- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Hvar on kohtalaisen hyvä kohde perheille, mutta se on melko kaukana lähimmästä lentoasemasta ja lomailu siellä ei sekalaisen porukan kanssa välttämättä tunnu lomalta. Hvar on monin tavoin aikuismainen saari, joka myös on monin tavoin hintavampi lomapaikka kuin monet muut Dalmatian kolkat, eikä liikkuminen siellä ainakaan pienten lasten kanssa ole aina helppoa. Tällaisista vaikeuksista huolimatta Hvar on puhdas, turvallinen ja korkeatasasoinen lomapaikka, ja parhaimmillaan siellä vietetään ihanteellista lomaa, jolla voi vain lepäillä tai jolla voi olla hyvinkin aktiivinen.
Jos Hvarilla haluaa koko perheen kanssa omatoimimatkan yhteydessä viettää muutaman päivän, kannattaa siellä yöpyä Stari Gradissa, joka on valtaosan vuodesta ja vielä usein kesäkuun alkupuolellakin melko rauhallinen paikkakunta. Sieltä on helppo vierailla sekä Hvarin kaupungissa ja Jelsan ympäristöstä, ja niistä on mahdollista siirtyä eteenpäin katamaraanilla esimerkiksi Dubrovnikin tai Splitin suuntaan tai sitten Bračille.
Jos perhe lomailee Bračilla, voi sieltä tehdä lyhyen matkan Jelsaan, ja Hvarilla voi myös vierailla päiväretkellä Splitistä. Sieltä lautat tulevat noin kaksi tuntia Stari Gradiin, eikä se ole paras yhteys päiväretkeläisille, mutta nopea katamaraaniyhteys Splitistä Hvarin kaupunkiin on hyvä tapa tutustua päiväretkellä saaren pääkaupunkiin. Se on maailmanluokan vierailupaikka, jossa voi kävellä, syödä, istahtaa kahville tai jäätelölle ja tutustua pintapuolisesti nähtävyyksiin.
Hvarilla on melko hyvät bussiyhteydet, mutta etenkin viikonloppuisin ja iltaisin vuoroja on vähän. Liikkuminen taksilla on hintavaa paikkakuntien sisälläkin, ja pienellä matkakassalla liikkeellä olevat välttelevät taksilla liikkumista.
Linja-autoilla voi kulkea moneen eri paikkaan, ja esimeriksi bussi pääkaupungista Stari Gradiin kulkee monta kertaa päivässä ja matka maksaa 35 kunaa. Myös matka Stari Gradista Vrboskaan ja Jelsaan on melko nopea ja tiiviisti kulkeva yhteys, johon lippu maksaa 22 kunaa. Lipun saa aina kuskilta, mutta pääkaupungin linja-autoasemalta sellaisen voi myös ostaa etukäteen. Edestakainen lippu on aina edullisempi kuin kaksi yhdensuuntaista lippua, mutta erot eivät ole suuria.
Tietoa linja-autojen liikkeistä saa parhaiten turisti-infoista, joita on Hvarin kaupungissa ja Stari Gradin ytimessä. Myös bussipysäkeillä on tietoa bussien liikkeistä, ja Jelsassa on kohtalaisen suuri bussiasema, jolta siltäkin saa tietoa busseista.
Verkosta bussien liikkeistä saa tietoa Bus Croatiasta.
Hvarilla on melko hintavat taksit, ja esimerkiksi lyhyt matka Stari Gradin satamasta kaupungin keskustaan maksaa 80–100 kunaa. Lähtöhinta on 30–35 kunaa ja kilometri maksaa 12–15 kunaa. Tilatakseja, joihin mahtuu kahdeksankin ihmistä, on yhtä paljon kuin normaalin kokoisia takseja.
Takseja on Stari Gradin satamassa ja turisti-infon vieressä olevan puiston edustalla, ja pääkaupungin linja-autoasemalla on aina useita takseja. Aivan pääkaupungin ytimeen ei pääse taksilla, ja jos majapaikan varaa kaupungin vanhoista kortteleista, joutuu luultavasti kävelemään linja-autoasemalta tai satamasta majapaikalle.
Niille, jotka haluavat käyttää taksia useammin kuin kerran, on olemassa sovellus, jonka voi ladata puhelimelle tai tabletille. Se on lähes puolet edullisempi kuin melko hintavat taksit, ja taksin tilaaminen on sekin helpompaa kuin puhelimitse.
Taksiveneitä on eniten pääkaupungin pääaukion vieressä olevissa laitureissa, ja niillä voi matkustaa esimerkiksi lähellä oleville Pakleni-saarille ja myös ns. siniselle luolalle. Taksiveneen bongaaminen Hvarin kaupungista on äärimmäisen helppoa, ja ihmisten kokemuksista voi lukea TripAdvisorista.
Pyöriä voi vuokrata monesta Hvarin paikasta, ja saarella on hyvä pyöräillä. Hvarin kaupungin ja Stari Gradin välimaastossa on vuoria, mutta muualla saarella on melko laakeaa. Yksi hyvä mutta melko lyhyt ja maisemiltaan hieno pyöräilyreitti on Vrboskan ja Jelsan välinen rantatie, ja nimenomaan Jelsan ja Vrboskan lähellä on erinomaisia pyöräilymaastoja, joille tullaan muualta laivoillakin. Kaikkein paras on pyöräillä keväällä ja syksyllä, ja esimerkiksi huhtikuun puolivälistä aina toukokuun loppuun ja syyskuun puolivälistä lokakuun loppuun on parempi pyöräillä kuin keskikesällä. Kevät on vähäsateisempi aika kuin syksy, ja se onkin suosituin vuodenaika pyöräillä kaikkialla Kroatiassa.
Pyöriä vuokraavat esimerkiksi Luka Rent ja Hvar Adventure.
Mahdollista on myös osallistua järjestetyille pyöräilyretkille. Niitä järjestävät esimerkiksi Hvartours ja Yellow Tour.
Autoja, skoottereja ja mönkijöitä voi vuokrata Hvarilla, mutta siellä ei välttämättä ole yhtä mukava ajella autolla kuin polkupyörällä. Jos auton tai muun menopelin haluaa vuokralle, niitä vuokraavat esimerkiksi Sun City, joka vuokraa myös mönkijöitä, ja Luka Rent, joka vuokraa myös skoottereita.
Splitin lentoasema [kartalla] on Trogirin lähellä, ja jos sieltä haluaa siirtyä suoraan Hvarille, on luvassa pitkä matkapäivä. Lentoasemalta voi mennä bussilla 40–60 minuutissa ensin Splitiin, josta pitää mennä lautalla Stari Gradiin tai katamaraanilla Hvarin kaupunkiin.
Kaikkein järkevintä on yöpyä ensin Splitissä, josta voi sitten seuraavana päivänä tai myöhemmin siirtyä Hvarille, sillä Stari Gradiin menee lautalla pari tuntia ja Hvarin kaupunkiin tunti katamaraanilla Splitistä.
Uusi nopea lauttayhteys Splitin lentoasemalta on mullistanut siirtymistä Splitin lentoasemalta keskustan sataman kautta Boliin (Brač) ja Stari Gradiin, jonne siirtyminen lentoasemalta kestää vain 60–110 minuuttia. Niille, jotka haluavat siirtyä nopeasti Hvarille, tämä on kaikkein paras yhteys, eikä aikaa tuhlaannu juuri lainkaan odottamiseen tai merimatkoihin. Ongelma on kuitenkin se, että katamaraani kulkee harvoin ja vain keskikesällä.
Hvarille on mahdollista siirtyä nopeasti Bračin saarelta, josta tulee Bolista lautta Jelsaan ja myös katamaraani Milnasta Hvarin kaupunkiin. Hvarille voi myös tulla Dubrovnikin ja Korčulan suunnalta, ja kaikista lauttayhteyksistä on helppo saada tietoa sekä paikan päältä että esimerkiksi Jadrolinijan ja Krilon sivuilta.
Tietoa kaikista Hvarin kautta kulkevista aluksista saa Croatia Ferries -sivuilta.
Hvar on parhaimmillaan omatoimimatkalla, johon yhdistetään muitakin kohteita. Sinne tehdään tällä hetkellä hyvin vähän pakettimatkoja, mutta saari on sekä mahdollinen päiväretkikohde Splitistä että ihanteellinen paikka viettää vähintään pari mutta mieluiten ainakin neljä viisi yötä. Hvarilla on sen verran hidasta liikkua paikasta toiseen, että jos siellä mielii nähdä muutakin kuin yhden paikkakunnan, kannattaa siellä viettää ainakin 2–3 yötä. Omatoimimatkailija lentää Splitiin, joskin Hvarille on mahdollista myös siirtyä Dubrovnikin suunnalta, ja Suomesta Splitiin pääsee nykyään usealla eri lentoyhtiöllä.
Hvarille mielivän on paras lentää Splitiin, mutta lentoasemalta on muutaman tunnin matka saarelle ja mahdollisesti saarella joutuu vielä siirtymään satamasta majapaikalle. Mahdollista on tietenkin myös lentää Dubrovnikiin, mutta se soveltuu parhaiten niille, jotka tekevät täysin kiireettömän Dalmatian-kierroksen.
Suoraan Splitiin lentää Suomesta Norwegian, jonka halvimmat liput eivät sisällä matkalaukkua.
Myös Finnair lentää Splitiin, mutta suoria lentoja on vain kesäkuun alkupuolelta lokakuun loppupuolelle.
Myös Air Baltic lentää Helsingin ja Splitin väliä, mutta koneilla on välilasku Riiassa.
Lisää yhteyksiä Helsingin ja Splitin välillä voi katsella Skyscannerista.
Tjäreborg on tällä hetkellä lähes tulkoon ainoa kotimainen matkatoimisto, joka järjestää pakettimatkoja Hvarin saarelle. Kohteina siellä ovat vilkas ja monin tavoin hintava Hvarin kaupunki ja Jelsa, joka on ihanteellinen lomakaupunki mutta myös monin tavoin hintava paikkakunta. Matkan hinta riippuu melkoisesti hotellista, sillä kolmen tähden hotellin varaava voi tehdä viikon matkan huomattavasti edullisemmin kuin neljän tai viiden tähden hotelliin majoittuva. Hvarin kaupungissa valittavia hotelleja on useita mutta Jelsassa vain yksi.
Hvar on laaja saari, jolla on monenmoista rantapaikkaa ja paikkakuntaa. Siellä on vain pieniä kaupunkeja ja kyliä, mutta saaren pääkaupunki on ainakin ytimen osalta vilkkaudeltaan lähes suurkaupungin luokkaa. Hvarilla on myös pieniä, syrjäjäisiä paikkoja, joilta voi varata majapaikan, mutta se ei välttämättä ole liikkumisen kannalta hyvä idea.
Kaikkein vilkkain ja hienoin paikka viettää yönsä on Hvarin kaupunki, mutta se on melko kaukana monesta muusta saaren paikkakunnasta. Hvarin kaupunki on siitä hyvä majapaikalle, että sinne voi siirtyä sekä Dubrovnikista että Splitistä nopealla katamaraanilla, ja sinne tulee katamaraaneja myös Korčulan saarelta. Hvarin kaupungista on lyhyt matka Stari Gradiin mutta Jelsa ja muut paikkakunnat ovat sen verran kaukana, että vierailu niissä vie helposti yhden kokonaisen päivän.
Stari Grad, joka on melko lyhyen matkan päässä Hvarin kaupungista, on yksi autenttisimpia saaren paikkakuntia majapaikalle, sillä siellä on muulloin kuin keskikesällä melko vähän vierailijoita. Jos matkaan lähtee huhti-, touko-, syys- tai lokakuussa, on siellä lämmintä mutta melko vähän ulkomaisia vierailijoita. Stari Gradista on hyvät bussiyhteydet sekä Hvarin kaupunkiin että Jelsan suunnalle, eikä matkoihin kulu tarpeettoman kauan aikaa tai rahaa.
Jelsa on siitä hyvä paikkakunta majapaikalle, että sinne on mahdollista siirtyä Bračin Bolista, ja se on myös lähellä Vrboskaa, joka on tutustumisen arvoinen kylä. Jelsan ympäristössä on mukava pyöräillä, ja bussimatka Stari Gradiin on sen verran lyhyt, että siellä voi käydä puolen päivän mittaisella vierailulla. Matkaa Hvarin kaupunkiin kuitenkin on sen verran, että edestakainen matka on sinne hankala, mutta jos yöpyy Jelsassa, aina on mahdollista mennä odottelemaan katamaraania Hvarin kaupunkiin, jättää tavarat säilytykseen ja muutamassa tunnissa voi hyvin tutustua pääkaupungin parhaisiin paloihin.
Kaikki Booking.comin majapaikat Hvarin saarella
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/08