Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Málaga on Euroopan eteläisin miljoonakaupunki ja Costa del Solin tunnetuin keskus. Se on oivallinen lomakohde, jos haluat nauttia rannoista, kulttuurista, ostoksista ja herkullisesta ruoasta. Lue lisää Málagasta
Hotelleja – Hvar
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Venesatama Hvarissa
Kortteleita Stari Gradissa
Nähtävyyksiä ei ole paljon, ja sinänsä Stari Grad on kauniine korttelistoineen ja satama-alueineen nähtävyys, joka ei hevin unohdu.

Hvar, Kroatia

Sivu 1: Esittely, sää, ilmasto, nähtävyydet ja ajanvietemahdollisuudet
Sivu 2: Ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat
Sivu 3: Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit

Hvar on ollut turistikohde 1900-luvun alusta lähtien, ja edelleenkin tämä Kroatian tarunhohtoisin saari on monen vierailulistalla. Vehreä, puhdas, rauhallinen ja monipuolinen Hvar on laaja saari, jossa on monenmoista vierailukohdetta. Siellä voi käydä etenkin Splitistä tai Bračista päiväretkellä, mutta se on erinomainen kohde ainakin muutaman päivän vierailulle.

Suuri turistimagneetti saari on kesäkuun alusta elokuun loppuun, jolloin sen rannat täyttyvät keskikesän lomalaisista, mutta muina vuodenaikoina etenkin muualla kuin saaren pääkaupungissa on melko vähän turisteja. Hvarille onkin kaikkein miellyttävintä matkustaa huhti-, touko-, syys- tai lokakuussa, mutta rantalomalle sinne kannattaa lähteä vain toukokuun loppupuolen ja lokakuun alkupuolen välisenä aikana.

Hvar on oiva matkakohde kenelle tahansa, mutta eniten siitä nauttivat yksinäiset matkustajat, pariskunnat ja pienet ryhmät, jotka voivat tutustua saareen vaikka pyöräillen tai patikoiden. Hvar on valtaosan vuodesta erinomainen paikka ladata akkuja ja tutustua Dalmatian saariston parhaisiin paloihin. Se on kuitenkin kesäkauden aikana myös paikka, jossa voi harrastaa kaikenlaista tai jossa voi vain maata rannalla ja uida lämpimässä, turkoosinsinisessä meressä.

Sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Hvarilla tällä hetkellä

Sääennuste:

Norjan meteorologisen laitoksen tarkkana pidetty ennuste Hvariin ja pilvikartta Adrianmerelle.

Ilmasto

Hvar on tunnettu leudosta ja miellyttävästä ilmastostaan, ja siellä on pitkät mutta harvoin turhan kuumat kesät ja lyhyet leudot talvet.

Hvarin kesäkausi alkaa jossakin vaiheessa huhtikuuta, jolloin talven sateet lakkaavat ja päivälämpötila nousee kahdenkymmenen asteen tuntumaan. Huhtikuu on vielä melko epävarma kuukausi, silloin on harvoin vielä rantakelejä mutta öisin on jo reilusti yli 10 astetta ja aurinko paistaa talvikautta enemmän.

Toukokuu aloittaa kesän, ja viimeistään kuun kahden jälkimmäisen viikon aikana helteet yleistyvät, öisin on yli 15 astetta ja merivesi lämpenee uimakelpoiseksi. Kesäkuussa helteet ovat jatkuvia, öisin on parinkymmenen asteen tienoissa ja aurinko paistaa reilusti yli 300 tuntia kuukaudessa. Kesäsäät jatkuvat helteineen ja trooppisine öineen ainakin syyskuun loppuun mutta monina vuosina vielä lokakuun alkupuolelle. Kesän aikana sataa muita vuodenaikoja vähemmän, mutta syyskuun loppupuolella sateita on luvassa entistä enemmän ja aurinko paistaa suurin piirtein samalla tavalla kuin toukokuun alkupuolella.

