Marokko – Lisää kiinnostavia paikkoja
Tanger
Tanger
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Málaga on Euroopan eteläisin miljoonakaupunki ja Costa del Solin tunnetuin keskus. Se on oivallinen lomakohde, jos haluat nauttia rannoista, kulttuurista, ostoksista ja herkullisesta ruoasta. Lue lisää Málagasta
Hotelleja – Tanger
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Grand Socco
Petit Socco, Medina
Medinan keskus on Petit Socco, aukio joka aikoinaan oli ns. Beat-sukupolven (Beat Generation) pääasiallisia hengailupaikkoja.

Tanger, Marokko

Sivu 1: Nähtävyydet, ajanvietemahdollisuudet, sää ja ilmasto
Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä
Sivu 3: Lapsiperheet, liikkuminen, matkat ja hotellivinkit

Afrikan tähden toinen aloituspiste ja kuuluisa portti Afrikkaan Tanger on Marokon kolmanneksi suurin kaupunki. Vaikka se onkin vain 27 kilometrin päässä Espanjan eteläisimmästä kohdasta, huomaa sinne saapuva heti olevansa täysin vieraassa paikassa ja eri mantereella. Tanger on yksi helpoimpia ja turvallisimpia paikkoja lähteä ainakin vähän tutustumaan Afrikan mantereeseen, ja sinne suuntaavalle on luvassa eksoottinen, turvallinen ja luultavasti täysin ongelmaton kaupunkilomakokemus.

Tanger on paikka, jonne voi lähteä ympäri vuoden päiväretkelle tai pidemmäksikin aikaa. Se on parhaimmillaan vierailupaikkana keväällä ja syksyllä, sillä keskikesällä on tukahduttavan kuumaa ja vilkasta ja keskitalvella on usein sateista ja koleaa ainakin öisin. Tangerin valttikortteihin kuuluvat eksoottiset katunäkymät ja Espanjasta kuin tuhansien kilometrin päässä oleva tunnelma, ja ne luovat ikimuistoiset puitteet lomalle. Tangeriin on hyvä suunnata pariskuntien, pienten ryhmien ja yksinäisten seikkailijoiden, mutta sinne suuntaavan on hyvä olla hyvässä fyysisessä kunnossa ja kesällä on hyvä ottaa huomioon, että siellä on yöt päivät hellettä.

Sää, ilmasto, matkustuskausi ja parhaat matkustusajat

Tarkkana pidetty Norjan meteorologisen laitoksen pitkänajan sääennuste Tangeriin

Ilmasto

Tangerissa on pitkä kuuma kesä ja talvisin harvoin alle 10 asteen lämpötiloja. Kaikkein parhaat säät ovat maaliskuulta marraskuun alkuun, jolloin on lähes aina aurinkoista ei juuri koskaan alle 15 astetta. Talvikaudella, joka on joulukuun alkupuolelta maaliskuulle, sataa melkoisesti mutta ilmat pysyttelevät melko aurinkoisina ja joinain päivinä on aivan kesäistä. Kevät alkaa jo helmi-maaliskuussa, ja tällöin aurinko alkaa paistaa talvikautta enemmän ja yölämpötilat nousevat reilusti yli 10 asteen. Kesä alkaa huhtikuun aikana, lämpötilat eivät kuitenkaan kohoa hellelukemiin nopeasti vaan helteitä on luvassa päivä toisensa jälkeen vain kesäkuun alun ja lokakuun alun välisenä aikana. Kesäkuukausina aurinko paistaa jatkuvasti, eikä sateita juuri ole luvassa. Keskikesä tuo Tangeriin rantakelit, yöt ovat kuumia ja vasta marraskuun puolivälin paikkeilla päivälämpötilat laskevat keskimäärin alle 20 asteen. Varsinainen talvikausi on joulukuun puolivälin tienoilta helmikuun puolivälin tienoille, ja tällöin sisätiloissa voi olla viileää ja monet halvat hotellit ovat öisin kylmiä ja kosteita.

Tangerin sää- ja ilmastosivultamme selviää miten lämmintä Tangerissa on eri kuukausina ja millainen sää siellä nyt ja ennusteen mukaan lähiaikoina vallitsee.

Parhaat matkustusajat

Tangeriin voi periaatteessa matkustaa ympäri vuoden, mutta jos siellä ei halua olla kaikkein huonoimpiin aikoihin, kannattaa vältellä keskikesää ja keskitalvea. Heinäkuulta pitkälle syyskuulle kaupungissa on melko kuumaa, ja tällöin ilmastoitu hotellihuone on lähes välttämätön. Tosin kannattaa huomata, että Medinassa talojen sisätilat kuumenevat epämukaviksi vain kaikkein kuumimpaan aikaan elokuussa. Talvisin jonkinlainen lämmitys ainakin tammi- ja helmikuussa olisi hyvä, mutta marokkolaiseen tyyliin huoneissa on paksuja vilttejä, joilla voi kylminä öinä pitää itsensä lämpimänä. Talvikaudellakin säät tosin ovat arvoitus, ja päivälämpötilat voivat käytännössä vaihdella 15 ja 25 asteen välillä, ja öisin on harvoin alle 10 astetta. Koko talven on kuitenkin niin lämmintä, että kaikki elämä pysyttelee ulkosalla, terassit ovat normaalissa toiminnassa ja suomalainen mieltää Tangerin talvenkin varsin kesäiseksi.

Nähtävyydet

Tangerissa ei ole suuria varsinaisia nähtävyyksiä, vaan koko kaupunki ja etenkin vanhakaupunki eli Medina on yhtä suurta nähtävyyttä. Medinan yläpuolella oleva Kasbah on paikka, joka on perinteisesti kiinnostanut ihmisiä, ja siellä on myös linnoituksen historiasta kertova museo. Medinan pääaukio Zico Socco (Petit Socco) ja Medinan edustalla oleva Grand Socco ovat nekin nähtävyyksiksi luokiteltavia vierailupaikkoja. Hiekkaranta ja sen edustalla kulkeva promenadi ovat etenkin kesäkaudella vierailun arvoisia, ja niille, jotka viihtyvät kaupungissa muutaman päivän, voidaan suositella muutakin kuin Medinan ja sen ympäristön tutkimista.

Kasbah

Medinan yläpuolella ja monin tavoin sen yhteydessä on Kasbah eli kukkulan päällä oleva linnoitus. Sinne on vaikea suunnistaa ilman opasta Medinan kujia pitkin, mutta helppoa sinne on kulkea Rue de la Kasbahia pitkin linnakkeen pääportille (Porte de la Kasbah tai arabiaksi Bab el Kasbah) [kartalla]. Alueen pääpaikat ovat pian portin jälkeen, ja Kasbahin alueella on muutama ravintola, kahvila, kauppa ja ylihintainen mutta tunnelmaltaan lyömätön hotelli. Kaikki on melko pienellä alueella, ja jos haluaa oppia lisää Kasbahista, kannattaa vierailla museossa, joka on avoinna muina päivinä paitsi tiistaisin. Museo on entisessä sulttaanin palatsissa, ja näin siellä vieraileva pääsee näkemään Kasbahin palatsien sisätiloja. Siellä ollessa kannattaa myös vierailla puutarhassa, ja museon antiin kuuluvat Kasbahin historian esittelyn lisäksi kaikenlainen vanha esihistoriallisista ajoista 1800-luvulle, Rooman aikaisista työkaluista vanhoihin kauppareittien karttoihin. Museo on suljettu tiistaisin, avoinna klo 10–18 ja sinne on noin euron pääsymaksu aikuisilta.

Medina ja sen lähiympäristö

Kasbahin alapuolella oleva Medina on mäkinen ja kaikin tavoin eksoottinen paikka viettää aikaa, ja mitä vähemmän turistilta siellä näyttää, sen paremmin sen elämänmenoon pääsee kiinni. Monet sen kujista ovat nykyisin täynnä liikkeitä, jotka myyvät kaikenlaista lähinnä turisteille suunnattua, mutta siellä on myös paljon aivan normaaleja paikallisten suosimia kioskeja ja liikkeitä. Tunnelmaa siellä on pitkin päivää ja etenkin alkuillasta, mutta myöhään iltaisin saati öisin siellä ei kannata harhailla.

Kauppoja Medinassa
Medinan kujista monet ovat nykyisin täynnä liikkeitä, jotka myyvät kaikenlaista lähinnä turisteille suunnattua, mutta siellä on myös paljon aivan normaaleja paikallisten suosimia kioskeja ja liikkeitä.

Medinassa on lähes mahdotonta suunnistaa oikeaan suuntaan ilman viikkokausien opettelua, mutta siellä on paljon ihmisiä lapsista vanhuksiin, jotka 5–10 dirhamin hinnalla ohjaavat sinne minne haluaa mennä. Alueen keskus on Petit Socco tai Zico Socco [kartalla], aukio joka aikoinaan oli ns. Beat-sukupolven (Beat Generation) pääasiallisia hengailupaikkoja. Siellähän William S. Burroughs usein istuskeli Café Centralissa, joskin 1950-luvun Interzonen elämästä on hyvin vähän mitään konkreettista jäljellä. Nykyisin aukiolla tai oikeastaan missään Medinassa ei saa myydä tai nauttia alkoholia, joten meininki on toisenlainen kuin takavuosina, mutta siellä on ympäri vuoden vilkasta ja mielenkiintoista.

Medinassa on paljon ihmisiä kesäkauden aikana, jolloin turisteja saapuu sinne Espanjasta, mutta talvisin siellä on keskipäivää lukuun ottamatta aika vähän turisteja. Medinassa on majapaikkoja, jotka voivat olla hyviä, mutta käytännössä siellä on vaikea suunnistaa ja alueella on hankala kävellä, sillä se on monin osin mäkinen paikka. Medinassa on paljon ravintoloita, mutta sinne ei erikseen kannata lähteä syömään, ja jos siellä haluaa syödä, on Kasbah lähiympäristöineen siihen paras paikka.

Medinan ympäristössä on kaikenlaista, ja kaupungin pääaukiona pidetään Medinan edustalla olevaa Grand Socco -aukiota. Se tunnetaan nykyään Place 9 Avril 1947 -nimellä, ja tämän aukion ympäristössä pääsee parhaiten kiinni Tangerin samalla hektiseen ja leppoisaan elämänmenoon. Sen terassit ovat hyviä istahtaa teelle tai kahville, ja terasseilla vähän aikaa istuskeleva saa nopeasti läpileikkauksen kaupungin asukkaista. Ensi kertaa Tangerissa vierailevia kiinnostaa aina Cinema Rif [kartalla], jonka kahvila on ulkomaalaisten mutta myös paikallisen, länsimaismielisen nuorison hengailupaikka. Cinema Rifissä näytetään elokuvia, joista osa esitetään alkukielisinä englanniksi ja kaikki tekstitetään arabiaksi ja muut kuin ranskalaiset ranskaksi. Kahvilassa on hyvä vierailla käyttämässä internetiä, ja se on avoinna (klo 8–23.30) muina päivinä paitsi maanantaisin.

Hiekkarannat ja rantapromenadi

Sataman vieressä oleva aukion tyylinen kadunpätkä on nimeltään Avenue d’Espagne [kartalla], jota paikalliset kutsuvat nimellä "Marsa". Siitä muutaman sadan metrin päästä alkavat nykyisen kuninkaan mukaan nimetyn Avenue Mohammed VI:n varrella oleva kilometrin pituinen rantapromenadi, ja sen varrella ovat myös kaupungin kuuluisat hiekkarannat, joista ensimmäinen on kaupunkiranta (Plage Municipale). Alue on edelleen kehittymässä, niin satamaa kuin rantapromenadiakin on kehitelty vuosikausia, ja nykyisin rantapromenadi jatkuu aina Tange Ville -rautatieasemalle asti [kartalla].

Marsa
Marsa, josta muutaman sadan metrin päässä alkaa Tangerin rantapromenadi ja siitä vähän eteenpäin hiekkarannat, joista ensimmäinen on ns. kaupunkiranta.

Rantapromenadilla on ihmisiä kauniina päivinä ympäri vuoden, ja sen varrella on kaikenlaista leikkipuistoista kuntoilupaikkoihin, kuten myös hyviä, kohtuuhintaisia kalaravintoloita. Sen varrella on kaikkein vilkkaimpaan aikaan toukokuulta syyskuulle hyviä ruokakojuja ja muita kesäajan vaihtoehtoja, ja palvelut rannalla ja sen lähiympäristössä ovat muulloin kuin keskikesällä vähäiset. Marokkolaiset eivät uskaltaudu rannalle ruskettumaan saati uimaan kuin aivan kuumimpaan aikaan kesäkuulta elokuulle, ja muina aikoina rannalla pelataan jalkapalloa ja tehdään kaikenlaista muuta. Kamelikyytejä siellä on tarjolla talvisinkin, ja pohjoiseurooppalainen voi hyvin mennä rannallekin ainakin huhtikuulta lokakuulle.

Jos haluaa nähdä lisää rantoja, on niitä vielä rautatieaseman jälkeenkin, missä on Malabata-niminen ranta [kartalla]. Siellä on päärantaa enemmän aktiviteettimahdollisuuksia, kuten flyboarding-paikka ja skeittipuisto.

Cap Spartel ja Herkuleksen luolat

Afrikan läntisin piste on Cap Spartel, joka sijaitsee vain 14 kilometrin päässä Tangerin keskustasta. Niin turistit kuin paikallisetkin lähtevät sinne mielellään päiväretkelle, ja sinne menevä näkee matkalla La Montagnen eli palatsien hallitseman metsäisen asuinalueen. Cap Spartelin maamerkki on nykyään suljettuna oleva majakka [kartalla], jonka lähistöllä on muutama kahvila ja ravintola. Majakan eteläpuolella on useita rantoja, jotka ovat hyvin vilkkaita kesäkuulta syyskuulle mutta jotka muulloin eivät ole auringonpalvojien suosiossa.

Muutaman kilometrin päässä majakasta etelään on Grotte de Hercules eli Herkuleksen luola, jonne on muutaman dirhamin pääsymaksu. Siellä asusteli aikoinaan Herkules, joka tunnetaan myös Herakles-nimellä, eli väkivahva Zeuksen ja kuolevaisen naisen poika, jonka piti suorittaa 12 urotyötä ennen jumalaksi muuttumista. Luolat ovat olleet monenmoisessa käytössä vuosikymmenten aikana, mutta vieläkin sieltä on mahdollista räpsätä Atlantista aivan Afrikan kartan muotoinen kuva. Luolien vieressä on kahvila, leirintäalue ja Le Mirage -hotelli, jossa yöpyvä tietenkin pääsee kaikkein parhaiten perille siitä, minkälaisella tienoolla Herkules yönsä vietti.

Cap Sparteliin ja Herkuleksen luolalle ei pääse oikeastaan muuten kuin Grand Taxilla. Matka maksaa edestakaisin noin 200 dirhamia ja vähän enemmän jos pyytää kuskia odottamaan sen aikaa kun siellä on. Herkuleksen luolilta voi päästä eri Grand Taxilla takaisin, mutta paikan päällä kannattaa vähän miettiä miten sieltä palaa ja onko paras käyttää koko matkan samaa taksia ja palata sillä takaisin. Tangerista Grand Taxit lähtevät parhaiten muualle englantilaisen St Andrew -kirkon vierestä [kartalla], Grand Soccon moskeijan takaa, missä kannattaa muutenkin käydä katsomassa kirpputoria ja berberien suosimaa toria.

TripAdvisor esittelee näkemistä ja tekemistä Tangerissa.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/01

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti