- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Pohjois-Kroatiassa, Istrian niemimaalla sijaitseva Pula on merkittävä kaupunki ja nykyään suosittu, monipuolinen lomapaikka. Sinne lähdetään lomalle pitkän kesäkauden aikana monesta eri syystä, ja sinne suuntaa koko kesän ajan ihmisiä ympäri Euroopan ja kauempaakin. Menneisyys ja nykypäivä kohtaavat Pulassa mielenkiintoisin tavoin, ja kaupungin yli 2000 vuotta jatkunut elämänmeno on yksi sen kohokohtia. Rooman aikaiset hyvin säilyneet nähtävyydet, kauppahallin ympäristön vilinä, erinomaiset ruoat, rento tunnelma ja pitkän kesäkauden tuomat kuumat ja aurinkoiset ilmat ovat Pulan ehdottomia valttikortteja. Siellä pääsee myös nauttimaan kuuluisan satamakaupungin merellisestä tunnelmasta, sillä Pulassa vietettyyn lomaan kuuluvat olennaisena osana risteilyt ja erilaiset laivaretket.
Pula on suosittu matkakohde koko kesäkauden eli huhtikuun loppupuolelta lokakuulle, ja erittäin vilkas lomakaupunki se on heinä- ja elokuussa. Pulassa viihtyvät lähes kaikki, ja sinne on hyvä suunnata erilaisten porukoiden, pariskuntien ja yksinäisten seikkailijoiden. Pulan lähellä sijaitsevalle Punta Verudelan niemimaalle matkustavat mieluiten perheet kuumimpien kesäkuukausien aikaan, ja Pulan kaupungissa viihtyvät etenkin ne, jotka haluavat nauttia kesäkauden monista hyvistä tapahtumista ja tutustua kunnolla tähän 60 000 asukkaan kaupunkiin. Adrianmeren rannikolla viihtyvät kaikki, vesi ja ilma ovat lämpimiä ja puhtaita ja Pulassa vietetty loma on paitsi yllättävä myös mieleenpainuva kokemus.
Tarkkana pidetty Norjan meteorologisen laitoksen pitkän ajan sääennusta Pulaan | Katso myös pilvikartta seuraavien päivien ajalle
Pulassa on pitkät kuumat kesät ja lyhyet, kohtalaisen leudot talvet. Siellä on takuuvarmasti lämmintä toukokuun alkupuolelta syyskuun loppupuolelle, mutta myös huhtikuussa ja lokakuussa siellä joinain vuosina on hellettä.
Pulan kesäkausi alkaa huhtikuussa, jolloin päivälämpötilat nousevat keskimäärin yli 15 asteen ja öisin alkaa olla lähellä 10 astetta. Huhtikuu on kuitenkin melko sateinen kuukausi, joskin sateita Pulassa saadaan melko samalla tavalla ympäri vuoden, niin että kuukaudessa sataa 10–13 päivänä.
Varsinainen kesä alkaa toukokuussa, jolloin päivisin on lähes poikkeuksetta yli 20 astetta ja öisin aletaan olla yli 12 asteen. Aurinko paistaa toukokuussa entistä enemmän, ja turisteja ja rantalomalaisiakin alkaa näkyä Pulan katukuvassa vielä melko hiljaista huhtikuuta enemmän.
Kesäkuun alusta syyskuun loppupuolelle Pulassa on jatkuvia hellelukemia päiväsaikaan, ja öisinkin on lähemmäs 20 astetta. Aurinko paistaa eniten tänä aikana, ja heinäkuu on vuoden vähäsateisin kuukausi.
Elokuu, joka on vilkkain kuukausi Pulassa, on heinäkuun ohella kuumin kuukausi, mutta luvassa on heinäkuuta enemmän sateita eikä elokuu ole kaikkein paras kuukausi viettää aikaa silloin vilkkaalla Istrian niemimaalla. Syyskuussa tilanne rauhoittuu, vierailijoita on vähemmän kuin keskikesällä mutta säät pysyvät helteisinä ainakin syyskuun loppupuolelle asti.
Kesäkausi päättyy lokakuussa, mutta eri vuosina on aivan erilaisia syksyjä. Lokakuu voi olla täysin kesäinen ja aurinkoinen kuukausi, mutta on myös vuosia, jolloin myrskyt kulkevat niemimaan yli ja syksy alkaa jo lokakuun alkupuolella. Päivälämpötilat kuitenkin keskimääräisesti pysyttelevät 20 asteen tienoilla, eikä öisinkään ole paljon alle 15 asteen. Syyskuun tavoin lokakuu on kuitenkin melko sateinen kuukausi, ja sadetta on luvassa enemmän kuin keskikesällä. Aurinko ei enää lokakuussa paista keskikesän tavoin, ja seuraavan kerran Pulassa nähdään normaalia enemmän aurinkoa vasta toukokuussa. Pula on melko aurinkoinen kaupunki, ja aurinko paistaa siellä lähes 2400 tuntia vuodessa.
Loppusyksy on Pulassa leuto, ja marraskuussa yöt alkavat viileät mutta päivisin on yleensä vielä 15 astetta ja usein enemmänkin. Aurinko näyttäytyy entistä harvemmin, on pilvistä ja päivälämpötilat laskevat. Lomailijoita kaupungissa ei marraskuussa enää ole, eivätkä erilaiset turisteille suunnatut palvelut ole enää toiminnassakaan.
Talvikausi kestää marraskuulta maaliskuulle. Sen aikana aurinko paistaa puolet siitä mitä keskikesällä, päivisin on keskimäärin 10 astetta ja öisin ollaan muutaman asteen plussan puolella. Joulukuu on sateisin kuukausi, ilmat ovat kylmimmillään tammi- ja helmikuun öinä ja vasta huhtikuussa alkaa taas olla lämmintä ja turistit alkavat pikkuhiljaa palailla Pulan katukuvaan.
Pula on paikka, jonne matkustetaan kesäisin. Matkustuskausi alkaa huhtikuun aikana, se pääsee kunnon vauhtiin toukokuussa, vilkkain aika alkaa juhannuksen jälkeen ja heinä- ja elokuu ovat kaikkein kuumimmat ja kiireisimmät kuukaudet lomailla Pulassa. Syyskuu on viimeinen varsinainen matkustuskuukausi, ja lokakuussa sesonki päättyy, eikä lokakuun puolivälin tienoilla ole enää useinkaan rantakelejä. Eli pääasiallinen matkustuskausi Pulaan on toukokuun alkupuolelta lokakuun alkuun.
Pulaan on kannattavinta lähteä touko-, kesä- tai syyskuussa. Huhtikuun loppupuoli ja lokakuu ovat kumpikin epävarmoja aikoja ainakin rantakelien suhteen. Jos Pulasta ja Istrian niemimaasta haluaa nauttia täysin siemauksin, sinne kannattaa matkustaa hyvän sään aikana mutta niin että ei ole siellä kalleimpaan, kiireisimpään ja kuumimpaan aikaan heinä- tai elokuussa.
Viikonloput ovat Pulassa kuten muissakin rannikon kaupungeissa aina vilkkaampia ja kalliimpia kuin arkipäivät. Paikalle saapuu kauniilla ilmoilla lähes ympäri vuoden kroatialaisia ja muualta entisen Jugoslavian alueelta ihmisiä viikonloppuisin, ja myös lyhyen matkan päässä sijaitsevasta Italiasta tuodaan nimenomaan viikonloppuisin huhtikuulta marraskuulle bussilasteittain seuramatkalaisia. Jos Pulaan suuntaa viikonloppuna myös alku- tai loppukaudesta, kannattaa huone varata viikkokausia etukäteen.
Merivesi on Pulassa 11–25-asteista, ja uida siellä voi viimeistään toukokuun puolivälin paikkeilta lokakuun loppupuolelle. Tänä aikana merivesi on yli 20 asteen, mutta hyvin lämmintä merivesi on kesäkuun alusta syyskuun loppuun, jolloin uida voi 23–25-asteisissa vesissä.
Pulassa on nähtävyyksiä ydinkeskustassa eräänlaisessa vanhassakaupungissa ja sen vieressä olevalla kukkulalla, ja tällä alueella on eniten turisteja ja nähtävää. Kaupungin suurin nähtävyys on vanhankaupungin ja linja-autoaseman välimaastossa oleva amfiteatteri, jossa on kesäisin konsertteja ja muita tapahtumia.
Pulan turisti-info, josta saa kartan ja tietoa, on Forum-aukiolla. Pulassa puhutaan ja käytetään kroatiaa, mutta katukyltit ja monet muut asiat ovat myös italiaksi, jota Istriassa puhuttiin paljon aina 1940-luvulle asti. Istriasta tuli osa Jugoslaviaa vasta toisen maailmansodan jälkeen, ja italialainen historia ja vaikutus ovat siellä edelleen ja joissain tapauksissa entistä enemmän esillä.
Vanhankaupungin edustalla oleva aukio eli Trg Portarata [kartalla] on paikka, jossa on kesäisin laumoittain turisteja ottamassa kuvia Kultaisesta portista (Zlatna vrata), joka tunnetaan myös nimellä Slavoluk Sergijevaca. Se on kaunis, antiikin ajalta peräisin oleva ja hyvin säilynyt portti, joka on kaupungin puistobulevardin (Giardini) vieressä. Tämä koko alue on mukava paikka istahtaa kahville, ja täällä on usein erilaisia tapahtumia, kuten konsertteja. Alue on Forum-aukion ja kauppahallin ympäristön ohella Pulan suurin tapahtumien pitopaikka, ja kummallakin aukiolla on nimenomaan ilmaisia konsertteja ja tapahtumia, jotka ovat yleensä perheiden suosiossa.
Portin jälkeen alkaa vanhankaupungin kapea ja melko viehättävä pääkatu, Sergijevaca, jonka alussa olevan kahvila Uliksin terassilla on kirjailija James Joycen näköispatsas. Hän vietti siellä Nora-vaimonsa kanssa lokakuusta 1904 lähtien niin kauan, että sai englanninopettajan paikan Triestestä, joka silloin myös kuului Itävalta-Unkarin valtioon. Joyce kirjoitti Pulassa teosta Taiteilijan omakuva nuoruusvuosilta, ja hänen kielikoulunsa oli rakennuksessa, jossa Uliks (eli Odysseus) sijaitsee. Rakennuksessa on nykyisin myös Joyce Hostel, joka on yksi kaupungin keskeisimpiä majapaikkoja.
Sergijevaca, joka italiaksi tunnetaan helpommalla Via Sergia -nimellä, johtaa Forum-aukiolle [kartalla]. Se on kaupungin tunnetuin aukio, ja sen ehdoton kohokohta on Rooman valtakunnan aikainen Augustuksen temppeli (Augustov hram). Se valmistui vuonna 14, ja sitä pidetään yhtenä hienoimmista Italian ulkopuolella sijaitsevista Rooman aikaisista temppeleistä. Sisällä on pieni näyttely, jossa on Pulasta löytyneitä antiikin aikaisia esineitä.
Forum-aukiolla on muitakin kauniita rakennuksia, kuten kaupungintalo, jonka edustalla pidetään sunnuntaisin kirkonmenot ja ne ovat kenelle tahansa värikästä seurattavaa. Itse kaupungintalo on vanha, peräisin 1200-luvulta, ja sen paikalla oli aikoinaan Dianan temppeli. Aukiolla on useita kahviloiden ja ravintoloiden terasseja, mutta ne ovat pääosin turisteille suunnattuja ja parhaat niistä ovat hyvällä ilmalla harmillisen vilkkaita. Terassit ovat etenkin ruokien ja alkoholin osalta ylihintaisia, mutta kahvi on Kroatiassa aina kohtuuhintaista, oli aukio sitten keskeinen tai syrjäinen.
Vanhankaupungin merkittävin kirkko on pian Forumin jälkeen vastaan tuleva Pulan tuomiokirkko eli Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije [kartalla]. Neitsyt Marian tuomiokirkko on erilaisia tyylisuuntauksia edustava, ja osin se johtuu siitä, että samalla paikalla on ollut useita kirkkoja, jotka aikojen kuluessa osin tuhoutuivat. Sisätiloissa on kaikenlaista mielenkiintoista nähtävää, josta osa on hyvin vanhaa, kuten alttari, jonka sanotaan olevan 200-luvulta.
Kirkon vierestä olevalta kadulta pääsee montaa reittiä pitkin ylöspäin, ja tällä kukkulalla on muutama mielenkiintoinen nähtävyys ja vierailupaikka. Suurinta mielenkiintoa herättää linnake (Kaštel), [kartalla]. Sen suojissa on museo, jossa on myös Pulan merellisen puolen esittelyä, ja linnakkeen sisällä on mielenkiintoisia muureja ja muuta linnakkeeseen kuuluvaa. Muureilta näkee hyvin ympäri Pulan ja kaupungin ulkopuolellekin, mutta vain kirkkaalla ilmalla. Museo on avoinna päivittäin klo 9–17, ja sinne on 20 kunan pääsymaksu.
Kukkulalla on myös pieni Rooman aikainen teatteri, jonka alueella on mukava vähän aikaa kävellä ja katsella, joskin se on paikallisen nuorison hengailupaikkoja. Sitä mielenkiintoisempi on arkeologinen museo [kartalla], joka tosin vuonna 2013 meni remonttiin ja joka ei vielä toukokuuhun 2017 mennessä ollut avannut oviaan.
Arkeologinen museo on aivan Giardini-puistobulevardin yläpuolella, ja sen lähistöllä on jonkin verran nähtävää. Uusin Pulan nähtävyys on Itävalta-Unkarin aikojen peruja oleva maanalaisten käytävien verkosto (Carrarina 3) [kartalla], johon on 15 kunan pääsymaksu mutta joka on avoinna vain kesäkuun puolivälistä syyskuun puoliväliin, klo 9–22.
Lähistön nähtävyyksiin kuuluu myös Pulan toinen antiikin aikainen portti eli Porta Gemina [kartalla], joka on pienen puiston vieressä, ja se tulee vastaan matkalla kun kulkee vanhastakaupungista kohti suurta amfiteatteria.
Jos Pulaan saapuu päiväretkelle linja-autolla, kannattaa asemalta kävellä kohti keskustaa, sillä matkalla voi jo katsastaa Pulan suurimman turistimagneetin, eli sen komean, hyvin säilyneen Rooman aikaisen amfiteatterin, nimeltään Pula Arena (Scalierova 30) [kartalla]. Se on yli 2000 vuotta vanha, se on kaikkien aikojen kuudenneksi suurin amfiteatteri ja sinne mahtui aikoinaan 22 000 katsojaa. On erikoista, että 5000 asukkaan kaupungissa oli näin suuri teatteri, mutta se on niin hyvin säilynyt, että kesäisin siellä on konsertteja ja muuta ohjelmaa. Amfiteatterissa pidetään heinäkuussa Pulan elokuvafestivaalit, ja siellä on kesällä gladiaattori-esityksiä. Siellä on myös muuta ohjelmaa, urheilua, konsertteja ja muuta, ja nykyisin sinne mahtuu 5000 katsojaa.
Sisälle voi mennä ympäri vuoden, mutta kesällä se on parhaiten avoinna (klo 8–19). Pääsymaksu aikuisilta on 50 kunaa, lapsilta 25, ja tämä on suosittu vierailupaikka, jossa käy paljon suuria ryhmiä iltapäivisin ja etenkin viikonloppuisin.
Pula info esittelee lisää nähtävyyksiä
Pulassa parhaan ajanvietemahdollisuuden tarjoavat lukuisat risteilyt ja veneretket, joille lähdetään lähellä sekä amfiteatteria että vanhaakaupunkia olevasta satamasta [kartalla]. Eniten risteilymahdollisuuksia on marsalkka Titon mukaan nimetyn puiston vieressä, ja mahdollisuuksia on melkoisesti. Sieltä voi lähteä esimerkiksi Titon rentoutumispaikalle Brijunin saarille, jonne hän kutsui esimerkiksi elokuvamaailman legendoja elokuvafestivaalien aikaan. Se on yksi Välimeren hienoimpia paikkoja, ja siellä voi viettää myös pidempiä aikoja.
Satamasta voi myös lähteä kalastamaan, auringonlaskun aikaan tehtävälle panoraamaristeilylle tai delfiinejä katselemaan. Panoraamaristeily kylläkin kuulostaa hienommalta kuin se on, sillä se tarkoittaa vain sitä, että istumapaikalta ainakin teoriassa näkee kaikkiin ilmansuuntiin, ja näin voi nauttia Adrianmeren uskomattomista maisemista.
Satamassa on selkeästi tarjolla ilman tyrkyttäjiä erilaisia risteilyjä, jotka voivat kestää tunnin pari, puoli päivää tai kokonaisen päivän. Koko päivän kestävälle risteilylle pääsee noin 120 kunalla (eli noin 16 eurolla), ja hintaan kuuluu kaikenlaista. Jos risteilyt kiinnostavat, tarvitsee vain mennä satamaan ja katsella mitä tarjolla on.
Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/05