- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Ostoksia on Porečissa helppo tehdä siellä missä on myös nähtävyyksiä ja ravintoloita. Liikkeet ovat varsin hyvin avoinna, yleensä klo 8–20, osa pitää iltapäivätaukoa noin klo 13–16 ja sunnuntaisin on hyvin vähän kauppoja avoinna. Sunnuntai on päivä, jolloin kannattaa keskittyä johonkin muuhun, ja ostoksille on monessa mielessä paras mennä ma–la aamupäivisin, jolloin vanhakaupunki on rauhallisimmillaan.
Kroatiassa on käytössä kuna, ja yksi euro on perinteisesti ollut 7–7,5 kunaa. Euroja ei kannata siellä yrittää käyttää, mutta niitä voi vaihtaa pisteissä, jotka lähes poikkeuksetta antavat erinomaisen kurssin. Pankkiautomaatteja on siellä täällä, yleensä pankkien yhteydessä, keskeisillä aukioilla ja kaduilla. Maksukortit käyvät melko hyvin, mutta kojuja, toreja ja joitain muita paikkoja varten on aina hyvä olla matkassa ainakin jonkin verran kunia.
Keskeinen aukio Trg Slobode [kartalla] on hyvä lähtökohta ostoksille mentäessä. Siltä lähtevät kadut ovat kaupungin parhaita ostoskatuja, ja niitä kannattaa kaikkia kävellä ainakin vähän matkaa. Zagrebačka-kadulla on paitsi turisti-info, josta saa kartan, myös Vindija-ruokakauppa ja toinenkin valintamyymälä (avoinna klo 7–21). Merkittävin aukiolta lähtevä katu on Decumanus (tunnetaan myös nimillä Dekumana ja Dekumanska), joka on kaupungin pääkatu. Sen varrella on kaikenlaisia liikkeitä, ja ostoksia tekevälle se on oikea aarreaitta. Sillä on kaikkea valintamyymälöistä vaate- ja matkamuistomyymälöihin.
Vanhassakaupungissa on pieniä, viehättäviä liikkeitä ja nykyaikaisia valintamyymälöitä, mutta jos haluaa ostoksille tai torille, pitää mennä ainakin vähän vanhankaupungin ulkopuolelle. Linja-autoaseman vieressä on tori, josta on hyvä hakea elintarvikkeita ja myös oliiviöljyä ja viiniä. Sen vieressä on Riva Mall [kartalla], joka on avoinna ma–la klo 8–19 ja jossa on suuri Billa-valintamyymälä. Lisäksi ostoskeskuksen vieressä, rannalla, matkalla kohti vanhaakaupunkia ja Marinaa, on kymmeniä kojuja, joista saa matkamuistoja ja kaikenlaista turisteille suunnattua, krääsästä paikallisiin herkkuihin.
Keskustan ulkopuolella ykkösostoskatu on Ulica Mate Vlašića [kartalla], jolla on myös kaikenlaisia palveluita, kuten pyörävuokraamo. Jos majapaikka on lähistöllä, on kadulla useita valintamyymälöitä ja muitakin liikkeitä, niin että vanhaankaupunkiin sieltä ei kannata ainakaan perusostoksille lähteä.
Kroatialaiseen tyyliin vanhankaupungin ympäristössä ja muuallakin on yksittäisiä kojuja, joista saa paikallisia tuotteita. Ne voivat olla käsitöitä tai elintarvikkeita, ja niistä kaikenlaista ostamalla ainakin tietää, että rahat menevät niille, jotka tuotteet tekevät tai kasvattavat.
Hyviä ostoksia ovat istrialaiset tuotteet kuten tryffelit ja muut elintarvikkeet, mukaan lukien viinit, oliiviöljyt, pähkinät ja kuivatut hedelmät. Erilaiset käsityöt, joihin kuuluvat bukaleta-nimiset saviastiat ja mosaiikit, ovat suosittuja ja ainutlaatuisia ostoksia. Istrialaiset viinit ovat entistä parempia, ja niitä kannattaa ainakin paikan päällä maistella. Istrialainen oliiviöljy on jo moneen kertaan voittanut maailman parhaan neitsytoliiviöljyn (extra virgin) tittelin, päihittäen toiseksi tulleen Toscanian ja kolmanneksi tulleen Andalucian. Myös muita ostamisen arvoisia tuotteita löytyy, kuten hunaja, joka kaiken muun tavoin on täälläpäin aina täyttä luomua.
Muista tuotteista kengät ovat hyvin esillä vanhassakaupungissa, ja vanhassakaupungissa on paljon koru- ja jalokiviliikkeitä. Vaatteita on niitäkin kaupan, ja hinnat ovat yleensä kotimaata alhaisempia. Huomionarvoista on kuitenkin se, että turisteille suunnatuissa liikkeissä tai liikkeissä, jotka myyvät muualta kuin entisen Jugoslavian alueelta tulevia tuotteita, voi olla saman hintaista tai kalliimpaakin kuin Suomessa.
Valamar-hotellin sivusto esittelee hyviä ostoksia
Kroatian ruoat ovat erittäin hyvässä maineessa, ja Istriassa on maineeltaan kenties maan parhaat ruoat. Porečissa on tarjolla tyypillisiä paikallisia ruokia, joihin kuuluvat kalaruoat ja merenelävät, balkanilaiset liharuoat, italialaiset ruoat ja lomalaisille hyvin maistuvat ruoat kuten pihvit ja hampurilaiset. Muualta tulevia ruokia ei italialaiseen tyyliin valmistettuja pitsoja ja pastoja lukuun ottamatta juurikaan tule vastaan, ja Porečissa kannattaakin keskittyä paikallisiin ruokiin.
Ravintoloiden tarjoamien ruokien joukossa on paljon italialaistyylisiä ruokia, jotka on tehty aivan kuten Italiassakin, ja siellä on myös italialaisvaikutteisia tai ainakin Italiaan päin kallistuvia välimerellisiä herkkuja, jotka kuitenkin ovat paikallista perää. Esimerkiksi risotot ovat Istriassa erilaisia kuin Italiassa, ja erilaiset grillatut kalat ja merenelävät ovat nekin yleensä toisenlaisia kuin muualla Välimeren alueella. Yksi paikallinen erikoisuus on crni rižot eli ”musta risotto”, joka on mustekalan musteella värjättyä risottoriisiä, joka on normaalisti höystetty vielä jonkinlaisella mustekalalla, yleensä seepialla (engl. cuttlefish).
Italialaista ja istrialaista ruokakulttuuria yhdistävät eniten pitsat ja pastat, jotka ovat eräitä suosituimpia ja usein myös edullisimpia aterioita. ”Frutti di mare” eli merenelävillä höystetty pitsa tai pasta-ateria on aina hyvä valinta, ja sellaisissa annoksissa on herkullisen oloisia mereneläviä, paikalliseen tyyliin etenkin kalamaria (engl. squid). Grillikalat ja grillatut merenelävät ovat yleisiä ruokia, mutta ne ovat usein joitain poikkeuksia kuten sardiineja tai mustekalaa (seepiaa tai kalamaria) lukuun ottamatta kaikkein hintavimpia annoksia. Tosin niitäkin hintavampia ovat tyyliltään länsimaiset pihvit, joita on usein hyvä valikoima ja myös eri hintaisia, mutta niille tulee enemmän ja jopa tuplasti hintaa kuin noin 10 euroa ruokajuomineen maksaville pitsoille ja pasta-annoksille. Myös ravintoloissa tarjotut hampurilaiset ja muut yltiölänsimaiset ruoat ovat ylihintaisia, eivätkä ne voi alkuunkaan kilpailla maussa tai terveellisyydessä paikallisten ruokien kanssa.
Istriassa on erityisen hyvät juustot, joista Pag-saarelta tuleva vuohenjuusto on parhaassa maineessa. Juustoja voi maistella ravintoloissa, mutta parhaimmillaan ne lienevät kaupasta ostettuna ja erinomaisen paikallisen leivän päällä syötyinä. Toinen hyvä tuote paikallinen herkku on kinkku (pršut), joka Istriassa on erilaista kuin kilpakumppaninsa Dalmatiassa, eikä sitä ole lainkaan savustettu. Kinkkua voi tietenkin ostaa kaupasta ja syödä vaikka leivän päällä, mutta sitä voi kokeilla myös ravintoloissa. Esimerkiksi istrialainen pitsa (Istriana) tulee usein pelkästään tämän hyvin ohueksi leikatun kinkun kanssa. Sellaista syömällä pääsee helposti paikallisen lihan makuun mutta pitsa on aika suolainen ja raskaskin ateria. Kolmas maistamisen arvoinen tuote on viini, joista täällä kannattaa suosia istrialaisia muiden sijaan. Paikallinen viini on parantanut otettaan vuosi vuodelta, ja sen saloihin on Porečissa vietettävän loman aikana hyvä perehtyä.
Salaatit ovat tietenkin erinomaisia, ja kaalisalaatit ovat täälläpäin kesäisin erittäin hyviä. Vihanneksista pinaatin tyylinen blitva eli lehtimangoldi (engl. chard) on hyvää niin salaatin kuin lämpimien ruokienkin kanssa. Keitot ovat nekin slaavilaiseen tyyliin suosittuja, etenkin alkuruoaksi, ja keitot ovat lähes poikkeuksetta edullisia. Niitä on hyvä syödä leivän kanssa, ja hyvä kevyt ateria onkin keitto ja salaatti.
Muualta peräisin olevista ruoista balkanilaiset grillilihat ovat suosittuja, edullisia ja maistuvia. Niihin kuuluvat ćevapčići, joka myös tunnetaan nimellä ćevapi. Niiden lisäksi tarjolla on pjleskavicaa eli balkanilaista hampurilaista, jota täällä kannattaa maistaa länsimaisen purilaisen sijaan. Balkanilaiset grillilihat nautitaan aina paikallisen ”pitan” eli lepinjan kanssa, ja osa grillilihoista maistuu hyvältä leivän ja sipulisilpun kanssa. Jos aterian kanssa tuodaan ilman kysymistä leipää, on se Kroatiassa aina ilmaista. Jos leipä maksaa erikseen, kysytään haluaako asiakas leipää.
My Porec esittelee istrialaisia herkkuja
Paras alue ravintolalle on vanhakaupunki ja sen lähiympäristö, joskin muuallakin kaupungissa ja sen eteläpuolella olevissa lomakeskuksissa on ravintoloita niissäkin. Vanhassakaupungissa ja sen liepeillä saa olla kuitenkin tarkkana, sillä se on täynnä turisteille suunnattuja ja keskinkertaisia ravintoloita, joiden yksi yleisimpiä ruokia on pitsa. Sitä voikin syödä kaupungissa sen verran, että alkaa jo kyllästyttää, ja näin ollen kannattaa katsella muitakin ruokia. Juomarahaa Kroatiassa jättävät lähinnä turistit, ja hyvästä palvelusta ja onnistuneesta ravintolakokemuksesta voi ainakin pyöristää loppusummaa ylöspäin tai jättää 5–10 % juomarahaa.
Jos mielii taatusti hyvää pitsaa, hyvä terassiravintola on Pizzeria Dali [kartalla], joka on vanhassakaupungissa melko lähellä linja-autoasemaa ja josta saa myös muita ruokia. Siellä on puulämmitteinen uuni, terassi on tilava ja pitsan saa alkaen noin seitsemällä eurolla ja oluen saa kyytipojaksi vähän alle kolmella eurolla.
Lähellä sijaitseva Kantun [kartalla] on terassilla varustettu, edullinen ja myös paikallisten suosiossa oleva ravintola. Sen ruokalistalla on yksinomaan balkanilaisia grillilihoja, ja täällä niistä voikin saada todellisen läpileikkauksen. Annokset maksavat vain reilut 5 euroa, joten tämä kuuluu vanhankaupungin edullisimpiin ruokapaikkoihin.
Kolmas huomionarvoinen ravintola on pääkävelykadun sivukadulla, vanhankaupungin ytimessä. Edullinen, erinomaisia paikallisia ruokia tarjoava ravintola on Bistro Epico [kartalla], joka on aivan kaupungin päänähtävyyden eli Eufrasiuksen basilikan naapurissa. Epico on konstailematon paikka saada hyvää ja kohtuuhintaista ruokaa aivan ytimessä, ja sieltä saa esimerkiksi aina olennaista kalakeittoa, sardiineja ja muita, taatusti paikallisista aineksista valmistettuja annoksia. Ylipäätäänkin ”bistro”-nimellä kulkevat paikat ovat Kroatiassa edullisia, paikallisten suosiossa ja yleensä itsepalvelumenetelmällä toimivia.
Samoissa kortteleissa on pari muutakin huomionarvoista ravintolaa, jotka ovat vierekkäin seuraavalla poikkikadulla. Konoba Aba (Matka Vlačića 2) tarjoaa italialaisia ja paikallisia ruokia, ja siellä voi ottaa vaikka tryffeleitä, risottoa tai pihvin. Toinen, numerossa 2a, on Sarajevo Grill, josta saa monipuolisesti italialaistyylisiä, paikallisia ja yleisbalkanilaisia ruokia, kuten grillilihoja. Ravintolalla on terassit, ja myös kummankin ravintolan sisätiloissa on hyvää tunnelmaa.
Jos mielii normaalia paremmalle tai juhlavammalle aterialle, on Porečissa mahdollista syödä tyylillä. Rivalla eli rantakadulla, sataman vieressä sijaitseva Sveti Nikola (Obala Maršala Tita 23) on yksi kaupungin tyylikkäimpiä ja pidetyimpiä ravintoloita, jossa voi juhlistaa tärkeitäkin tapahtumia. Toinen pidetty, ehdottoman tasokas ravintola on Konoba Ćakula [kartalla], joka sijaitsee vanhankaupungin pääpaikoilla.
My Porec esittelee mielestään kaupungin parhaita ravintoloita
TripAdvisor esittelee ravintoloita siinä järjestyksessä, jossa asiakkaat ovat niistä pitäneet
Poreč ei ole mikään ympärivuotinen biletyspaikka, mutta keskikesällä, juhannuksesta syyskuun alkupuolelle, se on kohtalaisen menevä paikka istahtaa illalla drinkille. Siellä on valtava määrä anniskelupaikkoja, joista lähes kaikilla on kesäterassit ja joissa alkoholi maksaa vähän normaalia enemmän. Kroatiasta saa olutta puoli litraa alkaen 10–12 kunalla, mutta käytännössä turistien suosiossa olevien kaupunkien keskustoissa hinta on paikallisten suosimissa, vähän syrjäisissä paikoissa ainakin 15 kunaa ja turistien suosimissa paikoissa 20–25 kunaa. Erilaisia koktaileja on tarjolla paljon, mutta ne ovat melko hintavia, joskin ne myös ovat suuria ja näyttäviä. Viini on maistamisen arvoista, ja nimenomaan kannattaa kokeilla istrialaisia tai ainakin kroatialaisia viinejä.
Vanhassakaupungissa hyvää tunnelmaa ja terasseja on pääkadun loppupäässä olevalla Trg Marafor -aukiolla [kartalla]. Se oli Rooman valtakunnan aikaan forum eli kaupungin keskusaukio, ja nykyisin sillä on niin päivisin kuin iltaisinkin mukava ottaa juoma tai syödäkin jotakin. Sen alueella sijaitsee terassien lisäksi yksi kaupungin vanhimmista baareista, Old Time, joka on pääosin paikallisten suosiossa.
Vanhakaupunki ympäristöineen on melko seesteinen paikka, joskin keskikesällä se herää iltaisin joksikin aikaa henkiin. Sitä enemmän keskikesällä on menopaikkoja Zelena Lagunassa, joka on lomapaikka keskustasta etelään. Siellä edelleenkin ihmisiä viihdyttää Byblos [kartalla], jossa on ulkomailtakin paikalle saapuvia tiskijukkia ja todella eläväistä meininkiä. Liput voi ostaa noin 10 eurolla verkkosivuilta, ja niiltä voi myös varata 1000–3000 kunalla VIP-tilan. Sen lähellä oleva Ski Lift Bar [kartalla], joka on vesihiihtohissin vieressä, on loistava paikka rentoutua päiväsaikaan.
Frank about Croatia esittelee Porečin parhaita illanviettopaikkoja
Porečissa on kesäisin tapahtumia, ja niiden kuningas on kesäkuulta syyskuulle pidettävä Open Air. Se tuo kaupunkiin musiikkia, elokuvia, katuesityksiä ja kaikenlaisia muita tapahtumia laidasta laitaan. Paljon ilmaistapahtumia on Riva-rantakadulla, ja verkkosivut kertovat kaiken olennaisen näistä kesäkarkeloista.
My Porec esittelee tapahtumia laidasta laitaan
Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Lapsiperheet, liikkuminen, matkat ja hotellivinkit
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/05