Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Málaga on Euroopan eteläisin miljoonakaupunki ja Costa del Solin tunnetuin keskus. Se on oivallinen lomakohde, jos haluat nauttia rannoista, kulttuurista, ostoksista ja herkullisesta ruoasta. Lue lisää Málagasta
Ilmoitus
Tirana, Albania
Tirana, Albania (täyskuva)
Sheshi Avni Rustemi, Tirana

Tirana, Albania

Albanian pääkaupunki Tirana on yksi Euroopan eteläisimpiä ja tuntemattomampia pääkaupunkeja. Maa oli vuosikymmeniä täydellisessä eristyksessä, sen 1990-luku oli kaoottinen ja vasta reilu vuosikymmen sitten sinne alettiin matkustella. Nykyään Tirana on yksi Euroopan nopeimmin kehittyviä ja vaurastuvia kaupunkeja, jossa kuitenkin on vielä paljon jäljellä vanhoista ajoista, kuten erikoiset katunäkymät, edulliset hinnat ja vähän toisenlainen elämänmeno kuin monessa muussa Euroopan kolkassa.

Tirana on helppo kaupunkilomakohde, sillä kaikki tärkeä sijaitsee keskustassa tai sen välittömässä läheisyydessä ja kävellen voi tutustua kaikkeen tärkeään parissa kolmessa päivässä. Ilmastoltaan se on yksi Euroopan lämpimimpiä ja aurinkoisimpia pääkaupunkeja, ja Välimeren läheisyys tuo sinne ympäri vuoden raikkautta mutta myös puhdistavia sateita. Tiranan valttikortteihin kuuluvat ystävälliset paikalliset, äärimmäisen turvallinen ilmapiiri, maukkaat ruoat, antoisat ostospaikat, hyvät kahvilat ja ainutlaatuiset nähtävyydet, joita tosin ei ole turhan paljon. Tiranaan on paras lähteä keväällä tai syksyllä, ja sen tarjonnasta nauttivat parhaiten pariskunnat ja pienet porukat, jotka ovat jo tutustuneet Euroopan tunnetuimpiin pääkaupunkeihin.

Sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Tiranassa nyt

Sääennuste

Ilmatieteen laitoksen sääennuste Tiranaan

Kaunis sää Tiranassa
Säät ovat parhaimmillaan huhtikuun puolivälistä juhannuksen tienoille ja syyskuun alkupuolelta lokakuun puoliväliin.

Ilmasto

Tiranassa on subtrooppinen ilmasto, jolle läheinen Välimeri antaa omat säväyksensä ja ilmavirtauksensa. Meren ja myös sijaintinsa takia Tirana on yksi Euroopan aurinkoisimpia ja sateisimpia kaupunkeja. Siellä aurinko paistaa lähes 2600 tuntia vuodessa ja sadetta on luvassa noin 1250 milliä vuodessa, mutta pääosin sateet tulevat marras- ja maaliskuun välisenä aikana. Myös kesällä sataa jonkin verran, ja näin monesta muusta Välimeren kolkasta tuttu loppukesän kuivuus ei kuulu Tiranan kesiin.

Talvet ovat Tiranassa leutoja, ja näin kevät pääsee siellä alkamaan melko varhain eli maaliskuussa. Talvikauden sateet kuitenkin piinaavat kaupunkia ainakin maaliskuun loppupuolelle asti, ja vielä huhtikuussakin satelee kesää enemmän. Maaliskuun aikana päivälämpötila kuitenkin kohoaa 15–16 asteeseen, vaikka yöt ovat tässä vaiheessa vuotta viileitä (4–7 astetta).

Kesäkausi pääsee vauhtiin huhtikuussa, joka on mukava kuukausi kohti kuun loppupuolta päästessä, sillä aurinko alkaa paistaa melkoisesti ja päivälämpötilat alkavat kohota 20 asteeseen. Yöt ovat huhtikuussakin vielä sen verran viileitä, että mukana pitää ehdottomasti olla lämmintä vaatetta iltoja ja aamujakin varten.

