa, mutta maan alla on valtavia ruuhkia etenkin aamuisin ja iltaisin ja joskus muulloinkin, kuten festivaalien ja suurten urheilutapahtumien aikaan. Lompakostaan, passistaan ja muista tärkeistä tavaroistaan kannattaa tungoksessa pitää erityisen hyvää huolta, eikä metrossa kannata matkustaa laukku olkapäällä tai selkäreppu selässä. Tärkeää on myös se, että illalla, kun metrossa on vähän ihmisiä, on tarkkana eikä ole yksin vaunussa. Mikäli ihmisiä on vähän liikkeellä, kannattaa aina valita kuljettajaa lähinnä oleva vaunu. Kaiken kaikkiaan metro on turvallinen kaikin tavoin, ja suurimmat ongelmat siellä ovat liukuportaiden pituus, joidenkin asemien käytävien ja muiden tilojen suuri koko ja ylipäätään koko metroverkoston koko, joka tekee Moskovassa liikkumisesta aikaa vievää.
Moskova on siisti kaupunki, ja ydinkeskusta on kaikin puolin länsimaisen suurkaupungin tasoa. Katuja siivotaan jatkuvasti, jalkakäytävät ovat tasaisia ja muutenkin yleisvaikutelma on siisti. Myös monilla Moskovan laita-alueilla on siistiä, ja esimerkiksi Ostankinskyn kaupunginosa ei olennaisesti poikkea siisteystasoltaan vaikkapa suomalaisesta lähiöstä.
Ruoka oli Neuvostoliiton aikoihin heikkotasoista, mutta nykyisin se ei poikkea millään tavalla länsimaisten ruokien tasosta tai hygieniasta. Ruokamyrkytykset ovat harvinaisia, ja ravintolat ovat kaikkein edullisimpia myöten äärimmäisen siistejä. Venäjällä on mahdollista syödä paremmin ja ehdottomasti paremmalla hinta-laatusuhteella kuin monessa muussa maassa, ja pelkojen sijaan siellä kannattaa keskittyä paikallisten ja lähimaista tulevien ruokien ennakkoluulottomaan maisteluun.
Käymälöiden laatu on kahviloissa, halvoissakin ravintoloissa ja baareissa hyvä, ja ne pidetään jatkuvasti siisteinä. Ennen vessan löytäminen saattoi olla Moskovassa ongelma, mutta nykyisin yleisiä vessoja on paljon ja ne ovat järjestään siistejä. Ainoa ongelma vessojen kanssa Moskovassa on se, että useinkaan vessapaperia ei saa heittää pyttyyn vaan se laitetaan sen vieressä olevaan paperikoriin. Toisin kuin takavuosina, wc-paperia on vessassa aina, ja lisää tuodaan, jos käy sen puutteesta sanomassa.
Vesijohtovettä ei kannata Moskovassa juoda ilman, että sen keittää. Hampaansa sillä voivat pestä lapsetkin, mutta vettä kannattaa varoa turhaan nielemästä, sillä heikkovatsaisimmat voivat saada siitä vatsataudin. Pullovettä on Moskovassa kaupan kaikkialla, eikä sen hankkiminen ole kallistakaan. Monissa hotelleissa ja muissakin majapaikoissa on nykyään ilmaista vettä, ja suurista pulloista voi myös täyttää oman juomapullonsa. Moskovassa on hyvä olla mukana erillinen, pestävä juomapullo, jota voi suuremmista pulloista täytellä.
Humalaisia ei Moskovan katukuvassa näy laisinkaan, eikä humalassa toikkaroiminen ole laillistakaan. Minkäänlaisia alkoholin liikakäytön lieveilmiöitä ei nykyään tule vastaan, eikä julkisilla paikoilla juominen ole sallittua. Humalaisia näkyy yleensä juhlapyhinä, ja erityisen suuria juopotteluaikoja Moskovassa ovat alkuvuosi (periaatteessa koko tammikuu) ja toukokuun alku, jolloin vappua juhlitaan monta päivää. Mitään poikkeavaa tällöinkään ei ole luvassa, ja Moskovassa käytetään nykyään niin arkena kuin juhlassakin alkoholia maltillisemmin kuin monissa länsieurooppalaisissa maissa.
Rahanvaihto on Moskovassa helppoa, ja suuri osa virallisista rahanvaihtopaikoista on täysin rehellisiä ja antaa päivän virallisen kurssin ilman konstailuja. Varotoimenpiteenä kannattaa kuitenkin aina sanoa, minkä verran haluaa rahaa vaihtaa, ja kysyä, mitä siitä saa - ennen rahojen antamista virkailijalle. Paras vaihtopaikka on sellainen, jossa valuutan osto- ja myyntikurssit ovat mahdollisimman lähellä toisiaan. Epävirallisia, kadulla toimivia rahanvaihtajia ei Moskovassa enää näy.
