- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Brysselin ja Luxemburgin ohella Euroopan pääkaupunkina tunnettu Strasbourg on yksi maanosan parhaista ja unohtumattomimmista kaupunkilomakohteista. Sen sijainti Ranskan ja Saksan rajalla, sen läpeensä eurooppalainen historia ja sen nykyistä Eurooppaa heijasteleva kosmopoliittinen luonne ovat tehneet siitä luonnollisen kaupungin EU-parlamentin toisena kokoontumispaikkana. Tämä Euroopan ytimessä oleva, noin puolen miljoonan asukkaan kaupunki kunnostautuu erinomaisten nähtävyyksiensä, hyvien ravintoloidensa ja vertaansa vailla olevan kaupunkikuvansa puolesta. Se on monin tavoin ainutlaatuinen kaupunki, johon jokaisen eurooppalaisen kannattaa ainakin kerran elämässään käydä tutustumassa.
Strasbourg on hyvä matkakohde ympäri vuoden, mutta parhaimmillaan se on huhtikuun alusta lokakuulle. Se on erinomainen matkakohde kenelle tahansa, ja siellä viihtyvät kaikki yksinäisistä seikkailijoista pariskuntiin, perheisiin ja porukoihin. Siellä kannattaa viettää ainakin yksi yö, mutta Strasbourg sijaitsee alueella, johon voisi hyvin tutustua viikonkin. Strasbourgiin ei Suomesta tällä hetkellä juurikaan tehdä järjestettyjä matkoja, mutta se on parin tunnin junamatkan päässä Pariisista, ja sinne on helppo siirtyä monesta Euroopan kolkasta.
Norjan meteorologisen laitoksen tarkkana pidetty sääennuste Strasbourgiin.
Strasbourgissa on kumma kyllä merellinen ilmasto, joka tuo sinne lämpimiä kesiä ja leutoja talvia. Aurinko paistaa siellä keskieurooppalaiseen tyyliin vähän, alle 1700 tuntia vuodessa, ja se on melko sateinen paikkakunta, niin että sateita on luvassa noin kymmenen kertaa kuukaudessa.
Strasbourgin kesäkausi alkaa huhtikuussa, jolloin puut alkavat kukkia ja jolloin päivälämpötilat nousevat yleensä yli 15 asteen. Yöt ovat vielä viileitä, eivätkä ne keskikesälläkään ole kuin keskimääräisesti korkeintaan 15-asteisia. Varsinainen kesä alkaa jo toukokuussa, jolloin päivälämpötilat nousevat yli 20 asteen, ja kuumimpia päiviä, jolloin lämpötilat nousevat yli hellerajan, on luvassa heinä- ja elokuussa. Syyskuussa päivälämpötilat laskevat, mutta tällöinkin on usein hellettä ja vasta kuun loppupuolella ilmat alkavat lopullisesti viiletä. Lokakuussa palataan huhtikuun päivälämpötiloihin, mutta se on vielä hyvä kuukausi ainakin alkukuun osalta kierrellä kaupunkia. Kesä on vuoden aurinkoisinta aikaa, ja kaikkein aurinkoisinta on huhtikuun alusta syyskuun puoliväliin.
Talvikausi alkaa marraskuussa, ja koko talvikauden ajan päivälämpötilat ovat 5–8 astetta ja öisin on joko vähän pakkasta tai asteen pari plussan puolella. Tammi- ja helmikuussa öisin on yleensä vähän pakkasta, ja lunta tulee talven aikana sitäkin. Joulu-, tammi- ja helmikuussa sataa usein lunta, joka kuitenkin pian sulaa pois. Lunta voi tulla vielä maaliskuussakin, mutta yleensä vuoden kolmas kuukausi tuo ensimmäisiä kevään merkkejä ja yli 10 asteen päivälämpötiloja.
Strasbourg on kauneimmillaan huhtikuun alusta aina keskikesään asti, joka voi olla turhan helteinen ja myrskyiltään raju aika nauttia täysin siemauksin Strasbourgin ainutlaatuisesta ilmapiiristä. Kevään ja alkukesän lisäksi syyskuu on kaunis ja miellyttävä kuukausi, joskin sen alkupuolisko voi olla melko kuuma ja illat alkavat hämärtyä kuun loppua kohden jo melko varhain.
