- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Bulgarian Mustanmeren rannikon keskivaiheilla olevista rantalomapaikoista tarunhohtoisin ja monipuolisin on Nessebar, joka monessa yhteydessä tunnetaan myös Nesebar-nimellä. Se on tunnettu upeasta, sillalla mantereeseen yhdistetystä vanhastakaupungista, jossa on kaikenlaista monen aikakauden ajalta. Siellä on mahdollista tutustua bysanttilaisiin, yli 1000 vuotta vanhoihin kirkkoihin, joissa osassa on näytillä ikoneita ja taidetta. Vanhankaupungin pitkästä ja värikkäästä menneisyydestä pääsee parhaiten selville museoissa, joissa on mukava ainakin käväistä.
Vanhankaupungin kadut, joita koristavat kauniit ruskeat puutalot, ovat ikimuistoisia paikkoja tutustua nähtävyyksiin, mennä syömään, vilvoitella terassilla tai istua iltaa. Vanhankaupungin kummallakin puolella olevat rannat ovat pitkiä ja monipuolisia hiekkarantoja, joilla voi vain löhötä tai sitten harrastaa jotakin. Lähistöllä on myös monia vierailupaikkoja, joihin kuuluvat Ravdan ja Sunny Beachin rannat ja molempien lomapaikkojen vesipuistot.
Nessebar on hyvä lomakohde pariskunnille, perheille, ryhmille ja yksinäisille matkaajille, ja sinne voi lähteä omatoimi- tai pakettimatkalle. Matkustuskausi on toukokuun lopulta syyskuun puoliväliin, ja kesät ovat siellä kuumia, pilvettömiä ja vilkkaita. Vaikka Nessebar on turistien ehdoilla elävä lomapaikka, on hintataso siellä hyvin kohtuullinen, eikä vanhassakaupungissakaan tule ruoka- tai juomalaskujen seurauksena ikäviä yllätyksiä. Merenelävät, jotka täälläpäin mieluiten grillataan, ovat suosituimpia paikallisia ruokia, ja kuten muuallakin Bulgariassa täällä jos missä voi vaihtaa vapaalle ilman suuria kustannuksia. Nessebar on yksi Euroopan viehättävimpiä rantalomapaikkoja, ja se on kaikkein vilkkaimpinakin matkustusaikoina heinä- ja elokuussa suhteellisen rauhallinen, ystävällinen ja mutkaton paikka viettää lomaa.
Nessebarissa on pitkä, lämmin kesä, ja siellä on myös jonkin verran pidempi matkustuskausi kuin joillain muilla Mustanmeren lomapaikoilla. Sinne kannattaa matkustaa rantalomalle toukokuun loppupuolen ja syyskuun loppupuolen välisenä aikana, ja elokuu on erityisen kuuma ja vilkas kuukausi lomailla Nessebarissa.
Norjan meteorologisen laitoksen tarkkana pidetty pitkän ajan ennuste Nessebariin
Pilvikartta seuraavien päivien ajalle
Nessebarissa on subtrooppinen ilmasto, mikä tarkoittaa sitä, että lämmintä on suuren osan vuodesta ja talvi on huomattavasti leudompi kuin sisämaassa. Kesäkausi alkaa huhtikuussa mutta rantakelejä on vasta toukokuussa, jolloin päivälämpötila kohoaa päivittäin yli 22 asteen ja öisin on 10–15 astetta.
Varsinainen rantakausi, johon kuuluvat takuuvarmasti kuumat ja yleensä pilvettömät päivät, kuten myös lämpimät yöt, on kesäkuun alkupuolelta eteenpäin, reilun kolmen kuukauden ajan. Kesällä on kuumaa yötä päivää, ilman kosteusprosentti on koko vuoden 70–80 eikä kesäisin juuri koskaan tarvitse pitkiä housuja tai takkia. Kesäkuun puolivälin tienoilta syyskuun puoliväliin korkein päivälämpötila on lähes aina yli 25 astetta, keskimääräisesti on 30 astetta ja usein on sitäkin kuumempaa, jopa yli 40 astetta. Erityisen kuumaa on elokuussa, joka myös on vilkkain ja kallein kuukausi matkustaa Nessebariin.
Syyskuun alkupuoli on lähes yhtä kuuma kuin keskikesä, mutta päivät alkavat lyhetä ja rantalomalaisten määrä romahtaa kuun puolivälin tienoilla. Syyskuu on lähes aina täysin kesäinen kuukausi, mutta sen pari viimeistä viikkoa ovat epävarmoja rantakelien suhteen. Vaikka lokakuussa on usein vielä 20 astetta päivisin eikä öisinkään yleensä ole alle 12 asteen, ei se enää ole hyvä kuukausi matkustaa Nessebariin. Loppukaudesta lomalaisille suunnattuja palveluita on enää vähän, eikä niitä ole luvassakaan ennen seuraavan vuoden toukokuuta, jolloin kesäkausi uudelleen pyörähtää käyntiin.
Kaikkein parhaat matkustusajat ovat toukokuun viimeisestä viikosta juhannuksen tienoille tai viimeistään heinäkuun alkuun ja syyskuun pari kolme ensimmäistä viikkoa. Heinä- ja elokuu ovat hyvin kuumia kuukausia öitä myöden, ja tällöin on hyvin vilkasta ja majapaikkojen ja pakettimatkojen hinnat ovat korkeimmillaan.
Jos Bulgarian Mustanmeren rannikolle mielii toukokuun alussa, syyskuun lopussa tai lokakuussa, kannattaa suunnata rannikon suurimpiin kaupunkeihin, eli Burgasiin ja Varnaan, joissa on kaikenlaista muulloinkin kuin kesän varsinaisen matkustuskauden aikana.
Nessebarilla on takanaan pitkä ja värikäs historia, ja siihen on helppo tutustua vanhankaupungin kaduilla ja museoissa. Muinaisista ajoista muistuttavia raunioita ja melko hyvinkin säilyneitä rakennelmia tulee vastaan heti kun saapuu sillan yli vanhaankaupunkiin. Niitä on eniten niemimaan pohjois- ja eteläpuolella, joilla on hyvin säilynyt torni ja niemimaan toisella puolella oleva amfiteatteri, jolla on kaikenlaisia tapahtumia.
Kaupungin suurimpia nähtävyyksiä ovat kirkot, joita aikoinaan oli yli 80 mutta joista valtaosa on nykyään raunioina. Arkeologinen ja etnografinen museo ovat molemmat paikkoja, joissa historiasta kiinnostuneiden kannattaa vierailla. Kaupungissa on myös pieni ja viihdyttävä elokuvamuseo [kartalla], joka on kauniin kirkon vieressä olevalla Mesambrija-aukiolla. Aivan sen vieressä, Mesambrija-kadulla numerossa 10 on turisti-info, josta kannattaa käydä hakemassa kartta ja mahdollisesti tietoa jostakin tietystä aiheesta.
Kaikkien Nessebarin nähtävyyksien aukioloajat, jotka muuttuvat kuukaudesta toiseen, voi nähdä Ancient Nessebarista, ja pääsymaksut museoihin ja kirkkoihin voi nähdä samoilta sivuilta.
Nessebar oli antiikin aikoina kreikkalainen siirtokunta, joka muutama sata vuotta ennen ajanlaskun alkua oli Sozopolin eli silloisen Apollonian suuri kilpakumppani. Vähän ennen ajanlaskun alkua kaupungista tuli osa Rooman valtakuntaa, ja sen jakauduttua kahtia siitä tuli 400-luvulla itäisen Rooman eli Bysantin tärkeä kaupunki. Tuolta ajalta ovat peräisin merkittävät kirkot, ja lisää niitä ilmaantui kun vuodesta 812 kaupunki saatiin monelle kadulle Bulgariassa nimensä antaneen Han (kaani) Krumin johdolla osaksi Bulgarian ensimmäistä valtakuntaa. Sitä seurasi toinen Bulgarian valtakunta, sitten ristiretkeläiset valloittivat sen joksikin aikaa ja vuonna 1453 siitä tuli osa suurta Ottomaanien valtakuntaa.
Ottomaanien hallinnassa Nessebar taantui täysin, mutta kuten Bulgariassa monessa paikassa muistutetaan, Venäjän suurruhtinaskunta vapautti sen ottomaanien vallan alta vuonna 1878 ja Bulgaria on sen jälkeen ollut itsenäinen valtio. 1800–1900-lukujen taitteessa Nessebar kuitenkin oli lähinnä maanpaossa olevien kreikkalaisten asuttama, eikä asukkaita siellä ollut edes kahta tuhatta. 1800-luvulta ja lähinnä sen jälkimmäiseltä puoliskolta ovat peräisin vanhankaupungin puurakennelmat, joihin kuuluu sillalla oleva mylly ja lukuisia kauniita puutaloja, jotka ovat tyypillisiä Bulgarian Mustanmeren rannikolle. 1900-luvun alkuvuosikymmenistä lähtien kaupunkia alettiin kehittää turistikohteeksi. Kaupungin uutta puolta alettiin rakentaa vuonna 1925, ja nykyään Nessebarissa asuu lähes 15 000 pysyvää asukasta.
Vanhankaupungin kirkot ovat sen suosituimpia nähtävyyksiä, ja niihin voi tutustua joko ilmaiseksi tai pientä pääsymaksua vastaan. Jotkut ovat täysin raunioina mutta osa on hyvin säilynyt ja osassa on ikoneita ja muuta nähtävää.
1300 luvun valmistunut Pantokrator-kirkko [kartalla] on yksi kauneimpia ja suosituimpia Bysantin aikaisia kirkkoja, mutta se ei enää toimi alkuperäisessä tehtävässään vaan se on kaupallinen taidegalleria. Siellä voi katsella ja ostaa paikallisten taiteilijoiden maalauksia, joiden suosikkiaiheita ovat vanhakaupunki ja merimaisemat.
Siitä parin sadan metrin päässä, kiivaimmalla turistialueella on toinen mieleenpainuva kirkko, Sveta Sofia (St Sophia). Tämä lähes täysin raunioina oleva kirkko pantiin alulle jo 400-luvun lopulla, ja se oli aikoinaan Nessebarin pääkirkko. Nykyään se on turistien suosikkipaikka räpsätä selfie tai poseerata, ja sen ympäristössä on melkoinen määrä taidetta ja muita tyypillisiä matkamuistoja myyviä liikkeitä.
Kolmas näkemisen arvoinen kirkko on Johannes Kastajan kirkko (St John the Baptist) [kartalla], joka rakennettiin 900-luvulla.
Kirkkoihin on Sofiaa lukuun ottamatta reilun euron pääsymaksu, ja pari muutakin kirkkoa Nessebarin vanhassakaupungissa tulee vastaan.
Aivan vanhaankaupunkiin johtavien porttien takana sijaitsee kaupungin arkeologinen museo [kartalla], jonne on pieni pääsymaksu. Sieltä löytyy todistusaineistoa Kreikan siirtokunnista ja Rooman valtakunnan ajoilta, ja siellä voi katsella kaupungin kirkoista pelastettuja ikoneita.
Pantokrator-kirkolta kohti niemimaan kärkeä kulkeva Mesembrija-katu on yksi kaupungin pääkatuja, ja se johdattaa etnografiselle museolle [kartalla]. Museo on oiva vierailupaikka niille, jotka ovat kiinnostuneita 1800- ja 1900-lukujen puutaloista ja niiden sisustuksesta. Talo, jossa museo sijaitsee, oli aikoinaan varakkaan kauppiaan talo, ja sen huoneissa näkee minkälaista silloin sisätiloissa oli. Huoneiden joukossa on kuitenkin varhaisemman elämänmenon esittelyä, ja näin etnografisessa museossa oppii myös yleensä vähemmälle huomiolle jääneestä makedonialaisesta kulttuurista, sillä Nessebariin on jo tuhansien vuosien ajan saapunut siirtolaisia Kreikan Makedoniasta.
Ancient Nessebar kertoo muistakin kaupungin nähtävyyksistä
TripAdvisor esittelee lisää näkemistä ja tekemistä
Nessebarissa on kaikenlaista ajanvietettä, mutta sinne ja muuallekin rannikolle suuntaavien on hyvä olla tietoisia kuumuudesta, joka käytännössä estää muiden kuin vesilajien harrastamisen. Vain alku- ja loppukaudesta voi olla päiviä, jolloin ei ole hellettä, ja koko lyhyen mutta kiivaan matkustuskauden ajan öisinkin on trooppisen kuumaa.
Nessebarilla on kaksi pääasiallista rantaa, jotka on nimetty samoin kuin rannat Bulgariassa yleensäkin. Eteläinen ranta (South Beach) on Nessebarin eteläpuolella ja pohjoinen ranta (North Beach) on pohjoispuolella, kohti Sunny Beachia johtavan tien varrella. Kummallakin rannalla löhötään, uidaan ja harrastetaan kaikenlaista. Tyypilliset ranta-aktiviteetit eli vesihiihto, surfaus, vesiskootterilla ajelu ja muut vastaavat puuhat ovat täällä suosittuja.
Pohjoisella rannalla on vastaavanlaista toimintaa, mutta siellä on myös vesipuisto ja kenties vähän enemmän mahdollisuuksia. Sunny Beach, joka on pohjoisesta rannasta vain parin kolmen kilometrin päässä, on paikka, jossa sitten on aivan eri tavalla kaikkea mahdollista, ja siellä kannattaa ainakin kerran käydä.
Ravda, joka on pari kilometriä eteläisestä rannasta, on menevä ja monipuolinen rantapaikka, jonka rannalla on monta eri osuutta. Siellä on kaikenlaista ajanvietemahdollisuutta surfauksesta vesiskootterilla ajeluun, ja sen pitkä ranta on paikka, jonne kannattaa ainakin kerran mennä käymään. Rantojen välissä olevan laiturin vieressä on myös katettu kuntosali [kartalla], joka on avoinna klo 8–22 ja johon on haettava erillinen ja edullinen pääsylippu lähellä olevan hotelli Aurelian kaupasta.
Nessebarin lähistöllä on muutama vesipuisto, jotka mainostavat aktiivisesti ja jotka ovat perheiden suosikkeja. Aqua Paradise [kartalla] on Ravdassa, parin kilometrin päässä Nessebarista, ja se on valtava paikka, jossa voi esimerkiksi kokea oikean tsunamin. Sunny Beachissa, parin kolmen kilometrin päässä Nessebarista, sijaitseva Action Aquapark [kartalla] on sitäkin hurjempi paikka, jonne kulkee ilmainen minibussi selkeästi merkityiltä, oikeiden bussipysäkkien yhteydessä olevilta pysäkeiltä. Molempiin alle 90-senttiset pääsevät ilmaiseksi sisään, alle 130 senttiä pitkät maksavat puolet ja yli 130 senttiä pitkät täyden hinnan. Molemmat vesipuistot ovat avoinna toukokuun loppupuolelta syyskuun puoliväliin, klo 10–18.
Erilaiset veneretket ja risteilyt ovat yksiä suosituimpia huvituksia Nessebarissa, ja sieltä voi lähteä moneen paikkaan vesiteitse. Linja-autoaseman kummallakin puolella olevista laitureista lähtee veneitä jatkuvasti Sunny Beachiin ja muutaman kerran päivässä Sozopoliin, ja näihin kumpaankin retkeen voi käyttää kokonaisen päivän.
Eniten risteilymahdollisuuksia on niemimaan pohjoispuolella olevan kalastajasataman [kartalla] ympäristössä, mistä myös lähtee pieni purkki Sunny Beachiin. Niiden, jotka haluavat jonkinlaiselle risteilylle kuten auringonlaskua katsomaan tai vierailemaan Paradise Beachilla, Elenitessä, Sveti Vlasissa tai Emonassa, kannattaa vain mennä satama-alueelle mahdollisuuksia katselemaan.
Satamassa on myös taksiveneitä, joilla voi mennä minne haluaa, tai siellä on tiettyihin aikoihin veneretkiä tai kierroksia, joilla pääsee tiettyihin paikkoihin. Risteilyille tai kierroksille haluavan on paras suunnata satamaan vaikka päivää ennen aiottua retkeä, jotta kaikki selviää. Sieltä lähtee kesä–elokuussa melkoinen määrä kaikenlaisia veneitä, joten sieltä voi lähes koska tahansa lähteä vilvoittavalle meriretkelle.
TripAdvisor esittelee muutaman risteilyn ja muitakin ajanvietemahdollisuuksia, kuten sukellusta
Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/07