Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Málaga on Euroopan eteläisin miljoonakaupunki ja Costa del Solin tunnetuin keskus. Se on oivallinen lomakohde, jos haluat nauttia rannoista, kulttuurista, ostoksista ja herkullisesta ruoasta. Lue lisää Málagasta
Hotelleja – Cadiz
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Plaza de san Juan, Cadiz
Plaza de las flores
Vaikka Cádiz on eläväisimmillään rantakauden aikana, on siellä mukavaa tunnelmaa myös talvikaudella.

Cádiz, Espanja

Sivu 1: Sää ja ilmasto, nähtävyydet ja ajanvietemahdollisuudet
Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä
Sivu 3: Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellivinkit

Espanjan eteläisimmissä osissa, Atlantin valtameren rannalla sijaitseva Cádiz on monin tavoin erinomainen ja yllättävä kaupunki viettää monenmoista lomaa. Harva on etukäteen ymmärtänyt kaupungin merkityksen Espanjan historiassa, ja harva tietää kaupungin ylä- ja alamäistä, jotka ovat muovanneet sitä odottamattomin tavoin. Cádizin valttikortteja ovatkin sen historian lisäksi ylellinen yleisilme, hiekkarannat, merenelävät, lukuisat terassit, kohtalaisen lämpimät talvet ja kesän rantakausi, jolloin Cádizissa ei ole yhtä kuumaa kuin sisämaassa. Cádiz on ystävällinen mutta monin tavoin erikoinen kaupunki, jossa voi hyvin viettää viikon tai sitten vain käväistä esimerkiksi Sevillasta tai Málagasta. Cádiziin pääsee joistain paikoista nopeasti junalla, ja sieltä voi vierailla monessa lähistön kaupungissa myös bussilla.

Cádiz on varteenotettava vierailupaikka ympäri vuoden, ja vaikka se on eläväisimmillään rantakauden aikana, on siellä mukavaa tunnelmaa myös talvikauden aikana. Kaupungissa on valtava määrä hotelleja, ravintoloita ja muuta sellaista mikä tekee lomailusta siellä helppoa, ja kaupungin hintataso on monin osin maltillinen. Se on miellyttävä paikka istuskella terassilla ja nauttia Espanjan perinteisestä tunnelmasta, ja iltaisin siellä on mukava syödä paellaa, juoda sherryä ja mennä flamenco-esitykseen. Cádiz on yksi eteläisen Espanjan vähemmän tunnettuja helmiä, jossa vieraileva näkee takuuvarmasti asioita, joita ei muualla ole tullut vastaan.

Sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sääennuste: Tarkkana pidetty Norjan meteorologisen laitoksen 10 vuorokauden sääennuste Cádiziin.

Sateenvarjoa pitelevä taideteos
Talvikausi on sateinen kausi, jolloin päivät ovat aina helmi-maaliskuun vaihteeseen lyhyitä. Kesällä kuitenkin on hyvin vähän sateita.

Ilmasto

Espanjan eteläosissa on kesäistä maaliskuulta marraskuulle, ja varsinaisia rantakelejä siellä on parhaiten huhtikuun alkupuolelta lokakuun loppuun. Cádiz on Euroopan aurinkoisimpia paikkakuntia, ja aurinko paistaa siellä yli 3000 tuntia vuodessa. Cádiz tunnetaan myös kaupunkina, jossa on Manner-Euroopan lämpimimmät talvet, mutta marraskuun alusta helmikuun loppupuolelle sataa huomattavasti enemmän kuin muina vuodenaikoina.

Cádizissa kevät alkaa aikaisin, ja jo helmikuun loppupuolella tai maaliskuun alussa ilmaantuvat ensimmäiset kevään merkit. Kesäkausi alkaa maaliskuun aikana, joskaan paljon eroa talvikuukausiin ei ole. Varsinaisia kesäisiä ilmoja, jolloin lämpötila kohoaa aina yli 20 asteen, voidaan odotella vasta huhti- ja toukokuun vaihteen tienoilla.

Kesä ei ole Cádizissa läheskään yhtä kuuma kuin sisämaassa, eikä tarvitse mennä kuin puolen tunnin matkan päähän Jereziin, jos haluaa kokea kesällä todella korkeita lämpötiloja. Cádizissa voi olla pahimmillaan 43 astetta, mitä voi tapahtua oikeastaan vain elokuussa, mutta yleensä kesäkuun alusta syyskuun loppuun korkein päivälämpötila on 25–28 astetta. Kesällä on hyvin vähän sateita, yöt ovat trooppisen kuumia (20–22 astetta) ja aurinko paistaa aamusta iltaan aina syyskuun loppuun asti.

Lokakuussa lämpötilat laskevat päivisin lukemiin, jotka ovat vielä miellyttäviä, mutta lokakuussa voi hyvin olla yli 30 astettakin. Päivät alkavat kuitenkin nopeasti lyhentyä ja yölämpötilat jonkin verran laskea, eikä rannalla lokakuun loppupuolelta lähtien näe muita kuin pohjois- tai keskieurooppalaisia, joiden mielestä vieläkin on lämmintä. Varsinainen syksy on kuitenkin luvassa marraskuussa, jolloin sataa kesää huomattavasti enemmän ja aurinko paistaa vähemmän kuin alkusyksystä.

Talvikausi on sateinen kausi, jolloin päivät ovat aina helmi-maaliskuun vaihteeseen lyhyitä ja jolloin päivisin on yleensä 14–18 astetta, öisin 9–12 astetta. Aurinko paistaa talvikaudella yhtä paljon kuin Itämeren rannoilla kesällä, ja terassit kuuluvat katukuvaan koko talvikauden ajan. Vaikka talvisin voi olla kylmän oloista, ei Cádizissa ole koskaan ollut pakkasta vaan kaikkien aikojen kylmin yö oli tammikuussa, jolloin elohopea laski 0,2:en asteeseen.

Parhaat matkustusajat

Säiden puolesta Cádizissa voi vierailla koska tahansa, mutta muut ajat kuin heinä- tai elokuu ovat parhaita aikoja vierailla siellä. Jos Cádiziin lähtee päiväretkelle esimerkiksi Sevillasta tai Gibraltarista, joista on sinne siedettävä matka, voi hyvin lähteä koska tahansa, vaikka keskellä talvea. Jos Cádiziin saapuu lomailemaan, voi sinne samoin tulla säiden puolesta koska tahansa, mutta keskikesä on tarpeettoman kuuma vierailuaika. Etenkin jos haluaa tutustua jonkin verran Cádizin ympäristöön ja vierailla sisämaassa, matka kannattaa tehdä syyskuun ja kesäkuun välisenä aikana.

Jos Cádiziin mielii rantalomalle, kannattaa sinne lähteä huhtikuun puolivälin jälkeen, ja rantalomaa voi viettää täälläpäin aina lokakuun lopulle. Alkukaudesta voi olla vilpoisia tuulia, öisin vähän viileää ja merivesi melko koleaa, ja loppukaudesta eli lokakuussa on luvassa kesää enemmän sateita mutta merivesi pysyy lämpimänä eivätkä yöt ole tarpeettoman viileitä.

Kaikkein parhaat ajat nauttia Cádizin rannoista ovat toukokuun alusta juhannukseen ja syyskuun alkupuolelta lokakuun puoliväliin. Myös lokakuun kaksi viimeistä viikkoa voivat olla ihanteellisia rannalla olemiselle, mutta lokakuu aivan kuin huhtikuukin on eri vuosina vähän erilainen.

Nähtävyydet

Nykyään 123 000 asukkaan Cádiz on paitsi Manner-Euroopan lämpimin kaupunki talvisin myös yksi Euroopan vanhimpia, ellei vanhin. Koulusta tutut foinikialaiset perustivat tälle paikalle kaupungin noin 800 vuotta ennen ajanlaskun alkua, mutta niistä ajoista ei ole mitään jäljellä.