Lokakuussa illat pimenevät melko varhain, sateet ovat yleisiä mutta päivälämpötilat ovat lähes poikkeuksetta yli 20 asteen. Yöt kuitenkin viilenevät kuun loppua kohden alle 15-asteisiksi, ja lokakuu aloittaa vuoden sateisimman jakson. Lokakuu on epävarma kuukausi lähteä Hvarille tai muuallekaan Kroatiaan rantalomalle, mutta jos ymmärtää ottaa sadevaatteita mukaan, voi lomasta siellä nauttia suhteellisen lämpimissä oloissa ja ilman kesän vilkkautta.

Hvarin talvikausi alkaa marraskuussa, jolloin vielä on päivisin 16–20 astetta ja öisin 10–12 astetta. Marraskuu on vuoden sateisin kuukausi, ja yhdessä joulu-, tammi- ja helmikuun kanssa se on vuoden pilvisin kuukausi.

Joulukuun alusta helmikuun loppuun tai maaliskuun alkuun on päivisin 12–15 astetta ja öisin 6–8 celsiusta. Sateet ovat varsin yleisiä ja etenkin joulukuussa joskus rankkojakin, mutta lunta Hvarille on luvassa keskimääräisesti vain kerran kymmenessä vuodessa. Aurinko näyttäytyy talvikaudellakin varsin hyvin, mutta vain harvat lomailevat Hvarilla joulukuun alun ja maaliskuun loppupuolen välisenä aikana, jolloin myös merta ravisuttavat myrskyt ovat yleisiä.

Hvarin sää- ja ilmastosivultamme selviää miten lämmintä Hvarissa on eri kuukausina ja millainen sää siellä nyt ja ennusteen mukaan lähiaikoina vallitsee.

Aurinko paistaa
Jos Hvarista haluaa nauttia silloin kun siellä on lämmintä mutta ei kaikkein vilkkainta, ovat huhtikuu, toukokuun alkupuoli ja lokakuu kaikkein parhaita kuukausia.

Parhaat matkustusajat

Jos Hvarille haluaa lähteä rantalomalle, kannattaa sinne lähteä toukokuun lopun ja syyskuun lopun välisenä aikana. Jos haluaa uida meressä ja ainakin paistatella päivää lämpimissä olosuhteissa, voi sinne lähteä vielä lokakuussakin.

Jos Hvarista haluaa nauttia silloin kun siellä on lämmintä mutta ei kaikkein vilkkainta, ovat huhtikuu, toukokuun alkupuoli ja lokakuu kaikkein parhaita kuukausia. Hvarin kaupunki on vilkas toukokuussakin, mutta Stari Grad pysyttelee varsin rauhallisena aina kesäkuun alkuun asti, ja siellä on aika vähän yöpyjiä lokakuulta toukokuun loppupuolelle. Hvarin kaupungissa on vilkasta lokakuussakin, ja siellä on melkoisesti vierailijoita huhtikuun loppupuolelta eteenpäin pitkälle syksyyn.

Koska myrskyt ovat Adrianmeressä tavallisimpia syyskuun loppupuolelta aina maalis-huhtikuulle, ei Hvarille ole kaikkein mukavin matkustaa lokakuun alkupuolen ja kevään koittamisen välisenä aikana. Jos Hvarille mielii mantereelta etenkin marraskuulta maaliskuulle, kannattaa käyttää lyhyttä lauttareittiä, joka kulkee väliä Drvenik–Sućuraj. Saaren päähän ei juuri kulje julkisia liikennevälineitä, joten kuljetukset kannattaa järjestää hyvissä ajoin etukäteen.

Vanhaakaupunkia
Hvarin taival alkoi jo 300-luvulla ennen ajanlaskun alkua, jolloin kreikkalaiset antoivat nykyiselle Stari Gradille nimeksi Pharos.

Saaren historiaa

Hvarin taival alkoi jo 300-luvulla ennen ajanlaskun alkua, jolloin kreikkalaiset antoivat nykyiselle Stari Gradille nimeksi Pharos. He istuttivat Stari Gradin ja Jelsan välimaastoon viljelmiä, jotka edelleen on jaettu kiviaidoin samoin tavoin kuin reilut 2000 vuotta sitten. Roomalaiset ja sitten bysanttilaiset hallitsivat saarta aina siihen asti kunnes slaavit alkoivat 700-luvulla vallata Kroatian rannikkoa ja saaristoa itselleen, ja he antoivat saarelle nimeksi Hvar.

Tätä nykyä saaren monipuolisuutta selittää myös se, että slaavien asuttamana se oli vuoroin Venetsian, Unkarin ja Bosnian käskyläisenä, ja etenkin venetsialaista arkkitehtuuria siellä on edelleenkin runsaasti. 1800-luvun lopulla, jolloin saari oli osa Itävalta-Unkaria, Hvar alkoi mainostaa itseään lomapaikkana, ja vuodesta 1903 lähtien, jolloin siitä kirjoitettiin ensimmäinen matkaopas, se on ollut saari, jonne on lähdetty lomailemaan. Oman leimansa saarelle ovat antaneet myös Jugoslavian liittovaltion vuosikymmenet, ja tarkkanäköiset huomaavat Hvarilla olevan paljon yhtäläisiä piirteitä muiden eteläslaavien asuttamien alueiden kanssa.

Linnoitus
Kukkuloiden päällä oleva linnakke on yksi Hvarin kaupungin suurimmista nähtävyyksistä.

Nähtävyydet

Hvarin suurimmat nähtävyydet ovat Hvarin kaupungissa, ja myös Stari Gradissa on jonkin verran nähtävyyksiä. Sekä Hvarin kaupunki että Stari Grad ovat nähtävyyksiä sinänsä, eikä niissä ole pakko mennä museoihin tai muihin nähtävyyksiin sisälle.

Ihmisiä pääaukiolla
Hvarin kaupunki on kesäkauden aikana vilkas paikka, ja siellä nähtävyyksiin on paras tutustua aamupäivisin ja muulloin kuin viikonloppuisin ja keskikesällä.

Grad Hvar

Hvarin kaupunki on kesäkauden aikana vilkas paikka, ja siellä nähtävyyksiin on paras tutustua aamupäivisin ja muulloin kuin viikonloppuisin ja keskikesällä. Nähtävyyksiä ei ole paljon, ja sinänsä koko kaupunki on kauniine korttelistoineen ja satama-alueineen nähtävyys, joka ei hevin unohdu.

Jos Hvarin lomaan mielii saada vähän tietopuolisuutta, voi Hvarin kaupungissa vierailla muutamassa normaalia hienommassa nähtävyydessä. Kartan ja tietoa paikan päällä saa turisti-infoista, jonkalainen on [kartalla] pääaukion ja sataman vieressä.

Pääaukion ympäristössä

Hvarin kaupunki on melko pieni mutta sokkeloinen paikka. Jos sinne saapuu linja-autolla, saapuu asemalle, joka on pääaukion (Trg svetog Stjepana) toisessa päässä. Pääaukiolla on kaunis tuomiokirkko (Katedrala sveti Stjepan, engl. Saint Stephen’s Cathedral), jonne yleensä pääsee sisään aamupäivisin ja joka on peräisin 1500-luvulta. Sisällä on kaksi merkittävää maalausta ja barokkityyliä edustava alttaritaulu. Kirkon vieressä on pieni museo, Biskupski Muzej, jossa on esillä kirkoista pelastettuja esineitä ja koristeita.

Aukion toisella laidalla, joka on vastapäätä linnaketta, on Arsenal eli entinen asevarasto, jossa on modernin taiteen galleria, joka on parhaiten avoinna matkustuskauden aikana (huhtikuulta lokakuulle). Sen vieressä on vain matkustuskaudella avoinna oleva taidegalleria, Hvaroom, joka on hyvä paikka katsella paikallista taidetta.

Pääaukion laitaa
Pääaukion ja linnakkeen välimaastossa on yksi ytimen viehättävimpiä korttelistoja, nimeltään Groda.

Groda

Pääaukion ja linnakkeen välimaastossa on yksi ytimen viehättävimpiä korttelistoja, nimeltään Groda. Alueella on kapeita kujia, joille on ilmaantunut yhä enemmän ravintoloita ja jonkin verran myös illanviettopaikkoja, ja osin alue on mäkinen ja sokkeloinen, niin että kaikki ei sieltä aivan heti löydy.

Yksi sen alueella olevista nähtävyyksistä on Crkva svetog Duha eli Pyhän hengen kirkko [kartalla], jonka julkisivua kannattaa käydä katselemassa.

Lähellä on toinenkin kirkko, Crkva svetog Kozme i Damjana, jonka katto on lähemmän tarkastelun arvoinen. Kirkkojen ohi kulkeva katu (Matija Ivanića) on alueen pääkatu, jonka varrella on katoton palatsi ja sen takana Leporini-palatsi, jonka yhteydessä on ravintola. Samalla kadulla on myös Benediktiinien luostari, johon voi aamu- ja iltapäiväisin käydä tutustumassa.

Linnake

Samaa katua pitkin pääsee yhdelle Hvarin kaupungin suurimmista nähtävyyksistä, eli kukkuloiden päällä olevalle linnakkeelle. Tvrđava Fortica [kartalla] eli Fortica Španjola (espanjalainen linnake) valmistui venetsialaisten toimesta 1550-luvulla, ja nimensä se sai siitä, että espanjalaiset olivat linnakkeen pääarkkitehteina. Linnakkeen suojissa on erilaisia näyttelyitä, kuten merestä löytyneitä simpukoita ja antiikin aikaisia juoma-astioita. Valtaosa tänne asti kapuavista saapuu paikalle kuitenkin upeiden näkymien takia, ja ylhäältä näkee koko kaupungin ja paljon myös turkoosinsinistä Adrianmerta ja myös Pakleni-saaret.

Luostari

Muualla kaupungissa on jonkin verran nähtävää, kuten Fransiskaaniluostari [kartalla], jonka lähettyvillä on mukava paistatella päivää, sillä valtaosa turisteista ei tänne asti kävele. Sen suojissa on kaunista, niin italialaisperäistä kuin paikallistakin taidetta keskiajalta, ja luostarissa on myös arkeologisia näyttelyitä. Myös vieressä oleva kirkko hautoineen, joihin kuuluu kaupungin tunnetuimman runoilijan ja näytelmäkirjailijan, Hanibal Lucićin hauta. Kesäisin sisään pääsee pientä pääsymaksua vastaan pitkin päivää.

Venetaksi
Pakleni-saarille voi kulkea taksiveneellä.

Pakleni-saaret

Jos mielii nähdä saaret, jotka ovat melko lyhyen venematkan päässä Hvarin kaupungista, voi esimerkiksi taksiveneellä kulkea Pakleni-saarille (Paklinski otoci). Siellä veneet yleensä menevät Palmižanaan [kartalla], ja sen lähellä on rantoja, jotka ovat huomattavasti parempia kuin kolmen kilometrin pituiset, Hvarin kaupungin itäpuolella olevat rannat. Saaria on yhteensä yksitoista, ja suurimmat saaret ovat nudistirannoistaan tunnettu Seti Jerolim, Marinkovac, jolla on kaksi suosittua rantaa, ja sen länsipuolella oleva Sveti Klement, joka on saarista suurin. Veneet saapuvat yleensä nimenomaan Sveti Klementille, jolla on ravintoloita, ja sen lähistöllä on pari hiekkarantaa. Palmižanasta on mahdollista kävellä polkua pitkin toiselle puolelle saarta [kartalla], missä on lukuisia ravintoloita ja rantoja.

Tietoa saarista saa Croatia Vacationista, ja ihmisten kokemuksista niillä voi lukea TripAdvisorista.

Lisää nähtävää Hvarin kaupungissa:

Visit Hvar esittelee nähtävyyksiä ja museoita.

Crkva svetog Ivana
Saaren nähtävyyksiin kuuluvat useat kirkot, kuten Jelsassa oleva Crkva svetog Ivana.

Stari Grad

Stari Grad on lähes yhtä hieno paikka kuin pääkaupunki, mutta se on hiljaisempi ja hillitympi paikka, jonka vanhoissa kortteleissa on mukava ainakin yhtenä päivänä vaellella. Kaupungissa on muutama hieno kirkko ja museo, joissa monet vierailevat. Välttämätöntä ei kuitenkaan ole mennä mihinkään sisään, vaan pelkkä oleskelu sataman tuntumassa antaa hyvän kuvan kaupungin luonteesta,. Stari Gradin parhaista paloista voi helposti nauttia vain kävelemällä, kahville istuutumalla ja aterian haukaten. Stari Gradissa kannattaa hakea kartta ja tietoa turisti-infosta [kartalla], joka on satama-altaan laidalla, aivan Rivan alkupään tienoilla.

Oli Stari Gradissa sitten päiväretkellä tai muutaman yön vierailulla, kannattaa siellä kävellä rantapromenadin eli Rivan [kartalla] varrella. Vieressä on satamalaitureita, joilla on mitä erilaisimpia veneitä, ja toisella puolella on korttelistoa, joka on luultavasti koko saaren viehättävin. Stari Grad on monin tavoin parhaimmillaan silloin kun on pilvistä, joten retkeä sinne ei kannata sään takia lykätä tai jättää tekemättä. Siellä on myös kaikkein paras olla silloin kun turisteja on paikalla vähän, ja huhti- ja toukokuu ja syyskuun puolivälistä lokakuun loppuun siellä on taianomaista tunnelmaa, joka antaa hyvän kuvan siitä miten Dalmatian saaristossa on elelty jo vuosisatojen ajan.

Aukio Tvrdalj Petra Hektorovica -linnakkeen edustalla
Tvrdalj Petra Hektorovića -linnakkeen edustalla olevalla aukiolla on lukuisia terasseja.

Kaupungin nähtävyyksiin kuuluvat muutamat kirkot, kuten Crkva svetog StjepanaCrkva svetog Stjepana [kartalla] (engl. Saint Stephen’s Church) Crkva svetog Ivana [kartalla] (engl. Saint John’s Church). Niistä jonkin matkan päässä sijaitsee kaupungin kärkinähtävyyksiin kuuluva linnake (Tvrdalj Petra Hektorovića) [kartalla], joka on nimetty 1500-luvulla eläneen runoilijan ja aristokraatin, Petar Hektorovićin mukaan. Sen rauhaisissa tiloissa on lukuisia runoilijan kirjoittamia iskulauseita ja mottoja, jotka selvittelevät elämän armotonta luonnetta latinaksi, italiaksi ja kroatiaksi. Linnakkeen sisäpihalla oleva puutarha on nykyään entistä paremmassa kunnossa, ja siellä kannattaa mahdollisuuksien mukaan vierailla, kuten myös viettää aikaa linnakkeen edustalla olevalla aukiolla, jolla on lukuisia terasseja.

Linnakkeen vieressä olevan postitalon takana on Stari Gradin kaupunginmuseo, jossa voi vierailla toukokuun alusta lokakuun loppuun. Yksi sen päänäyttelyistä esittelee Rooman aikaisia amforeita eli kuljetus- ja säilytysastioita, joita antiikin aikana käytettiin paitsi viini- ja oliiviöljyastioina myös hautauurnina. Valtaosa niistä on löytynyt 300-luvulla uponneesta aluksesta. Yläkerrassa on antiikin Kreikan aikaista esineistöä, ja museossa on myös taidegalleria, jossa on paikallisten taiteilijoiden 1900-luvun alkupuolella lähinnä Pariisissa maalaamia töitä. Museoon on 20 kunan pääsymaksu ja se on avoinna eri kuukausina vähän eri tavoin mutta aina muulloin kuin sunnuntaisin klo 10–13.

Jos haluaa patikoida ytimen ulkopuolelle, kannattaa lähteä kävelemään Jelsan suuntaan. Aivan kaupungin lähellä on viinitiloja ja viinitehtaita, ja pian vastaan tulee peltoja, jotka on jaettu antiikin Kreikan tyyliin matalilla kiviaidoilla. Stari Gradin tasanko [kartalla] on 180 x 900 metriä laaja, Unescon suojelema alue, johon on mukava käydä säällä kuin säällä tutustumassa.

Lisää nähtävää:

Stari Gradin turistisivut esittelevät nähtävyyksiä.

Polkupyöräilijöitä
Matka Jelsan ja Vrboskan välillä on mukava matka pyöräillä.

Ajanviete

Hvar on paikka, jossa voi pyöräillä, harrastaa pienimuotoista patikointia tai mennä veneretkille, joita tekevät myös taksiveneet. Mitään erityisen hohdokkaita tai ihmeellisiä ajanvietteitä Hvarilla ei ole, vaan se on hillitty, kaunis saari, jolla ei sinänsä tarvitse erikseen etsiä tekemistä.

Pyöräily ja opastetut pyöräilyretket

Hvarilta on helppo saada pyörä vuokralle, ja siellä on kaikkein mukavinta ajella Jelsan ympäristössä. Matka Jelsan ja Vrboskan välillä on mukava matka pyöräillä, ja myös näiden kaupunkien ja Stari Gradin välillä voi hyvin pyöräillä. Matka Stari Gradista pääkaupunkiin kulkee kuitenkin vuorten yli, eikä se ole kaikkein paras pyöräretkeä ajatellen. Sähköpyörät ovat nykyään entistä yleisempiä, joskin niiden vuokra on huomattavasti suurempi kuin normaalien pyörien mutta niillä voi hyvin tehdä pitkiäkin matkoja eivätkä mäet hidasta matkantekoa.

Hvarilla voi pyöräillä itsekseen, sinne ja muualle Dalmatian saaristoon tehdään erilaisia pyöräilyretkiä ja Hvarilla on mahdollista osallistua opastetulle pyöräretkelle. Luka Rent vuokraa pyöriä ja järjestää pyöräilykierroksia, ja kaikkein paras on mennä yhteen heidän monista toimipisteistään ja kysellä retkistä.

Myös Hvar Tours ja Hvar Adventure järjestävät opastettuja pyöräretkiä.

Visit Hvar esittelee muutaman normaalia paremman pyöräilyreitin, ja myös Bike Map esittelee mahdollisia pyöräilyreittejä.

Peltojen kiviaitoja
Stari Gradin ympäristössä voi harrastaa sunnuntaikävelyn tyylistä patikointia, ja tutustua samalla kiviaidoin jaettuihin peltoihin.

Patikointi

Hvar on kohtalaisen hyvä patikointipaikka silloin kun ei ole liian kuuma (heinä- ja elokuu) tai silloin kun sateet etenkin loka- ja marraskuussa piiskaavat saarta. Kaikkein parhaita ajankohtia patikoinnille ovat huhti-, touko- ja kesäkuu, ja myös syyskuussa, kun pahimmat helteet hellittävät, on mukava patikoida. Lokakuun alkupuoli on yleensä vielä melko hyvä patikoinnille, mutta jossakin vaiheessa lokakuuta sateet yleistyvät ja marraskuu on huono kuukausi juuri minkäänlaiselle patikoinnille.

Hvarilla voi kävellä itsekseen, ja esimerkiksi reitti Jelsan ja Vrboskan välillä on mukava, neljän viiden kilometrin mittainen retki, joka kulkee pitkin merenrantaa. Myös Stari Gradin ympäristössä voi harrastaa sunnuntaikävelyn tyylistä patikointia, tutustua kaupungin liepeisiin ja etenkin viinitilat ja antiikin Kreikasta periytyneet kasvatusmenetelmät, joihin kuuluvat kiviaidoin jaetut pellot, ovat mukavia tutustumiskohteita. Kreikkalaiset kutsuivat peltojen jakoa nimellä Chora Pharou, ja ne ovatkin paras antiikin ajoilta säilynyt muistutus sen ajan viljelytekniikoista ja siitä kuinka hyvin ne toimivat vielä nykypäivänäkin.

Jos haluaa kävellä enemmän kuin vain jaloitella muutaman kilometrin, kannattaa kysyä reiteistä turisti-infoista ja myös verkosta voi saada tietoa eri reiteistä, kuten Total Croatiasta ja Wikilocista.

Opastetut patikointiretket ovat yleisiä, ja niitä järjestävät niin paikalliset kuin kansainvälisetkin toimijat. Esimerkiksi Hiking Hvar, Adveture Dalmatia ja Hvar Tours järjestävät opastettuja patikointiretkiä.

Ranta
Hvar ei ole Kroatian parhaita rantalomakohteita, mutta siellä on mitä erilaisimpia rantoja.

Rannat

Hvar ei ole Kroatian parhaita rantalomakohteita, mutta siellä on mitä erilaisimpia rantoja, joista valtaosa on suosittuja vain kesäkuun alusta syyskuun loppuun. Vielä toukokuussa ja jo lokakuussa valtaosa rannoista on hiljaisia, eikä niillä ole välttämättä mitään palveluita keskikesälläkään. Polkuveneitä saa yleensä vuokralle, mutta paljon muuta ei vuokrailla. Taksiveneet voivat viedä esimerkiksi Hvarin kaupungista rannoille, joita on myös läheisillä Pakleni-saarilla.

Harvat rannat ovat aivan kaupunkien vieressä, mutta Hvarin kaupungin keskustan lähellä on rantoja ja rantaklubeja, joilla tosin on melko hintavaa paistella päivää. Etenkin keskustasta seuraavalla lahdella [kartalla] on erilaisia rantaklubeja ja myös mahdollisuus vuokrata kajakki.

Stari Gradin keskustan lähellä on alue [kartalla], jolla on suuria hotelleja ja muutama ranta. Ne ovat valtaosan vuodesta melko ankeita, mutta ne heräilevät kesäkuun alkuun mennessä eloon ja ovat vilkkaita heinä- ja elokuussa. Säät voivat olla suotuisia rannalla oleskelemiselle jo toukokuussa ja vielä lokakuun alussakin, mutta ensisijaisesti ei Stari Gradiin kannata rantalomalle lähteä, sillä keskikesä on vilkas eikä muulloin rannalla ole ristin sielua.

Muualla saarella ja lähisaarilla on rantoja, joista saa tietoa turisti-infoista tai netistä. Total Croatia, Hvar Info, Visit Hvar ja TripAdvisor esittelevät rantoja, joista Dubovica [kartalla] on yksi kaikkein parhaita.

Viinitila
Saarella on tunnettuja viinitiloja, joilla voi itsekseen vierailla ja joille myös tehdään opastettuja retkiä.

Vierailu viinitiloilla

Hvarilla on hyviä viinejä, ja viiniviljelmiä tulee siellä kaikkialla vastaan. Saarella on tunnettuja viinitiloja, joilla voi itsekseen vierailla ja joille myös tehdään opastettuja retkiä. Osa viinitiloista on korkeilla kukkuloilla, joilta lisäbonuksena saa upeat näkymät eri puolille saarta.

Suosituista vierailupaikoista etenkin Jelsan ja Vrboskan ympäristössä on lukuisia viinitiloja, mutta myös Stari Gradin ja Jelsan välimaastossa on lukuisia viiniviljelmiä. Carić [kartalla] on Vrboskassa, ja Duboković [kartalla] Jelsassa, mutta lukuisia muitakin viinitiloja ja -kellareita alueella on.

Yksi hyvä paikka maistella paitsi paikallisia viinejä myös viinoja ja viedä niitä majapaikallekin on Stari Gradin rantakadulla oleva Vinoteka 3 (Riva 36) (avoinna klo 10–13 ja klo 18–21).

Hvar Otok Vina listaa saaren viinitiloja, Hvar Adventure järjestää viininmaistajaisia ja TripAdvisor käy läpi Hvarin viinikierroksia.

Lisää aiheesta:

Visit Hvar esittelee tekemistä laidasta laitaan.

TripAdvisor esittelee tekemistä Hvarilla.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat.


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/08

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti