- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Splitin ja Dubrovnikin välimaastossa sijaitseva Makarska tunnetaan sekä kaupunkina että 60 kilometriä pitkänä Makarskan Rivierana. Se on yksi maan vanhimpia ja vakiintuneimpia lomapaikkoja, ja sen suotuisa ilmasto mahdollistaa sinne matkustamisen huhtikuulta lokakuulle. Makarskan Rivieran suurin kaupunki Makarska ei ole mikään miljoonakaupunki, mutta se on laaja ja monipuolinen paikkakunta, jonka puitteet ovat takana olevan vuoriston ja Adrianmeren välissä vertaansa vailla. Makarskan parhaisiin puoliin kuuluvat ilmaston ja näkymien lisäksi rento etelämainen tunnelma, erinomaiset ruoat, rauhallinen elämänmeno ja hillitty ilmapiiri. Kaupungin harrastusmahdollisuudet ovat kenelle tahansa erinomaiset, ja Makarskaan suuntaava voi myös osallistua erilaisille risteilyille ja vierailla useilla erilaisilla rannoilla.
Makarska on niitä harvoja Kroatian rannikon kohteita, joihin tehdään enemmän pakettimatkoja kuin omatoimisesti suunniteltuja matkoja, mutta kaupunki on majapaikkojen lisääntymisen takia entistä parempi kohde myös omatoimisesti matkustaville. Se on hyvä kohde viikoksi tai kahdeksi, mutta omatoimimatkailijalle se on juuri sopiva parin kolmen päivän pysähdyspaikka, josta voi edetä mieleiseensä suuntaan. Lomakohteeksi se käy kaikille yksinäisistä seikkailijoista pariskuntiin, perheisiin ja erilaisiin ryhmiin. Se on paikka, jonne voi lähteä lepäämään ja syömään hyvin, mutta se on myös paikka, jossa voi harrastaa tuttuja lajeja, tehdä jotakin aivan uutta, pyöräillä erilaisissa maastoissa tai kävellä pitkiä tai lyhyitä matkoja. Harrastuspaikkana se on parhaimmillaan alku- ja loppukaudesta, ja rantalomalle sinne on hyvä lähteä toukokuun puolivälistä lokakuun alkupuolelle.
Tarkkana pidetty Norjan meteorologisen laitoksen pitkän ajan sääennuste Makarskaan | Pilvikartta Makarskan ympäristöön seuraavien päivien ajaksi
Korkeimmalta huipultaan 1762 metriä korkean Biokovo-vuoriston suojaama Makarska on ilmastoltaan yksi ihanteellisimpia paikkakuntia koko Kroatiassa. Kesä on siellä pitkä ja aurinkoinen ja talvi lyhyt ja leuto. Makarskaan matkustetaan huhtikuulta lokakuun loppupuolelle, mutta keskikesä on hyvin kuuma ja vilkas matkustusaika ja alku- ja loppukesä voivat olla säiltään hyvinkin arvaamattomia.
Kevät alkaa Makarskassa lyhyen, sateisen ja pilvisen talven jälkeen maaliskuussa, jolloin päivälämpötila on keskimäärin 15 astetta. Varsinainen kesäkausi alkaa kuitenkin vasta huhtikuussa, jota ennen Makarskassa ei näy turisteja ja joka on hiljainen ja usein melko viileä kuukausi ainakin kuun puolivälin paikkeille. Huhtikuun aikana päivälämpötilat vakiintuvat kuitenkin 20 asteen paremmalle puolelle, mutta merivesi on vielä viileää, alle 15-asteista. Huhtikuussa on jo turisteja, mutta joinain vuosina säät voivat olla pettymys ja toisina huhtikuun loppupuoli voi olla täysin helteinen.
Kesä ja kesän matkustuskausi alkaa toukokuun alkupuolella, jolloin lähes kaikki palvelut ovat toiminnassa ja Makarskan rannat ovat jo vilkkaita. Yölämpötilat kohoavat toukokuun aikana merkittävästi, ja kesäkuuhun tultaessa ollaan jo trooppisen oloisessa kesässä, jolloin päivisin on lähes 30 astetta ja öisinkin lähes 20.
