Zadar on mielenkiintoinen, rauhallinen ja kohtuuhintainen lomapaikka koko perheelle, ja siellä on mukava lomailla. Lomakausi alkaa huhtikuussa, enemmän ihmisiä alkaa saapua kesäkuussa ja heinä- ja elokuu ovat kuukausia, jolloin Zadarin majapaikat ovat normaalia hintavampia, tungoksia on joka paikassa ja melua ja hälyä riittää. Zadarissa on turhan kuumaakin keskikesällä, mutta syyskuu on touko- ja kesäkuun tavoin varsin ihanteellinen kuukausi matkustaa Pohjois-Dalmatiaan. Lokakuu on lämmin mutta epävarma kuukausi säiden suhteen, sillä tällöin siellä on melkoisesti sateita ja joinain vuosina todellisia myrskyjä. Näin ollen perinteiselle rantalomalle Zadariin kannattaa lähteä aikaisintaan toukokuun alussa eikä sinne kannata lähteä rantalomalle syyskuun jälkeen.
Borik [kartalla] on paras paikka perheille yöpyä kesäisin, mutta muulloin kuin toukokuun puolivälin ja syyskuun lopun välisenä aikana sinne ei ole järkevää majoittua. Muina vuodenaikoina Zadarin keskusta ja etenkin vanhakaupunki sokkeloisine kortteleineen on perheillekin paras paikka yöpyä.
Jos ei ole kiinnostunut rannoista ja niihin liittyvistä aktiviteeteista, voi Zadariin hyvin matkustaa myös huhti- tai lokakuussa. Mitään varsinaista tekemistä ei lasten tai nuorten kanssa tarvitse keksiä, sillä Rooman ajoilta peräisin olevat rauniot, viehättävä vanhakaupunki, satama-alueet ja kaikenlaiset muut alueet ja yksityiskohdat pitävät lapsiperheet hereillä ainakin muutaman päivän ajan.
Jos kuitenkin haluaa järjestää jotakin tiettyä tekemistä lasten tai nuorten kanssa, antaa Zadar Travel siihen vinkkejä.
Zadar on kenties Kroatian suurimpia kaupunkeja, mutta Euroopan mittakaavassa se on pikkukaupunki, jossa asuu noin 75 000 ihmistä. Tästä huolimatta Zadar on muualla kuin vanhankaupungin alueella varsin laaja paikka, jossa on pitkäkin välimatkoja. Esimerkiksi matka linja-autoasemalta vanhankaupungin pääpaikoille on oikeastaan liian pitkä matkatavaroiden kanssa kuljettavaksi eikä tällaista matkaa muutenkaan ole mukava kävellä.
Etenkin lyhyellä lomalla kannattaakin keskittyä vanhaankaupunkiin, jossa on yllin kyllin nähtävää ja tekemistä moneksi päiväksi. Jos haluaa lyhyellä lomalla siirtyä pidempiä matkoja, kuten vanhankaupungin ja linja-autoaseman välillä, kannattaa hypätä bussiin tai taksiin tai sitten on myös mahdollista vuokrata pyörä, jonkalainen laakeassa Zadarissa on varsin kätevä.
Jos mielii muualta kaupungista kuten linja-autoasemalta tai Borikista bussilla vanhaankaupunkiin, ovat pysäkit sataman [kartalla] vieressä mutta niitä on myös muualla laajan satama-altaan eri puolilla.
Kaupungin keskustan ja sen lähialueiden välillä kulkee kymmenkunta linjaa, joista esimerkiksi 5A ja 8A (“Puntamika”) kulkevat Borikiin. Linja 2 eli ”Poluotok” puolestaan kulkee linja-autoaseman ja vanhankaupungin väliä. Monet linjat kulkevat ytimen kautta, mutta eniten niitä kulkee linja-autoasemalta [kartalla], joka on parin kilometrin päässä vanhastakaupungista.
Bussliput, joita saa kuskilta tai Tisak-nimisistä kioskeista, maksavat 10 kunaa yksi yhdensuuntainen lippu (saa vain kuskilta) tai 16 kunaa kaksi yhdensuuntaista lippua (saa vain kioskilta). Liput pitää leimata heti kun nousee bussiin, ja yksi lippu on voimassa 50 minuuttia leimaamisesta.