Varsinainen kesä alkaa toukokuussa, jolloin päivisin lämpötila kohoaa usein alhaisiin hellelukemiin. Yöt ovat kuitenkin vielä melko viileitä, kaukana trooppisista, niin että toukokuussakin vain harvoin mennään öisin paljon yli 12 asteen. Valtaosan ajasta kuitenkin on sen verran lämmintä, että terasseilla on mukava istuskella myöhäänkin illalla. Sateet piinaavat Tiranaa vielä toukokuussakin, sillä silloin voi hyvin sataa yli 10 päivänä, joten sateet kannattaa pakatessa ottaa huomioon.

Tiranan kesä on yötä päivää kuuma, ja lämpötilat ovat joinain vuosina kohonneet kuumimpana kuukautena eli heinäkuussa yli 42 asteen. Yöt eivät kuitenkaan kesälläkään ole trooppisen kuumia, kuten ne ovat monessa muussa Etelä-Euroopan kolkassa, eikä kaupungissa useinkaan ole paljon yli 17 asteen öitä. Jos Tiranaan mielii kesäloman aikana, on kesäkuussa etenkin ennen juhannusta miellyttävää, mutta heinä- ja elokuussa lämpötila kohoaa lähes päivä toisensa jälkeen yli 30 asteen. Jos Tiranaan matkustaa kesäkuun alun ja syyskuun lopun välisenä aikana, on ilmastointi välttämätön, joskin Tiranassakin seinässä olevat puhaltimet, jotka sekä viilentävät että lämmittävät, ovat ulkomaisille turisteille suunnatuissa majapaikoissa nykyään tavallisia.

Puisto Taiwan-kompleksin ympärillä
Syyskuu on yksi ihanteellisimpia kuukausia matkustaa Albaniaan, ja vielä lokakuun alussakin on lämmintä ja aurinkoista.

Kesä jatkuu keskikesää miellyttävämpänä syyskuussa, jolloin palataan pitkälti kesäkuun lukemiin. Yöt alkavat kuitenkin jo loppukuuta kohden viiletä ja on entistä sateisempaa, niin että lämpimistä päivistä huolimatta voivat yöt olla joskus yllättävän kylmiä.

Syyskuu on yksi ihanteellisimpia kuukausia matkustaa Albaniaan, ja vielä lokakuun alussakin on lämmintä ja aurinkoista. Lokakuu on viimeinen kesäkauden kuukausi, joka tosin on varsin arvaamaton ja jolloin voi olla hyvinkin aurinkoista mutta myös se on yleistä, että Välimereltä saapuvat myrskyt tekevät säistä jo lokakuussa huonoja. Lokakuussa kuitenkin päivisin on yli 20 astetta ja vaikka pakkastakin on lokakuussa joskus ollut, on öisin yleensä ainakin 10 astetta.

Sateinen ja varhain pimenevä talvikausi alkaa marraskuun alussa, mutta lämpötilat ovat vielä ainakin marraskuun alussa usein 17 asteessa. Marraskuu on ainakin joinain vuosina hyvä kuukausi vierailla Tiranassa, jos ottaa huomioon sen, että sateet ovat yleisiä ja että öisin on rutkasti alle 10 astetta.

Tiranaa kannattaa vältellä joulu- ja maaliskuun välisenä aikana, sillä vaikka siellä usein on kohtalaisen lämmintäkin, on siellä paljon sateita ja myös sen verran usein pakkasta, että sateet voivat öisin tulla lumena. Aurinko paistaa vähiten joulukuussa, mutta jo tammikuussa se paistaa enemmän kuin alkutalvesta. Tammikuu on kylmin kuukausi, jolloin on pahimmillaan ollut 10 astetta pakkasta. Keskitalven tyypillisenä päivänä on noin 12 astetta ja yöllä on 7–8 astetta, mutta ajoittain voi olla sekä huomattavasti kylmempiä että jonkin verran lämpimämpiä jaksoja.

