Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Málaga on Euroopan eteläisin miljoonakaupunki ja Costa del Solin tunnetuin keskus. Se on oivallinen lomakohde, jos haluat nauttia rannoista, kulttuurista, ostoksista ja herkullisesta ruoasta. Lue lisää Málagasta
Hotelleja – Gdynia
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Terassilla Gdynian rannalla
Museolaiva Dar Pomorza
Gdynian päälaiturilla voi tutustua laivoihin. Dar Pomorza on ollut mukana useissa kilpailuissa, ja vuonna 1980 se voitti kuuluisan Cutty Sark -kilpailun.

Gdynia, Puola

Sivu 1: Esittely, sää, ilmasto, nähtävyydet ja ajanvietemahdollisuudet
Sivu 2: Valuutta, ostokset, ravintolat ja yöelämä
Sivu 3: Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit

Yhdessä Gdańskin ja Sopotin kanssa kolmoiskaupungin muodostava Gdynia on uusi mutta mielenkiintoinen kaupunki. Sinne on helppo siirtyä paikallisjunalla sekä Gdańskista että Sopotista, mutta siellä voi myös yöpyä. Gdyniaan voi myös saapua lautalla Ruotsista, ja sieltä voi siirtyä edullisella lautalla Etelä-Ruotsiin ympäri vuoden.

Gdynia on rauhallisempi vierailupaikka kuin Sopot, ja soveltuu perheille vähintäänkin yhtä hyvin kuin Gdańsk. Gdynian vetonauloihin kuuluu sen päälaituri, jossa voi tutustua perinpohjaisesti laivoihin ja merenalaiseen elämään. Tämä etelälaituri on kesällä myös ykköspaikka ruokailulle ja illanvietolle, ja sillä on mukavaa merellistä tunnelmaa koko kesäkauden ajan. Gdynia edustaa monin tavoin uutta Puolaa, ja siellä on monia uusia museoita ja nähtävyyksiä, jotka ovat ilmestyneet sinne 2010-luvulla.

Gdyniaan kannattaa lähteä käymään kaikkien niiden, jotka lomailevat Gdańskissa tai Sopotissa, ja se on myös varteenotettava paikka hotellille. Siellä on edullisempia hintoja kuin Gdańskissa tai Sopotissa, ja siellä on täysin erilainen tunnelma kuin kolmoiskaupungin muissa kaupungeissa. Gdynia on hyvä paikka istua kahvilla, ruskettua rannalla, rentoutua terassilla tai viettää iltaa kohtuuhintaisia juomia lipitellen. Gdyniassa on kohtalaisen hyvät ostospaikat, ja siellä on erityisen hyvä syödä kalaruokia ja mereneläviä. Gdynia soveltuu matkakohteeksi paitsi perheille myös pariskunnille, ja sinne on kannattavinta suunnata toukokuulta syyskuulle.

Sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Gdyniassa nyt

Tuleva sää

Norjan meteorologisen laitoksen pitkänajan sääennuste Gdyniaan

Ilmasto

Gdynia on rannikkokaupunki, jossa sataa usein ja jossa on melko lyhyt kesä ja pitkä mutta tavallaan leuto talvi. Siellä on hyvin pilvistä muulloin kuin kesäkauden aikana, siellä sataa ympäri vuoden melkoisesti ja siellä on harvoin hellettä saati yli 30 asteen lämpötiloja.

Gdynian kesäkausi alkaa vasta toukokuussa, mutta joinain vuosina jo huhtikuussa on aurinkoisia ja lämpimiä ilmoja. Toukokuu on vielä melko viileä kuukausi, ja vasta kesäkuussa päivälämpötilat kohoavat 20 asteen tuntumaan. Yöt ovat keväällä mutta myös keskikesällä melko viileitä, eikä normaalisti ole yli 15 asteen yölämpötiloja mihinkään vuodenaikaan.

