- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Albanian suosituin lomakohde on Saranda (Sarandë), aivan maan eteläosissa sijaitseva pieni kaupunki. Se on hyvin lähellä Korfun saarta, ja sinne on jo pitkään saavuttu päiväretkille Kreikan puolelta. Saranda on kuitenkin viime vuosikymmenen aikaan onnistunut nostamaan profiiliaan, ja siitä on muodostunut entistä suositumpi rantalomakohde, jonne nykyään myös suomalaiset matkatoimistot tekevät matkoja.
Saranda on edullinen ja turvallinen lomapaikka, jossa vaivatta pääsee etelämaisen elämänmenon makuun. Sinne voi tulla edelleenkin helposti päiväretkelle Korfulta, mutta se on lähistön nähtävyyksineen varteenotettava lomapaikka myös viikon tai kahden mittaiselle lomalle. Alueella on lukuisia vierailupaikkoja, joille voi mennä itsekseen tai järjestettyjen retkien yhteydessä, ja Saranda onkin hyvä lomapaikka niille, jotka haluavat lomansa aikana katsella ympärilleen useammassa kuin yhdessä paikassa.
Sarandan parhaisiin puoliin kuuluvat sen pitkät ja kuumat kesät, edulliset mutta maukkaat kalaruoat ja hintataso, joka tekee lomasta edullisen. Saranda on hyvä lomakohde tai vierailupaikka kenelle tahansa perheistä pariskuntiin, mutta se ei oikeastaan ole sopiva lomakohde niille, jotka ovat viiden tähden luksuksen perässä. Saranda on rento, konstailematon lomapaikka, josta voivat kaikki nauttia ja jossa kaikki on jokaisen lomalaisen ulottuvilla.
Sarandan sääennuste seuraavien 10 vuorokauden ajalle
Sarandassa on melko tyypillinen välimerellinen ilmasto, ja siellä on yli 300 aurinkoista päivää vuodessa. Sinne ei kuitenkaan ole järkevää matkustaa muulloin kuin huhtikuun puoliväliin ja lokakuun puoliväliin jäävän kesäkauden aikana.
Sarandan kevät koittaa leudon talven jälkeen maaliskuun aikana, ja tällöin luvassa on 16–18 asteen päivälämpötiloja mutta vielä alle 10 asteen jääviä öitä. Vasta huhtikuussa alkaa varsinainen kesäkausi, jolloin päivälämpötilat yleensä kohoavat 20 asteen tienoille ja öisin alkaa olla reilusti yli 10 astetta.
Joinain vuosina jo huhtikuun puolivälissä on helteitä, mutta varsinainen kesä, jolloin päivälämpötilat ovat lähellä hellerajaa, koittaa vasta toukokuun aikana. Toukokuusta alkaa myös sateeton ja pilvetön kausi, jolloin öisinkin on jo reilusti yli 15 astetta. Kesän kuumimmat kuukaudet ovat heinä- ja elokuu, jolloin päivälämpötilat ovat usein yli 30 asteen ja pahimmillaan lämpötila on keskikesällä kohonnut jopa 42 asteeseen. Kuumimmat kuukaudet, jolloin keskimääräinen päivälämpötila on 28–32 astetta ja öisin on 19–22 astetta, ovat kesäkuun alusta syyskuun loppuun. Tämä on myös vuoden aurinkoisin ja sateettomin aika, mutta syyskuussa sataa jonkin verran enemmän kuin keskikesällä, keskimäärin viitenä päivänä, aivan kuten toukokuussakin.
Päivät lyhenevät nopeasti syys- ja lokakuun vaihteen tienoilla, mutta lokakuu on vielä matkustuskuukausi. Sen alkupuolella lämpötilat usein kohoavat hellelukemiin, ja Sarandaan voi tietyin varauksin tulla vielä lokakuun syyslomaviikon aikana. Lokakuun loppupuolella on melkoisesti sateita, ja yölämpötilat laskevat alle 15 asteen, mutta joinain vuosina koko lokakuu on vielä hyvä kuukausi.
Sarandan talvikausi on sateinen ja leuto, eikä silloin sinne matkusteta. Lokakuun loppupuolelta maaliskuun alkuun voi sataa 15 päivänä kuukaudessa, mutta päivälämpötilat pysyttelevät kuitenkin keskimääräisesti yli 14 asteen koko talven ajan. Öisin on kuitenkin vain 5–7 astetta, ja vasta maaliskuun loppupuolella sateet vähenevät ja lämpötilat alkavat kohota.
Sarandaan on kannattavaa matkustaa huhtikuun puolivälin ja lokakuun puolivälin välisenä aikana. Parhaat matkustuskuukaudet ovat touko-, kesä- ja syyskuu, sillä heinä- ja elokuussa Sarandassa voi olla todella kuumaa. Lokakuu on huhtikuun kaltainen epävarma kuukausi vierailla Sarandassa, mutta sekä siellä että lyhyen matkan päässä olevalla Korfulla käydään melkoisesti syyslomilla. Yleisesti ottaen lokakuussa on yleensä lämpimämmät uimavedet kuin huhtikuussa, ja jos Sarandassa haluaa ehdottomasti uida meressä, kannattaa sinne suunnata toukokuun loppupuolen ja lokakuun puolivälin välisenä aikana.
Sarandassa ei ole paljon nähtävyyksiä, mutta siellä ja sen ympäristössä voi loman aikana tutustua Rooman aikaisiin raunioihin.
Saranda on melko pieni mutta laajalle levittäytynyt paikkakunta, jonka parhaat paikat ovat merenrannalla, sekä kantosiipialusten ja lauttojen käyttämän matkustajasataman [kartalla] että Limani-ravintolan tutuksi tekevän pienvenesataman [kartalla] lähistöllä. Reilun kilometrin pituinen rantapromenadi kulkee merenrantaa pitkin ohi pienvenelaiturien ja jatkuu muutaman sadan metrin päähän. Alueella on paljon terasseja ja monia hotelleja, jotka ovat kätevimpiä majapaikkoja Sarandassa vietetyllä lomalla.
Merenrannalta ei ole syytä lähteä kovin kauas, mutta aivan pienvenesataman laiturin tienoilla, jyrkkiä portaita ylämäkeen, on eräänlainen keskus, jolle bussit kaikkialta tulevat ja jonka ympäristössä on paljon kauppoja. Sen yhteydessä ovat myös kaupungin varsinaiset nähtävyydet [kartalla], joihin kuuluvat 400-luvulta peräisin olevan synagogan rauniot ja jotka paljastavat, että Sarandan alueella on asunut ensimmäisiä Balkanin niemimaalle asettuneita juutalaisia.
Melko lähellä synagogan raunioita on Sarandan arkeologinen museo [kartalla], joka on avoinna aamu- ja iltapäivisin (tauko klo 14–16). Sen kohokohta on 500-luvulta peräisin oleva lattiamosaiikki ja siellä oppii yhtä ja toista alueen tunnetuimmasta nähtävyydestä, Butrintista.
Lähellä museota mutta rantapromenadin varrella on myös eräänlainen turisti-info [kartalla], josta saa tuliaisia, karttoja ja kirjoja ostettua. Se on ufomaisessa rakennuksessa meren rannalla, mutta siellä ei ole kovinkaan paljon ilmaista tietoa. Sieltä voi kuitenkin hankkia kaikenlaista, kuten englanninkielisiä käännöksiä Albanian suurimman kirjailijan, Ismail Kadaren romaaneista.
Jos Sarandan-matkalla mielii nähdä kunnon nähtävyyksiä, yksi ainutlaatuinen nähtävyys, jossa Sarandasta on tapana käydä ja jonne tullaan Korfultakin, on Butrint [kartalla]. Se on ainutlaatuinen nähtävyys, jossa vierailuun kuluu helposti 3–4 tuntia eli kokonaisuudessaan puolisen päivää. Se on avoinna päivittäin klo 8 alkaen aina auringonlaskuun asti, ja sinne on muutaman euron pääsymaksu. Paikalle pääsee tiuhaan tahtiin kulkevilla busseilla, joista kerrotaan enemmän Liikkuminen-osassa. Butrint on 29 neliökilometrin alueella, ja sinne lähtevän on tärkeää ottaa mukaan hyvät kengät tai sandaalit, jotka ovat jalassa kunnolla kiinni, ja vettä kannattaa sitäkin ottaa mukaan.
Butrintin alueella on ollut asutusta jo tuhansia vuosia, mutta ensimmäiset varsinaiset merkit ihmisasutuksesta tulivat sinne noin 2500 vuotta sitten, jolloin Korfulta peräisin olevat kreikkalaiset perustivat sinne Buthrotum-nimisen siirtokunnan. Yhden vuosisadan sisällä kaupunki oli jo muurein ympäröity kauppakaupunki, ja kaupunki laajeni kreikkalaisten hallinnassa aina vuoteen 167 eaa., jolloin roomalaiset valloittivat sen. Rooman vallan alla Butrint jatkoi kasvuaan, ja kaupunki sai uusia piirteitä Rooman itäisen osan eli Bysantin aikakaudella. Bysantin jälkeen eli sen jälkeen kun Konstantinopoli oli vallattu, Butrint taantui ja se hylättiin täysin, ja vasta vuonna 1927 se löydettiin uudelleen.
Butrintin merkittävimpiin nähtävyyksiin kuuluvat monet hyvin säilyneet rakennelmat, joiden ehdoton kohokohta on 200-luvulta eaa. peräisin oleva, aikoinaan 2500 katsojalle tarkoitettu amfiteatteri. Amfiteatterilla pidetään huhtikuussa teatterifestivaali, ja kesän aikana siellä voi olla muitakin tapahtumia.
Lähellä amfiteatteria on kylpylä, jonka mosaiikit ovat näkemisen arvoisia, ja sen läheltä löytyy muutakin huomion arvoista. Yksi näkemisen arvoinen rakennelma on 500-luvulta peräisin oleva Bysantin aikainen kirkko, ja 300-luvulta eaa. peräisin oleva muuri, johon kuuluu ”leijonaportti”. Entisellä markkinapaikalla, joka on jonkin verran ylämäkeen, on linnake, jonka suojissa on klo 8–16 avoinna oleva museo. Museon pihamaalta on hyvät näkymät ympäri kaupungin ja pidemmällekin, ja tämä on myös tienoota, jolta saa matkamuistoja. Butrintiin menevä ylittää lautalla niemimaata sisämaan suunnalta suojaavan lahden, ja myös lauttakyyti on eräänlainen ohjelmanumero Butrintin-matkalla.
Visit Saranda esittelee Sarandan ja lähistön nähtävyyksiä.
Sarandassa ei ole samalla tavalla ajanvietemahdollisuuksia kuin esimerkiksi lyhyen matkan päässä olevalla Korfulla, mutta siellä on rantoja ja vierailupaikkoja.
Sarandan keskustassa on pitkä pikkukiviranta, jossa hiekka ei pöllyä keskikesälläkään, ja sen vieressä on melkoinen määrä ravintoloita, kauppoja ja kaikenlaista muuta sellaista mikä pitää auringonpalvojat tyytyväisinä. Mitään varsinaisia ajanvietteitä sillä ei juuri ole, ja se on joinain vuosina ollut melko likainenkin, etenkin kauden loppua lähestyttäessä.
Butrintiin jo aamupäivällä lähtevän on täysin mahdollista mennä Ksamiliin, jossa on viehättävä kylä ja alueen hienoimpiin kuuluva ranta [kartalla]. Se on 15 kilometrin ja noin puolen tunnin bussimatkan päässä Sarandasta ja samanlaisen matkan päässä myös Butrintista. Sinne voi lähteä muutenkin koko päiväksi, ja rannan lähistöllä on paljon ravintoloita ja muita palveluita. Omatoimimatkailijoille Ksamil on myös varteenotettava paikka hotellille, ja etenkin vilkkaina matkustusaikoina siellä saattaa olla mukavampaa kuin Sarandassa, jossa on koska tahansa helppo bussilla käväistä.
Englanninkielisellä nimellä tunnettu Blue Eye Spring. [kartalla] on retkikohde Sarandan lähistöllä, ja sinne kuten muuallekin Sarandan ympäristöön voi mennä omatoimisesti tai sitten jonkun toisen tahon kuten matkatoimiston järjestämälle retkelle. Järjestetylle retkelle osallistuminen on hyvin yksinkertaista, mutta omin nokin retkelle haluavan kannattaa myös pitää mielessä, että Butrintiin, Ksamiliin tai Blue Eye Springiin voi mennä edullisella taksilla, jonka kanssa kannattaa sopia koko matkan hinta etukäteen.
Blue Eye Spring on nimensä mukaisesti syvänsininen vesilähde, jonka rantamat ovat sähkönsinisiä. Tänne ei tulla vain ihmettelemään sinistä vettä vaan myös uimaan vedessä, joka on aina melko viileää. Kaikenlaista luontoa on eläimistä kasvillisuuteen, ja täällä on myös ravintoloita ja muita palveluita. Paikalle pääsee julkisilla Sarandan ja Gjirokastran välillä kulkevilla busseilla, joiden pysäkki on lähellä lähdettä.
TripAdvisor esittelee lisää tekemistä ja näkemistä Sarandassa.
Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/07