Strasbourgiin voi matkustaa viikolla, jolloin siellä on paljon erilaisia yhteisöjen ja oikeusistuntojen sessioita, kokouksia ja muuta vastaavaa, tai viikonloppuisin, jolloin on viikonpäiviä enemmän turisteja. Strasbourg on viikonloppuisin suosittu päiväretkikohde paitsi Ranskasta ja Saksasta myös Luxemburgista, Belgiasta, Sveitsistä ja joistain muista maista.
Strasbourgiin suuntaa paljon ihmisiä näkemään ”Euroopan unionin toisen pääkaupungin” ja sen kuuluisan tuomiokirkon, mutta sinne suuntaa myös paljon ihmisiä silloin kun EU:n parlamentti kokoontuu siellä. Niinä viikkoina, joita on joko yksi tai kaksi kuukaudessa, jolloin parlamentti kokoontuu, majapaikan löytäminen pitkälläkään varoajalla ei välttämättä onnistu. Jos huomaa suuntaavansa Strasbourgiin näihin aikoihin, kannattaa katsella majapaikkaa lähialueilta, kuten Saksan puolella olevasta Kehlistä tai muista lähistön kaupungeista, joista on nopea suora junayhteys Strasbourgiin. Ne viikot, jolloin EU:n parlamentti kokoontuu Strasbourgista, voi katsoa asiaan vihkiytyneiltä sivuilta. Sessiot on merkitty punaisella, ja varsin usein kuukauden toinen tai kolmas viikko on se, jolloin parlamentti kokoontuu.
Strasbourgin nähtävyydet ovat helposti lähestyttäviä, ja päänähtävyyksiin voi pintapuolisesti tutustua yhden päivän aikana. Monet tulevat Strasbourgiin vain päiväksi, mutta siellä kannattaa viettää ainakin pari yötä, jolloin kaupungista saa jonkinlaisen otteen.
Eräänlainen ydinkeskusta on Grande Île eli suuri saari, jonka pääaukioita ovat Place Kléber ja Place Gutenberg. Ytimen pääkatu on Grand’Rue [kartalla], joka tosin on pääasiallisesti ostoskatu mutta myös eräänlainen nähtävyys, joka kulkee Place Gutenbergin tuntumasta kohti Petite-Francea. Se on ytimen ja Petite-Francen ohella turistien suosikkipaikka, ja sen vieressä on muitakin nähtävyyksiä, kuten vertaansa vailla oleva modernin- ja nykytaiteen museo.
Strasbourg ei ole mikä tahansa kaupunki, vaan se on yksi Ranskan vauraimpia ja vientivetoisimpia paikkakuntia, jonka ympäristössä asuu 6 miljoonaa ihmistä. Kahdensadan kilometrin säteellä kuitenkin asuu yli 35 miljoonaa ihmistä, joten tämä on vilkasta tienoota, joka on kaikin tavoin Euroopan ytimessä.
Strasbourgin historia on mielenkiintoinen, sillä kaupunki on pallotellut Saksalta Ranskalle ja toisinpäin, aina sotien seurauksena. Se oli ensimmäisen maailmansodan päättymiseen asti paljolti saksalaisten käsissä ja uudelleen vuosina 1940–44. Tästä johtuen kaikki kadunnimet ovat myös saksaksi, mutta tässä oppaassa käytetään vain ranskankielisiä nimiä. Strasbourg on edelleen kaksikielinen kaupunki, jossa on saksalaisia kaupunginosia, ja yhdessä Kehlin ja muiden lähellä olevien paikkakuntien kanssa se muodostaa ainutlaatuisen eurooppalaisen alueen, jonka tunnetut matkaoppaat ovat monasti nimenneet yhdeksi kaikkein parhaaksi tutustumiskohteeksi koko Euroopassa.
Strasbourgin päänähtävyys on Cathédrale Notre Dame de Strasbourg [kartalla], joka on aivan ytimessä, aukiolla joka on kaupungin vilkkain ja turistivoittoisin. Se on roomalaiskatolinen kirkko, jossa on melkoinen määrä messuja aamusta iltaan, ja muulloin sen ulkopuolella on jonoja. Notre Dame on Strasbourgin hienoin rakennus, ja sen näkeminen ensi kertaa on kokemus, joka ei helposti unohdu.
Tuomiokirkko on ulkopäin kaunis ja vaikutuksen tekevä, mutta myös sen sisällä käydään katsomassa astronomista kelloa, joka soittaa päivittäin klo 12.30. Kirkkoa kannattaa kierrellä, ja erityisen hyvät näköalat sille saa paitsi Place Gutenbergin suunnalta myös Rue Mercièreltä, jolta saa näkymät vuonna 1284 valmistuneeseen julkisivuun kuten myös 142 metriä korkeaan torniin, joka valmistui vasta vuonna 1439.
Kirkon yksi upea ominaisuus on valaistus, joka tulee lasimaalauksin koristeltujen, 1100–1300-luvuilta peräisin olevien suurten ikkunoiden kautta. Valaistus ja tunnelma ovat parhaimmillaan iltaisin, jolloin valtaosa vierailijoista on jo kaukana Strasbourgista ja jolloin valo tulee erityisen kauniisti ikkunoiden läpi. Kirkon sisällä voi kiivetä torniin, joka 1400-luvulla oli maailman korkein, ja näköalat ovat tietenkin kaupungin parhaat. Astronomisen kellon ja tornin lisäksi kirkon sisällä voi käydä katsomassa Sainte Catherinen hautaa. Kirkko on yleisölle avoinna (ouverture du public) yleensä klo 12.45–17.45, paitsi sunnuntaisin ja pyhäpäivinä vasta klo 13.30 alkaen, ja torniin ja astrologista kelloa katsomaan on erilliset, aikuisilta 3 euroa maksavat liput.
Strasbourgin eräänlainen vanhakaupunki on Petite-France, joka toisin kuin esimerkiksi Googlen kartassa näytetään on Illjoen toisella puolella, melko pienellä alueella. Siellä on ns. ristikkotaloja ja kapeita kujia, ja parhaat alueet ovat joen ja kanavien rannoilla, joilla on ravintoloita kesäterasseineen. Alueella on mukavaa tunnelmaa myös silloin kun paikalla on paljon turisteja, ja siellä on mukava vaikka syödä tai istuskella puistossa.
Petite-Francessa on hyvä katsastaa sillat nimeltään Ponts Couverts, joilla on neljä tornia ja joilta aikoinaan valvottiin kaupunkiin suuntautuvaa liikennettä. Toinen vastaavanlainen nähtävyys on toinen silta, joka on sen vieressä, nimeltään Barrage Vauban. Sen sisällä on ilmaiset käymälät ja erilaisia näyttelyitä, ja se vie suositulle taidemuseolle ja muualle kanavien toiselle puolelle. Sen katolta on erinomaiset näkymät Ponts Couvertsille ja vesille, joita pitkin kulkevat lähinnä nähtävyyskierroksia tekevät laivat. Silta rakennettiin 1600-luvulta estämään kaupunkiin kohdistuneita jatkuvia hyökkäyksiä, ja nykyään se tarjoaa nopeimman reitin päästä vesien toiselle puolelle, missä sijaitsee yksi kaupungin suurimpia taiteellisia vetonauloja.
Strasbourgin kuuluisa, arvostettu taidemuseo on MAMCS [kartalla], jolla on hyvä vierailla samalla kun käy Petite-Francessa. Museo on suuressa ja näyttävässä rakennuksessa, ja siellä vierailuun voi todelliselta taiteenystävältä kulua puolikin päivää. Siellä ovat edustettuna lähes kaikki 1900-luvun merkittävät taidesuuntaukset, ja taideteoksista vastaavat sellaiset nimet kuin Kandinsky, Magritte, Picasso ja Rodin. Museossa on myös strasbourgilaisten taiteilijoiden töitä, ja niistä huomattavimmat ovat Hans Jean Arpin tekemiä. Myös pelkkä taidekahvilassa vierailu on taiteellinen kokemus, sillä seinät on koristeltu freskoin ja sieltä on upeat näkymät joelle ja Petite-Franceen.