Cádiz on myös yksi Espanjan ja koko eteläisen Euroopan hämmästyttävimpiä kaupunkeja, ja sen kirkot, palatsit ja monet muut rakennelmat ovat vertaansa vailla. Syynä kaupungin vaurastumiseen oli yksinkertaisesti se, että se oli Espanjan paras satamakaupunki Etelä- ja Väli-Amerikan matkoja ajatellen, ja sen kautta rahdattiin Latinalaisen Amerikan aarteita Espanjaa vaurastuttamaan. Kaupunki sai näistä osansa, kaupungin merkitys kasvoi ja se oli myös satamakaupunki, josta Kolumbus seilasi toiselle ja neljännelle matkalleen kohti uusia mantereita. Cádizin maineesta oli Espanjalle myös haittaa, ja niin englantilaiset kuin hollantilaisetkin hyökkäilivät sinne 1500-luvulla, ja kaupunki vaurioitui monta kertaa pahoin. Vasta 1700-luvulla koitti Cádizin kulta-aika, sen kautta kulki 75 % Espanjan kaupasta ja siitä tuli Espanjan vaurain ja kansainvälisin kaupunki, jossa syntyi Espanjan keskiluokka.

1800-luvulla siirtomaiden menettämisen takia Cádiz kurjistui, alamäki kesti pari sataa vuotta mutta viime vuosikymmeninä se on taas saanut uutta potkua. Turismi on ollut tärkeä osa uutta tulemista, ja Cádiz on suosittu vierailupaikka myös espanjalaisten keskuudessa. 2010-luvulla Cádiz on jälleen Espanjan kauneimpia kaupunkeja, sillä valtaosa sen kauniista rakennuksista, kaduista ja aukioista on viime vuosikymmenen aikana kunnostettu ja entisöity.

Plaza de la Catedral
Plaza de la Catedral on paikka, jonne ensimmäiseksi kannattaa suunnata.

Tuomiokirkko ja sen ympäristö

Cádizin huikaisevin paikka lienee tuomiokirkon ympäristö, ja Plaza de la Catedral [kartalla] on paikka, jonne ensimmäiseksi kannattaa suunnata. Tuomiokirkko on kaunis niin sisältä kuin ulkoakin, eivätkä jälkeen jää sen vieressä olevat rakennukset.

Tuomiokirkko
Tuomiokirkko on kaunis niin sisältä kuin ulkoakin, eivätkä jälkeen jää sen vieressä olevat rakennukset.

Tuomiokirkon torniTorre de Poniente (Torre de Poniente) on paikka, jonne voi kavuta katselemaan vanhaakaupunkia yläilmoista, mutta sinne on noustava jalkapelillä mikä ainakaan kesäkuumalla ei ole miellyttävää.

Toisella puolella aukiota oleva porttiArco de la Rosa (Arco de la Rosa) kuuluu sekin aukion viehättäviin rakennelmiin. Tuomiokirkosta ja muusta arkkitehtuurista voikin hyvin nauttia aukiolla istahtamalla yhdelle sen terasseista, ja aukiolla on mukavaa tunnelmaa aamusta iltaan ympäri vuoden. Tosin auringonlaskun aikaan aukio on unohtumattomillaan, ja se on rantojen ohella turistien suosikkipaikka koko kaupungissa.

Kirkkoa kannattaa kierrellä, ja kannattaa myös mennä rantakadulle, jolta on huikeat näköalat paitsi kirkolle ja sen ympäristöön myös muualle kaupunkiin. Kirkon vieressä on toinenkin kirkko, antiikinajan teatteri (teatro romano) ja katedraalista kertova museo. Antiikinajan teatteri, joka löytyi vahingossa vuonna 1980, on avoinna muulloin kuin tiistaisin ja klo 14.30–17, ja sen alueella voi kävellä ja tutustua antiikin aikaiseen Cádiziin.

Puerta de Tierra ja sen vieressä olevat museot

Cádizin vanhakaupunki on viehättävä, melko laaja ja monipuolinen paikka, jolla on mukava kävellä ja viettää aikaa. Vanhankaupungin ainoa portti mantereelle on Puerta de TierraPuerta de Tierra [kartalla], jonka yhteydessä on kaksi museota. Se on huikaiseva kaupunkiportti yhteen Euroopan eteläisimmistä ja vanhimmista kaupungeista, ja myös sitä on viime vuosina korjailtu ja entisöity. Vuonna 2013 torniin ja muureille on voinut nousta maisemia ihailemaan, ja ylhäällä on myös selostusta ja kuvia siitä minkälaisia suojamuureja Cádizissa aikoinaan oli.

Portin vieressä olevat museot eivät ole mitään kaikkein suosituimpia tai aiheiltaan kaikkia kiinnostavia. Litografinen museo ja nukketeatterimuseo ovat porttien molemmilla puolilla, ja ne ovat avoinna ti–su noin klo 10–18 (sunnuntaisin suljetaan jo klo 14–15).

Plaza San Juan de Dios
Plaza San Juan de Dios on yksi vanhankaupungin upeimmista aukioista.

Museo de Cádiz

Cádizin historia on pitkä, värikäs ja mielenkiintoinen, ja siitä on hyvä lähteä oppimaan lisää kaupunginmuseossa [kartalla], joka on lähellä yhtä vanhankaupungin upeimmista aukioista, nimeltään Plaza San Juan de Dios. Aukion laidalla sijaitsee kaupunginatalo, sen keskellä on Espanjan ensimmäisen, Cádizissa vuonna 1812 laaditun perustuslain muistomerkki, ja sen laitamilla on useita kahviloita ja ravintoloita. Aukion lähellä ovat satama, rautatieasema ja turisti-info [kartalla], eikä siltä ole pitkä matka linja-auto- tai rautatieasemalle. Aukion ja katedraalin välissä ovat eräät vanhankaupungin hedelmällisimmät ja mielenkiintoisimmat korttelit, alueella, jonka nimi on ”Barrio del Pópulo”.

Itse museossa oppii nopeasti Cádizin alkuajoista, siirtomaavallan vauraista vuosista, perustuslaista ja myös ajoista, joilloin Cádizilla ei mennyt hyvin. Siellä on jälkiä myös foinikialaisista, Rooman ajalta on patsaita ja myöhemmiltä ajoilta on taidetta. Museosta löytyy paljon merkittävää taidetta, kuten alttaritauluja ja muuta uskontoon liittyvää taidetta, ja siellä on myös Cádizin kuuluisimman taiteilijan eli Murillon kuuluisa alttaritaulu, jota maalatessaan taiteilija putosi telineiltä ja vuonna 1682 kuoli sen seurauksena.

Castillo de San Sebastián, Parque del Genovés ja Castillo de Santa Catalina

Cádizin vanhankaupungin muodostaman saaren äärimmäisessä päässä on pari linnaketta, Caleta-ranta ja hieno puisto, jossa kannattaa käydä oli sitten kesä tai talvi.

Castillo de Santa Catalina
Castillo de Santa Catalinassa on taidenäyttelyitä, kaikenlaista ohjelmaa etenkin kesäkauden aikana ja se on aina varteenotettava vierailupaikka.

Castillo de San Sebastián [kartalla] rakennettiin pienelle saarelle 1700-luvun alussa, ja se tietenkin valmistui puolustamaan kaupunkia hyökkääjiä vastaan. Se oli pitkään eri rooleissa ja toimettomanakin, mutta muutama vuosi sitten se avattiin yleisölle. Sinne voi mennä päivittäin klo 11–19.30 parin euron pääsymaksua vastaan, ja siellä on taidenäyttelyitä ja muita näyttelyitä, jotka kertovat Cádizin roolista porttina kohti uusia maailmoja. Linnakkeen muureilla voi kävellä ja ihailla maisemia, ja saarella on myös majakka, joka tekee vaikutuksen.

Caleta-rannan toisella puolella oleva eli Castillo de Santa Catalina [kartalla] rakennettiin vuonna 1596, ja siellä voi vierailla ympäri vuoden suurin piirtein samoihin aikoihin kuin San Sebastiánin linnoituksessakin. Siellä on taidenäyttelyitä, kaikenlaista ohjelmaa etenkin kesäkauden aikana ja se on aina varteenotettava vierailupaikka.

Linnakkeen vieressä on yksi Cádizin kohokohtia eli Parque del Genovés, jossa on subtrooppista kasvillisuutta, lintuja, paljon penkkejä ja mukavaa tunnelmaa kesät talvet. Se on hyvä vierailupaikka kasvillisuudesta kiinnostuneille mutta myös muille, ja sen alueella on muutama terassi, joilla voi nauttia puiston ainutlaatuisesta tunnelmasta.

Ajanviete

Cádiz on kaupunki, jossa voi tehdä kaikenlaista, mutta nähtävyyksiin tutustumisen, ruokailun, terasseilla istuskelun ja rantojen lisäksi harva siellä alkaa harrastaa mitään sen kummempaa. Jos Cádizissa viihtyy vähän pidempään, ovat sen rannat ehdottomia vierailupaikkoja. Cádiz on tietenkin perusespanjalaisena kaupunkina myös paikka, jossa voi seurata flamenco-esityksiä.

Rannat

Cádizisin pääranta on Playa de la Caleta [kartalla], joka on huippusuosittu huhtikuulta lokakuulle ja etenkin keskikesällä. Meininki rannan tienoilla on kuin Copacabanalla ikään, ja myös keskustan ulkopuolella sijaitseva ranta on vilkas paikka. Caleta-ranta on monipuolinen, tilava ja perheille soveltuva hiekkaranta, jolla kuumat päivät kuluvat leppoisasti ja jonka alueella on paljon palveluita ruokakioskeista välinevuokraamoihin. Ainoa ongelma on tämän keskustarannan suosio, sillä se on valtaosan kesäkaudesta paitsi paikallisten myös muualta tulevien suosiossa. Tännehän saavutaan sankoin joukoin sisämaasta, sillä Cádiz on yksi ainoita alueen kunnollisia rantakaupunkeja ja sen lähellä asuu paljon ihmisiä.

Playa de la Caleta
Caleta-ranta on tilava ja perheille soveltuva hiekkaranta.

Suosittu mutta suurempi ja vähemmän muualtakin tulevia houkutteleva on keskustan toinen ranta, Playa de la Victoria [kartalla], joka on vanhankaupunkien porttien ulkopuolella. Sinne pääsee bussilinjalla 1, mutta sinne voi hyvin kävellä tai pyöräillä pitkää, miellyttävää rantapromenadiaAv. Campo del Sur (Av. Campo del Sur) pitkin. Jos Cádizissa mielii olla paljon rannalla kesäkauden aikana, saattaa olla paras varata majoitus tämän rannan läheltä, sillä täälläpäin on todellista rantaloman tuntua mutta ytimeen on aika lyhyt matka. Ranta tosin on nelisen kilometriä pitkä, joten paljon riippuu siitä, mihin osaan rantaa majoittuu. Ranta on hienohiekkainen ja siltä on upeat näkymät kohti tuomiokirkkoa, ja kesäviikonloppuisinkin sillä on melkoisesti tilaa. Rannalla ja sen tuntumassa on paljon palveluita, ja täällä voi hyvin syödä grillikalaa tai istahtaa terassille.

Flamenco

Flamencoesityksen seuraaminen on mukavaa puuhaa myös Cádizissa, ja flamenco-esitykset tarjoavat helpon tavan päästä sisään paikalliseen kulttuuriin.

Hyvä paikka mennä flamenco-esitykseen on aivan ytimessä oleva La Cava [kartalla], jossa show maksaa aikuisilta 22 euroa ja alkaa yleensä klo 21.30. Esityspäivät, joita monasti ovat ti, to, pe ja la, voi nähdä verkkosivuilta, ja sieltä voi varata lipunkin.

What Cádiz kertoo flamencosta ja listaa lisää paikkoja, joissa esityksiä pidetään.

Lisää asiaa nähtävyyksistä ja ajanvietteestä:

TripAdvisor esittelee lisää nähtävää ja tekemistä Cádizissa.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/06

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti