- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Marrakech on yksi Marokon neljästä kuninkaallisesta kaupungista, joihin kuuluvat myös pääkaupunki Rabat, Fés ja Meknes. Kaupunki on lähes tuhat vuotta vanha, se perustettiin vuonna 1062 ja ympäröitiin punertavin muurein vuonna 1122. Kaupunki syntyi alun perin tärkeälle, Timbuktun ja Välimeren välille muodostuneelle kauppareitille, joka jo 1000-luvun alussa toi kaupungin suurelle pääaukiolle poppamiehiä ja erilaisia esiintyjiä Saharan eteläpuolelta. Nykyisin kaupunki on laajempi kuin vain sen alkuperäinen vanha osa eli Medina, ja se on noin miljoonalla asukkaalla Marokon neljänneksi suurin kaupunki Casablancan, Fésin ja Tangerin jälkeen.
Medina eli vanhakaupunki on Marrakechin ydinkeskus monessa eri mielessä, ja monet turistit tutustuvat vain siihen. Jos kaupunkiin saapuu lyhyelle päiväretkelle, vanhastakaupungista ei kannata poistua ollenkaan, mutta siellä ollessa voi hyvin katsastaa myös Medinan yhteydessä olevan Mellahin eli aikoinaan juutalaisten asuttaman kaupunginosan.
Jos Marrakechissa viihtyy ainakin muutaman päivän, kannattaa Medinasta lähteä katsomaan muitakin paikkoja. Yhden tai parikin yötä olevat saattavat intoutua lähtemään kaupungin uusiin osiin (Ville Nouvelle), jotka muodostuvat Guélizin ja Hivernagen kaupunginosista, sillä melko lähellä Medinaa niissä on alkoholia myyviä valintamyymälöitä ja muitakin liikkeitä. Jos kaupungissa on usean päivän lomalla, kannattaa taksilla tai bussilla lähteä uusiin osiin, joissa on hyvä tehdä ostoksia, katsella nähtävyyksiä ja syödä. Joillekin kaupungin uudet osat myös soveltuvat hyvin yöpymiselle, ja niissä on enemmän tarjolla alkoholipitoista illanviettoa kuin Medinassa.
Näiden alueiden lisäksi monet Marrakechiin suuntaavat yöpyvät Palmeraiessa, sillä siellä on lepolomaan soveltuvia hotelleja ja myös melkoinen määrä harrastusmahdollisuuksia aktiivilomalle mieliville.
Näiden alueiden lisäksi Marrakechissa on uusi, edelleen kehittyvä Zone Aguedal, joka on Avenue Mohammed VI -valtakadun [kartalla] ympäristössä. Tämä alue, joka tunnetaan myös Agdal-nimisenä, on paikka, jossa on paljon majapaikkoja ja Medinaa enemmän anniskelupaikkoja. Se sijaitsee melko lähellä Medinaa, mutta vain jotkin sen osat ovat kävelymatkan etäisyydellä, eikä siellä ole paljonkaan näkemisen arvoista kuin niille, jotka yöpyvät siellä. Yksi varteenotettava ja tunnettu vierailupaikka siellä kuitenkin on Aguedalin suuri puistoalue, joka on aivan pääkadun vieressä.
Marrakechin Medina eli vanhakaupunki on yksi maan suurimpia, mutta toisin kuin monet muut medinat kuten Tangerin ja Fésin se ei ole mäkinen vaan täysin tasainen kaupunginosa.
Toisin kuin monissa muissa maan medinoissa, Marrakechin vanhassakaupungissa on helppo liikkua mutta välimatkat ovat sen verran pitkiä, että yhdessä päivässä ei koko Medinaan pysty tutustumaan edes pintapuolisesti. Näin ollen tutustumisen siihen kannattaa aloittaa sen pääaukiosta ja edetä siitä joko etelään tai pohjoiseen, joilla kummallakin suunnalla on kaikenlaista mielenkiintoista.
