Keski-Euroopan joulumarkkinat
Keski-Euroopan joulumarkkinat alkavat yleensä marraskuun lopussa ja jatkuvat aina jouluun tai paikoitellen loppiaiseenkin asti. Osaa joulutoreista saatetaan alkaa availla jo marraskuun alkupuolellakin, kuten tapana on ollut esimerkiksi Itävallassa, Prahassa, Budapestissa ja Bratislavassa, mutta tunnelman kannalta paras aika lähteä niille on silti luonnollisesti vasta marraskuun lopulla tai joulukuussa.
Ohjelma joulumarkkinoilla keskittyy viikonloppuihin ja iltoihin, ja tällöin niillä voi kuulla esimerkiksi kuuluisia kuoroja esittämässä joululauluja ja kokea muuta unohtumatonta jouluohjelmaa. Tästä huolimatta, myös ainakin arki-iltoina voi alkuillasta toreilla olla paljon väkeä liikkeellä.
Monet Euroopan joulutorit ovat hintatasoltaan edullisempia verrattuna Suomen vastaaviin, ja tämä pätee erityisesti Itä-Euroopan alueen markkinoihin, kuten Prahaan, Bratislavaan ja Budapestiin. Täällä esimerkiksi glögilasillisen saa noin eurolla tai kahdella. Juoman kanssa voi myös vapaasti kulkea ja tutustua eri kojuihin, toisin kuin Suomessa, jossa juoma pitää äkkiä ryystää jollain rajatulla alueella.
Saksa on tunnettu perinteisimmistä joulumarkkinoista, joissa suuria alueita kaupungista saatetaan muuttaa suureksi joulumaaksi,
kuten tapahtuu Berliinissä ja Münchenissä.
Myös Itävallassa, erityisesti Wienissä, Innsbruckissa ja Salzburgissa, jouluajan markkinaperinteitä seurataan suurella hartaudella,
eivätkä nämä kaupungit jää puitteiltaan jälkeen Saksalle.
Viime vuosikymmenien aikana myös Itä-Euroopan maat, kuten Tšekki ja Unkari,
ovat tulleet tunnetuiksi omista joulumarkkinoistaan. Erityisen suosittuja ovat Prahan ja Budapestin markkinat,
jotka vetävät puoleensa vierailijoita ulkomaita myöten.
Seuraavaksi käymme tällä sivulla läpi Saksan ja muiden Keski- ja Pohjois-Euroopan maiden joulutoreja ja -markkinoita.
Saksan joulumarkkinat
Saksa on joulumarkkinoiden pääpaikka.
Sen joulumarkkinat ovat maailmankuuluja ja tunnetaan pitkistä perinteistään, perheen ja ystävien kanssa vietetystä ajasta, käsityökojuista ja tivolihumusta.
Lähestyvää joulua juhlistetaan järjestämällä markkinat lähes jokaisella Saksan paikkakunnalla,
joista ehkä tunnetuimpia ovat Berliini, Lyypekki, Bremen ja Hampuri.
Berliinin joulumarkkinat
Berliinissä joulumarkkinat eivät rajoitu yhteen tapahtumaan, vaan kaupungista löytyy lukuisia joulumarkkinoita, joissa on lukuisia joulutoreja ja tapahtumia, joissa vallitsee lämmin ja välitön tunnelma.
Gendarmenmarkt-aukion joulutori
Berliinin perinteisimpiin ja upeimpiin joulutoripaikkoihin kuuluu Gendarmenmarkt-aukion joulutori, joka tunnetaan virallisesti nimellä WeihnachtsZauber am Gendarmenmarkt, mikä kääntyy suomeksi "Joulutaika Gendarmenmarktin aukiolla". Tämä joulutori sijaitsee yhdellä Berliinin kauneimmista aukioista, mutta vuosina 2022-2024 se pidetään läheisellä Bebelplatzilla rakennustöiden vuoksi.
Paikallisten, käsintehtyjen taideteosten ja käsityötuotteiden lisäksi ruoka on olennainen osa Gendarmenmarktin joulutoria. Perinteisten jouluherkkujen, kuten paahdettujen kastanjoiden, glögin ja karamellisoitujen mantelien lisäksi ruokateltoista saa myös eksoottisempia makupaloja.
Alexanderplatzin joulutori
Verrattuna Gendarmenmarktin ylelliseen ilmapiiriin, tunnelma Alexanderplatzin joulutorilla on nykyaikaisempi, rennompi ja huvipuistomaisempi. Alueen keskiössä loistaa 5 000 lampun voimin Euroopan suurin "joulupyramidi", ja sen puukojuista koostuvassa joulukylässä tuoksuu kastanjoilta ja glögiltä.
Torilla on satakunta kojua, joissa käsityöläiset kuten sepät, lasinpuhaltajat ja keraamikot myyvät tuotteitaan.
Tarjolla on tietysti myös hehkuviiniä ja herkkuja, joista mainittakoon vaikka
Thüringenin makkara, berliininmunkit (berliner pfannkuchen),
stollen eli saksalainen joulupulla ja toisilla valmistajille enempi, toisilla vähempi kotimaisia piparkakkuja muistuttavat lebkuchenit.
Alexanderplatzin joulutorille on helppo saapua julkisilla liikennevälineillä, S-Bahnilla, bussilla ja raitiovaunulla.
Lyypekin joulumarkkinat
Lyypekin joulumarkkinoiden
tärkeimpiä markkinapaikkoja
ovat Rathausmarkt-aukio ympäristöineen ja Pyhän Marian kirkon (Marienkirche) keskiaikainen markkina-alue.
Lisää toripaikkoja on Pyhän Pietarin kirkolla (St. Petri), Obertravenjoen rannalla, johon rakennetaan
joulun ihmemaa ja Breite Strasse -kävelykatu sivukatuineen.
Lyypekin joulumarkkinoilla kannattaa erityisesti maistella Lyypekin marsipaania (Lübecker Marzipan), joka on EU:n nimisuojaama herkku ja kaupungin erikoisuus. Se on ollut osa Lyypekin perinteitä jo keskiajalta lähtien.
Bremenin joulumarkkinat
Bremenissä joulumarkkinat
pidetään Marktplatz-aukion ympäristössä, jonne pystytetyissä noin 200 kojussa
myydään esimerkiksi käsintehtyjä koristeita, puisia leluja, tekstiilejä, kynttilöitä ja paikallisia ruokaherkkuja.
Viihdepuolella on live-musiikkia, karuselleja ja luistinrata.
Joulumeininkiä löytyy myös muualta Bremenistä. Esimerkiksi jokirannassa Schlachte-kävelykadulla on omat joulumarkkinansa, ja
pääaukion markkinoille vievän Böttcherstrasse-kadun varrelta löytyy jouluista tunnelmaa.
Hampurin joulumarkkinat
Rathausplatz sijaitsee Hampurin parhaiden nähtävyyksien ja ostoskatujen lähellä, on kaupungin pääaukio, ja joulun alla se muuttuu tunnelmallisiksi joulumarkkinoiksi.
Kojuissa myydään monenlaisia herkkuja, joulukoristeita ja muita jouluisia tuotteita.
Hampurin joulumarkkinoiden aikaan Rathausplatzilla järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten lauantaisin toistuva kulkue koko adventtikauden ajan.
Lisäksi aukiolla voi nähdä "lentävän joulupukin", joka on yksi sen suosituimmista nähtävyyksistä.
Münchenin joulumarkkinat
Münchenin joulumarkkinat ovat yhdet Keski-Euroopan suosituimmista, ja niiden, jotka mieluummin ottavat joulun vastaan valkeassa ja viileässä kuin leudossa ilmanalassa, kannattaa suunnata tänne Alppien juurelle, jossa voi ennen joulua olla oikea talvi lumineen ja ajoitellen jopa kymmenkunta astetta pakkastakin.
Markkinoiden pääpaikka on joulutori Marienplatzin aukiolla raatihuoneen edessä, mutta kojuja on lisää läheisten kävelykatujen varsilla. Marienplatzin lisäksi Münchenissä on monia muitakin joulutoreja, kuten Viktualienmarktilla, Sendlinger Torilla, Haidhausenin Weissenburger Platzilla, Englantilaisessa puutarhassa Chinesischer Turmin lähellä ja Schwabingissa Münchner Freiheit -pysäkin vieressä.
Nürnbergin joulumarkkinat
Nürnberg mainostaa itseään Saksan ykkösjoulukaupunkina, korostaen sen lämmitä tunnelmaa. Nürnbergin joulumarkkinoiden suosituin ja suurin joulutori, Christkindlesmarkt, pidetään kaupungin pääaukiolla, ja se on yksi Saksan vierailluimmista joulutoreista. Joulumarkkinoiden historia ulottuu keskiajalle saakka, ja ne on mainittu ensimmäisen kerran vuonna 1628, mutta niiden uskotaan olevan vielä vanhempia.
Erityisen houkutteleva Nürnbergin joulumarkkinat ovat lapsiperheille, sillä siellä on otettu hyvin huomioon perheen pienimmät. Vuodesta 1999 lähtien Hans-Sachs-Platzilla on järjestetty erityinen lasten joulumarkkinat, jossa on muun muassa nostalginen karuselli, leikkivekottimia ja työpajoja, joissa lapset voivat itse esimerkiksi leipoa jouluherkkuja ja valmistaa joulukoristeita.