Taksit odottelevat asiakkaita esimerkiksi linja-autoasemalla, ja sellaisella liikkuminen on Suomen hintoihin nähden edullista. Linja-autoaseman lisäksi takseja on melkoinen määrä satamassa eli rantakadulla joka kulkee vanhankaupungin vierestä [kartalla], mutta muuten takseja ei noin vain näy.
Zadarissa toimii lukuisia eri taksiyhtiöitä, ja niillä on erilaisia hintoja. Viiden kilometrin matka, joka esimerkiksi on Zadarin keskustan ja Borikin välimatka, maksaa yhtiöstä riippuen 20–40 kunaa. Iltaisin klo 20 jälkeen pitää maksaa 20 % enemmän.
Yksi tunnettu yhtiö, jonka auton saa paikalle verkkosivuilta, on Taxi Zadar.
Zadar Travel kertoo lisää taksilla matkustamisesta ja listaa melkoisen määrän taksiyhtiöitä.
Zadarissa on melko vähän varsinaisia pyöräteitä mutta siellä ei ole paljon liikennettä ja kesäkauden aikana maaliskuulta marraskuulle muulloin kuin kovien tuulien ja sateiden aikaan on mukava pyöräillä. Pyöräily onnistuu parhaiten muualla kuin vanhassakaupungissa, mutta sielläkin rantakadulla ja muualla kuin sokkeloisissa kortteleissa voi jonkin verran pyöräillä. Yksi hyvä reitti on noin viiden kilometrin matka ytimen ja Borikin välillä, ja pyöräilemään haluavat löytävät muitakin hyviä reittejä.
Pyöriä vuokrataan monessa eri paikassa, ja myös monet majapaikat vuokraavat pyöriä.
Zadar Bike ei ainoastaan vuokraa vaan toimittaa pyörän majapaikkaan, lentoasemalle, bussiasemalle tai muuallekin.
Toinen hyvä yhtiö on Bike Rental Zadar, joka voi puolessa tunnissa toimittaa pyörän minne tahansa Zadarin alueelle.
Jos haluaa vuokrata auton Zadarin ympäristöä kierrelläkseen, on se mahdollista, mutta näillä tienoin voi hyvin myös liikkua julkisin liikennevälinein, pyörällä tai opastetun kierroksen yhteydessä.
Lulic vuokraa autoja lentoasemalla ja muualla kaupungissa. Sieltä saa auton alleen alkaen noin 70 eurolla per päivä.
Lähinnä paikallisten käyttämä ja turistille kuriositeetti on satamassa [kartalla] kulkeva soutuvene, jolla 5 kunan hinnalla saa itsensä satama-altaan toiselle puolelle. Zadarski barkajoli eli ”Zadarin soutumiehet” on Venetsiastakin tuttu tapa siirtyä lyhyen matkaa veneellä, ja tätä voi ainakin aikansa katsella, jos ei halua mennä yli soutuveneellä.
Matkustaminen Zadariin muuttui kesällä 2022 Ryanairin aloitettua kesäkaudella lennot Helsigistä suoraan Zadariin. Muina vuodenaikoina Zadariin on edelleen hankala suoraan Suomesta nopeasti siirtyä.
Zadariiin ei ole perinteisesti ollut yhtä helppo matkustaa Suomesta kuin moneen muuhun Kroatian lomapaikkaan, mutta jos ei löydä hyviä lentoja, voi harkita lentämistä ensin Zagrebiin tai Splitiin, joista on noin kolmen tunnin bussimatka Zadariin.
Zadariin ei ole Suomesta ollut ennen helppo lentää, mutta kesästä 2022 lähtien Ryanair lentää Helsingistä Zadarin kentälle. Näillä näkymin lentoja on kaksi kertaa viikossa juhannuksen tienoilta lokakuun loppuun, ja hinnat ovat kuten tällä lentoyhtiöllä yleensäkin edullisia jos lipun tilaa hyvissä ajoin etukäteen ja mahdollisesti mainoskampanjan aikana.
Norwegian lentää Kroatiassa moneen paikkaan mutta ei Zadariin. Sen kyydissä pääsee kuitenkin Splitiin ja Zagrebiin, joista molemmista on noin kolmen tunnin bussimatka Zadariin. Huomionarvoinen seikka on se, että monet bussiyhtiöt kulkevat lentoaseman kautta, joten näissä kaupungeissa ei ole pakko viettää ollenkaan aikaa.