Kesäkuun alusta syyskuun alkupuolelle Gdyniassa on yleensä melko lämmintä, ainakin jonkin verran yli 20 astetta, ja kesä on aurinkoista aikaa. Kesällä kuitenkin myös sataa melkoisesti, ja vaikka sadepäiviä on vähemmän kuin keväällä ja syksyllä, ovat sademäärät suurempia kuin muina vuodenaikoina.

Kesä jatkuu syyskuussa ainakin sen ensimmäisen viikon, joskus toisen ja melko usein vielä kolmannenkin. Syyskuun loppupuoli on kuitenkin kesän loppu, ja lokakuussa on jo sateista, pilvistä ja aikaisin pimeää.

Talvikaudella marraskuun alusta maaliskuun puoliväliin on päivisin yleensä aste pari lämpöä ja öisin muutama aste pakkasta. Sateet tulevat välillä lumena ja räntänä, ja talvikausi on monin tavoin ikävä aika olla Gdyniassa. Uudelleen ilmat lämpenevät ja aurinko alkaa paistaa enemmän maaliskuun loppupuolelta lähtien, ja huhtikuussa on yleensä ensimmäisiä aurinkoisia ja lämpimiäkin päiviä luvassa.

Gdynian sää- ja ilmastosivultamme selviää miten lämmintä Gdyniassa on eri kuukausina ja millainen sää siellä nyt ja ennusteen mukaan lähiaikoina vallitsee.

Parhaat matkustusajat

Jos Gdyniaan matkustaa päiväretkelle Gdańskista tai Sopotista, voi sinne lähteä käymään lähes koska tahansa. Siellä on talvikaudella tapahtumia, joiden takia sinne voi lähteä, ja sen satamasta kulkee laivoja esimerkiksi Ruotsiin, joten syitä käydä Gdyniassa voi talvellakin olla. Kaikkein paras päiväretkelle on kuitenkin lähteä huhtikuulta lokakuun loppupuolelle, jolloin kaupunkiin tutustuminen on helppoa ja mukavaa. Kesälläkin kuitenkin kannattaa mukaan ottaa sadevaatteita tai ainakin sateenvarjo.

Jos Gdyniaan matkustaa muutaman yön mittaiselle lomalle, on sinne kannattavinta matkustaa toukokuulta syyskuun loppuun, jolloin ulkosalla on mukava olla. Hyviä ilmoja terassilla istumiselle päiväsaikaan on jo toukokuussa, ja vielä syyskuun loppupuolella on päiviä, jolloin rantabaareissa on ainakin päiväsaikaan mukava istahtaa terassille.

Nähtävyydet

Gdyniassa on hyvä määrä nähtävyyksiä, joista monet ovat perheille suunnattuja. Gdyniassa voi rannalla makaamisen ja aktiivilomailun lisäksi käydä museossa, ja jos siellä on perheen kanssa, ovat päälaiturin laivat itsestään selviä vierailupaikkoja. Jos majapaikka on Gdyniassa, on tietenkin mahdollista vierailla 40 minuutin junamatkan päässä sijaitsevassa Gdańskissa, jossa on maailmanluokan nähtävyyksiä ja vierailunarvoisia museoita.

Kaupunkimuseo

Rannan vieressä sijaitseva Gdynian kaupunkimuseo [kartalla] on paikka, jossa voi tutustua kaupungin lyhyeen mutta mielenkiintoiseen historiaan. Liput maksavat reilut pari euroa aikuisilta, ja alle neljällä eurolla saa perhelipun. Kesäisin paikka on avoinna ti–su klo 10–18 mutta torstaisin ollaan avoinna klo 12–20 ja viikonloppuna klo 12–17. Talvella museo on avoinna vain ke–su.

Sotalaiva Blyskawica
Laivastomuseon toinen näyttely on päälaiturilla, ja se on ORP Błyskawica -sotalaiva, johon voi mennä sisään.

Laivastomuseo

Kaupunkimuseon pihamaalla on jo pitkään ollut laivastomuseon näyttely, ja esillä on sota-aluksia, jotka ovat vanhoja, monet 1600-luvulta. Sen lisäksi samoissa rakennuksissa kuin kaupunkimuseo on varsinainen laivastomuseo. Tämä on uusi museo, joka avattiin lokakuussa 2018, ja siellä on erilaisia aluksia ja muuta materiaalia etenkin Puolan uuden itsenäisyyden ajalta 1920-luvulta eteenpäin ja toisesta maailmansodasta, jossa tosin Puola ei juuri ehtinyt käyttää merivoimiaan. Itse asiassa vain näyttelyssä nähtävä ORP Gryf -alus oli taisteluissa mukana, sillä saksalaiset torpedoivat sen Hel-niemimaalla toisen maailmansodan ensimmäisten minuuttien aikana. Muutakin materiaalia täällä on, ja tämä on hyvä vierailupaikka nimenomaan sota-aluksista ja muusta vastaavasta kiinnostuneille.

Aukioloajat ovat samat kuin kaupunkimuseon. Aikuisten lippu maksaa reilut 3 euroa, ja perhelippu noin viisi euroa.

Błyskawica

Laivastomuseon toinen näyttely on päälaiturilla [kartalla], ja se on ORP Błyskawica -sotalaiva, johon voi mennä sisään ja joka on suosittu vierailupaikka. ”Salama” oli yksi Puolan laivaston kahdesta hävittäjälaivasta. Se valmistui vuonna 1936, se on 114 metriä pitkä ja se pystyi kulkemaan 39 solmun vauhdilla, joka on melkoista kyytiä näin suurelle alukselle. Sen kannella voi tutustua tykkeihin ja muuhun kalustoon, ja sen sisälle voi mennä katselemaan paikkoja.

Dar Pomorza
Hävittäjälaivan vieressä oleva Dar Pomorza on vuodelta 1909 peräisin oleva kolmimastoinen alus, joka vieraili 383 satamassa ja matkasi yli 800 000 kilometriä. Se on perheiden suosikkikohde.

Alus oli remontissa alkaen syksystä 2018 mutta se avattiin uudelleen toukokuussa 2019. Se on avoinna ti–su klo 10–13 ja klo 14–18, ja talvikaudella se on avoinna samoina päivinä klo 10–17. Jos mielii sekä laivastomuseoon että hävittäjälaivaan, myynnissä on yhteislippuja, ja yksittäiset liput ovat suurin piirtein saman hintaisia kuin laivastomuseoonkin eli edullisia.

Merenkulkumuseon laiva Dar Pomorza

Hävittäjälaivan vieressä on täysin toiselta aikakaudelta oleva Dar Pomorza, joka on osa merenkulkumuseota. Se on toinen perheiden suosikkikohde, ja huomattavasti harmittomampi ja kenties lapsia kiinnostavampi kuin viereinen sota-alus. Se on vuodelta 1909 peräisin oleva kolmimastoinen alus, joka vieraili 383 satamassa ja matkasi yli 800 000 kilometriä.

Laiva valmistettiin Hampurissa, ja sen tarkoitus oli olla kadettien harjoittelualus. Saksalaiset antoivat sen ranskalaisille, jotka myivät sen englantilaiselle, jolta puolalaiset ostivat sen. Se on ollut mukana useissa kilpailuissa 1970-luvulta lähtien, ja vuonna 1980 se voitti kuuluisan Cutty Sark -kilpailun. Sen kannelle voi mennä tutustumaan, samoin kuin sisäosiin, ja se on avoinna muulloin kuin marraskuun alusta maaliskuun alkuun.

Laiva on yleensä avoinna klo 10–16 mutta kesällä se on avoinna klo 18 asti. Laivaan on parin euron liput aikuisilta, ja alle 8-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään.

Akvaariomaailma

Päälaiturin eli eteläisen laiturin kolmas vierailupaikka, joka soveltuu hyvin perheille, on akvaariomaailma. Se sijaitsee aivan laiturin päässä olevassa mielenkiintoisessa, sosialistiajoilta peräisin olevassa rakennuksessa, joka tosin on parhaat päivänsä toistaiseksi nähnyt. Se on suosittu vierailupaikka, johon voi viikonloppuisin olla tungostakin, ja tänne on hyvä saapua muulloin kuin viikonloppuiltapäivisin. Akvaario on monipuolinen ja korkeatasoinen vierailupaikka, jossa näyttelyt vaihtuvat ja jossa on kaikenlaista merenalaiseen elämään liittyvää. Siellä ei ole vain tuttuja Itämeren kaloja ja mereneläviä, vaan ne ovat peräisin ympäri maailman ja myös eksoottisista vesistä.

Akvaariomaailma on kesällä avoinna klo 9–19 ja talvella klo 10–17. Sinne on myös eri vuodenaikoina eri hintaiset pääsyliput mutta kalleimpaankin aikaan vierailusta selviää alle 7 eurolla. Alle 4-vuotiaat lapset pääsevät ilmaiseksi sisään, ja myynnissä on perhelippuja.

Maastamuuttomuseo

Vuonna 2015 avattu maastamuuttomuseo [kartalla] on yksi Gdynian uusia vetonauloja. Se sijaitsee jonkin matkan päässä etelälaiturista, ns. ”ranskalaisella laiturilla”, ja se kertoo muualle maailmaan muuttaneista ihmisistä, jotka muodostavat yhdyskunnan nimeltä ”Polonia”. Puolasta on lähtenyt yli 20 miljoonaa ihmistä muualle, lähinnä merten taakse tai Saksaan, ja museo tarkastelee nimenomaan niitä, jotka ovat lähteneet kauas. Itse museon annin lisäksi 1930-luvulta peräisin oleva rakennus on huomionarvoinen, ja vaikka museoon ei aikoisikaan sisään, voi tänne kauniina kesäpäivänä kävellä.

Museo on avoinna päivittäin klo 10–18. Liput aikuisilta maksavat reilut 2 euroa, ja alle 7-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään.

Näköalatorni

10 Lutego -kadulla on uusi InfoBox Obserwatorium [kartalla], joka on aivan Batory-ostoskeskuksen vieressä ja jonne voi kavuta katselemaan kaupunkia yläilmoista. Se on avoinna kesällä klo 10–22 (viikonloppuisin klo 11 alkaen) ja talvella se suljetaan klo 20. Pihamaalla on kesäisin hyvää tunnelmaa ja terasseja, ja itse tornissa on myös ravintola ja näyttelyitä.

Merirosvolaiva Dragon
Toisin kuin jotkin muut merirosvolaivat Dragon on perheille suunnattu, eikä laivalla ole mitään diskoja tai muita bileitä.

Ajanviete

Gdynia ei ole mikään suuri aktiviteettien keskus, mutta siellä on hieno ranta, rantapromenadi, joka on mukava kävellä ainakin kerran päästä päähän, ja siellä voi kävellä myös satama-alueilla ja tutustua eri laitureihin. Rannalla on jonkin verran ajanvietemahdollisuuksia, kuten rantapallokenttiä, ja Gdynia on perhepaikka, jossa lapsille on rannalla paljon tilaa ja leikkialueita.

Yksi normaalia räväkämpi tapa viettää aikaa on ottaa osaa merirosvolaiva Dragonin risteilyille. Laiva seilailee Gdynian satamassa ja muuallakin, ja risteilyt lähtevät päälaiturilta eli etelälaiturilta kahden muun laivan takaa. Risteilyjä tehdään kesäkaudella, huhti–toukokuulta syyskuulle, ja ne lähtevät klo 11, 12.30, 14, 15.30, 17 ja 18.30. Lähtöjä on vähemmän touko- ja syyskuussa, ja risteily kestää 50 minuuttia. Toisin kuin jotkin muut merirosvolaivat tämä on perheille suunnattu, eikä laivalla ole mitään diskoja tai muita bileitä.

Lisää asiaa nähtävyyksistä ja ajanvietteestä:

Tripadvisor esittelee nähtävää ja tekemistä Gdyniassa.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Valuutta, ostokset, ravintolat ja yöelämä.


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/01

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti