- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Hue ei muun Vietnamin tavoin ole perheille yhtä hyvä paikka kuin Thaimaa, eikä Hue ole lapsille tai teineille mikään jännittävä paikka. Nähtävyydet, ruoat, ilmasto ja yöelämä ovat kaikki aikuismaisia asioita, joista perheen pienimmät eivät vielä osaa iloita. Teineille kaupungissa ei ole oikeastaan mitään tekemistä, ja jos Vietnamiin haluaa perheen kanssa, ovat rantalomapaikat parempia kohteita.
Hue on varsin laaja kaupunki, jossa tosin tulee valtaosa matkoista käveltyä. Jos siellä on keskitalvella, ovat säät usein ihanteellisia kaupungin kiertelylle, mutta silloinkin aurinko helottaa keskipäivisin kuumasti ja herkästi on noin 30 astetta. Kaikkein paras on kävellä aamu- ja iltapäivällä, ja noin klo 12–15 kannattaa rentoutua ja tehdä muuta kuin kierrellä kaupunkia.
Joen toisella puolella olevalle kauppahallille ja linnakkeelle on kävelymatka, mutta se kannattaa tehdä aikaisin aamulla. Sieltä pois tai sinne pääsee kyllä taksilla, jotka Huessa ovat varsin luotettavia. Jos Huessa haluaa siirtyä taksilla, voi sellaisen tilauttaa paikalle tai sellaiseen voi nousta vaikka rautatieasemalla. Jos kuski laittaa mittarin päälle, on matka edullinen. Jos kuski tarjoaa nähtävyyden luona tai asemalla kyytiä, jolla on korkean tuntuinen hinta (yli 150 000 dongia), on se huomattavasti suurempi summa kuin normaali taksikyydin hinta. Huessa on taksiyhtiöitä, kuten Taxi Vang ja Mai Linh, joiden mittarit ovat päällä. Alkumaksu on yleensä 15 000 dongia, ja siihen sisältyy 2 ensimmäistä kilometriä, ja sen jälkeen jokainen kilometri maksaa 12 000 dongia, joten esimerkiksi 10 kilometrin matkan tulisi maksaa vain vähän yli 100 000 dongia. Näin ollen ytimestä linnakkeelle tai kauppahallille matkan tulisi maksaa 20–30 000 dongia.
Vietnamissa GrabTaxi on suosittu. Sovelluksen voi ladata tabletille tai puhelimeen, mutta auton voi aina tilauttaa esimerkiksi majapaikan tai bussiyhtiön toimistolta paikalle ja hinta kerrotaan ennen kuin kyydin hyväksyy.
Turisteja varten Huessa on riksoja (cyclo), joita tosin ei kannata käyttää, sillä niillä matkustaminen on liikenteeltään vilkkaassa Huessa aivan toisenlaista kuin joskus aikoinaan, kun kaikki kulkivat paikasta toiseen pyörillä. Myöskään moottoripyöräkyytejä ei kannata käyttää, sillä ne ovat vain yhtä varten eikä sellaisella matkustamista voi muutenkaan suositella. Busseja Huessa on, mutta niiden käyttäminen on muille kuin paikallisille hankalaa eivätkä ne yleensä mene lähelle nähtävyyksiä.
Huessa on myös pyöriä ja skoottereita, kuten myös autoja, vuokralla, mutta tällaisella kulkuneuvolla ei voi vierailijaa suositella liikkumaan. Liikennekulttuuri on melko vieras ja muutenkin kaupungissa etenkin pyöräily on myös auringon paistaessa melko kuumaa puuhaa. Jos Huessa haluaa pyöräillä, on monilla majapaikoilla pyöriä ja jos ei ole, he pystyvät sellaisen järjestämään.
Lisää liikkumisesta Huessa voi lukea Vietnam Guidesta, joka tosin maalaa ruusuisen kuvan riksoista ja muista kulkuneuvoista, jotka ovat turisteille suunnattuja.
Hueen saavutaan useimmiten yöjunalla Hanoin suunnalta, junalla tai bussilla Danangista tai Hoi Anista ja sinne voi myös siirtyä junalla tai bussilla monista muista Vietnamin kaupungeista. Huehen voi myös lentää, mutta se ei ole kovin tavallista.
Phu Bai eli Huen lentoasema [kartalla] on toukokuusta 2020 lähtien ollut remontissa, ja arvioitu remontin valmistumisaika on loppuvuosi 2021, jos koronavirus ei myöhästytä remonttia. Sinne ei muutenkaan monikaan lennä, mutta sinne voi tietysti siirtyä lentäen esimerkiksi Hanoista tai Saigonista.
Lentoaseman edustalla on busseja, jotka vievät 30–40 000 dongilla ytimeen, ja sieltä voi siirtyä taksilla noin 250 000 dongilla miltei mihin tahansa keskustan osaan, sillä matkaa on vain 15 kilometriä.
Lentoyhteyksiä Helsingistä lähimmälle suurelle lentoasemalle eli Danangiin voi katsella Skyscannerista.
Lentoyhteyksiä mistä tahansa minne tahansa Vietnamiin voi katsella Skyscannerista. Huen lähin suuri lentoasema on Danang, jonne voi lentää suoraan esimerkiksi Bangkokista, Hanoista, Moskovasta tai Saigonista, josta on turhan pitkä matka bussilla tai junalla Huehen.
Huen rautatieasema [kartalla] eli Ga Hue on varsin hyvin toimiva paikka, jonka yhteydessä on useita ravintoloita ja muita palveluita. Siellä on mukava syödä, jos sinne saapuu aamujunalla Hanoista tai jos lähtee sieltä esimerkiksi Danangin suuntaan. Rautatieasemalta voi taksilla, joka suostuu laittamaan mittarin päälle, siirtyä reilulla 30 000 dongilla ytimeen.
Linja-auto -kyydit ovat Vietnamissa yleisiä tapoja siirtyä muutaman tunnin matkoja, ja yleisimmin sellaisella voi siirtyä sinne Danangista, joka on lähin kaupunki. Suoraan Hoi Anista sinne ei kannata siirtyä, sillä matkan varrella oleva Danang on Keski-Vietnamin paras lomakaupunki. Bussilla voi siirtyä myös pitkiä matkoja, kuten yön yli Hanoista, ja se on edullisempaa mutta paljon epämukavampaa kuin yöjunalla tämän 12–15 tunnin matkan taittaminen.
Huessa on pari linja-autoasemaa, mutta niiden tarkkaa sijaintia ei matkailijan kannata miettiä. Saapui minne tahansa kannattaa vain katsoa taksi, jonka kuski ei tule tarjoamaan kyytiä, ja sopia kuskin kanssa, että tämä laittaa mittarin päälle. Huen kahdelta varsinaiselta bussiasemalta tai matkatoimiston edustalta voi hurauttaa taksilla noin 30 000 dongilla majapaikalle.
Jos Huesta mielii lähteä bussilla vaikka Danangiin, kannattaa matka järjestää joko majapaikassa tai matkatoimistossa, jolloin kuljetus bussin lähtöpaikalle kuuluu asiaan. Kaikkein järkevintä on järjestää bussikyyti esimerkiksi Danangiin majapaikassa, sillä tällöin kaikki toimii kuin rasvattu.
Hue on erinomainen paikka parin kolmen päivän lomalle Vietnamin kiertomatkalla, mutta se ei ole kaupunki, jossa rannan puuttumisen takia monikaan viettäisi paria päivää kauempaa. Nuoret, jotka mielellään juhlivat yöaikaan, viihtyvät sen ytimen baarikortteleissa kenties jonkin verran pidempään, mutta valtaosalle kaksi vuorokautta siellä on aivan tarpeeksi. Jos on lomalla Danangissa eikä voi yöpyä muualla, on sieltä helppo tulla päiväretkelle Hueen. Matka kuitenkin kestää noin 3 tuntia suuntaansa, joskin ne, jotka menevät järjestetylle, bussikyydin sisältävälle retkelle sinne, voivat selvitä matkoista nopeammin, sillä tällöin bussi ei pysähdy välillä.
Hue on parhaimmillaan silloin kun lomailee Keski-Vietnamissa, ja siellähän sen lisäksi sijaitsevat Danang ja Hoi An, jotka voi hyvin yhdistää samaan matkaan. Muuten Huessa on vähän hankala vierailla, mutta se sopii tietenkin myös niille, jotka kiertelevät Vietnamissa ja jotka ovat matkalla maan etelä- ja pohjoisosien välillä.
Esimerkiksi Aeroflot lentää Danangiin (Da Nang). Jos Keski-Vietnamiin haluaa suoraan Suomesta, voi hyvin lentää Moskovaan ja vaihtaa konetta, eikä mitään viisumia tarvita.
Muita yhteyksiä voi katsoa Skyscannerista.
Hue ei kuulu suomalaisten matkatoimistojen ohjelmistoon, mutta Danangiin tekee matkoja esimerkiksi TUI.
Huessa kannattaa viettää vähintään pari kolme yötä, ja se voi olla monin tavoin ihanteellinen lomakaupunki. Tärkeää on mennä sinne vasta tammikuussa, sillä marras- ja joulukuu voivat olla säiltään huonoja. Kannattaa myös pitää mielessä se, että toukokuun alusta eteenpäin siellä on niin kuuma, ettei nähtävyyksiä päiväsaikaan mielellään kiertele.
Parhaimmillaan Hue on niille, jotka yöpyvät uima-altaalla varustetussa hotellissa tai majatalossa (guesthouse). Huen keski- ja iltapäivät ovat lähes ympäri vuoden kuumia, joten ne ovat juuri sopivia tunteja viettää uima-altaan äärellä.
Huessa kannattaa majoittua kortteleihin [kartalla], joissa kaikki palvelut ovat, tai sitten aivan alueen tuntumaan. Vaikka matkat kartalla tuntuvat lyhyiltä, ovat ne paikan päällä yllättävän pitkiä. Turhan kauas joesta ei kannata lähteä, sen toiselle puolelle ei kannata majoittua ja kenties kaikkein paras on vältellä vilkkaimpia illanviettokatuja kuten Vo Thi Sau, mutta toisaalta meteli ei välttämättä kanna huoneeseen asti. Jos haluaa varmistaa, että majapaikassa voi nukkua öisin, kannattaa tutustua siihen mitä asiakkaat ovat sen tästä puolesta kommentoineet.
Kaikki Booking.comin majapaikat Huessa
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/06