Air Baltic lentää Helsingistä, Tampereelta ja Turusta Riian kautta Kroatiaan. Ohjelmistossa ovat tällä hetkellä Split ja Rijeka, jotka molemmat ovat rannikolla. Rijekasta on noin viiden tunnin bussimatka Zadariin.
Finnair lentää myös Splitiin ja Zagrebiin, joskin lippujen hinnat ovat yleensä huomattavasti korkeampia kuin monella muulla yhtiöllä.
Skyscanner voi löytää muitakin lentoja Kroatiaan.
Omio on toinen apuväline, joka voi näyttää lentoja Suomesta Kroatiaan.
Zadarin lentoasema (Zračna luka) [kartalla] on 9 kilometrin päässä Zadarin keskustasta, Zemunik-nimisellä paikkakunnalla. Linja-autot, jotka kulkevat uuden sataman ja linja-autoaseman kautta, menevät vanhankaupungin edustalle [kartalla]. Jos paluumatkalla haluaa nousta bussiin linja-autoasemalla, kulkee se laiturilta 8. Lipun, jonka voi ostaa kuskilta, maksaa 25 kunaa (3 ½ €) suuntaansa. Matka kestää määränpäästä riippuen 20–30 minuuttia.
Taksit odottelevat kansainvälisten lentojen terminaalin ulkopuolella, ja matka vanhaankaupunkiin maksaa noin 150 kunaa (20 €) ja pidemmälle esimerkiksi Borikiin vähän alle 200 kunaa.
Lisätietoa Zadarin lentoasemasta ja siirtymisestä sieltä muualle kuten suoraan muihin kaupunkeihin saa Get by Busista.
Zadarista kulkee busseja lähelle ja kaukaa, mutta rautateitse sieltä on hankala mennä mihinkään, ja junamatka Zagrebiin kestää kauemmin kuin linja-automatka.
Zagrebin linja-autoasema [kartalla] sijaitsee aivan rautatieaseman vieressä, melko lähellä City Galleria -ostoskeskusta. Sinne on vanhastakaupungista ja muualta ytimestä vähän sekavalta tuntuva matka, joten etenkin sinne menevän kannattaa tarkkaan katsella karttaa. Kävelymatkaa vanhastakaupungista voi tulla reilusti yli puoli tuntia, mutta jos majapaikka on jossakin satama-altaan tuntumassa, voi matka olla paljon lyhyempikin. Aseman edessä on aina takseja, ja sieltä kulkevat suurin piirtein kaikki Zadarin tienoon lähiliikenteen bussit, joten sieltä ei missään nimessä ole pakko kävellä muualle kaupunkiin.
Tietoa busseista, jotka liikkuvat Kroatiassa saa esimerkiksi sivuilta Get by Bus ja myös Euroopan suurin bussiyhtiö Flixbus kulkee nykyään Kroatiassa.
Zadarilla on uusi satama (Gaženička) [kartalla], joka on suurin piirtein samanlaisen matkan päässä linja-autoasemasta kuin vanhankaupungin edessä oleva satama-allas. Sieltä pääsee etenkin Jadrolinijan lautoilla Italian Anconaan ja Zadarin edustalla oleville saarille, joille ennen pääsi vanhankaupungin edustalta kulkevasta satamasta. Vanhasta satamasta [kartalla] kuitenkin kulkee edelleen laivoja saarille, joten lippua ostaessa kannattaa heti katsoa kummasta satamasta laiva lähtee.
Zadar ei ole läheskään yhtä suosittu matkakohde suomalaisten keskuudessa kuin jotkut muut Kroatian kaupungit. Yksi syy on se, että sinne ei ole ollut kovin hyviä yhteyksiä, ja kaupungissa lomaileminen on suomaiselle ainakin toistaiseksi vähän hankalampaa kuin monissa muissa Kroatian kaupungeissa lomailu.
Suomesta voi kuitenkin lähteä pakettimatkalle Zadariin. Esimerkiksi Ikaalisten matkatoimisto järjestää ajoittain matkoja Zadariin.
Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 4: Hotellit ja majoittuminen
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2022/04