Marrakechin pääaukio tunnetaan yleensä Djemaa el-Fna -nimisenä, joskin matkaoppaissa ja Medinan kylteissä aukion nimi saa erilaisia muotoja, kuten Jamaa el Fna, Jemaa el-Fnaa ja Djamaa el-Fna, ja paikallisten suussa se on "La Place" [kartalla]. Aukio on kaupungin elämän keskipiste aamusta yömyöhään, ja se on paitsi kaupungin pääasiallinen ruokailu- ja viihtymispaikka myös liikenteen solmukohta ja kaikenlaisen arkisen elämän tyyssija suuren osan ajasta.
Suuri aukio on jakautunut eri osiin, ja sen eteläpuolella sijaitsee Place Foucauld -aukio, joka on bussien, hevoskärryjen ja taksien suosima pysähdyspaikka ja joka tunnetaan myös Arset el-Bilk -nimisenä. Djemaa el-Fnan pohjoispuolelta alkavat Medinan miltei loputtomat soukit eli markkinat, jotka ovat kaupungin pääasiallinen ostospaikka niin turisteille kuin paikallisillekin. Aukiolla on mukava kävellä niin päivällä kuin illallakin, mutta erityisesti päiväsaikaan ja ruuhka-aikoina (muulloin kuin perjantaisin aamulla, puoliltapäivin ja illalla noin klo 17–20) kannattaa sen vilkkaimmissa osissa eli kadulla lähellä Arset el-Bilkiä varoa skoottereita ja muita liikennevälineitä, jotka ajoittain antavat aukion laitamille kaoottisen tunnelman.
Djemaa el-Fna -aukion tarina sai alkunsa noin vuonna 1050, jolloin se toimi kaupungin pääasiallisena mestauspaikkana. Pian kuitenkin aukio alkoi vetää puoleensa muusikkoja ja katuesiintyjiä ympäri Afrikan, ja edelleenkin se on tunnettu Saharan takaa tulleista esiintyjistä ja poppamiehistä.
Aukiolle alkaa iltapäivän aikana ilmaantua monenlaista soittajaa ja esiintyjää, ja siellä voi kuulla kaikenlaista erikoista musiikkia, joskin muusikkoryhmät karsastavat niitä, jotka vain katselevat ja kuuntelevat mutta eivät heitä muutamaa lanttia esiintyjille. Myös halqa eli katuteatteri on esillä aukiolla ilta-aikaan, ja myös näille esiintyjille pitää näön vuoksi heittää muutama lantti, jotta esityksiä voi seurata rauhassa. Aukiolle suunnatessa onkin hyvä varmistaa, että taskussa tai muussa helpossa paikassa (eli ei lompakossa tai rahamassissa) on etenkin yhden ja viiden dirhamin kolikoita, joita voi heittää esiintyjille.
On hyvä tietää, että Marrakechissa kuten muuallakin Marokossa on aivan sama minkä verran kolikoita jollekulle mistäkin syystä antaa, sillä he aina antavat ymmärtää, että se on liian vähän ja vaativat lisää. Näin ollen kannattaa vain antaa se minkä haluaa eli lähinnä muutamasta kymmeneen dirhamiiin eikä kannata edes kuunnella mitään lisäpyyntöjä. Pienikin summa on aukiolla käypää rahaa, sillä soittajat saavat muiden tavoin kojuilta keiton parilla kolmellakymmenellä sentillä.
Aukiolla on esiintyjien lisäksi ennustajia, tatuoijia parantajia ja hammaslääkäreitä. Pitkin päivää aukiolla on myös pähkinöiden, makeisten ja tuorepuristettujen mehujen myyjiä, ja alkuillasta noin 100 eri kojua alkaa myydä tyypillisiä paikallisia ruokia ja herkkuja. Meininki aukiolla jatkuu vilkkaana illan hämärtymisestä myöhään yöhön, talvisin noin klo 23 asti, lämpiminä öinä klo 24 asti. Ramadan-kautena kuukauden ajan joka vuosi aukiolla syödään ja viihdytään tätäkin pidempään, jopa klo 02–03 asti. Aukion kojut ja ravintolat eivät yleensä myy alkoholia, mutta sen laitamilla on joitain paikkoja, joiden terasseilta voi tarkkailla aukion menoa drinkin kanssa. Hyvän aitiopaikan ylihintaisen drinkin kanssa tarjoaa esimerkiksi Le Grand Balcon du Café Glacier, jonka terassilta on hyvät näkymät aukiolle aamusta iltaan ja jonka alakerta kuuluu yksiin parhaisiin paikallisten suosimiin aukion klassisiin kahviloihin.
Djemaa el-Fna on vilkkaudestaan ja ajoittaisessa rasittavuudestaan huolimatta mieleenpainuvimpia aukioita koko maailmassa. Sen muusikot ovat Afrikan taitavimpia, ja sekä heitä että katuteatteria saapuu seuraamaan kuuluisiakin ihmisiä kautta maailman – esimerkiksi Led Zeppelin kävi täällä 90-luvun puolivälissä soittamassa aukion muusikoiden kanssa.
La Place on vilkas paikka myöhään yöhön, ja lepolomalle tulevien kannattaa vältellä sen läheisyyttä majapaikkana, sillä melua sieltä kuuluu ilta-aikaan aina. Toisaalta aukion tuntumassa on mukava yöpyä, sillä yksi Marrakechin kohokohtia on aukiolla iltaiseen aikaan käveleminen, aterian syöminen ja yleisestä ilonpidosta nauttiminen.
Kun aukioon on tutustunut aikansa, kannattaa siltä siirtyä haluamaansa suuntaan. Pohjoinen on hyvä suunta niille, jotka haluavat nähdä legendaarisimmat markkinapaikat ja myös muutaman erityisen hyvän museon ja muun vierailupaikan. Etelään kannattaa lähteä niiden, jotka haluavat katsastaa kaupungin upeimpia palatseja ja Mellahin.
Djemaa el-Fna -aukion eteläpuolella sijaitseva Place Foucauld -aukio [kartalla] on vilkas liikenteen solmukohta, jossa on aina paljon sekä paikallisia että turisteja. Sen alueelta on hyvä nousta bussiin mennäkseen lentoasemalle tai muualle kaupunkiin ja petit taxiin tai Calache-hevoskyytiin siirtyäkseen muualle kaupunkiin. Grand taxi -Mersut kuljettavat yli kahden hengen ryhmiä ja tekevät matkoja lentokentälle ja kaupungin ulkopuolelle tai muihin kaupunkeihin kuten Agadiriin tai Essaouiraan.
Place Foucauld -aukion vieressä, vilkkaiden katujen toisella puolella on Koutoubian moskeija, joka on kaupungin näkyvin maamerkki ja jonka hallitsemalle puistoalueelle on hyvä mennä ainakin joksikin aikaa. Tämä tarjoaakin nopeimman mahdollisuuden vilkaista Medinan lähistöllä olevia uudempia osia, joille moskeijalta vie Avenue Mohammed V [kartalla].
Place Foucauld -aukiosta etelään sijaitsevat eräät Marrakechin parhaat nähtävyydet, kuten Dar Si Said, Badi ja Bahia eli kaupungin upeimmat palatsit ja Mellah eli juutalaiskaupunginosa [kartalla]. Mellahin alueella ei ole valtavasti nähtävää, mutta sen katetussa kauppahallissa on hyvä vierailla ja sen erikoisille kujille on hyvä ainakin kurkistaa. Hyvä paikka syödä lounas on Mellahin vieressä oleva Place des Ferblantiers -aukio, jonka toisella puolella Mellahista katsottuna on nähtävyyksiä kuten Badin palatsi, Saadi-haudat ja useita moskeijoita. Alue sen pääkadun eli Rue de Kasbahin [kartalla] varrella tunnetaan Kasbah-nimellä, ja tämä on hyvää tienoota kenelle tahansa tutustua.
Toinen keskeinen Medinan nähtävyysrypäs on Djemaa el-Fnan pohjoispuolella, Mouassinen suihkulähteen ja Place ben Youssef -aukion välisellä alueella [kartalla]. Täällä on joitakin Medinan suurimpia nähtävyyksiä, kuten Medersa eli arabialainen teologinen yliopisto ja useita eri museoita, joihin kuuluvat kaupunginmuseo ja valokuvamuseo. Lisäksi täällä ovat Medinan parhaat shoppailupaikat, kuten tekstiilien värjääjien oma souk eli markkinapaikka ja Souk Charifa, joka poikkeaa edukseen eri markkinapaikkojen joukosta. Alueella on myös fondouq-taloja, jonkalaisissa valtaosa Marrakechin asukkaista on elänyt keskiajoilta nykypäivään. Fondouqeissa on tyypillisesti käsityöläisten pajoja alakerrassa, sisäpihalla tiloja kameleita varten ja yläkerrassa asuntoja. Hyviä esimerkkejä fondouq-taloista on juuri tällä Medinan alueella, Rue el-Mouassinen, Rue Amesfahin, Souq al-Fesin ja Dar el-Bachan varrella. Erinomainen vierailupaikka on Rue Amesfahin varrella oleva Dar Bellarj [kartalla], joka on aivan ben Youssefin vieressä ja jossa on erilaisia näyttelyitä ja muuta mielenkiintoista.
Lähellä Medinaa ja sen 16 kilometrin pituisia korkeita muureja sijaitseva Bab Doukkala -portti [kartalla] on vilkas paikka uuden ja vanhan osan rajalla. Täällä on keskustan bussiasema ja sen lähellä parikin länsimaista valintamyymälää. Täältä on myös hyvä nousta grand taxeihin, jos aikoo matkustaa lentokentälle tai päiväretkelle. Taksilla on täältä 10 minuutin matka Djemaa el-Fna -aukiolle, mutta kävelyretkeen Koutoubian kautta kannattaa varata ainakin tunti.
Näiden Ville Nouvellen rajamaiden liikenne on vilkasta ja korttelit pitkiä ja puuduttavia, joten kävelijöitä on harvassa. Kaupungin uudelle puolelle aikovien on hyvä mennä sinne linja-autolla tai taksilla, mutta jos haluaa käväistä uusissa osissa vähän jaloittelemassa, on matka Koutoubialta Bab Doukkalaan hyvä tähän tarkoitukseen. Yksi hyvä virkistävä vierailupaikka on CyberPark-puisto [kartalla], ja sitä vastapäätä sijaitseva osuuskuntaliike on yksi kaupungin parhaita paikkoja tehdä tuliais- ja muitakin ostoksia.
Kaupungin uudet osat ovat täysin erilaisia kuin Medina, ja niihin lähdetään yleensä katsomaan Majorellen puutarhaa ja tekemään ostoksia ostoskeskuksissa ja muissa länsimaisissa ostospaikoissa. Uusiin osiin voi lähteä myös iltaa viettämään, sillä siellä on enemmän anniskelupaikkoja kuin Medinassa.
Vaikka matkaoppaat antavat mielenkiintoisen kuvan Ville Nouvellesta, on se kuitenkin oikeastaan alue, johon kannattaa tutustua vain niiden, jotka yöpyvät siellä, sillä siellä ei Majorellen puutarhan lisäksi ole mitään näkemisen arvoista. Vaikka Ville Nouvellessa on kiinnostavia kauppoja ja ravintoloita, ovat sen kadut vilkasliikenteisiä ja saasteisia, ja perjantaisin ja sunnuntaisin, jolloin liikkeet ovat kiinni, se on täysin kuollut alue.
Eniten kaikenlaista nähtävää ja tekemistä on Guélizissa [kartalla] ], jonka pääkatu on Avenue Mohammed IV [kartalla] ja pääaukio on Place 16 Novembre. Muita erityisen mielenkiintoisia katuja ovat taidegallerioiden suosima Rue Yougoslavie ja kahviloiden ja putiikkien hallitsema Rue de la Liberté. Guélizin alueella on myös ainutlaatuinen Yves Saint Laurentin luoma puutarha, Jardin Majorelle [kartalla]. Sen vieressä on hyviä ostospaikkoja ja lähivuosina myös Yves Saint Laurentin muistoa kunnioittava uusi museo. Toinen alueen merkittävä puistoalue on Parc el Harti [kartalla], joka on Marrakechin suurinta urheilualuetta. Täällä voi pelata tennistä, ja täällä on myös Marrakechin stadion.
Drinkille mielivien on hyvä suunnata ilta-aikaan juuri Guéliziin, sillä sekä sen että Hivernagen alueella olevilla ravintoloilla on usein anniskeluoikeudet ja kummankin kaupunginosan alueella on baareja, klubeja ja muita illanviettopaikkoja. Kaupunginosat ovat melko hyviä yöpymisseutuja niille, jotka eivät halua jatkuvasti viettää aikaa hektisessä Medinassa. Hivernagen ja Guélizin majapaikat sijaitsevat miltei aina taksimatkan päässä Medinasta, ja niissä yöpyvien on hyvä ottaa aurinkoa, käydä päiväretkillä, syödä kansainvälisiä ruokia ja ottaa ilo irti iltaisin länsimaisella tavalla. Toisin kuin voisi luulla, ei Guélizissa ole paljonkaan halpoja hotelleja, vaan sen majapaikat ovat tasokkaita ja hinnat sen mukaisia (vähintään 25–30 euroa kahden hengen huoneelta). Guélizissa ei ole niin paljon majapaikkoja, että siellä kannattaisi bussilla tai junalla saapuneen kierrellä vapaata huonetta etsimässä, vaan huone kannattaa täältä aina varata etukäteen.
Hivernage [kartalla] on lähellä Bab Nkob- ja Bab el-Jedid -portteja, ja tänne on mahdollista kävellä katsastamaan sen katuja Koutoubia-moskeijalla käydessään. Hivernagen puolella sijaitsee paljon hotelleja, joista on helpoin päästä Medinaan taksilla, ja sen alueella ei ole nähtävyyksiä.
Hivernagessa on paljon hotellien baareja, joilla on anniskeluoikeudet, ja siellä on useita hintavia ja kaupungin suosituimpia yökerhoja. Hivernage on hyvä alue yöpyä niille, jotka haluavat viettää aikaa uima-altaalla ja harrastaa jotakin, sillä sen alueella on paljon suuria mutta hintavia hotelleja. Osista Hivernagea voi kävellä Djemaa el-Fnalle, mutta valtaosasta tätä aluetta keskustaan kannattaa siirtyä linja-autolla tai taksilla. Yksi paikka, joka on oikeastaan kävelymatkan etäisyydellä, on Marrakechin lentoasema, mutta lyhyestä välimatkasta huolimatta sinne on mukavin mennä taksilla tai linja-autolla.
Parinkymmenen minuutin taksimatkan päässä keskustasta sijaitseva Palmeraie-kaupunginosa [kartalla] kuuluu kaupungin uusimpiin osiin. Tämä palmumetsikön yhteyteen rakennettu lomapaikka on tunnettu paikka kylpylähotelleista, useista eri harrastusmahdollisuuksista kuten golf-kentästä ja se onkin paras paikka yöpyä niille, jotka mielivät Marrakechin ympäristöön lepo- tai aktiivilomalle. Palmeraie on hyvä paikka hotellille niille, jotka suunnittelevat korkeintaan kerran pari käyvänsä Medinassa, sillä keskustan ja Palmeraien välillä ei viitsi jatkuvasti kulkea. Sen alueella on paljon kaikenlaisia ajanviete- ja aktiviteettimahdollisuuksia, kuten suosittuja kokkauskursseja, hyviä maastopyöräilypaikkoja, uima-altaita ja tyyliltään länsimaista yöelämää.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/10
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.