Gibraltar on mielenkiintoinen vierailupaikka lasten ja nuorten kanssa, sillä siellä on erikoista tunnelmaa ja mieleenpainuvia näkymiä. Miinuspuolena voidaan sanoa se, että monet tulevat tänne ryypiskelemään olutta terasseille aitoon englantilaiseen tyyliin mihin vuorokaudenaikaan tahansa, ja viinaa ja tupakkaa myyvät kaupat ovat katukuvassa näkyvässä osassa. Tänne on kuitenkin monien hyvä lähteä katselemaan kaupunkia, nousemaan ylös Gibraltarinvuorelle ja tehdä verovapaita ostoksia kätevällä, pienellä alueella, jolla on paljon erilaisia kauppoja.
Gibraltarilla voi lasten ja nuorten kanssa kauppojen kiertämisen lisäksi mennä ylös Gibraltarinvuoren huipulle, tutustua siellä berberiapinoihin ja upeisiin maisemiin. Sinne voi nousta köysijunalla tai taksilla, mutta kumpikin tapa on melko hintava perheille. Köysijuna-asemalla alhaalla on Alameda-puutarha, jossa voi junaa odotellessa käydä tutustumassa paikallisiin kasveihin.
Toinen suosittu aktiviteetti on osallistuminen delfiinisafarille, joita on tehty jo yli puoli vuosisataa ja joilla varmasti näkee delfiinejä. Safareja tehdään ympäri vuoden, kesällä iltaisinkin, ja verkkosivuilta kannattaa varata lippu etukäteen. Kierroksille lähdetään Marina Baystä, ja delfiinien katselun lisäksi sama toimija tekee myös valaidenkatselumatkoja ja muitakin retkiä.
Gibraltarilla on erilaisia lapsia ja nuoria kiinnostavia muitakin harrastusmahdollisuuksia, kuten Grand Casemates Squarella oleva lasinpuhalluspaja.
Gibraltarille ei sinänsä ole Espanjan puolelta mieltä lähteä rannalle, mutta jos haluaa nähdä rannan, kulkee esimerkiksi bussilinja 8 yhdelle niistä.
Tekemistä perheen kanssa Gibraltariin suuntaaville Gibraltarin matkailusivuilla.
Gibraltariin yleensä kävellään La Linea de la Concepciónin kaupungista, joka sijaitsee lentokentän toisella puolella. Bussit Malagasta ja muualla Andalusiasta tulevat sen bussiasemalle, ja sieltä kävellään 300 metriä rajalle (Frontier). Rajalla pitää olla mukana passi, jota vähän vilkaistaan, ja tietenkin paluumatkalla kiinnitetään huomiota myös siihen, minkälaisia viina- ja tupakkamääriä sieltä tuo mukanaan.
Lentokentällä voi joutua odottamaan, että pääsee kävellen tai bussilla kiitoradan yli. Joskus odottelu voi kestää pitkäänkin, mutta normaalisti siitä pääsee kävelemään ilman odotusta.
Jos rajalta ei viitsi kävellä noin varttia vanhaankaupunkiin, kulkee Frontier Bus eli linja 5 pysäkille Market Place Terminus, joka on aivan Grand Casemates -aukion vieressä. Jos haluaa jonnekin muualle, tältä paikalta lähtee useita eri linjoja, jotka näkee verkkosivuilta.
Jos Gibraltarilla haluaa käydä eri paikoissa ja etenkin rannoilla, kannattaa bussien liikkeisiin tutustua Citybusissa.
Liput busseihin maksavat 1,60 puntaa mutta jos haluaa tehdä edestakaisen matkan, voi ostaa edestakaisen lipun ja tarjolla on myös päivälippuja, joilla voi matkustaa rajattomasti sen vuorokauden aikana, jona lippu leimataan. Lippuja voi ostaa kuljettajalta, ja mukana pitää olla punnan kolikoita.
Taksi on varteenotettava liikkumismuoto Gibraltarilla, sillä jos siellä haluaa nähdä keskustan lisäksi Catalan-rannan ja muita keskustan ulkopuolisia vierailupaikkoja, ei niitä kyllä yhden päivän aikana tule kaikkia nähtyä. Näin joko linja-auto tai taksi on tällöin hyvä, ja Gibraltarin kaduilla ja aukioilla on takseja odottelemassa asiakkaita.. Taksilla voi myös mennä ylös vuorenhuipulle, mikä on edullisempaa kuin kulkea sinne köysijunalla esimerkiksi 4 hengen porukan kanssa.
Hyvä tapa tutustua etukäteen mahdollisuuksiin on katsella Gibraltar Taxi Associationin verkkosivuja, joka normaalien matkojen sijaan tekee lähinnä nähtävyys- ja maisemakierroksia.
Köysiratajunan asema sijaitsee Alameda- kasvitieteellisen puutarhan vieressä, ja se on hintava tapa nousta ylös tutustumaan berberiapinoihin. Köysijuna liikkuu klo 9.30–19.45, paitsi lokakuun alusta maaliskuun loppuun, jolloin viimeinen juna alas lähtee jo klo 17.45. Kannattavinta on ostaa yhteislippu, jonka kanssa pääsee ilmaiseksi sisään myös Nature Reserve -puistoon. Sen hinta keväällä 2023 oli 34 puntaa.
Lippujen hintoja ja erilaisia mahdollisuuksia voi tarkastella verkkosivuilta, joilta voi myös ostaa etukäteen liput. Yhteislipuilla voi myös mennä delfiinejä katselemaan, ja sivuilla on kaikenlaisia erilaisia yhteislippuja.
Gibraltarilla käydään samalla kun vierailee muualla Andalusiassa.
Jos Gibraltarille saapuu omatoimisesti, kuten päiväretkelle Malagasta, Cadizista tai muualta Andalusian rannikolta, kuljetaan ensin La Linea de la Concepción -kaupunkiin Espanjan puolelle linja-autolla. Täällä sijaitsevalta linja-autoasemalta kävellään sen jälkeen alle puoli kilometriä rajalle.
La Lineassa on rauhallinen tunnelma, ja jos siellä on aikaa, niin kannattaa tutustua rantakatuun, jolta on hyvä näkymä kohti The Rock -vuorta, ja Plaza de la Constitución -aukioon, jolla sijaitsee kuuluisa Museo del Istmo -sotamuseo. Tosin tällaisia asioita kuuluisammaksi La Linea on viime vuosina tullut jonkinlaisena salakuljetuksen keskuspaikkana, jolla on Espanjan mediassa huono maine, mutta siellä vieraileva ei joudu tällaisten asioiden kanssa tekemisiin. La Linean pimeästä puolesta pääsee kärryille jos katselee asiasta tehtyä dokumenttisarjaa La Linea, joka on ollut esimerkiksi Netflixilla.
La Lineaan on Tarifasta ja Algeciraksesta 30–40 minuutin bussimatka, ja Malagasta tulee kolmen tunnin ajan bussi, joka kiertelee pitkin Costa del Solin rannikkoa. Lisätietoa busseista La Lineaan saa Andalucia-verkkosivuilta, ja lippuja voi ostella esimerkiksi Omeosta. Tosin lipun voi hankkia paikanpäälläkin lippukassalta, mikä usein onkin paras ratkaisu.
Autolla Gibraltarille ajavien on paras jättää kulkuneuvo Espanjan puolelle ja kävellä Gibraltariin, sillä erilaiset muodollisuudet ja luvat saattavat tehdä autolla sinne menemisestä hankalaa.
Gibraltarilla on mielenkiintoista tunnelmaa ja elämänmenoa, niin että jotkut haluavat viettää siellä yön tai useamman. Se on ympärivuotinen matkakohde, jossa voi hyvin olla kesät talvet mutta parhaimmillaan se on keväällä, alkukesästä ja syksyllä, joka on loka-marraskuussa.
Tätä nykyä Gibraltar on hotelleiltaan hintava paikka, jossa edullisimmat huoneet maksavat pitkälti yli sata euroa ja loma-aikoina lähes 200 euroa. Hotellit ovat korkeaa tasoa ja niissä on uima-altaat ja muut herkut, joten rahoilleen saa vastinetta, mutta esimerkiksi pidennetty viikonloppu Gibraltarilla maksaa enemmän kuin viikon pakettimatka Malagaan.
Kaikkia Gibraltarin majapaikkoja voi katsella Booking.comista.
Huomattavasti edullisempaa on yöpyä La Linean puolella, ja siellä on hyvä määrä huoneita, jotka maksavat 30–40 euroa. Rajallakin on majapaikkoja, linja-autoaseman lähellä on muutama halpa hostal eli perhehotelli ja varsinaisia hotelleja on esimerkiksi Plaza de la Constitucionin tuntumassa ja muualla sen lähellä.
Kaikkia La Linean majapaikkoja voi katsella Booking.comissa.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2023/03