- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Sitgesissä näkee lomailevia lapsiperheitä ja siellä käydään niin lasten kuin nuortenkin kanssa päiväretkellä Barcelonasta, mutta se ei oikeastaan ole mikään lapsille tai nuorillekaan soveltuva lomapaikka. Siellä voi hyvin käydä päiväretkellä, mutta koko loman viettäminen aikuismaisessa Sitgesissä voi jolla huono ratkaisu, joskin Sitgesillä on paljon hyviäkin puolia. Ranta on pitkä, puhdas ja monipuolinen, mutta etenkin toukokuun puolivälistä syyskuun loppuun se on hyvin suosittu.
Sitgesissä ei pidemmän päälle välttämättä ole paljon tekemistä lasten ja nuorten kanssa, mutta päiväretkelle sinne voi koska tahansa lähteä. Jos Sitgesiin lähtee päiväretkelle, on siellä vilkkainta viikonloppuisin, ja se on käypä päiväretkikohde talvellakin, jolloin rannalla voi ajoittain olla iltapäivisin hyvin lämmin.
Sitgesissä lähinnä kävellään paikasta toiseen, mutta siellä on myös joukkoliikennettä. Turistille hyvä on rantapromenadia pitkin liikkuva kaupunkijuna, joka on käytössä ympäri vuoden ja joka kesäkuukausina liikkuu tiuhaan tahtiin. Rantapromenadia pitkin kulkee myös busseja, joihin saa lipun kuskilta ja joilla pääsee kilometrejä jatkuvien rantojen kaukaisimpiinkin osiin.
Barcelonaan pääsee R2 Sud -paikallisjunalla, joka kulkee matkan noin puolessa tunnissa. Barcelonassa hyvä asema nousta junaan on Saints eli päärautatieasema, ja Sitgesissä on vain yksi rautatieasema. Junat Sitgesin ja Barcelonan välillä pysähtyvät myös muilla asemilla, jotka ovat Passeig de Gràcia ja Estació de França
Aikatauluja voi katsella Rodalies-sivuilta.
Jos haluaa lähteä suoraan lentoasemalta Sitgesiin, kaikkein paras on käyttää R2-paikallisjunaa, jolla pääsee parhaiten Sitgesiin niin että, ensin lentoasemalla nousee R2 Nordiin ja vaihtaa R2 Sud -junaan asemalla nimeltään ”El Prat de Llobregat”, joka on vain yhden aseman päässä lentoasemasta. R2 Nord kulkee lentoaseman juna-asemalta yleensä puolen tunnin välein, ja matkaan kuluu vaihdon kanssa 44 minuuttia. Aikatauluja voi katsella Rodalies-sivuilta, ja Barcelonan lentoaseman löytää termillä ”Aeroport”.
Barcelonan lentoaseman rautatieasema on T2-terminaalin vieressä, ja sinne on bussikuljetus myös T1-terminaalista.
Sitgesiin voi matkustaa omatoimisesti tai sinne voi matkustaa matkatoimiston järjestämälle matkalle. Omatoimisesti matkustava varaa lennot ja hotellin itse, ja tällä tavalla matka tulee halvemmaksi ja siitä voi tehdä mielensä mukaisen.
Suomesta voi ympäri vuoden siirtyä useilla päivittäisillä lennoilla suoraan Sitgesin lähellä olevaan Barcelonaan. Suora lento kestää neljä tuntia ja välilaskullinen vähintään 5–6 tuntia. Edullisimmillaan Barcelonaan voi päästä ilman matkalaukkua noin viidelläkymmennellä eurolla suuntaansa, mutta tällaiset hinnat ovat harvinaisia erikoistarjouksia. Normaali hinta on vähintään 100 euroa suuntaansa, ja edestakaisen matkan hinta voi mihin vuodenaikaan tahansa hyvin olla reilut 200 euroa. Lentoliput Barcelonaan onkin ympäri vuoden hyvä varata hyvissä ajoin etukäteen.
Finnair lentää ainakin kerran päivässä suoraan Barcelonaan, mutta lippujen hinnat jättävät usein toivomisen varaa. Yleensä edullisimmat lennot maksavat vähintään 100 euroa suuntaansa, mutta tämä on halvin hinta ja yleensä hinta on tätäkin korkeampi. Finnair on kätevä niille, jotka haluavat aloittaa matkansa muista Suomen kaupungeista kuin Helsingistä, mutta tietenkin on myös mahdollista vaihtaa Helsingissä jonkin muun yhtiön koneeseen. Finnairin suora lento on iltaisin, joten muualta Suomesta voi lentäen hyvin ehtiä saman päivän aikana jatkolennolle Barcelonaan. Finnair tarjoaa myös lentokenttäkuljetuksia, mutta ne voi järjestää itse edullisemmin ja yhtä helposti.
Norwegian lentää monta kertaa viikossa Helsingistä suoraan Barcelonaan, ja edullisimmat lennot ilman matkalaukkua ovat noin 50 euroa. Suora menolento on kuitenkin perillä Barcelonassa melko myöhään, mikä vähän hankaloittaa matkan alkua. Osa paluulennoista on hyvin aikaisin aamulla, jo klo 7, mikä taas hankaloittaa paluumatkaa.
Vueling on suuri ja edullinen espanjalainen lentoyhtiö. Espanjaan suuntaavan on aina hyvä katsastaa sen tarjontaa ja hintoja.
Perinteisten lentoyhtiöiden lisäksi Suomesta voi jonkin toisen paikan kautta lentää Turusta ja Tampereelta Barcelonaan.
Wizz Air on yksi mahdollisuus Barcelonaan mielivälle. Ensin pitää lentää Turusta Gdanskiin, mikä on lähes poikkeuksetta edullista, ja sieltä on lento Barcelonan El Pratiin. Gdansk on mukava kaupunki sekin, joten Wizzair tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua saman matkan aikana kahteen Euroopan merkittävään rannikkokaupunkiin.
Ryanair karsi 2010-luvun puolivälissä lentojaan, ja se lentää Suomesta nykyisin vain kesäkauden aikana (maaliskuun lopulta lokakuulle) Tampereelta ja Lappeenrannasta. Tampereelta on lennot Bremeniin ja Budapestiin, ja Budapestista pääsee Ryanairilla suoraan El Pratiin mutta Bremenistä on tarjolla vain Ryanairin lentoja Gironaan, mikä hankaloittaa ja pitkittää matkaa. Ryanair lentää myös Lappeenrannasta Ateenaan ja Milanon lähellä olevaan Bergamoon, ja Bergamosta pääsee viikonloppuisin Barcelonan El Pratiin.
Skyscannerista voi selvittää Barcelonaan lentäviä yhtiöitä ja tarkastella hintoja, myös muista Suomen kaupungeista kuin Helsingistä.
Toinen vastaavanlainen sivusto, joka näyttää myös halpalentoyhtiöt, on Go Euro.
Sitgesiin tehdään järjestettyjä matkoja, mutta ne ovat hintavia. Aurinkomatkat tekee matkoja Sitgesiin, mutta alle viikon matka maksaa yli 1000 euroa. Matkoja tehdään huhtikuun puolivälin tienoilta lokakuun puoliväliin, ja lennot ovat Finnairilla. Matkat ovat suosittuja, ja jos sellaiselle haluaa, kannattaa varaus tehdä ainakin puolisen vuotta etukäteen. Aurinkomatkat tarjoaa lisämaksullisia lentokenttäkuljetuksia, mutta ne ovat ylihintaisia ja itse kyytinsä järjestävä säästää useita kymmeniä euroja.
Sitgesissä on muulloin kuin kesäkaudella melko rajallisesti majapaikkoja ja kesällä se on hyvin suosittu lomapaikka, joten jos siellä mielii viettää yönsä, kannattaa varaus tehdä kuukausia etukäteen. Maaliskuun puolivälistä marraskuulle on talvikautta vilkkaampaa, keskikesä on puolittain mahdoton ajankohta löytää Sitgesistä hinta-laatusuhteeltaan hyviä majapaikkoja ja viikonloput ovat ympäri vuoden arkipäiviä kiireisempiä. Monet hotellit sulkevat ovensa loka- tai marraskuussa ja avaavat ne uudelleen helmi- tai maaliskuussa.
Sitgesissä on tietenkin hyvä majoittua lähelle rantoja, ja rannan ja rautatieaseman välinen korttelisto on kenties kätevin sijainti majapaikalle. Kovin pitkälle rautatieasemalta tai rannalta ei kannata majoittua, sillä muuten aika valuu hukkaan hotellin ja muun kaupungin välillä kuljettaessa. Jos ei halua kanniskella laukkujaan, on rautatieaseman lähistö hyvä, ja jos mielii viettämään rantalomaa, kannattaa mennä mahdollisimman lähelle rantaa. Kalleimmat hotellit ovat rantakadulla, joten siitä muutaman korttelin päässä on luvassa jonkin verran parempia hintoja.
Parrots Sitges Hotel on vain parin minuutin kävelymatkan päässä rannalta, eikä rautatieasemakaan ole turhan kaukana. Monissa huoneissa on parveke, hotelli on siisti kolmen tähden perushotelli ja sieltä saa huoneen alkaen 50–60 eurolla.
Pieni vanhakaupunki, joka on kahden rannan välissä ja lähellä rautatieasemaa, on viehättävä paikka viettää yönsä. Itse kaikkein vanhimmissa kortteleissa ei juuri hotelleja ole, mutta niiden vieressä kuten myös päärannan vieressä oleva Hostal EHO Maricel on pidetty pieni hotelli, josta huoneen saa alkaen reilulla 60 eurolla. Termin ”hostal” ei kannata antaa hämätä, sillä Espanjassa se yksinkertaisesti tarkoittaa pienehköä perhehotellia, jolla ei ole tähtiluokitusta ja joka yleensä on kohtuuhintainen ja mutkaton paikka viettää yönsä.
Vain sadan metrin päässä rautatieasemalta mutta alle kilometrin päässä rannalta sijaitseva Hotel Sitges 1883 on edullinen yhden tähden hotelli, jolla on yli neljänsadan neliön suuruinen puutarha. Sieltä voi saada huoneen alkaen 40–50 eurolla.
Jos mielii korkeatasoiseen hotelliin, joka on rannalla, on yksi mahdollisuus Hotel Platjador. Se on suuri, kolmen tähden hotelli, jonka katolla on uima-allas ja jonka aamiainen on saanut paljon kehuja.
Kaikki Booking.comin majapaikat Sitgesissä
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/03