Kuuma kesäkausi jatkuu helteisenä ja öisinkin lämpimänä aina syyskuulle, joka lähes poikkeuksetta on kuuma kuukausi ja toukokuun tavoin yksi parhaita aikoja lomailla Makarskassa. Myös lokakuun alkupuoli on yleensä lämmin, hellettä on useimpina päivinä ja yölämpötilatkin pysyttelevät vielä lähellä viittätoista astetta. Kesäkausi päättyy monina vuosina lokakuun puolivälissä tai vähän sen jälkeen, mutta viime vuosina on ollut myrskyjä, jotka ovat alkaneet jo lokakuun alkupuolella. Varsinaista rantalomaa ajatellen Makarska on epävarma lomapaikka esimerkiksi lokakuun syyslomien aikaan, ja lokakuun loppupuoli on vain harvoin helteinen ja aurinkoinen aika lomailla Makarskassa.
Marraskuussa päivälämpötilat laskevat reilusti alle viidentoista asteen, ja sateita on luvassa entistä enemmän. Koko talvikauden ajan, aina maaliskuun alkupuolelle, Makarskassa on päivisin vain 8–10 astetta ja öisin ollaan muutamassa plusasteessa, ajoittain pakkasen puolellakin.
Aurinko paistaa Makarskassa paljon, lähes 2800 tuntia vuodessa, ja kesäkuukaudet toukokuulta syyskuulle ovat kaikkein aurinkoisinta aikaa. Lämpötilat ovat epämiellyttävän korkeita keskikesällä, ja etenkin heinäkuun loppupuolella ja elokuun alussa on todella kuumaa, niin että Makarskassa ei kannata juuri harrastaa päivisin muuta kuin uimista ja varjossa rentoutumista. Merivesi on siellä viileimmillään 11–13-asteista, toukokuussa uimavesi alkaa olla lähellä 20 astetta ja kesäkuun alusta marraskuun alkuun merivesi on 20–23-asteista.
Makarskaan matkustaminen on monin tavoin suoraviivaista, ja sinne kannattaa matkustaa vain parhaiden säiden aikaan mutta vilkkaimpia ajankohtia vältellen.
Huhtikuun loppupuoli on mahdollinen mutta säiltään epävarma ja yleensä edullinen ajankohta lomailla Makarskassa. Kaikki palvelut eivät kuitenkaan vielä ole toiminnassa, merivesi on vielä viileää ja öisin on yleensä melko kylmää. Toukokuu on yksi parhaita kuukausia lomailla Makarskassa, sillä viimeistään kuun puolivälin tienoilla alkaa pitkä kuuma kesä, jolloin myös merivesi on yli 20-asteista. Turisteja alkaa Makarskassa näkyä entistä enemmän, mutta edelleen etenkin muulloin kuin viikonloppuisin tilaa riittää ja hinnat ovat keskikesää alhaisempia.
Kesäkuu on lämmin mutta toukokuuta vilkkaampi kuukausi, jolloin osa majapaikoista nostaa hintojaan. Makarskassa on kesäkuusta syyskuun loppupuolelle takuuvarmasti kuumaa ja aurinkoista, ja myös yöt ja merivesi pysyttelevät lämpiminä koko kesän ajan. Heinäkuussa matkustajien määrä kasvaa huippuunsa, ja aina elokuun loppuun asti on kuumaa, vilkasta ja ainakin majapaikkojen ja pakettimatkojen osalta muita kuukausia kalliimpaa.
Syyskuu on ihanteellinen kuukausi olla Makarskassa, ja merivesi on tällöin toukokuuta lämpimämpää. Päivät alkavat kuitenkin Dalmatiassakin lyhentyä, eikä aurinko kuun loppupuolella enää paista keskikesän tavoin. Yöt viilenevät mutta merivesi pysyttelee 20-asteisena lokakuun loppupuolelle, joten rannalla Makarskassa voi olla aurinkoisina päivinä lokakuussakin.
Makarska on rantalomakohde, joka soveltuu hyvin myös aktiivilomailijoille. Jos Makarskaan lähtee perinteiselle rantalomalle, johon kuuluu uimista ja rannalla löhöämistä, kannattaa sinne lähteä varsinaisen kesäkauden aikana, eli toukokuun puolivälistä lokakuun alkuun. Jos Makarskaan mielii harrastamaan jotakin, kuten pyöräilemään tai patikoimaan, voi sinne mennä jo maalis-huhtikuussa, lokakuussa ja joinain vuosina marraskuun alkupuolellakin, mutta keskikesä on turhan kuuma aika harrastaa päivisin esimerkiksi patikointia tai pyöräilyä. Jos Makarskaan matkustaa kaikkein lämpimimpään aikaan, kannattaa keskipäivisin ja vielä iltapäivisinkin olla tarkkana, sillä aurinko porottaa armottomasti ja varjossakin on hyvin kuumaa.
Makarskassa on varsinaisia nähtävyyksiä vähän, mutta siellä on muutama museo, kaunis kirkko ja tietenkin luonnollisia nähtävyyksiä, joihin voi tutustua esimerkiksi risteilyjen ja laivamatkojen yhteydessä. Ajanvietemahdollisuuksista juuri erilaiset risteilyt, reittimatkat ja muut laivamatkat ovat suosittuja, ja erilaisia laivoja onkin entistä enemmän. Makarska on hyvä paikka harrastaa kaikenlaista, ja siellä on suosittua tutustua ympäristöön pyöräillen ja siellä voi myös tehdä lyhyitä tai sitten vähän pidempiäkin patikointiretkiä.
Makarskassa ei ole montaa nähtävyyttä, ja se on rento ja huoleton lomapaikka. Siellä ei tarvitse oikeastaan lainkaan keskittyä nähtävyyksiin, vaan siellä voi rentoutua, nauttia paikan tunnelmasta ja ladata akkuja tulevaisuutta silmällä pitäen.
Usein ensimmäinen paikka, jonka Makarskassa vieraileva näkee, on joko pitkä venelaiturien reunustama rantakatu tai sitten Kačićev trg (virallisesti Trg fra Andrije Kačića Miošića) [kartalla]. Tämä monella eri tasolla oleva aukio ei ole kaikille helppo paikka liikkua, mutta se on hyvä lähtöpiste kaupungin tutkimiselle. Se on saanut nimensä kroaattien ja muiden eteläslaavien historiikin runonmuotoon kirjoittaneen munkin, Andrija Kačić Miošićin (1704–1760) mukaan. Hänen patsaansa on aukion keskivaiheilla, ja sen takana on kaupungin pääkirkko, Sveti Marko (engl. St Mark’s Church).
Kirkon vieressä on tori, valintamyymälä ja kaupungin pääkatu, joka edelleen tunnetaan Kalalarga-nimisenä. Kalalarga (tai Kala Larga) on italiankielinen käännös Široka ulica -kadusta, joka tarkoittaa leveää katua ja jonka niminen on lähes kaikissa slaavilaisissa vanhoissakaupungeissa, Zadarista Prahaan. Aukion ympäristössä on myös taidegallerioita, jotka ovat hyviä paikallisen taiteen esittelypaikkoja, kaupunginkirjasto, musiikkikoulu ja useita terassiravintoloita, jotka ovat pääasiallisesti turistien suosiossa. Tällä aukiolla on muuten ollut vuosien saatossa kymmeniä eri nimiä, kuten Kamenice, Pijaca ja Piazza, mutta vuodesta 1890 lähtien se on tunnettu nykyisellä nimellään.
Aukiolta on lyhyt matka alamäkeen rantakadulle, joka on pitkä ja jota reunustavat sataman eri osat. Pääaukiolle rantakadulle saapuvalle vasemmalle puolelle jäävä osa rantakatua on nimeltään Marineta ja oikealle Obala kralja Tomislava. Kadulla on kymmeniä kahviloiden ja ravintoloiden terasseja, jotka ovat pitkän kesäkauden aikana toiminnassa aamuvarhaisesta yömyöhään. Kadun varrella ei sinänsä ole montaa nähtävyyttä, mutta sitä mittaillessa voi ainakin jonkin verran kiinnittää huomiota pariin veistokseen. Leveällä merenrantapromenadilla, aivan pääaukion tuntumassa ja laiturin vieressä, tulee vastaan turisteille omistettu muistomerkki. Toinen erikoinen veistos on jonkin matkan päässä, kaupunkimuseon ja turisti-infon [kartalla] edustalla, missä on auringonpalvojille omistettu muistomerkki. Turisti-info on paikka, jossa kannattaa ainakin käväistä, sillä sieltä saa kaupungin merkittäviä rakennuksia ja veistoksia esittelevän kartan ja tietoa kaikenlaisesta muusta. Sen vieressä on Makarskasta lomailua enemmän kiinnostuneille osoitettu museo, jossa oppii kaupungin historiasta. Se tosin on avoinna viikolla vain klo 15 asti, lauantaisin klo 12 asti ja sunnuntaisin se on suljettu.
Yksi nähtävyys, joka on rantakadun toisella puolella eli Marineta-kadulla, on 500 vuotta vanha fransiskaaniluostari (engl. Franciscan Monastery) [kartalla]. Sen tiloissa on erilaisia osia, kuten taidenäyttelytila, kirjasto ja erilaisiin nilviäisiin ja muihin kotiloeläimiin pureutuva Malakološki muzej (engl. Seashell Museum), joka on maailmankin mittakaavassa melko ainutlaatuinen. Se on avoinna päivittäin klo 10–13 ja klo 17–19.
Makarskan takana nousee uljaasti koko Makarskan Rivieraa suojaava Biokovo-niminen vuoristo, joka on Kroatian toiseksi korkein ja jonka korkein kohta on Sveti Jure (1762 metriä). Vuoristo muodostaa noin 200 neliökilometrin suuruisen luonnonpuiston, jossa on yli 1500 kasvi- ja eläinlajia.
Vuoristo näyttää olevan lähellä, niin että sinne voisi yhtäkkiä lähteä käymään, ja moni onkin lähtenyt tälle itse asiassa hyvin vaaralliselle vuoristoalueelle kuin soitellen sotaan. Sinne lähtevällä on oltava kokemusta, kuntoa, kestävyyttä ja varusteet, joihin kuuluvat tarkka kartta, oikeat vaelluskengät, vesitiiviitä vaatteita ja varusteita, useita litroja vettä ja tarkka sille päivälle esimerkiksi turisti-infosta saatu säätiedotus. Turisti-infosta saa tietoa vuoristoon lähtemisestä, ja jos niitä on jäljellä, ilmaiseksi myös tarkan kartan.
Matka suorinta reittiä huipulle kestää helposti 6 tuntia kokeneeltakin vaeltajalta, ja kaikkein varminta on mennä vuoristoon ja sen huipulle asti jonkinlaisella kulkuneuvolla. Mahdollista on myös pyöräillä 61 kilometriä edestakaisin Biokovo Tour -reittiä pitkin, mutta kannattaa muistaa, että kesäpäivät ovat polttavan kuumia ja että muulloin kuin keskikesällä sää voi vuoristossa yhtäkkiä muuttua aivan totaalisesti ja sitä varten on lähes aina varauduttava. Huipulta on aivan ylittämättömät näkymät kohti Makarskaa ja etenkin sen edustalla olevia saaria, ja parhaiten aurinko valokuvia ajatellen on aamupäivisin, jolloin se on vuoriston takana.
Huipulle voi myös mennä taksilla, vuokra-autolla tai erilaisilla järjestetyillä retkillä, joista voi ottaa selvää ja joille voi ilmoittautua Makarskan kaupungissa. Biokovo Active Holidays on yksi retkijärjestäjä, ja osoitteessa Marineta 16 on ”Biokovo Nature Park” -toimisto, josta saa tietoa kaikenlaisesta. Makarska Info listaa lisää paikkoja, jotka voivat auttaa vuoristoon aikovia tai jotka myös järjestävät kierroksia ja kyytejä huipulle. Vierailu turisti-infossa on kielitaitoisille aina hyvä lähtökohta vuoristoretken suunnittelussa, mutta matkatoimistojen järjestämät matkat ovat lähes poikkeuksetta ylihintaisia.
Rannat ja niiden harrastusmahdollisuudet, risteilyt ja veneretket ja kävely erilaisissa maastoissa Makarskan kaupungin ympäristössä ovat asioita, joita lähes kaikki kaupungissa lomailevat harrastavat. Niiden lisäksi kaupungissa ja sen ympäristössä on lukuisia muita aktiviteetti- ja ajanvietemahdollisuuksia, joista saa tietoa rantakadulla olevasta turisti-infosta.
Makarskan Riviera on tunnettu pikkukivirannoistaan, jotka ovat kapeita ja pienille lapsillekin turvallisia kahlauspaikkoja. Niillä ei kuivana keskikesänäkään hiekka pöllyä, ja kristallinkirkas vesi vilvoittaa kaikkein kuumimpina päivinäkin.
Makarskan pääranta (Plaža Donja Luka) [kartalla] on parin kolmen kilometrin pituinen pikkukiviranta, jonka varrella on lukuisia kahviloita, ravintoloita, vesiliukuri ja jonkin verran erilaisia harrastusmahdollisuuksia, kuten sukellusta. Eniten palveluita on hotellien yhteydessä olevilla rannanpätkillä, ja eniten kaikenlaista on varsinaisen päärannan ja Hotel Dalmacijan jälkeen.
Makarskan ympäristössä on paljon erilaisia pieniä rantoja, kuten Hotel Osejavan vieressä oleva pieni ranta ja Sveti Petar -niemimaan betoni- ja kivirannat, jotka ovat melko rauhallisia paikkoja ottaa aurinkoa.
Makarskan Rivieralla on lukuisia rantapaikkoja ja rantoja, joille voi suunnata Makarskasta tai joille voi mennä varta vasten lomailemaan. Esimerkiksi Tučepin Jadran-ranta tunnetaan erityisen lapsiystävällisenä, ja monien rantojen yhteydessä voi harrastaa vaikka mitä, tenniksestä vesilajeihin ja pyöräilyyn. Jos Rivieralta haluaa löytää hyviä rantoja, kannattaa tutkia Makarska Beaches -sivustoa.
Kaikkein näkyvimpiä, suosituimpia ja helpoimpia ajanvietemahdollisuuksia Makarskassa tarjoavat lukuisat risteilyt ja veneretket, jotka automaattisesti tutustuttavat Adrianmeren kristallinkirkkaisiin vesiin ja Dalmatian rannikon uskomattomiin, jääkauden muovaamiin maisemiin. Risteilyjä ja laivaretkiä on monenmoisia, ja satamaa reunustavalla promenadilla voi katsella mainoksia. Valittavana on risteilyjä aikuiseen makuun, kuten romanttisia auringonlaskun aikaan ajoitettuja risteilyjä, ja veneretkien joukossa on myös lapsille ja nuorille suunnattuja risteilyjä, joilla mennään merenpinnan alapuolellekin. Semisubmarine ja Yellow Submarine tutustuttavat vedenalaisiin salaisuuksiin, ja ns. panoraama-veneestä saa hyvät näkymät joka ilmansuuntaan. Tarjolla on myös suurilla laivoilla tehtäviä retkiä, joille voi mennä esimerkiksi pääaukion edustalla olevalta laiturilta. Sataman eri puolilla on myös taksiveneitä, jotka vievät koska tahansa, kenet tahansa ja minne tahansa, ja sieltä voi myös vuokrata veneen, miehistöineen tai ilman.
Tietoa risteilyistä saa paitsi promenadia kävellessä myös turisti-infosta ja matkatoimistoista, joita on rantakadun varrella. Myös majapaikat ja kotimaiset matkatoimistot järjestävät risteilyjä ja veneretkiä, mutta nämä ovat usein ylihintaisia ja edullisimmaksi tulee kun valitsee itse risteilyn ja ostaa lipun siinä samassa käteisellä.
Autolautoilla voi käydä Brač-saarella, jonne on lyhyt ja edullinen matka, ja matkoista vastaa Kroatian päälaivayhtiö, Jadrolinija. Lautalle voi mennä kävellen, pyörällä tai autolla, mutta lippu pitää ostaa laiturin [kartalla] vieressä olevasta kioskista käteisellä ennen kuin menee lautalle. Kioski on avoinna vain ennen lautan lähtöä, ja lipun saa siitä ennen lautalle nousemista, kunhan vain käy kioskilta tai netistä etukäteen katsomassa aikataulun.
Makarskassa tulee käveltyä melkoisesti, ja aivan normaaleista kävelymatkoista, joita tekee satamaa reunustavalla rantakadulla tai päärannan promenadilla, voi pienellä vaivalla tehdä lyhyitä patikointiretkiä, joilla näkee luontoakin. Yksi vaihtoehto on kävellä päärannan päässä olevalle Sveti Petar -majakalle [kartalla], jonne rannalta vie hiljattain päällystetty polku. Matkalla näkee rauhaa hakevia auringonpalvojia, ja matkalla voi itsekin pysähtyä maisemia ihailemaan tai muuten vain lepäilemään. Niemimaalla on Sveti Petar -kirkko ja niemimaan toisessa päässä patsas ja muita rakennelmia, jotka näkyvät sataman edustalla olevalle rantakadulle. Koko niemimaan pääsee kiertämään, siellä on erilaisia reittejä, kaunista, Suomen luontoa monin tavoin muistuttavaa Dalmatian metsikköä ja hyvät näkymät merelle ja kaupunkiin. Reitti on helppo, mutta millään avokkailla tai korkokengillä sinne ei kannata lähteä hortoilemaan, vaan jalassa on hyvä olla kunnolliset kävelykengät tai kantapäästä kiinni olevat sandaalit.
Toinen paikka, jossa voi tehdä omaan tahtiin ja oman mielen mukaan jonkinlaisen metsämaisemilla höystetyn kävelyretken, on Hotel Osejavan [kartalla] takana. Pieneltä rannalta noustaan eri reittejä pitkin metsään, jossa on viitoitettuja polkuja. Siellä voi valita reitin, joka kulkee sisämaassa tai rannalla, ja rannalta on hyviä merinäkymiä. Polku johtaa noin kolmen kilometrin päässä olevalle pikkukivirannalle, nimeltään Nugal [kartalla], jonne ei pääse teitä pitkin ja jolla ei, kuten ei matkan varrellakaan, ole kioskia tai palveluita. Täysin luonnon helmassa oleva Nugal on naturistien eli nudistien suosima ranta, jolla valtaosa palvoo aurinkoa Aatamin ja Eevan asussa, mutta siellä on myös häveliäämpiä auringonottajia. Rannalle on Makarskasta varsin mukava, vähämäkinen kävelymatka, mutta tälläkin reitillä on hyvä olla kunnon kengät tai sandaalit jalassa, sillä reittejä on erilaisia ja siellä voi joutua siirtymään tai haluta siirtyä mäkeä ylös tai alas eri polulle.
Kolmas helppo reitti, joka samalla tutustuttaa Biokovo-vuoristoon, on kävelymatka Botanički vrt Kotišina -kasvitieteelliseen puutarhaan [kartalla]. Siellä näkee kasvillisuutta, joka on tyypillistä Dalmatian vuoristoille ja sisämaalle yleensäkin. Sinne on hyvin viitoitettu tie ja polku Makarskan keskustasta, ja reitin näkee esimerkiksi turisti-infosta annettavasta suuresta Makarskan kartasta. Matkaa tehdään noin 70 minuuttia suuntaansa, nousua tulee sitäkin jonkin verran ja tämä on lähes koko kesäkauden ajan aurinkoisina keskipäivinä melko kuuma retki.
Helpoiten kasvitieteelliselle puutarhalle pääsee lähtemällä heti aamulla pääaukion takana olevaa Put Makra -katua pitkin ylös. Katu muuttuu Put Mlinica -nimiseksi ja kääntyy sitten kohti etelää. Se vie lopulta Kotišinan kylään, josta on lyhyt matka ylämäkeen kasvitieteelliselle puutarhalle. Sieltä on hyvät näkymät alas Makarskaan ja merelle, mutta aurinko on hyvässä asennossa valokuvia ajatellen vain aamupäivisin.
Makarskan viralliset turistisivut esittelevät tienoon harrastus- ja aktiviteettimahdollisuuksia
TripAdvisor esittelee Makarskan ajanvietemahdollisuuksia ja nähtävyyksiä
Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/05
Tästä oli tosi paljon apua ja sai vinkkiä päiväreissun ohjelmaan, kiitos! :) /Sini