- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Kambodžassa käytetään sekä omaa valuuttaa (Riel) että Yhdysvaltain dollareita. Yksi dollari on aina noin 4000 rieliä, ja Phnom Penhissä voi tätä kurssia käyttämällä maksaa jommalla kummalla valuutalla tai sitten molemmilla sekaisin. Myös vaihtoraha voi tulla takaisin sekä rieleissä että dollareissa, mutta melko yleistä on, että pysytellään toisessa valuutassa ja vain hätätapauksissa käytetään toista. Hyvä asia on tietenkin suosia paikallista valuuttaa, mutta ongelma on siinä, että yksi euro on yli 4000 rieliä, eikä niitä mahdu paljon lompakkoon. Dollarin kurssin suhteessa euroon voi tarkastaa vaikka XE:stä.
Pankkiautomaatteja on sen verran, että niitä harvoin tarvitsee erikseen etsiskellä. Erityisen paljon automaatteja, joista voi yleensä nostaa vain dollareita, on esimerkiksi keskuskauppahallin ympäristössä.
Jotkut vaihtavat dollarit rieleiksi, ja myös euroja voi vaihtaa niiksi monessa eri paikassa, jotka tuntuvat olevan lähes aina avoinna. Rahanvaihto on erityisen yleistä lähellä toreja ja markkinapaikkoja, eikä rahanvaihtopisteen löytäminen tuota ongelmia.
Kortilla voi maksaa jonkin verran, ja esimerkiksi kansainväliset hotellit voivat hyväksyä maksukortit. Pääosin niin pienet kuin suuretkin ostokset maksetaan kuitenkin käteisellä, ja aina on järkevää pitää pieniä seteleitä mukanaan.
Phnom Penh ei kenties ole Bangkokin tapainen ostosmekka, mutta siellä voi tehdä erilaisia ostoksia sekä normaaleissa kaupoissa että kauppahalleilla ja joillain toreilla, jotka ovat kaikkein parhaita ja värikkäimpiä ostospaikkoja. Kauppahalleissa ei juuri koskaan käy maksukortti, joten sellaiselle menevällä on kannattavaa olla tukku käteistä mukanaan. ”Phsar” tarkoittaa toria tai kauppahallia, mutta joissain kartoissa se on muodossa ”psar”. Toreilta ja kauppahalleista saa aina elintarvikkeita, ja niitä voi ostella myös yleensä pienistä valintamyymälöistä, jotka ovat samantyylisiä kuin Thaimaassakin. Kiwi Market on yksi yleinen ketju, ja toinen on Family Mart.
Keskeisin tori ja kauppahalli on Phsar Kandal [kartalla], joka on avoinna klo 4 alkaen ja aina klo 20 asti. Se on melko tyypillinen tori ja kauppahalli, johon kannattaa tutustua, ja jos siellä viettää 10 minuuttia, pääsee heti kärryille siitä minkälaisia vihanneksia, hedelmiä ja muita tuotteita Phnom Penhissä on kaupan.
Toinen keskeinen kauppapaikka on Phsar Thmei [kartalla] eli uusi tori, joka englanniksi tunnetaan nimellä ”Central Market”. Siellä huomion vie kauppahalli, jonka kupoli on korkealla ja jonka alla myydään eniten jalokiviä, kultaa, kelloja ja muuta arvokasta. Hallia ja myös sen ulkopuolella olevia kojuja kannattaa kierrellä, sillä niitä on yllättävän laajalla alueella ja parhaita hintoja tulee vastaan ulkona. Myös kauppahallin ympäristö on hyvää aluetta ostoksille, sillä lähikortteleissa on kymmeniä apteekkeja ja muitakin liikkeitä. Kauppahalli on avoinna klo 7–18.
Myös ytimessä sijaitseva Phsar Chas [kartalla], joka on avoinna klo 6–17, on helposti vierailtavissa. Se on varsin tyypillinen tori ja kauppahalli, ja jos siellä viettää muutaman minuutin, saa läpileikkauksen paikallisesta kaupankäynnistä ja suosituimmista tuotteista.
Iltatori (Phsar Reatrey, engl. Night Market) [kartalla] on joenrannalla, aivan Phsar Chasin vieressä, ja se on klo 17 alkaen hyvä paikka mennä katselemaan kojuja ja myös syömään.
Paras paikka sekä tehdä ostoksia että ruokailla on ns. Venäläinen tori (Phsar Tuol Tom Pong, engl. Russian market) [kartalla], joka pääasiassa on kauppahalli. Se on sekava paikka, joka sai nimensä siitä, että alueella asui 1980-luvulla huomattava määrä venäläisiä, ja sitä ja sen lähikortteleita kannattaa ostosmielessä kierrellä. Se on kaikkein paras paikka tehdä ostoksia, ja sieltä saa lähes mitä tahansa. Sinne on kuitenkin sen verran matkaa, että ainakin toiseen suuntaan kannattaa kulkea tuk-tukilla. Toripaikan ympäristössä on aina tuk-tukeja asiakkaita odottelemassa, ja jos ymmärtää mennä vähän syrjemmälle, voi tuk-tukin ottaa takaisin kohti ydintä eikä sille tule hintaa kuin korkeintaan pari kolme dollaria.
Torien ja kauppahallien lisäksi kauppoja tulee vastaan kunhan vain kävelee ympäriinsä. Kaupankäynti on täällä niin kuin Thaimaassakin ihmisten veressä, ja sitä käydään aina ja kaikkialla. Monista kaduista kauppojensa puolesta suurimman tutustumisen arvoinen on taidekatu eli Art Street,”Street 178” [kartalla], joka on lähellä Kansallismuseota. Lukuisten hienojen putiikkien lisäksi sen varrella on useita kahviloita, joissa voi rentoutua länsimaiseen tyyliin.
Phnom Penhissä on helppo löytää hyviä ruokia, ja paikallinen, eli ns. khmer-keittiö loihtii varsin hyviä ruokia, joiden joukossa on myös kasvisruokia. Muista ruoista thaimaalaiset ruoat ovat hyvin edustettuina, ja myös japanilaisia, korealaisia ja kiinalaisia ruokia tulee vastaan. Muista aasialaisista intialaiset ruoat ovat erinomaisia, sillä ne soveltuvat kaikkiin makuihin ja tarjoavat vaihtelua orientaaliseen ruokavalioon. Muista ruoista pitsat ovat melko yleisiä mutta harvoin kovin hyviä, ja muutenkin italialaisia ruokia on enemmänkin tarjolla.
Jos haluaa valita ravintolan monen joukosta ja jos menee vaikka juhlistamaan jotakin, on rantakatu (Sisowath Quay) [kartalla] kaikkein paras ravintolakatu. Sen varrella on lukuisia, tasokkaita intialaisia ravintoloita ja pizzerioita, joita niitäkin on joka lähtöön. Sen varrella on myös kasvisravintoloita, kahviloita, kiinalaisia ravintoloita ja monenmoisia muita ravintoloita, ja se on erityisen hyvä katu illalliselle.
Kauppahallien ympäristöt ovat Phnom Penhissä hyviä ruokailupaikkoja, mutta esimerkiksi keskustorin ympäristössä on vähän ruokapaikkoja. Venäläisen torin [kartalla] yhteydessä. Sekä sisällä että ulkona on lukuisia erinomaisia, edullisia kojuja ja ravintoloita, joista saa nopeasti eteensä dollarin tai kaksi maksavan aterian.
Joenrannalla oleva iltatori eli Night Market [kartalla] on paikka, jossa on erinomaisia ruokia ja erittäin kohtuulliset hinnat. Ruokia syödään matoilla, mikä ei kenties ole kaikkien makuun, ja jos ruoat tai ruokailupaikat eivät innosta, on iltatorin viereisellä kadulla useita ravintoloita ja niitä on lisää rantakadulla, joka on iltatorin vieressä. Ruokailemaan tänne kannattaa lähteä klo 17–18 alkaen, ja ruokailu onnistuu aina klo 22–23 asti.
Monet kadut ovat täynnä ravintoloita, ja tällaisia katuja tulee vastaan etenkin alueilla, jotka ovat melko lähellä Kansallismuseota. Oikeastaan missäpäin tahansa ydintä kävelee, vastaan tulee mitä erilaisimpia ravintoloita, ja useimmat niistä esittelevät ulkopuolella tarjontaansa englanniksi.
Yksittäisiä ravintoloita voi katsella vaikka TripAdvisorista.
Phnom Penhissä juhlistetaan tavallaan jonkin verran joulua ja uutta vuotta, mutta ne eivät silti kovinkaan paljon näy katukuvassa eikä niiden takia laiteta mitään kiinni. Tästä huolimatta 1.1. on yleinen vapaapäivä, jolloin joitain virastoja tai muita paikkoja voi olla kiinni, mutta se ei kuitenkaan sulje juuri mitään sellaista missä turisti vierailee.
Olennaisimpia vapaapäiviä ja juhlia lomakauden aikana ovat kiinalaisen uudenvuoden päivät, ja yleensä ne ovat tammikuun lopussa tai helmikuun alussa ja juhlaan kuluu 3–4 vuorokautta. Juhlat eivät mitenkään valtavasti näy katukuvassa, mutta matkustamista noiden päivien aikaan kannattaa vältellä, sillä silloin on tungoksia.
Yksi kaikkein suurimpia juhlia, joka todellakin näkyy katukuvassa ja joka myös sulkee paikkoja, on buddhalainen virallinen uusivuosi, joka huhtikuussa 2020 tarkoittaa sitä, että buddhalaisen kalenterin mukaan on vuosi 2563. Tällä hetkellä uusivuosi on huhtikuun puolivälissä, ja se kestää kolme vuorokautta.
Syksyn juhlista olennaisimpia ovat marraskuun vesifestivaalit, jotka kestävät kolme vuorokautta ja jotka yleensä ovat kuun puolivälin tienoilla.
Kaikki Kambodžan yleiset lomapäivät voi katsoa Time and Datesta.
Phnom Penh on illan hämärryttyä railakas kaupunki, jossa on valtava määrä erilaisia baareja ja muita illanviettopaikkoja. Siellä on useita eri alueita illanvietolle, ja siellä on mahdollista vapaasti ja edullisesti viettää iltaa. Pieni (0,33 l) olut maksaa happy hour -aikaan (usein ennen klo 20) 0,50 dollaria mutta on paikkoja, joissa viidelläkymmenellä sentillä saa pieniä oluita koko illan. On myös paljon hintavampia paikkoja, joskaan yli dollarin maksavat oluet eivät ole kovin yleisiä, ja kohtuuhintaista on myös juoda väkeviä viinoja. Pöytiintarjoilu on lähes ainoa toimintatapa, eikä ikinä kannata mennä kuikuilemaan tiskille. Jos joku tulee kysymään mitä haluaa, kannattaa vain tilata juoma, ja yleensä kaikki juomat maksetaan yhdellä kertaa lähtiessä.
Phnom Penhissä on valtava määrä baareja, eikä sellaisen löytäminen tuota ongelmaa juuri mistään keskustan alueelta. Rantakadun tuntumassa on baarialue, itse rantakadulla voi ottaa jotakin ja myös kortteleissa, jotka ovat lähellä Kansallismuseota, on paljon baareja. Baareja on myös hostelien ja hotellien alakerroissa, ja niissä on yleensä ilmainen biljardipöytä ja osassa paikoista on myös baarityttöjä.
Rantakadulla on useita baareja, joista legendaarisin on FCC eli Foreign Correspondents’ Club numerossa 363. Toinen tyylikäs paikka on Oskar Bistro numerossa 159, ja siellä on melkoinen määrä koktaileja ja viinejä tarjolla.
Lähellä rantakatua oleva, kaupungin suurin, räväkin ja myös mielipiteitä jakavin alue illanvietolle on Riverfront Area, jonka pääkatu on Street 136 [kartalla]. Tämä on baarityttöjen ja happy hourien luvattua maata, ja täällä näkee lähinnä paikallisia naisia ja länsimaisia miehiä, eikä tämä ole pariskunnille tai perheille soveltuvaa maastoa.
Jos majapaikka on lähellä itsenäisyysmonumenttia ja kansamurha-museota, on Golden Street eli Street 278 [kartalla] paikka, jossa on paljon suosittuja baareja. Myös lähikaduilla ja etenkin kadulla 288 on paljon baareja ja yökerhoja, kuten myös ravintoloita joka lähtöön.
Myöhään illalla katujen 51 ja 172 kulmaus [kartalla] on paikka, jossa on paljon baareja, ja myös kadulla 19 [kartalla] on paljon baareja, joista osa on majatalojen ja hostelien yhteydessä.
Kaiken kaikkiaan iltaa on kaikkein paras viettää kävelymatkan päässä majapaikasta, sillä myöhään iltaisin ei ole järkevää hypätä tuk-tukin kyytiin.
Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/09