Parhaat matkustusajat

Jos mielii nähdä Tiranan säiden puolesta parhaimmillaan, on sinne kaikkein paras matkustaa huhtikuun puolivälistä juhannuksen tienoille ja syyskuun alkupuolelta lokakuun puoliväliin. Jos Tiranaan mielii syyslomalla, on siellä melko lämmintä, mutta sateiden vaara on suuri. Syyslomalla on melko turha haaveilla, että lähtisi Tiranasta tunnin matkan päästä olevalle Välimeren rannikolle aurinkoa ottamaan, ja jos näin haluaa tehdä, kannattaa matka tehdä toukokuun alkupuolelta lokakuun alkuun.

Jos Tiranassa eivät säät ole tärkeitä mutta haluaa kuitenkin nähdä kaupungin omimmillaan, kannattaa vältellä joulu-maaliskuuta, ja myös tukahduttavan kuumat heinä- ja elokuu ovat välttelemisen arvoisia.

Tirana ei ole kaupunki, jossa säät olisivat hirvittävän tärkeitä, mutta kuumilla säillä kivikaupungissa ei ole mukava liikkua ja sateilla monet kaupungin parhaat puolet jäävät kokematta. Näin ollen kevät, alkukesä ja alkusyksy ovat varmimmat ajankohdat matkustaa Tiranasta täysin rinnoin nauttimaan.

Kulttuuritalon suojissa on kaikenlaista, kuten baletti- ja oopperasali, Albanian kansalliskirjasto ja suosittu kahvila-ravintola.

Nähtävyydet

Tirana ei ole suurten nähtävyyksien kaupunki, eikä siellä ole välttämätöntä tai edes tapana vierailla katsomassa nähtävyyksiä. Kaupunkikuva on erikoinen, sillä se on sekoitus vanhoja, aina ottomaanien aikoihin ulottuvia aikoja, jolloin kaupunki vuonna 1612 perustettiin, sosialistisen ajan eristyneisyyttä ja viime vuosikymmenten markkinatalouden merkkejä, kuten korkeita rakennuksia ja kaupallisia rakennusprojekteja. Rakennusten joukossa on jonkin verran vanhaa, mutta sosialistiaikojen arkkitehtuuri kummastuttaa eniten ja uudemman ajan tornitalot ovat vain erikoista tunnelmaa lisäävää rekvisiittaa.

Pyramidi
Sosialistiaikojen luomuksiin kuuluu pääkadun varrella oleva, huonoon kuntoon päässyt ja uutta aikaa odotteleva Pyramidi.

Kaupungin keskustassa voi kävellä ympäriinsä, ja jos haluaa nähdä erilaista arkkitehtuuria, kannattaa viettää aikaa Skanderbeg-aukiolla (Sheshi Skënderbej), siltä kohti etelää [kartalla] vievällä kaupungin pääbulevardilla (Bulevardi Dëshmorët e Kombit) ja sen päässä olevalla Italia-aukiolla.

Sosialistiaikojen merkittävimpiin luomuksiin kuuluvat pääaukiolla oleva kulttuuripalatsikulttuuripalatsi, pääkadun varrella oleva, huonoon kuntoon päässyt ja uutta aikaa odotteleva Pyramidi ja stadionin vieressä, Italia-aukiolla oleva KongressipalatsiItalia-aukiolla oleva Kongressipalatsi. Italia-aukion tienoo [kartalla] on monin tavoin merkittävä, ja siihen on kiinteässä yhteydessä Äiti Teresan mukaan nimetty aukioSheshi Nënë Tereza, ja tällä paikalla on tapahtumia kuten konsertteja , ja tapahtumia on etenkin Kongressipalatsissa. Yleisesti aukio nykyisin tunnetaan monessa yhteydessä paremmin Äiti Teresan nimellä (Sheshi Nënë Tereza).