Moskovassa kaupat ja tahot, jotka ottavat rahaa vastaan, ovat miltei poikkeuksetta rehellisiä ja antavat rahasta oikein takaisin. Turistien suosimilla alueilla on kuitenkin paikkoja, etenkin kahviloita ja ravintoloita, jotka saattavat yrittää vanhaa kikkaa ja venyttää vaihtorahan tuomista mahdollisimman pitkään - näin turisti saattaa kyllästyä odottamaan ja lähtee. Mikäli tällaista alkaa epäillä, ei kannata epäröidä pyytää jotakin toista paikan tarjoilijaa tai esimiestä paikalle ja kysyä, missä vaihtorahat viipyvät.
Moskovassa ei suuria seteleitä juurikaan hätkähdetä, mutta pientä kauppaa ei kannata silti tehdä suurilla seteleillä. Kannattaa aina pitää huoli siitä, että mukana on paljon pieniä seteleitä ja kolikoita, sillä monet paikat eivät mielellään anna suurista seteleistä takaisin ja metrossa ja muissa liikennevälineissä saatetaan kieltäytyä ottamasta vastaan kaikkein suurimpia seteleitä.
Päivän valuuttakurssin voi tarkastaa vaikka XE:stä.
Moskovassa on suurena kaupunkina tarjolla elämän koko kirjo, ja rikollisuutta esiintyy tietenkin normaalia kaupunkia enemmän. Tästä huolimatta rikollisuutta on moneen länsieurooppalaiseen suurkaupunkiin verrattuna vähän, eikä rikollisuus ole lainkaan ammattimaista. Päiväsaikaan Moskova on täysin turvallinen paikka, jossa voi keskustan alueella ja sen ulkopuolellakin rauhassa vaellella ilman, että tulee millään tavalla häirityksi.
Suurimmat riskit turistille ovat ehdottomasti tungokset, joita esiintyy metrossa ja muissa liikennevälineissä, samoin kuin suurina juhlapyhinä ja kiireisinä aikoina nähtävyyksillä ja ostoskeskuksissa. Tällöin taskuvarkailla on paljon tilaisuuksia ja tärkeintä on, ettei levittele rahojaan missään ja lompakko tai muu rahamassi on housujen etutaskussa tai muussa kaikkein turvallisimmaksi katsotussa paikassa. Rahavyöt ja muut vastaavat apuvälineet ovat hyviä matkassa mukana etenkin juhla-aikoina ja keskikesällä, jolloin tungoksia esiintyy paljon. Kerjäläisiä Moskovan keskustassa on yllättävän vähän, eivätkä he koskaan ole aggressiivisia.
Pimeyden laskeuduttua Punainen tori, Arbat, Tverskaja ja monet pääkadut ja -aukiot ovat turvallisia, hyvin valaistuja paikkoja. Niillä voi kävellä aivan rauhassa mihin aikaan vuorokaudesta tahansa, ja nykyään turvallisuuden tunnetta lisäävät lukuisat 24 tuntia vuorokaudessa auki olevat liikkeet ja turvamiehet, joita heitäkin on yleensä näkyvillä. Sivukaduille ei kuitenkaan kannata pimeän laskeuduttua yksinään mennä, ja puistoja ja muita autioita paikkoja kannattaa pimeän jälkeen vältellä.
Takavuosina Punaisella torilla ja monien suosittujen nähtävyyksien luona poliisit ja muut virkavallan edustajat tutkivat paljon henkilöllisyyspapereita ja yrittivät joskus saada rahaa turisteilta väittäen, että viisumissa tai passissa on jotakin vikaa. Poliiseja, turvamiehiä, sotilashenkilöitä ja kaikenlaisia muita valvojia on edelleenkin katukuvassa paljon, mutta he eivät kiinnitä huomiota jalankulkijoihin tai edes turisteihin, vaan liikenne ja väärin pysäköidyt tai kulkevat autot ovat heidän pääasiallinen kiinnostuksen kohteensa. Poliisien ja muiden virkavallan edustajien palkkoja on viime vuosina nostettu, eikä heillä enää ole tarvetta yrittää saada lisätuloja turisteja kiristäen. Varmuuden vuoksi on kuitenkin hyvä pitää passin ja viisumin kopiota mukanaan, ja mikäli joku haluaa jostain syystä nähdä paperit, kannattaa antaa kopiot nähtäviksi, ei missään nimessä alkuperäisiä dokumentteja. On hyvä myös laittaa majapaikan ja Suomen konsulaatin numerot kännykkään, sillä takavuosinakin hotelliin tai konsulaattiin soittamaan alkanutkin jätettiin heti rauhaan.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/11
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.