Museo on avoinna ti–su klo 10–18, ja sinne on aikuisilta 10 euron pääsymaksu.
Strasbourgissa ja lähiympäristössä on melkoisesti museoita, ja niissä on kannattava vierailla.
Yksi hyvä vierailupaikka on laivalaiturien vieressä olevassa Palais Rohanissa oleva kaupunginmuseo [ kuva ] [kartalla], jossa oppii Strasbourgin ja sen lähitienoiden historiasta. Pääsymaksu aikuisilta on 6,5 euroa ja museo on avoinna ti–su klo 10 – 18.
Samassa rakennuksessa sijaitseva taideteollisuusmuseo on sekin oiva vierailupaikka aivan tuomiokirkon vieressä. Tämä ei ole mikään normaali taideteollisuusmuseo vaan lähinnä sisustukseen ja eri aikakausien tyyleihin pureutuva museo, joka on jaettu kahteen eri osaan. Siellä voi nähdä lähinnä vanhanajan upeasti sisustettuja huoneita ja alueelta peräisin olevaa 1700-luvun taidetta. Museo on suljettu tiistaisin ja muulloin avoinna klo 10–16.
Samassa palatsissa on vielä arkeologinen museo, ja muutenkin Strasbourgissa on melkoinen määrä museoita. Niistä voi lukea lisää englanniksi Strasbourgin museoita esitteleviltä sivuilta.
Alsacen eli Elsassin turistisivut kertovat nähtävyyksistä.
Strasbourgissa on kolme ajanvietettä yli muiden: kiertoajelu keskustan parhailla paikoilla kaupunkijunalla, Pariisistakin tuttu jokilaivakierros joella ja kanavilla ja vierailu raitiovaunulla Kehlin kaupungissa Saksan puolella. Valtaosa turisteista ei käy Kehlissä, mutta jos Strasbourgissa viihtyy ainakin kaksi päivää, kannattaa siellä käydä. Kehlissä vierailu on etenkin ostos- ja ruokailumielessä yksi paikallisten päähuvituksia, ja Kehlissä on mukava käydä kesät talvet.
”Train Petite Touristique” on kaupunkijuna, joka kiertää Strasbourgin keskustaa ja joka on suosittu perheiden keskuudessa. Sitä kuitenkin käyttävät hyväkseen myös aikuiset turistit, sillä kävely Strasbourgissa voi joillekin olla raskasta ja välimatkat yllättävän pitkiä. Juna lähtee tuomiokirkon vierestä, aukiolta joka on turistien ehdoton suosikkipaikka, ja nämä 40 minuuttia kestävät kierrokset lähtevät liikkeelle puolen tunnin välein. Kierros maksaa yli 14-vuotiailta 7 euroa, 6–14-vuotiailta 5 euroa ja sitä nuoremmille se on ilmainen.
Palais Rohanin edustalla on ainakin viikonloppuisin ja pyhäpäivisin kesäkauden aikana pitkiä jonoja, ja ihmiset jonottavat päästäkseen Batorama-yhtiön järjestämille risteilyille. Niitä on kahdenlaisia, ja niitä lähtee kesällä vartin välein. Lippu yli 12-vuotiailta maksaa 13 euroa, 4–12-vuotiaat pääsevät matkaan puolella hinnalla ja sitä nuoremmat ilmaiseksi. Liput voi ja kannattaa varata etukäteen verkkosivujen kautta.
35 000 asukkaan Kehl on Reinjoen toisella puolella oleva kaupunki, joka on kaksikielinen ja strasbourgilaisten suosima ostos- ja oleskelupaikka.
Kehliin lähdetään etenkin ostoksille, sillä tunnetusti Saksassa hinnat ovat Ranskan hintoja alhaisempia. Eniten lähdetään ostamaan tupakkaa, joka Ranskassa maksaa yli 8 euroa aski mutta Kehlissä ”vain” reilut viisi euroa. Toinen suosikkiostos on alkoholi, jota saa edullisemmin kuin muista Euroopan maista, ja korkeatasoisen litran vodkapullon saa reilulla kymmenellä eurolla. Myös elintarvikkeet ovat edullisempia, ja Kehlin pääostoskadulla (Hauptstrasse) on paljon liikkeitä, joista saa kohtuuhinnalla kaikenlaista mielenkiintoista.
Ostosten lisäksi Kehlissä on edullisempi ja kenties parempikin syödä, istahtaa oluelle tai mennä kahville. Ostoksia Kehlissä voi oikeastaan tehdä vain muulloin kuin pyhäpäivinä ja sunnuntaisin, ja tavallinen arki-iltapäivä on hyvä ajankohta vierailla Kehlissä, sillä tällöin siellä voi katsella kauppoja ja nauttia Kehlistä sellaisena kuin se yleensä on.
Kehliin voi mennä raitiovaunulinjalla D, johon voi nousta vaikka pysäkillä Grand’Rue ja joka kulkee Kehlin päärautatieaseman (Kehl Bahnhof) eteen. Matkaa varten kannattaa Strasbourgista ostaa joko 4,30 euroa maksava päivälippu tai kaksi yhdensuuntaista lippua (1,70 euroa kappale). Liput on Strasbourgissa leimattava laiturilla, ennen liikennelaitteeseen nousemista, eikä raitiovaunun sisällä ole leimauslaitteita. Aikatauluja ja raitiovaunujen liikkeitä voi katsoa CTS-yhtiön sivuilta.
Raitiovaunusta jäädään pois päätepysäkillä, ja lähdetään päinvastaiseen suuntaan rautatieasemasta katsoen. Tällöin siirrytään pääkadulle, jonka vilkkain kohta on tutunoloisen kirkon hallitsema aukio (Marktplatz) [kartalla]. Kauppoja on tämän kävelykadun varrella, ja niitä on lisää läheisessä ostoskeskuksessa, nimeltään City Center Kehl [kartalla], jossa on suuri valintamyymälä, paljon muita kauppoja ja myös kahviloita ja ravintoloita, joissa voi hätätapauksessa syödä. Lisää ostoskeskuksia ja suuri liikkeitä on ostoskeskuksen takana [kartalla], mutta alue on lähinnä sopiva autolla liikkeellä oleville.
Ruokailu onnistuu hyvin vaikka pääkävelykadulla, jolla on useita kebabpaikkoja. Kebab on Kehlissä kuten muuallakin Saksassa erinomaista ja aina käypä ruoka, ja myös makkarat, aasialaiset ruoat ja italialaiset ruoat ovat tasoltaan hyviä. Pääaukiolla on useita ravintoloita, joilla on kesäterassit, ja ne ovat parhaimmillaan huhtikuulta lokakuulle. Saksalaisia perinneruokia on joissain paikoissa, ja esimerkiksi parin korttelin päässä pääaukiolta olevassa Bluemenstrassen ja Jahnstrassen kulmauksessa [kartalla] on parikin perinneravintolaa, joissa voi myös vain naukata saksalaista olutta. Kulmauksen vieressä oleva puistikko puolestaan on kesäisin mukava paikka istahtaa hetki.
Jos mielii vain ottamaan olutta ja tutustumaan Kehlin kansainväliseen yöelämään, on pääaukiolta kirkon ohi ostoskeskukselle kulkeva Markstrasse siihen paras katu. Erilaisia paikkoja on paljon, ja olutta saa monesta paikasta ison tuopin noin kolmella eurolla.
Kehl on kansainvälinen kaupunki, jossa voi hyvin puhua ranskaa, saksaa tai englantia. Se on monin tavoin ainutlaatuinen kaupunki, jossa voi hyvin vierailla ympäri vuoden.
Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/07