Viime vuodet Tiranan ydin on ollut suurten mullistusten kohteena, mikä näkyy etenkin pääaukion tuntumassa, joka on täysin toisenlainen kuin vielä vuosikymmen sitten, ja osa rakennuksista, kuten upeasta julkisivussa olevasta mosaiikista tunnettu, Skanderbeg-aukiolla oleva KansallismuseoSkanderbeg-aukiolla oleva Kansallismuseo ovat remontin takia olleet peitettyinä. Tästä huolimatta Tiranassa kannattaa kävellä ja tutustua keskustan eri puistoihin, joista erikoisesta Taiwan-kompleksista tunnettu Nuorisopuisto on suurimpia, mutta muitakin viheralueita muuten vilkkaassa ytimessä on, kuten Tiranan linnan ympäristössä. Linna (Kalaja, Tirana Castle) [kartalla] ei ole nähtävyys sinänsä, vaan ostos- ja ruokailupaikka, mutta tähänkin alueeseen kannattaa tutustua.

Skanderbegin ratsastajapatsas
Skanderbeg-aukio on saanut nimensä osmaneja vastaan taistelleen "Albanian lohikäärmeen" eli komentaja Skanderbegin mukaan.

Skanderbeg-aukion maamerkit

Pääaukio on paras paikka aloittaa tutustuminen Tiranaan. Se on vuosikymmenten saatossa kokenut monenmoisia muutoksia, ja pitkälle on tultu siitä kun vihainen väkijoukko vuonna 1991 kaatoi 10-metrisen maan entisen diktaattorin, Enver Hoxhan (”hodza”) patsaan. Vielä muutama vuosi sitten autot ajoivat aukion läpiläpi, ja se oli varsin värikäs paikka, mutta aivan viime vuosina sen luonne on täysin muuttunut. Vaikka Tiranassa olisi vieraillut vain muutama vuosi takaperin, on aukio todennäköisesti tässäkin ajassa kokenut melkoisen mullistuksen.

Suurin ja monipuolisin rakennus on Kulttuuritalo (Pallati i Kulturës), joka ilmestyi entisen basaarin ja suuren moskeijan paikalle vuonna 1963. Rakennuksen suojissa on kaikenlaista, kuten baletti- ja oopperasali, Albanian kansalliskirjasto, suosittu ja entistä tasokkaampi kahvila-ravintola, jossa etenkin aamiaisia ja juomia pidetään erityisen hyvinä.

Muita rakennuksia ja rakennelmia, jotka eivät ole varsinaisia nähtävyyksiä, ovat Et'hem Bej -moskeija, sen vieressä oleva kellotornikellotorni ja aukion keskellä oleva Skanderbegin ratsastajapatsas.

Aukio on laaja, ja sen alueelle on ilmestynyt lisää kaikenlaista, ja sillä kannattaa kierrellä ja mennä katsomaan myös tuntemattoman sotilaan patsastapatsasta [kartalla], joka on aukion laitamilla. Matkalta aukion keskeltä sinne näkyy myös erikoinen ”ystävyysmuistomerkki””ystävyysmuistomerkki”, joka on Kuwaitin maksama. Kaikenlaista muutakin kuten kaupungintalo ja useita hallintorakennuksia aukion eteläosissa sijaitsee.

Kansallismuseo ja Albania-mosaiikki
Yksi Tiranan pääaukion suosituimmista vierailupaikoista on ulkoasultaan huomattava kansallismuseo.

Kansallismuseo

Yksi Tiranan pääaukion suosituimmista vierailupaikoista on jo pitkään ollut ulkoasultaan huomattava kansallismuseo. Sen ulkokuori on kuitenkin jo jonkin aikaa ollut remontissa, eikä kuuluisa Albania-mosaiikki ole vähään aikaan ollut näkyvissä. Mosaiikki kuvaa sitä kuinka aina alakynnessä ollut albanian kansa oli loppujen lopuksi urheutensa takia voitokas ja on selvinnyt aina muinaisista ajoista tähän päivää omana valtionaan.

Tämä on Albanian suurin museo, jossa on paljon arkeologisia löytöjä, Skanderbegin käyttämä suuri miekka ja kaikenlaista aina muinaisen Illyrian ajoilta peräisin olevaa. Näyttelyiden joukossa on myös ikoneita, joita on tehnyt albanialainen alan mestari, Onufri.

Kansallismuseoon on sen verran pieni pääsymaksu, että siellä kannattaa kaikkien Tiranassa vierailevien käydä. Sen anti voi jäädä etäiseksi, mutta siellä näkee kaikenlaista sellaista mikä olennaisesti liittyy maan historiaan.

Museo on sunnuntaisin suljettu, ja avoinna muina päivinä paitsi sunnuntaina klo 9–16 (su klo 10–15).

Kansallinen taidemuseo

Pääaukiosta etelään, ns. nuorisopuiston vieressä sijaitsee Kansallinen taidemuseo [kartalla]. Museo esittelee Albanian taiteen varsin lyhyttä historiaa, ja museossa on sekä kokoelmia että vaihtuvia näyttelyitä. Kokoelmissa on 1800-luvun paikallista taidetta, joka kuvaa ajalle tyypillistä paikallista elämää, ja mukana on myös1900-luvun taidetta, jonka joukossa on sosialistista realismia. Muun lisäksi museon takana on pieni kokoelma sosialistiaikojen patsaita, ja mukana on pari pientä Stalinin patsasta.

Museo on viime vuosina ollut remontissa, mutta avoinna ollessaan sinne voi mennä klo 9–19. Pääsymaksu kuten kansallismuseoonkin on varsin nimellinen, alle kaksi euroa.

Bunkart 2
Bunk’Art 2 on museo, joka esittelee sosialistiaikojen kauhuja ja sitä, miten salainen poliisi toimi.

Bunk’Art 2

Pääaukion laitamilla, moskeijan eteläpuolella oleva Bunk’Art 2 [kartalla] on Tiranan uusin museo, jonka pääasiallinen, suurempi museo on laitakaupungilla. Useimmille Tiranassa vieraileville tämä karmeaa aihetta esittelevä pienempi museo on täysin riittävä, mutta herkkähermoisia varoitettakoon että myös tämä bunkkeribunkkeri on synkkä ja masentava vierailupaikka, johon lapsia ei kannata viedä.

Museo on bunkkerissa, jonkalaisia Albaniassa oli kylmän sodan aikaan tuhansia, sillä Albanialla ei ollut liittolaisia, vain vihollisia. Museo esittelee sosialistiaikojen kauhuja, miten salainen poliisi toimi ja miten ihmisiä 1900-luvulla vangittiin, kidutettiin ja tapettiin. Tästä vastuussa eivät olleet vain sosialistisen diktatuurin ajan salainen poliisi vaan myös vuosien 1912–1939 sorto ja vuosien 1939–1944 fasistisen Italian harjoittama sorto.

Itse aihe ei kenties kiinnosta kovinkaan monia, mutta museo on saanut etenkin paikallisilta innostuneen vastaanoton. Näyttelyt on taidokkaasti koottu, täällä sorron uhrit saavat äänensä kuuluviin ja bunkkerin eteinen on täytetty uhrien kuvilla.

Museoon on 500 leken pääsymaksu, ja se on avoinna klo 9–21.

Arkeologinen museo

Skanderbeg-aukion jälkeen merkittävin aukio Tiranassa on kahden aukion eli Italian ja Äiti Terasan aukioiden [kartalla] muodostama laaja aukio. Tilaa tarvitaan stadionin takia, sillä siellä pelataan tärkeitä maaotteluita, ja alueella on myös sekä aukiolla että muualla konsertteja ja muita tapahtumia.

Aukion vierailupaikoista mielenkiintoisin on Arkeologinen museo, josta tosin on verkossa hyvin rajallisesti tietoa muilla kielillä kuin albaniaksi. Museo on ajalleen tyypillisessä rakennuksessarakennuksessa, ja se olikin ensimmäinen sodanjälkeen avattu museo.

Kokoelmat ovat laajoja ja pääosin hyvin esille pantuja, mutta kaikesta on vaikea päästä kärryille, koska tietoa on albaniaksikin hyvin vähän, muilla kielillä ei juuri lainkaan. Parhaimmillaan museo on niille, jotka ovat alan ammattilaisia tai harrastajia, mutta muille museon anti jää vähäiseksi.

Museoon on nimellinen pääsymaksu, ja se on avoinna varsin rajallisesti, joskin aukioloaikoja on viime aikoina tiuhaan tahtiin muuteltu. Ihmisten kokemuksista, joihin kuuluu paikan ilmastoinnin puutteen hämmästely, voi lukea TripAdvisorista.

Lisää asiaa Tiranan nähtävyyksistä:

Visit Tirana esittelee nähtävyyksiä ja museoita.

Dajti Ekspres -köysihissi
Suosittua ajanvietettä on mennä Dajti Ekspres -köysihissillä Tiranan lähellä olevan vuoren päälle.
Kuva: Dudlajzov /dreamstime.com

Ajanvietteet

Tiranassa aika kuluu kaupunkiin tutustumiseen, ostosten katseluun, ruokailuun ja illanviettoon. Nähtävyyksien tavoin ajanvietteet eivät siellä ole niin olennaisia, sillä kestää ainakin pari kolme päivää ennen kuin Tiranan elämänmeno alkaa avautua ja sokkeloisen keskustan eri osat hahmottua kokonaisuutena. Tästä huolimatta Tiranassa voi etsiä jotakin ajanvietettä, esimerkiksi illoiksi ja tukahduttavan kuumiksi kesäpäiviksi, jolloin voi mennä esimerkiksi balettiin tai oopperaan, viettää aikaa viileässä suuressa puistossa tai vierailla Datji-vuoren kansallispuistossa.

Ooppera, baletti, tanssi ja klassinen musiikki

Tiranan pääaukion laidalla olevassa kulttuuritalossa sijaitsee ooppera- ja baletti, johon on sen keskeisen sijainnin takia helppo mennä. Ohjelmistoa voi katsella verkkosivuilla, ja liput voi hoitaa paikan päällä, jolloin mennään kulttuuritalon lippukassalle (päivittäin klo 10–14 ja klo 16–20). Oopperan ja baletin lisäksi tarjolla on myös musikaaleja ja muuta viihteellistä. Viikolla monet esitykset alkavat klo 18.30.

Kenties helpompaa on mennä klassisen musiikin konserttiin, johon menevä tarkkaan tietää mistä on kysymys. Samassa paikassa soittaa Tiranan sinfoniaorkesteri, ja samassa paikassa on myös kansallisasuissa esitettyä perinteistä tanssia musiikkeineen, mikä on kenties mieleenpainuvampi kokemus kuin konsertti, jonkalaisen voi kuulla missä tahansa.

Tiranan suuri puisto tekojärven ympärillä
Tiranan suuri puisto on tekojärven rannalla, ja sen alueella on etenkin Bllokun eteläpuolella terasseja ja myös kaikenlaista perheitä kiinnostavaa.

Tiranan suuri puisto

Bllokun ja stadionin eteläpuolella sijaitsee Tiranan suuri puisto [kartalla], joka on suuren tekojärven rannalla. Sen alueella on valtava määrä kaikenlaista hautausmaasta lasten leikkipuistoihin, esityspaikkoihin, kesällä esitettävään ulkoilmaelokuvaan, tenniskenttiin ja skeittipuistoon. Sen alueella on etenkin Bllokun eteläpuolella terasseja ja myös kaikenlaista perheitä kiinnostavaa, mutta monet paikat ovat täydessä toiminnassa vain kesän tai kesäkauden aikana (huhti-lokakuu).

Tähän lähes käsittämättömän suureen puistoalueeseen kannattaa tutustua vain osin, ja kaikkein parhaat osat turistille ovat Bllokun eteläpuolella, albanialaisen filosofin ja näytelmäkirjailijan mukaan nimetyn kadun (Rruga Sami Frashëri) eteläpäässä. Sen päässä on useita terasseja, joista monet on katettu, leikkipuisto, amfiteatteri jolla on tapahtumia, ja kaikenlaista muuta kiinnostavaa.

Ihmisten kokemuksista, jotka positiivisesta pohjavireestä huolimatta ovat varsin ristiriitaisia, voi lukea TripAdvisorista.

Dajti-vuori ja kansallispuisto

Yksi keskustan ulkopuolella oleva vierailupaikka, joka tosin etenkin viikonloppuisin ja loma-aikoina on aivan liian suosittu normaalille turistille, on Dajti-vuori ja sen kansallispuisto. Yksi suuria huveja on mennä vuorelle köysihissillä, ja lippuun voi sisällyttää erilaisia ajanvietteitä, joita kansallispuistossa voi tehdä.

Kansallispuistossa voi syödä, viettää yönsä hotellissa, katsella kansallispuistoa pyörivästä ravintolasta drinkki kädessään, pelata minigolfia, mennä seikkailupuistoon, patikoida, pyöräillä ja kiipeillä. Ihmisten kokemuksista, jotka ovat myönteisiä, voi lukea TripAdvisorista. Kuten monet vierailijat sanovat kansallispuistossa ei kannata tehdä pitkiä retkiä tai yrittää kävellä kymmeniä kilometrejä, vaan siellä kannattaa ottaa rennosti ja nauttia nähtävästä ja tekemisestä.

Dajti Ekspres -köysihissi [kartalla] vie Tiranan lähellä olevan vuoren päälle. Liput ostetaan paikan päältä, ja mahdollisia jonoja on etenkin talvella kun vuorella on lunta, viikonloppuisin ja loma-aikoihin. Jos paikalle saapuu oikeastaan koska tahansa klo 9–11, voi jonot välttää. Köysihissi kulkee silloin kun säät sen sallivat kuutena päivänä viikossa, mutta tiistaisin se ei liiku. Jos mielii tekemään jotakin kuten mennä seikkailupuistoon, sen voi sisällyttää lipun hintaan eikä tarvetta maksaa pääsymaksua enää ole.

Tapahtumat

Tiranassa on jonkin verran tapahtumia, jotka kiinnostavat siellä vierailevia. Vaikka tapahtumien takia Tiranaan kaukaa hyvin harvoin lähdetään, kannattaa aina katsoa mitä kaupungissa on vierailun aikana meneillään. Kuuma kesäaika, jolloin monet klubitkin suuntaavat rannikolle, ei ole tapahtumien kannalta yhtä hyvää aikaa kuin kevät ja syksy. Kesällä kuitenkin on etenkin musiikkifestivaaleja, joten kesälläkin on mahdollista seurata tapahtumia.

Tiranan kansainväliset elokuvafestivaalit pidettiin joskus marraskuussa, mutta viime vuosina ne on pidetty syyskuussa.

Muista tapahtumista, joista osa on jouduttu viime vuosina perumaan, näkee päivitettyä tietoa Tiranan virallisilta matkailusivuilta.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä


Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Dudlajzov /dreamstime.com
2022/02

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti