Maltalla on hyvin mielenkiintoinen historia ja sen 7000 vuotisesta värikkäästä historiasta on paljon näkyvillä vielä nykyäänkin. Saari on täynnä pienempiä ja suurempia muistutuksia sen menneisyydestä - Maltan saaria kutsutaankin usein yhdeksi suureksi ulkoilmamuseoksi. Malta sijaitsee strategisesti tärkeällä paikalla Etelä-Euroopan sekä Pohjois-Afrikan ja toisaalta taas idän ja lännen välillä ja saarivaltiota ovatkin hallinneet sen historian aikana monet valloittajat. Välillä saarivaltio on ollut tärkeiden historiallisten tapahtumien keskipisteessä, toisinaan se taas on jäänyt täysin unohduksiin. Seuraavassa lisää Maltan vaiheikkaista tapahtumista sen ensimmäisistä asuttajista aina itsenäistymiseen asti.
Maltalla on ollut asutusta noin vuodesta 5200 eaa., jolloin saarelle saapui luultavasti metsästäjä-keräilijäkansaa lähellä sijaitsevasta Sisiliasta. Saariryhmän vanhimmat monumentit ovat mystiset megaliittiset temppelit, jotka kuuluvat maailman vanhimpiin vapaasti seisoviin rakennelmiiin. Temppelit rakennettiin ja olivat käytössä suunnilleen vuosien 4000 ja 2500 eaa. välisenä aikana, Maltan silloiset asuttajat käyttivät temppeleitä jumalten palvontaan. Megaliittisten temppelien rakentajat katosivat vuoden 2500 eaa. tienoilla syystä tai toisesta ja saari oli asumaton useiden vuosikymmenten ajan, kunnes paikalle saapui uusia pronssikauden kansoja tuoden mukanaan mm. polttohautauksen sekä pienemmät dolmen-tyyliset megaliitit.
Noin 800 eaa. saapuivat saarelle yhdet sen monista valloittajista, foinikialaiset. Foinikialaisten jälkeen saari joutui Karthagon valtaan, joka kuitenkin joutui luovuttamaan saaren roomalaisille tappiollisten puunilaissotien jälkeen. Malta oli Rooman sekä Bysantin valtakunnan alla vuosisatojen ajan ja kukoisti tuona aikana. Tällä aikakaudella tapahtui myös muuta merkittävää, sillä legendan mukaan Pyhä Paavali haaksirikkoutui saarelle ja oleskelunsa aikana saarella hän käännytti monet maltalaiset kristinuskoon, tehden näin ollen maltalaisista yhdet vanhimmista kristityistä maailmassa.
Bysantin valtakunnan alla Malta oli jäänyt puoliksi unohduksiin, kunnes saaren valtasivat arabit vuonna 870. Arabivalloittajat sietivät kristittyä kansaa melko hyvin ja heillä olikin suuri vaikutus maltalaisten kulttuuriin sekä kieleen. Muutama vuosisata myöhemmin pohjoisen Normannit valloittivat saaren arabeilta Sisilian valloituksen yhteydessä ja Maltasta tuli osa Sisilian kuningaskuntaa. Suunnilleen seuraavat 400 vuotta Maltan historia linkittyykin vahvasti Sisilian historian kanssa ja sen vallanpitäjinä olivat normannien jälkeen mm. aragonialaiset ja espanjalaiset.
Espanjan kuningas luovutti saaret vuonna 1530 Johanniittain ritarikunnalle, jotka olivat pyytäneet häneltä uutta paikkaa sen jälkeen, kun ottomaanit olivat karkottaneet heidät Rodokselta. Maltan ritareita ei liiemmin noteerattu ennen kuin ritarit ja maltalaiset yhdessä onnistuivat pitkän taistelun jälkeen voittamaan saarelle tulleet ottomaanit. Ottomaanien piirityksen päättymispäivää juhlitaan edelleen Maltalla Voiton päivänä. Yksi piirityksen ajan sankareista Jean de la Valette, jonka mukaan Maltan nykyinen pääkaupunki Valletta on nimetty. Piirityksen jälkeen alkoikin Vallettan ja sen massiivisten linnoitusten, vartiotornien, kirkkojen ja palatsien rakentaminen.
Vuonna 1798 Maltalle saapui Napoleon Bonaparte matkalla Egyptiin. Ritarit joutuivat pakon alla päästämään Napoleonin maihin, ja vaikka hänen vierailunsa kesti vain muutamia päiviä, Napoleon ryösti suuren osan kirkkojen ym. kalleuksista ja jätti jälkeensä melko suuren varuskunnan. Maltalaisten kansannousun sekä brittien avulla ranskalaiset joutuivat kuitenkin pian antautumaan. Vuonna 1814 Maltasta tuli virallisesti osa Brittiläistä imperiumia ja brittiläisen vallan alla Malta oli välillä hyvinkin tärkeässä asemassa sijaiten vilkkaasti liikennöidyn Intian kauppareitin varrella. Brittien vaikutus näkyy saarivaltiossa yhä mm. englannin kielen aseman sekä vasemman puoleisen liikenteen kautta.
Toisen maailmansodan aikaan Malta joutui todelliseen myrskyn silmään, mutta selviytyi varsinkin Italian suunnalta tulleilta raivokkailta hyökkäyksiltä. Maailmansodan jälkeen sodan runtelema saarivaltio sai Britannialta itsehallinto-oikeuksia sekä rahaa selviytyäkseen sodan tuhoista. Malta itsenäistyi muodollisesti vuonna 1964 ja siitä tuli tasavalta vuonna 1974. Malta liittyi Euroopan unioniin vuonna 2004 ja otti käyttöön euron vuoden 2008 alussa.
Teksti: Anniina Simula
2010/07
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.